X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2021
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • NatkaZ Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2021, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie już cholera strzela z tym krwawieniem. Po poprzednich porodach 1,5 tygodnia i spokój, a teraz jużtrzeci tydzień będzie się zaczynał i nadal coś tam leci. Jest dzień dwa przerwy i od nowa.

U mnie przez ten stres z tą temperaturą u małego zrobiło się mniej pokarmu 🤦‍♀️ Jak zawsze po karmieniu ściągałam jeszcze 80-90ml tak od wczoraj jest to góra 60ml i to po dłuższej przerwie między karmieniami 🤷‍♀️🤦‍♀️ Także wątpię abyśmy zeszli z mm.

Sumi ja miałam identycznie z roztępami po pierwszym porodzie i pomogła mi maść Cepan(?). Tylko, że ona sprawiła że rozstępny mocno zbladły. No i trzeba brać poprawkę na jej zapach bo śmierdzi cebulą 🤪

Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
    Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
    Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
    Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016
  • Noelle Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2021, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala syrenka ❤️
    Zaraz poszukam jakiegoś specjalisty.
    Siadło mi to na głowę - boje się już cokolwiek zjeść, a pampersa otwieram z przerażeniem. 🙈 Przetrząsam internet w poszukiwaniu różnych kolorów i konsystencji kupy… Przynajmniej kilka razy dziennie zastanawiamy się z mężem czy nie zakończyć tych męczarni mm… No dosłownie chora głowa.

Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️klz99vvj0698zxow.png
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2021, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam dokładnie tak samo. Serce się kraje jak widzisz jak dziecko cierpi i szukasz winy w sobie,że trujesz własnym mlekiem, bo coś zjadłaś. Jak Mała się skantuje, to zrobię zdjęcie i Ci wstawię. Typowa biegunka. Tak może być i to nic złego.

Noelle lubi tę wiadomość

• slodka100 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2021, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym gazowanyn chodzi o brzuszek małego. Właśnie czytam że bąbelki mogą powodować kolki

atdc2n0ay3iuybl8.png
  • Noelle Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2021, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala syrenka dziękuję. ❤️

Mala_syrenka lubi tę wiadomość

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2021, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    d96a44d76861.jpg

cb47817c7b3a.jpg

342e4dcc8255.jpg

Takie kupy robiła nasza starsza. I teraz mamy takie same, nie wiem ile dziennie, bo już nie mam jazdy na tym punkcie, ale myślę,że koło 10 porządnych i pełno kleksów o takiej samej konsystencji.
    Wtedy miałam album z kupami. Mam tyle zdjęć,że masakra;D

• Bee Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2021, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już zbierałam po 40-50ml na sesji z laktatorem, ale mam mały problem z szefową i już od wczoraj znowu zbieram po 15ml. Stres działa masakrycznie... i sutki bolą na nowo przy odciąganiu.
    Ja kp mam dosyć, małej do tej pory często nie umiem dostawić przez mój wiotki biust, a ona pluje piersią mimo, że uda mi się ją niekiedy dobrze przystawić. Wczoraj raz czy dwa się zassała, a poza tym albo pluje piersią albo trzyma ją w ustach i zasypia.
    Położna radziła dopajać malutką wodą ( u nas wjeżdża najwięcej mm). Próbowałam wczoraj, bo non stop miała rączki w buźce, prężyla się i płakała a zjadła naprawdę sporo, to ma aż odruch wymiotny jak poczuje czystą wodę.

Drugi raz włączył nam sie monitor oddechu, umówiłam nas do pediatry. Mam nadzieję, że ma zapchany nosek wydzieliną i to dlatego.

Ostatnie dwa dni co zje to ulewa. Potrafi odbić dwa razy a za chwilę widzę, że leci jej mleko buzią. Jest mi jej tak bardzo szkoda. Najbardziej jak jej noskiem leci. I co chwile moczy pampersa, a siusiu ma intensywny zapach.

Kupy też oglądałam namiętnie i porównywałam🤦🏻‍♀️ po samym mm ma gęste i zwarte, jak dostaje kpi to rzadkie jak u Syrenki, tylko z grudkami. Czasami jak ją przebieram i akurat się załatwi (na czystego pampersa😂👍) to też mam wrażenie, że za rzadko. Oczywiście moja nama twierdzi, że np. za dużo sałaty ma obiad zjadłam, albo czekolady na deser 🙃 najlepiej biały chlebek z szynką 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2021, 17:44

o148hdge5msg47fv.png
    10 lat starań
    26.08.2018r. decyzja o ivf
    28.01.2019 I ICSI punkcja - 7 komórek - 4 zarodki 3-dniowe 26 kwietnia FET =( 22 czerwca FET =( 28 sierpnia - 2 zarodki nie rozmroziły się =( =(
    17.01.2020 II pICSI punkcja - 6 komorek - 1 wczesna blastocysta 22.01 ET =(
    13.08. 2020 III pICSI punkcja - 9 komórek - 5 blastocyst - 4.1.1, 3.3.3, 2bl, 2bl, 2bl

12.10 FET
    7dpt beta 134,31mIU/ml
    9dpt beta 318,49mIU/ml
    11dpt beta 745,15mIU/ml
    Usg 30.10.2020r. -> pęcherzyk żółtkowy
    Usg 31.10.2020r. -> krwawienie, pęcherzyk na swoim miejscu
    (21dpt hcg total 27973,8mIU
    23dpt hcg total 34761,5mIU)
    23dpt beta 34558,50mIU/ml
    16.11 usg, jest śliczne serduszko ❤
  • Karolina90 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2021, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na blogu Hafija też jest katalog kup :P ja często tam zaglądam, bo nasz lubi zrobić taką z pasmami śluzu.

A co do rozstępów to polecam dermapen, ale nie wiem czy można podczas kp. I pharmaceris ma taki krem na już istniejące rozstępy :)

Nicia lubi tę wiadomość

👶 1.03.2023 synek 💓
    VIII - FET 4.2.1
    💉7dpt-54.7; 9 dpt-110; 12dpt-382; 14dpt-927
    27 dpt ❤️

👶 30.05.2021 synek 💓
    IX 2020 - ICSI - ET 5.1.1
    💉7dpt-83.4; 9 dpt-218; 12 dpt-1104
    22dpt ❤️
  • Noelle Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2021, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala syrenka no to u nas konsystencja jest identyczna… Czemu ci lekarze tak straszą… 🙄 Na początku miała faktycznie kupy jak ścięta jajecznica a teraz takie jak wysłałaś więc faktycznie pomyślałam, że coś jest nie tak. 🤦🏻‍♀️ Normalnie jest żółta a jak zaczynają się kolki to robi się zielona.

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2021, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noelle, nie wiem, czemu tak straszą. Wydaje mi się,że nie mają odpowiedniej wiedzy na ten temat. No, ale nie można też wymagać za dużo, nie uczą ich przecież wyglądu i konsystencji kup;D
    U nas też najpierw była taka ryżowa, a teraz się leje. Zielonej nigdy nie było, ale u starszej raz/dwa w tygodniu zdarzały się nitki krwi.
    Gastroenterolog stwierdziła,że jest jakaś alergia, ale to może być na wszystko. A skoro rozwój prawidłowy i przyrosty, to nie ma sensu,żebym się katowała. A jesli chce karmić dziecko, to super, tylko mam zmienić myślenie i jeść, bo ja też jestem wazna i nie ma sensu wyniszczać organizmu.

Klara ma kolki i na mm też by może miała. Niech się dziewczyny na mm wypowiedzą, czy ich dzieci nie bolą brzuszki. Bolą, mają kolki niezależnie od sposobu karmienia. Taki jest 4 trymestr. Jest trudny.

Co do krwawienia, to ja już mam dość. Jednego dnia nic, drugiego się leje. Od dwóch dni leci bardzo mało i mam nadzieję,że to początek końca.
    Za to dzisiaj się czuję na chorobę. Boli mnie wszystko , najchętniej bym zapadła w sen do poniedziałku.

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2021, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I nie mam rozstępów albo naprawdę delikatne. Znowu ciąża mnie oszczędziła. Ale skóra nie jest w zbyt dobrej kondycji.

• Noelle Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2021, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala syrenka ja to tak biadole i biadole a wychodzi na to, że może wcale nic się nie dzieje. 🙈
    Ja też myślę, że to alergia ale na co. 🤷🏻‍♀️ Musiałabym przejść na same wafle ryżowe i co kilka dni wprowadzać nowy produkt żeby zobaczyć czy małej nie szkodzi. 😂

• espoir Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2021, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja już pisałam, Bartek był kilka dni na piersi, potem na różnych mlekach, nawet na Pepti (takie specjalne) i darł się zawsze tak samo. jak dziecko ma kolkę taka prawdziwa to choćby skały srały będzie ją mieć i żadne cuda nie pomogą prócz czasu.

co do diety, jem wszystko, gołąbki, groszek, pije gazowane (a raczej piłam, bo od 3 dni się odchudzam, bo mi nic nie lecą kilogramy same po porodzie) i nic. alergeny to alergeny, ale na inne rzeczy nie patrzę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2021, 19:09

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • Nikola Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2021, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje za wsparcie, bardzo go teraz potrzebuje.
    Mam od wczoraj totalna niemoc emicjonalną. Cyce jak balony, twarde, wielkie, trójkątne! Olbrzymie!!! Nogi spuchnięte!!!! Mama we wtorek wraca do domu, a ja nie wiem czy sama dam sobie rade, ale tak jak mówicie z czasem nabiorę wprawy.

Czy któraś z Was miała ból przepony? Nie wiem czy to przepona, czy rozejście mięśni, ale nie mogę chodzić ani swobodnie zajmować się synkiem. Jak po 2 tyg nie minie idę do fizjo bo tak nie da się zyć.

Santi Co do badania słuchu to wlasnie zupełnie tego nie rozumiem, bo w szpitalu pediatra, który robił wypis powiedziała, ze przyjmą nas z uwagi na otrzymanie żółtej kartki z badania przesiewowego i dupa! Zjeździł mąż całe miasto i nie da się bez tego, a wiadomo ile się czeka, a mamy na to tylko 3 miesiące.

• Nikola Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2021, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mleko tez ściągam i mrożę. Niech będzie na gorsze czasy. Jutro idziemy na pierwszy spacer, a od poniedziałku już codziennie będziemy wychodzić.

Mam pytanie do mam z detektorem oddechu dziecka. Ja mam Angela czy jeżeli synek straci oddech , bo Np. Przekręci się na brzuszek, to jak urządzenie zareaguje oznacza ze mały będzie już potrzebował udzielania 1 pomocy? Wiem głupie pytanie, ale nie rozumiem jak to działa😫Kupiłam, podłączam, a i tak z mężem bezustannie czuwamy przez co nie śpimy.

• Mama po przejściach Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2021, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Że się wtrącę do tematu kup 😄 Moja położna też nam mówiła, że może być bardzo rzadko, na początku mieliśmy takie pieniste i to też jest ok. Więc całkiem mądra kobieta z niej 😉

A te kropelki na pleśniawki też chyba pomagają. Mała płacze, ale już tak bez histerii jak wcześniej. Oby to było tylko to.

A co do kg po ciąży. Do jakiego czasu, te co mają same zlecieć zlecą? Tak się zastanawiam czy mogę jeszcze na coś liczyć czy to byłoby na tyle 😄🙈

OrT4p2.png
  • Bajka111 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2021, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noelle matko my mamy takie kupy. Nawet nie pomyślałam, że to złe są. I też mamy ich multum i często same kleksy. :) Poczekaj później może być niestety gorzej. Ojej aż się boję tego czy córa będzie dawać jak syn. 🙈 Popieram wszystko co mówiła Mała Syrenka. Moje też się darły i drą. Ale są kupy, jest siku, jest przyrost masy. No to cóż. 🤷‍♀️

Noelle, Kacha_88 lubią tę wiadomość

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • NatkaZ Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2021, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Espoir święte słowa. U mnie dziewczyny były praktycznie od początku na mm a kolki wcale nas nie oszczędziły. Może u Tosi były lżejsze i kr{cej się męczyliśmy, ale pierworodna dała popalić równo. Nie darła kopary tylko jak spała u któregoś z nas na klatce piersiowej, albo jak duźdało się ją na poduszce z taką siłą i szybkością że mało nie wyskoczyła z niej niczym korek od szampana 🤷‍♀️

Mikołaj jest pół na pół (pierś i dokarmiany mm) a i tak lata mu po brzuszku jak głupie i normalnie to słychać.

Nikola ja tak miałam z bólem przepony. Normalnie uczucie jakby ktoś obręcz z kolcami założył i zaciskał coraz mocniej. Przeszło samo parę dni temu.

Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
    Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
    Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
    Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2021, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama po przejściach, no widzisz, ogarnięta babeczka. Nie wierzyłam w te pleśniawki, ale widocznie coś w tym było;) w ogóle może to uciążliwe takie ciągle wizyty, ale w sumie jak przychodzi ktoś z wiedzą, to można się uspokoić. A my mamuśki mamy skłonność do paniki. Cóż.. to całkiem naturalne. Troszczymy się o te małe szkodniki.
    Co do kg, to te, co same miały zlecieć, leciały mi 3 tygodnie. Opuchlizna itd, waga stanęła i teraz zaczęłam się pilnować, bo jeszcze parę deko zostało. A tak się ograniczam,że właśnie nakręcam męża na wycieczkę do Żabki po półlitrowe lody na raz;D

• espoir Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2021, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi zleciało z 7 kilo w pierwszym tygodniu, a w ciąży przytyłam ponad 20, także tego...
    jak jeszcze raz usłyszę, że podczas kp się chudnie to zagryzę 😤😅

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
‹‹ 949 950 951 952 953 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ