Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Po porodzie synka stary dostał na mnie tydzień opieki (porod sn), do tego dobral okolicznosciowy i tacierzynski.. Wszystko jednym ciągiem. I to byl super czas razem, nauka tej nowej rzeczywistości z bobasem... Nie mamy tu na miejscu nikogo do pomocy więc bylo mi tak też duzo łatwiej i razniej☺️
Nie myśleliśmy jeszcze jak to ogarniemy przy córce, bardzo mozliwe, ze tak samo 😊AśKa31 lubi tę wiadomość
-
Chaos wrote:Po porodzie synka stary dostał na mnie tydzień opieki (porod sn), do tego dobral okolicznosciowy i tacierzynski.. Wszystko jednym ciągiem. I to byl super czas razem, nauka tej nowej rzeczywistości z bobasem... Nie mamy tu na miejscu nikogo do pomocy więc bylo mi tak też duzo łatwiej i razniej☺️
My też chcemy z tej opcji skorzystać bo mało kto wie, ale po porodzie sn tak samo jak po cc tata może dostać l4 opiekę na nas! I nawet nie ma wytycznych ile dni bo to ustala lekarz ginekolog ale taka opieka się należy jak psu budawięc chcemy to l4 plus okolicznościowy 2 dni a urlop ojcowski wykorzysta pewnie jak będzie nagła potrzeba.
Noelle lubi tę wiadomość
-
AśKa31 wrote:My też chcemy z tej opcji skorzystać bo mało kto wie, ale po porodzie sn tak samo jak po cc tata może dostać l4 opiekę na nas! I nawet nie ma wytycznych ile dni bo to ustala lekarz ginekolog ale taka opieka się należy jak psu buda
więc chcemy to l4 plus okolicznościowy 2 dni a urlop ojcowski wykorzysta pewnie jak będzie nagła potrzeba.
To l4 (80% płatne) jest max na 14 dni kalendarzowych ale to lekarz decyduje i może dać też mniej. Może je wystawić lekarz robiący wypis ze szpitala, lekarz prowadzący ciążę lub lekarz rodzinny. Nie jest istotny rodzaj porodu tylko stan matki po porodzie. Mąż/partner musi przedłożyć pracodawcy to zwolnienie i wypełnić dodatkowo druk do ZUS Z-15, bo jest to wypłacane w formie zasiłku. -
U nas przy corce maz byl caly miesiac z nami w domu i to byl naprawde super czas... teraz tez mamy w planach 2-3tyg
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
My tak samo 2 tygodnie po porodzie chcemy spędzić razem - i też na zasadzie L4. Urlopy zostawiamy na później - chyba, że będzie mus to część wykorzystamy.
Ale grunt, by być razem te pierwsze jak dla mnie nowe i bardzo intymne rodzinne chwile z maluszkiem w domu.
Przed porodem nic nie kombinujemy, bo nie wiadomo kiedy się trafi. Zacznie się coś dziać, dzwonię i za 20 min max mąż jest. Oczywiście musi być w tych tygodniach zawsze na miejscu i telefonu pilnować jak oka w głowie -
Tak my również 2 tygodnie, ale mąż weźmie urlop odrazu po powrocie do domku z maluszkiem. Przed nic nie kombinujemy, mąż tylko umówił się z szefem, ze w czerwcu nigdzie nie wyjeżdża, aby był na miejscu. Dla nas tez bardzo ważny jest czas spędzony razem.
-
My planujemy żeby mąż od razu po porodzie wziął dwa dni okolicznościowego, chociaż jeden to mu pewnie na sam poród pójdzie a później tydzień ojcowskiego, bo na lipiec ma znowu urlop zaplanowany ( w zasadzie narzucony trochę przez pracodawcę) wiec wtedy sobie pobedziemy razem. Chyba nie będziemy korzystać z tego l4 No chyba ze faktycznie będę w tak złej kondycji to wtedy tak.
Dziewczyny dzisiaj mi się śniło ze przyjechałam z małym do domu ze szpitala a tu ubranka nie wyprane i nie wyprasowane i jak chciałam go wykapać to nie miałam czystych ręczników 🙈 już chyba podświadomość zaczyna działać 😀🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2021, 09:41
-
U mnie mąż raczej będzie miał tylko kilka dni wolnego (pewnie góra 3), ale mam nadzieję, że poradzę sobie sama.
Nie wiem co kupić do pielęgnacji pupy i ile tego.
👱♀️29lat
PCOS, niedoczynności tarczycy, hashimoto, IO, wrogi śluz
👱♂️29lat
Morfologia 2%
1 IUI 07.2020 🍷
2 IUI 09.2020 🎉 -
W takim razie też tak chyba zrobimy. W końcu mój mąż max.pół godziny po telefonie będzie w domu, to akurat zdążę tylko wziąść prysznic i się przebrać. Teraz piszę to na spokojnie a potem będą i tak nerwy, że zostaję sama 🙈 A urlop dopiero po porodzie. Choć jak patrzę na kalendarz to przed naszym terminem wypada Święto to i tak pewnie w jego firmie będą mieli wszyscy jakieś wolne.
Cccierpliwa Ty zaopatrzasz się w rożek? Chyba w naszych szpitalach to nie jest wymóg i się zastanawiam w ogóle nad sensem używania w lato. Chyba nie kupię. -
Marta, my na codzień jak pupa była ładna niczym jej nie smarowaliśmy, a przemywalismy tylko wacikami nasączonymi przegotowaną wodą.
Jak byly zaczerwienienia/odparzenia to ratował nas bepanthen na odparzenia lub tormentalum (nie mylic z tormentiolem!) i to nam do dzis pomaga. Mialam tez linomag zielony, ale nie zawsze dawał radę.Marta9191, Mala_syrenka lubią tę wiadomość
-
Marta, my do pielęgnacji pupy mamy linomag i duże płatki kosmetyczne. Będziemy przemywać sama woda, która będzie stała obok łóżeczka i termos z ciepłą, chociaż czasem wystarczy ogrzać w dłoni. Ważne,żeby przed zawinięciem dobrze pupę osuszyć. Nasza mała ma 2 lata, a nigdy nie miała obszczypanej dupki. Lekko różowa jak była, to wystarczyło linomagiem i po problemie. Mieliśmy sudocrem, bepanthen, który kupiłam przed urodzeniem i moim zdaniem nie warte ceny.
Jedynie na spacery brałam mokre chusteczki, to paczka starczała na kilka miesięcy, a płatki już nie pamiętam, ale ponad tydzień.Marta9191 lubi tę wiadomość
-
Ja chyba będę zamawiać w aptece internetowej wapteka. Mąż ostatnio mi kupił mamadha premium plus za 50zl w Gemini, w internetowej Gemini kosztuje 33, a wapteka 21,80.
👱♀️29lat
PCOS, niedoczynności tarczycy, hashimoto, IO, wrogi śluz
👱♂️29lat
Morfologia 2%
1 IUI 07.2020 🍷
2 IUI 09.2020 🎉 -
Co do pielęgnacji pupy, czytałam na blogu mamy ginekolog o wyprawkach według Alicji, Karoliny i tam polecają zielony linomag.
Też nie miałam ochoty kupować rożka. Niby wymagają ale tak sobie pomyślałam że jak go nie wezmę to przecież mi głowy za to nie urwą. Tym bardziej że przełom maja/czerwca może być ciepło. Jednak doczytałam że maluszki po urodzeniu bardzo często mają problem z termoregulacją. Nie ważne że będzie +30 na zewnątrz, mój maluch może trząść się z zimna po urodzeniu. Rożek zapewni mu komfort cieplny. Kupiłam za śmieszne pieniądze używkę, która była wykorzystana tylko w szpitalu. Szwagierka używała go później jak podkład na przewijaku albo jako forma kocyka gdy leżał sobie na podłodze pod pałąkiem z zabawkami.
Położna w piątek opowiadała żeby spakować wersję ubranek na cebulkę. Mówiła o zapakowaniu w torebeczki strunowe np. Body z długim rękawem, pajac, czapeczka, skarpety. Można tez dorzucić body z krótkim rękawem jakby okazało się ze body z długim + pajac jest za ciepło a sam pajac za zimno. Ewentualnie mieć dodatkowe kaftaniki na ciuszki z długim rękawem.
Przyznam szczerze że po tym wykładzie byłam bardziej skołowana niż przed 🤦♀️ -
Ja kupilam synkowi dwa różki... W biedronce😅. Bo tez nie chcialam w nie inwestowac nie wiadomo ile hajsu, a wyszlam z zalozenia ze to rozwiazanie tylko na chwilę. Jeden zabralam do szpitala i tam sie przydal, pozniej jeszcze przez parę dni korzystalismy w domu. Przy letnich dzieciaczkach mysle ze tym bardziej średnio sie przyda.. No ale ja swoje po synku wciaz mam i jeden do szptiala wezmę 😊
-
Mama po przejsciach, nie kupuje rozka
przy corce milam, na szczescie za smieszne pieniadze bo siorka mi w pl kupila, ogolnie rozek byl spoko, ale ja go w ogole nie uzywalam... teraz nie kupuje, bo dla mnie to totalnie zbedna rzecz...
W szpitalach u nas nie wymagaja miec rozkow (zreszta niczego), a dodatkowo u mnie, po porodzie co ok 2h kontroluja temp ciala maluszka, czy nie spada zbyt mocno i jesli tak to zakladaja spirorek maluszkowi...
Moja mala tracila w dniu porodu bardzo szybko temp, wiec wieczor i noc, mimo, ze to byl sierpien (ale akurat dzien chlodny i deszczowy) spedzila albo naga u mnie pod koszulka i obie koldra przykryte, albo w spiworku...
Druga dobe juz normalnie bez byla, tylko ubrana i przykryta...
Co do pupy, na codzien nie uzywalam i nie uzywam niczego... jak jest zaczerwieniona (u nas wylacznie przy zabkowaniu byla pupa lekko trafiona) to smarowalam bephantenem baby na poczatku a pozniej kupilam sam panthenol i efekt taki sam...
Marta, zrob sobie porownanie koszykow w 2-3 aptekach ze wszystkimi rzeczmi jakie chcesz kupic + koszt wysylki, bo bardzo czesto jest tak, ze w jednej jest jeden czy dwa produkty tansze, a koncowa kwota w koszyku wychodzi drozej...
Warto tak porownac bo mozna zaoszczedzic...
I co wazne ja porownalam w jeden dzien a zamawialam dwa dni pozniej i znow wrzucilam w obu aptekach i te 2 dni pozniej wychodzila taniej ta, co przy pierwszym porownaniu byla drozsza🙈Marta9191 lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
U nas mąż będzie napewno tydzień w domu po porodzie, a potem zobaczymy. Mame mam 20 km od siebie, wiec w razie czego ona do nas na kolejny tydzień wpadnie np ugotować nam jakis obiad
Co do pielęgnacji to ja zaopatrzyłam sie w płatki duze kosmetyczne z Tami i planuje u mamygin zamówic taka miseczkę na wodę. Dodatkowo mam kilka paczek waterwipes do szpitala i potem na wyjścia "na miasto". A z maści pielęgnujących mamy Linomag zielony, ale domówię jeszcze Linoderm, który juz mi 2 moje przyjaciółki poleciły.
Musze jeszcze kupić walizkę duża, bo nasze po ubiegłorocznych wakacjach na Kubie zostały wręcz zdezelowane 😅🤣 a że i tak planujemy koniec września gdzieś z Ignasiem polecieć, to i tak się przyda
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2021, 11:08
👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
💉7dpt-54.7; 9 dpt-110; 12dpt-382; 14dpt-927
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
IX 2020 - ICSI - ET 5.1.1
💉7dpt-83.4; 9 dpt-218; 12 dpt-1104
22dpt ❤️