X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2022
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2022

Oceń ten wątek:
  • legusta Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem w pierwszej ciąży, a przez wzdęcia mam wrażenie, że brzuch jak w 5tym mscu :D

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    Ja jestem w pierwszej ciąży, a przez wzdęcia mam wrażenie, że brzuch jak w 5tym mscu :D

To może u mnie też wzdecia , ale rano też ? 🤔🤔

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

Po burzy zawsze wychodzi 🌞 , czekamy okruszku ❤️🌈
    88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pomocy !
    Jutro jadę na badania ,nie zapytałam lekarza czy rano mogę wypić herbatę ? Oczywiście bez cukru 🙊🙊
    Wiecie ? Wątpię ,że lekarz mi do jutra odp , ma dziś dyżur także nawet nie próbuje ....

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Ona_89' Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi93 wrote:
    Ja z synem takich jajec nie miałam 🤣
    A znowu ja mam jakieś przeczucie ,że jest dziewczynka w brzuszku.
    W pierwszej ciąży nie miałam pojęcia ,nic nie przeczuwałam 🙂
    Ciekawe kto będzie miał rację. Ja czy Twoje przeczucia :D

kjmn3e5err34dy73.png
    d69c8u696axvumzk.png
    wwgzdqk3fqqv6f45.png
  • Ona_89' Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi93 ja nie mam wzdęć, a brzuch jak w 5mcu 😯 (trzecia ciąża).

Domi, według mnie przed badaniami można pić tylko wodę.

kjmn3e5err34dy73.png
    d69c8u696axvumzk.png
    wwgzdqk3fqqv6f45.png
  • Daisy_87 Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2021, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi, na badania hormonów i przeciwciał możesz pić herbatę. Na pozostałe, wymaz z krwi, oznaczenie poziomu witamin czy np mocznika trzeba być na czczo, wyklucza to także picie wody i herbaty. Tak mi zawsze mówiono🤔

Co do brzucha, to z wiadomych powodów, ja to raczej długo chyba nie będę mieć widocznego. W pierwszej ciąży jak męczyły mnie wymioty i spadłam z wagi, to na początku siódmego miesiąca dopiero dostałam brzuszek😲zobaczymy jka będzie tym razem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2021, 19:51

w4sqrjjgdooeimz6.png
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny!
    Czyli zostaje mi tylko zwilżyć usta woda i jakoś wytrwać 🙊🙊
    Obym nie stała w kolejce, w labo to zazwy same emerytki .... O przepuszczeniu nie ma mowy .
    A podejrzewam,że do przepuszczenia trzeba mieć spory brzuszek ?
    No nic podejdę do okienka i zapytam czy są szanse abym weszła bez czekania bo mogę roboty narobić w innym wypadku 🤭🤭

Ona_89 oj tak , ale podobno każda ciąża inna 🙂 ja na syna miałam takie zachowania jak na dziewczynkę 🤭🤭
    Dobrze wiedzieć ,że nie jestem sama ...ale wiesz ...na święta zrobimy już za bombki także są plusy 🤭🤣🤣🤣🤣🤣
    Tylko mieć nadzieję,ze później przystopuja i nie będą tak szybko już rosły 😃

Ona_89' lubi tę wiadomość

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy_87 życzę Ci z całego serca aby obyło się bez takich wymiotów..

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

88c5s65ghu1a5nbl.png
  • legusta Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi93 wrote:
    To może u mnie też wzdecia , ale rano też ? 🤔🤔
    Rano też, zależy od dnia. Sobota, niedziela była tragedia. Dzisiaj już brzuszek zmalał :D

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A właśnie co do wzdęć , zauważyłam,że rumianek troszkę tak jakby je wycisza . Nie wiem czy to przypadek ale na mdłości też tak jakby troszkę pomaga . Dziś to odkryłam ,także zobaczymy jutro 🙂
    Może która z Was spróbuje i pomoże choć troszeczkę 🙂

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Mango44 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi93 wrote:
    Dziewczyny które mają wiecej niż jedną pociechę 😃
    Jak wasze brzuszki w drugiej ciąży ?
    Kurcze u mnie to wzdęcia wzdęciami ,ale jutro dopiero zaczynam 10tc a mi już brzucho odstaje ... Z synkiem brzuszek dopiero było widać w 5msc a tu w 3 ???
    Taka różnica 🙊
    U mnie identycznie 🙈 zaczynam się zastanawiać czy w pracy się nie domyślają 🙈
    Ja zawsze miałam płaski brzuch, nawet po ciąży, więc u mnie bardzo widać (nie są to wzdęcia, ale też lekarz mi mówił na wizycie że mam duży domek dla zarodka i grubą śluzówkę 😁).
    Słyszałam że w kolejnych ciążach widać szybciej brzuch, ale bez przesady 😎 taki brzuch jak teraz miałam przy końcu 3 miesiąca/ połowie 4.

Syn 2018

zi13vfxmy87wsevh.png
  • Daisy_87 Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2021, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi, co do stania w kolejce, to u nas w szpitalu, najpierw idzie się że skierowaniem na badania do rejestracji... Nie muszę Wam mówić ile ludzi czeka, na dodatek mega zaduch. Wytrzymałam w kolejce pół godziny, ale w okienku już zapytałam czy mogę do pobrania krwi skorzystać z pierwszeństwa, bo mi jest słabo (tak było, bo mało co jem i cała się trzęsłam). Kobietka powiedziała że wpuszczają z widoczna ciąża bez kolejki, ale jak źle się czuję to nawet do nich mogłam podejść od razu. Byłam tak blada, że jak mnie wprowadzono na badania, to mi kazały najpierw się położyć i dopiero za jakieś 10 minut pobrały krew, oczywiście na leżąco.

Sądzę, że możesz zapytać, jak będziesz się źle czuła, wszystko tak naprawdę zależy od życzliwości ludzkiej. W aptece, ja korzystam od razu z prawa pierwszeństwa, bo gdybym dobrze się czuła, to moge stać w kolejce, ale ja zawsze mam mroczki przed oczami. Mam kartę ciąży w torebce, więc jak coś to mogę pokazać, ale nikt jeszcze nie pytał.

Szczerze, to w pierwszej ciąży jak już miałam brzuszek, to dwa razy ktoś w sklepie przpuscil mnie w kolejce, a poza tym bez wyjątku, stałam w maseczce np do masarni w sobotę dobre 20 minut zawsze, żeby być obsłużona. Wiaodmo, limity w sklepie i pandemia robiła swoje.

Od tej pory, jak widzę kobietę w ciąży, to nie ważne czy prosi sama jej proponuję puszczenie i zazwyczaj reszta ludzi jest na tak, może nie potrafia odmowic
    Kto jak nie my kobietki, najlepiej wie, jak czasami noszenie skarba może być też ciężkie i zwyczajnie być nam trudno.

Warto się wspierać! 👍😊

w4sqrjjgdooeimz6.png
  • Ona_89' Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jak się zapuka do gabinetu to wpuszczają bez kolejki bez względu na to czy widać brzuch czy nie. A na drzwiach jest napisane, że kobiety w ciąży mają pierwszeństwo.

Zgodnie z ustawą Za życiem z 1 stycznia 2017 r. kobiety w ciąży przyjmowane są w przychodniach, laboratoriach i aptekach bez kolejki:

* Art. 47c ust. 1: „1. Kobiety w ciąży, świadczeniobiorcy do 18 roku życia, posiadający zaświadczenie, o którym mowa w art. 47 ust. 1a, osoby, o których mowa w art. 43 ust. 1, inwalidzi wojenni i wojskowi oraz kombatanci mają prawo do korzystania poza kolejnością ze świadczeń opieki zdrowotnej oraz z usług farmaceutycznych udzielanych w aptekach”.

kjmn3e5err34dy73.png
    d69c8u696axvumzk.png
    wwgzdqk3fqqv6f45.png
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2021, 06:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Nas właśnie tak samo różnie z tym bywa...ja szczerze mówiąc też nigdy nie korzystałam z tego " przywileju" zawsze swoje dostałam ,czy to laboratorium czy market ,ale czułam się na tyle dobrze ,że dawałam radę choć nie powiem w 8 czy 9 msc ustać w kolejce chociazby te 15 to czułam się później jakbym szczyt zdobyła...ktoś przepuścił mnie też może z dwa czy trzy razy..a tak to ludzie wzrok odwracali ....
    A też tak mam jak widzę ,że jest kobietą w ciąży to nie patrzę na innych puszczam przed siebie a wtedy ludziom jest głupio i puszczają dalej aż dojdzie na początek, jak widzę mamę z maluchem robię identycznie 🙂

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2021, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słuchajcie od rana byłam silna , aczkolwiek dwa razy panią klozetową odwiedziłam 🤣🤣
    Dojechałam do tego laboratorium kolejka taka ,że stalabym z półtorej godziny...i cóż ... Podeszłam do rejestracji i powiedziałam prawdę ..pani bez problemu mnie wpuściła,mówi ,że ciąża to ciąża a to ,że nie widoczna to co .
    Także udało się 🙂

legusta, Mango44, aannkka, Dorrotaaa, Puldzia, Ona_89' lubią tę wiadomość

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Madlene28 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2021, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dzień dobry. Ja też byłam dzisiaj w labo i prawie zeszłam jak usłyszałam, że mam zapłacić dokładnie 278 zł.. Masakra. Ciąża to zdecydowanie nie jest stan dla biedaków 😂 Potem jeszcze zabulilam na koszulę dla syna, bo mi się przypomniało, że już że wszystkich wyrósł no i tak prawie 4 stówki pękły.. Potem spożywka i pozamiatane.. Samopoczucie u mnie dobre, więc humor średni

Córeczka - 25.12.2017r.
    Synek- 25.08.2020r.
    25.10.2021r- mamy ❤️

w57v3e3kc4ld4kpi.png
  • Dorrotaaa Koleżanka

Wysłany: 9 listopada 2021, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak kasa leci 🤦‍♀️ja już też troche w labo zostawiłam,dziś jadę zobaczyć moje słoneczko✊😃😀miłego dnia i cudownego samopoczucia

Madlene28, Gosiaczkova lubią tę wiadomość

• Moni** Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2021, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To gdzie ja robię badania można wybrać bilecik dla uprzywilejowanych i wtedy twój numerek wyskakuje wcześniej. Ale teraz wezmę kartę ciąży bo ostatnio chciały potwierdzenie że w ciąży.
    Ja mam dziś lekkie bóle okresowe, ale to może dlatego że termin miesiączki mdłości ostatnio trochę mniej męczą ale są. Mieliśmy na weekendzie mieliśmy powiedzieć mojej najbliższej rodzinie ale jakoś tam bałam się im powiedzieć i stresowałam. Ale chyba się domyślają. Mąż się śmieje ze mnie że to radosna nowina i że nie ma się czym stresować ale ja się boję że jak się pochwalę to coś złego się stanie. Ale w sumie moze się stać i bez mówienia. Ehhh... W dodatku siostra też się stara o dziecko i nie moze na razie zajść i boję się czy nie będzie na mnie zła. Nie chcę jej przykrości robić.

♥️córeczka🙏
    f2w3yx8dqn2x2gqa.png
    0,4, acard, pregna plus, actifolin.

09.2021 ciąża biochemiczna 💔
    26.01.2021 poronienie zatrzymane 8tc 💔
    27.10.19. Synek ♥️
    ciąża pozamaciczna 06.2017 💔ciąża biochemiczna 02.2018💔; 10.2018💔
    Mutacje V R2 heterozygota, MTHFR heterozygota, PAI 1 4G homozygota
  • Madlene28 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2021, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorrotaaa wrote:
    No tak kasa leci 🤦‍♀️ja już też troche w labo zostawiłam,dziś jadę zobaczyć moje słoneczko✊😃😀miłego dnia i cudownego samopoczucia

Ale mega zazdro ☺️ ja dopiero 18ego mam wizytę i strasznie mi się już dłuży. Dobrze, że w czwartek to wesele to jakoś zleci.. Weekend pewnie również jeszcze pod znakiem imprezy. A potem byle do czwartku. O której masz wizytę?

Córeczka - 25.12.2017r.
    Synek- 25.08.2020r.
    25.10.2021r- mamy ❤️

w57v3e3kc4ld4kpi.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2021, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi93 wrote:
    Dziewczyny które mają wiecej niż jedną pociechę 😃
    Jak wasze brzuszki w drugiej ciąży ?
    Kurcze u mnie to wzdęcia wzdęciami ,ale jutro dopiero zaczynam 10tc a mi już brzucho odstaje ... Z synkiem brzuszek dopiero było widać w 5msc a tu w 3 ???
    Taka różnica 🙊
    Też tak mam...

Ja dziś byłam nieplanowano na wizycie, ponieważ od ndz mam bóle brzucha, miałam dużo stresu i wczoraj pojawiły się plamienia występujące przez cały dzień.
    Na szczęście wszystko gra, wg om 6+5, ale wg USG zarodek znowu jest większy i dziś 7+3, ma ponad 13 mm ❤️
    Dostałam profilaktycznie duphaston i mam odpoczywać. Z tym drugim to ciężko... Ale staram się.

age.png
‹‹ 64 65 66 67 68 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ