Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2024
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2023, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosankaa wrote:
    Takie 0,5% to luz, jest uznawane za bezpieczne w ciąży 🙂 ogólnie powiem Wam że ja lubię szukać informacji o tym co można a czego nie można w ciąży na zagranicznych stronach, bo na polskich zawsze jest ABSOLUTNIE NIE a na zagranicznych, że z umiarem spoko. Tak jest np z herbatą z hibiskusem, ja takie herbatki kocham i sobie nie wyobrażam bez nich zimy (zwłaszcza że nie mam grzancow😂) i koleżanka mnie nastraszyła że jak to pijesz hibiskus w ciąży, absolutnie nie wolno. I wg polskich stron faktycznie nie można, dosłownie stawiają ten hibiskus na równi z alkoholem i papierosami, a na zagranicznych piszą tylko żeby starać się ograniczyć i tyle. Tak samo teraz zrobiłam test z tym winem 0,5%- wg polskich stron wypijesz łyka i już możesz urodzić dziecko z FAS, a na zagranicznych piszą że jest zupełnie bezpieczne i że różne chleby i owoce mogą mieć więcej alko niż to winko

Yes, Fre Wine is safe for pregnancy. While it's important to consult your doctor about what you consume during pregnancy, Fre Wine has a lower alcohol by volume (0.5%) than many items pregnant women may already be consuming, including fresh orange juice, a ripe banana, and many types of bread.

Ja tam wolę nie ryzykować, jak brałam tabletki to też nie piłam tego 0,5 żadna strata :D jest tak dużo 0.0 że nie trzeba się zastanawiać na szczęście :)
    Co do hibiskusa to nie tak, że nie można tylko że nie wiadomo jak może zadziałać, a że nikt tego nie bada to dlatego nie polecają, zresztą tak jak inne tego typu rzeczy np leki, a później lekarze też zapisują. Akurat jeśli chodzi o hibiskus to ja też bym się nie przejmowała, bo to by chyba trzeba wiadrami pić. Tak samo jest z cynamonem też niby nie można, ale tak naprawdę w ilości jakiej używa się tego jako przyprawy to nic się nie stanie. Wiele jest takich produktów głównie przypraw, jakby tak patrzeć na wszystko to większości przypraw by nie można jeść :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2023, 16:27

Kokosankaa lubi tę wiadomość

preg.png

Na razie mama wesołego czworonoga ❤️🐾
    Niedługo mama słodkiej kuleczki 😊

Nifty -> niskie ryzyka 🥳 dziewczynka 🌺🥰
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2023, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym też nie ryzykowała z alko do 0.5%. Ostatnio zamówiłam w knajpie piwo bezalkoholowe i dostałam takie do 0.5 i oddałam mężowi i domowilam herbatkę zimową. Dzisiaj dostaliśmy w pracy pyszne wino bo delegacja do nas przyjechała z Austrii i smuteczek bo będzie stało w kredensie 😅

age.png
  • Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2023, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boże, dziewczyny, jak ja w tym tygodniu wypiłam w ciągu jednego dnia chyba 8 herbat z cynamonem i goździkami i sobie nie żałowałam tych przypraw :/ to w związku z bólem zatok, bo te przyprawy działają odkażająco i rozgrzewająco :/ to już drugi raz w ciąży, a teraz czytam, ze niewskazane… biedne to moje dziecko :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2023, 17:13

• Katt Ekspertka

Wysłany: 8 grudnia 2023, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie picia wina to właśnie specjalnie na ślub kupiłam wino bezalkoholowe, wypiłam dwa solidne kieliszki, kilka dni później dopijałam w domu, jak już skończyłam zaczęłam bawić się butelką i patrze a tam właśnie 0,5. No stało się, ale to i tak nic. Trochę głupio o tym mówić, ale przed ślubem, jeszcze nie wiedząc że jestem w ciąży zrobiłam degustację win i szampana. Nie poszło tego dużo ale jednak trochę wypiłam. Jakieś 5 dni później wyszedł pozytywny test. Konsultowałam to z lekarzem, niby wszystko powinno być git, ale jednak stres został.
    Co do sushi to na samą myśl aż mnie skręca. Tak bardzo jak uwielbiam, tak bardzo jednak się boję. Więc kupiliśmy zestaw do domu do własnego robienia. Po pierwsze wiem co jem, po drugie fajna zabawa. Ale z przykrością stwierdzam że to jednak nie jest to samo co zamówione. A boje się zamawiać gdzieś na mieście bo nie mam pewności że wszystko jest oddzielnie przygotowywane.

• Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2023, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katt wrote:
    Odnośnie picia wina to właśnie specjalnie na ślub kupiłam wino bezalkoholowe, wypiłam dwa solidne kieliszki, kilka dni później dopijałam w domu, jak już skończyłam zaczęłam bawić się butelką i patrze a tam właśnie 0,5. No stało się, ale to i tak nic. Trochę głupio o tym mówić, ale przed ślubem, jeszcze nie wiedząc że jestem w ciąży zrobiłam degustację win i szampana. Nie poszło tego dużo ale jednak trochę wypiłam. Jakieś 5 dni później wyszedł pozytywny test. Konsultowałam to z lekarzem, niby wszystko powinno być git, ale jednak stres został.
    Co do sushi to na samą myśl aż mnie skręca. Tak bardzo jak uwielbiam, tak bardzo jednak się boję. Więc kupiliśmy zestaw do domu do własnego robienia. Po pierwsze wiem co jem, po drugie fajna zabawa. Ale z przykrością stwierdzam że to jednak nie jest to samo co zamówione. A boje się zamawiać gdzieś na mieście bo nie mam pewności że wszystko jest oddzielnie przygotowywane.

Ja tydzien przed okresem zrobiłam test bo mieliśmy imprezę I wyszło, że nie jestem w ciazy to sobie nie żałowałam i nawet whisky wleciało z colą, ale na początku ciazy jest tak, że jeśli to miałoby zaszkodzić to poronisz, a jeśli nie ma to wpływu to ciaza się będzie rozwijać, ale dotyczy to tych początkowych tygodni. Jeśli chodzi o wypicie wina 0.5 to myślę, że się nic nie stało. Wiadomo, że lepiej żeby było 0.0, ale nie ma co sobie teraz wkrecac. Co do sushi to lubię, ale i tak częściej jak raz na 3 miesiące nie jem więc nie brakuje mi za bardzo. Za serami pleśniowymi też nie tesknie, a lubię. Za to nigdy nie przepadałam za mięsem oprócz kurczaka, a teraz od kurczaka mnie odrzuciło i zajadam się wołowiną 😅

Katt, Katarzyna439 lubią tę wiadomość

age.png
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2023, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kfiatuszek666 wrote:
    Boże, dziewczyny, jak ja w tym tygodniu wypiłam w ciągu jednego dnia chyba 8 herbat z cynamonem i goździkami i sobie nie żałowałam tych przypraw :/ to w związku z bólem zatok, bo te przyprawy działają odkażająco i rozgrzewająco :/ to już drugi raz w ciąży, a teraz czytam, ze niewskazane… biedne to moje dziecko :(

Spokojnie, myślę, że nic się nie stało. Ja się najadlam szarlotki z cynamonem za to, a dopiero potem doczytałam, że nie można i dostałam paniki. Po tej akcji byłam na 2 usg I było ok. Myślę, że to chodzi o naprawdę duże ilości i w dłuższym okresie czasu 😊

Kfiatuszek666 lubi tę wiadomość

age.png
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2023, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katt wrote:

Ja ostatnio zamawiając sushi powiedziałam, że będzie dla kobiety ciężarnej i pani powiedziała, że przygotują na świeżym stanowisku, żeby było wszystko okej :) nie wiem czy tak to zrobili, ale sushi było pyszne 😁😁

Dziewczyny, a polecacie jakieś fajne winko bezalkoholowe 0,0, które można zamówić sobie na święta/sylwestra? Wszystkie w sklepie mają 0,5 właśnie. Jedno takie z Lidla piłam, bo podobnie jak wy nie sądziłam, że jednak coś ma, a przyjaciółka specjalnie dla mnie kupiła bezalkoholowe na swoje urodziny, które wyprawiała w dniu mojej spodziewanej @, a już wiedziałam, że jestem w ciąży i jej powiedziałam. Bardzo mi smakowało, chciałam sobie kupić, patrze a tam 0,5 🤦‍♀️😅

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    24.09.2023 - ⏸ 🩵

Ona: niedoczynność tarczycy, io
    On: ZZSK

age.png
  • Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2023, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:
    Ja ostatnio zamawiając sushi powiedziałam, że będzie dla kobiety ciężarnej i pani powiedziała, że przygotują na świeżym stanowisku, żeby było wszystko okej :) nie wiem czy tak to zrobili, ale sushi było pyszne 😁😁

Dziewczyny, a polecacie jakieś fajne winko bezalkoholowe 0,0, które można zamówić sobie na święta/sylwestra? Wszystkie w sklepie mają 0,5 właśnie. Jedno takie z Lidla piłam, bo podobnie jak wy nie sądziłam, że jednak coś ma, a przyjaciółka specjalnie dla mnie kupiła bezalkoholowe na swoje urodziny, które wyprawiała w dniu mojej spodziewanej @, a już wiedziałam, że jestem w ciąży i jej powiedziałam. Bardzo mi smakowało, chciałam sobie kupić, patrze a tam 0,5 🤦‍♀️😅

Ja mogę polecić szampan bez alko chyba się nazywa mionetto i wiem że w Żabce bywa :)

preg.png

• Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2023, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kfiatuszek666 wrote:
    Nic ci nie będzie od tych przypraw, o tym właśnie mówiłam, że na stronach pisze że nie są wskazane te przyprawy, ale żeby realnie ci coś było to musiałabys tego zjeść bardzo duże ilości. Po za tym to nie ma wpływu na dziecko tylko na skurcze macicy, więc to bardziej chodzi o stratę ciąży, twojemu dziecku nic nie będzie nie martw się :)
    Tzn żeby nie było poronić też nie poronisz, bardziej chodziło mi o to, że te przyprawy mogą wywoływać skurcze. Podobno jest to bardziej groźne pod koniec ciąży, ale też właśnie myślę że trzebaby tego bardzo dużo zjeść żeby to miało jakikolwiek wpływ.

Ja jak byłam na początku ciąży to gotowałam leczo z kiełbasą, a w kiełbasie był jałowiec i oczywiście zjadłam a dopiero później przeczytałam że nie można jałowca no i schiza jak 150 :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2023, 18:29

Kfiatuszek666 lubi tę wiadomość

preg.png

• Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2023, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A zastanawiam się z tym sushi myślicie że te z paluszkiem krabowym by były ok ? Nie wiem czy to surowe jest czy nie ? :D

preg.png

• Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2023, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzyna439 wrote:
    Ja mogę polecić szampan bez alko chyba się nazywa mionetto i wiem że w Żabce bywa :)

A to sprawdzę, dzięki ☺️

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    24.09.2023 - ⏸ 🩵

age.png
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2023, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:

Ja polecam cin cin free, lepszy niż alkoholowy 😁

age.png
  • Katt Ekspertka

Wysłany: 8 grudnia 2023, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktusowa wrote:
    Ja polecam cin cin free, lepszy niż alkoholowy 😁
    Dokładnie tak! Jest super i faktycznie jest zero z tego co pamiętam

• Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2023, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedyś próbowałam tego cin cina to średnio mi podszedł, ale to było kilka lat temu, spróbuję jeszcze raz 😅

Kaktusowa lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    24.09.2023 - ⏸ 🩵

age.png
  • Kaatii Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2023, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie win bezalkoholowych to raz kupiłam czerwone i stwierdziłam, że szkoda było wydawać tyle pieniędzy na kompot 😂 wolę teraz kupić jakiś dobry sok czy koktajl, niż takie podróbki dobrych trunków.

Kokosankaa lubi tę wiadomość

👧❤️ 19.06.24
  • Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2023, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaatii wrote:
    Odnośnie win bezalkoholowych to raz kupiłam czerwone i stwierdziłam, że szkoda było wydawać tyle pieniędzy na kompot 😂 wolę teraz kupić jakiś dobry sok czy koktajl, niż takie podróbki dobrych trunków.
    Tak, bo te czerwone to takie kompoty, bleee :(
    Dlatego mi najbardziej szampan smakuje, bo smakuje jak szampan po prostu tylko bez alko :)

Kaktusowa lubi tę wiadomość

preg.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2023, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja, 13:19

Katarzyna439, Kokosankaa lubią tę wiadomość

• Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2023, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coffeebreak wrote:
    Paluszek krabowy nie - to surowe

Zgadzam się że na polskich stronach jest bardzo restrykcyjnie jeśli chodzi o ciążę i niemowlęta.
    Mnie najbardziej utkwił w pamięci temat nosideł. Polski internet i fizjo twierdzą że absolutnie nie używać do czasu aż dziecko samo usiądzie. Zagraniczny internet mówi spoko tylko nie za dlugo. A w USA to wogole polecają wisiadła przodem do świata , chodziki i skoczki.

Jak dla mnie trzeba podchodzić rozsądnie. Jeśli uwielbiam costam niepolecanego i jem to codziennie do każdego posiłku to może się lepiej zastanowić. A jeśli to tylko raz na jakiś czas to nie powinien być problem. Nie dotyczy oczywiście rzeczy całkiem np surowych ryb, jajek itp
    Choć ja np jakoś nie ogarnęłam że salami jest surowe i jadłam całą tamtą ciążę. Nic się nie stało 🤷🏻‍♀️

Dzięki właśnie nie wiedziałam czy to surowe, masz rację wszystko trzeba z rozsądkiem. Teraz niby są takie nosidła podobne do chust i niby można je już używać od urodzenia, ale czy to faktycznie tak jest :D ja jestem zdania, że jak się wsadzi tam dziecko na godzinę czy pół to się nic nie stanie, ale wiadomo każdy ma swój rozum :D

preg.png

• Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2023, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mi owoców morza brakuje bardzo :( a poza tym takiego zwykłego piwerka i papieroska. Tak od czasu do czasu na wyjściu ze znajomymi człowiek zapalił sobie, a teraz lipa.

A poza tym to strasznie mnie wkurza, ze tego nie można, tego nie można i tego tez nie. To tak jak z tym cynamonem i goździkami. Ale ja osobiście mam więcej takich wtop. Ostatnio zamówiłam ekstra kanapki z pastrami, przyjechały, a ja w popłoch czy ja to w ogóle mogę jeść! Burgery tak samo. Sushi tez mi brakuje. O tatarze nie wspomnę. Ale właśnie człowiek coś nieświadomie zje, a potem siedzi i się zamartwia…

Albo na przykład ciasta teraz na swieta będę zamawiać, i co, mam pytać w cukierni czy krem ma w sobie surowe jajka? :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2023, 21:35

• Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2023, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kfiatuszek666 wrote:
    No mi owoców morza brakuje bardzo :( a poza tym takiego zwykłego piwerka i papieroska. Tak od czasu do czasu na wyjściu ze znajomymi człowiek zapalił sobie, a teraz lipa.

A poza tym to strasznie mnie wkurza, ze tego nie można, tego nie można i tego tez nie. To tak jak z tym cynamonem i goździkami. Ale ja osobiście mam więcej takich wtop. Ostatnio zamówiłam ekstra kanapki z pastrami, przyjechały, a ja w popłoch czy ja to w ogóle mogę jeść! Burgery tak samo. Sushi tez mi brakuje. O tatarze nie wspomnę. Ale właśnie człowiek coś nieświadomie zje, a potem siedzi i się zamartwia…

Albo na przykład ciasta teraz na swieta będę zamawiać, i co, mam pytać w cukierni czy krem ma w sobie surowe jajka? :/

No człowiek by kręćka dostał jakby tak patrzeć na wszystko :D ja ostatnio byłam w restauracji i tez przed jedzeniem w telefonie musiałam sprawdzać czy w ogóle mogę to zjeść :D paranoja

Jeśli chodzi o ciasta to też się zastanawiałam, zawsze możesz zapytać, a czy prawdę powiedzą to też nie wiadomo, niby powinni mieć skład. Chociaż wydaje mi się, że takie gotowce oprócz tiramisu to nie mają surowych jajek w kremach.

Mnie też te zakazy denerwują :D jeszcze alko i papierosy to spoko, ale właśnie sushi z rybką surową albo tatar to moje ulubione jedzenie w restauracji :( także ciężko jest, ale na szczęście dziewczyny jak się karmi piersią to można wszystko jeść 😊 oczywiście jeśli dziecko nie ma alergii, ale to co innego wiadomo :D także jeszcze będzie super za 6 miesięcy mniej więcej :D tylko dotrwać jakoś :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2023, 21:59

preg.png

‹‹ 111 112 113 114 115 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ