X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2024
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Kaatii Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2024, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktusowa wrote:
    Właśnie ostatnio czytałam artykuł o tym, że najnowsze badania wykazują negatywne skutki w braniu paracetamolu w ciąży. W sumie na szczęście wzielam może z 4 razy, ale jednak. Tak samo podobno zmienia się podejście co do picia kawy i że najlepiej w ogóle nie pić, nawet jednej dziennie. Na całe szczęście wypiłam może kilka kaw w ciągu tych 17 tygodni, ale denerwują mnie takie rozbieżności w badaniach. Sprawdzam coś i można, a za miesiąc czytam, że jednak nie można. Oszaleć można. Byłam za to dzisiaj na zakupach i jestem szczęśliwa, wyszłam z butami, koszulami,
    sukienką i majtkami ciążowymi 😅

A co jest nie tak z kawą i paracetamolem? Kawy do tej pory nie piłam po tym jak mnie odrzuciło w 2 miesiącu, ale teraz wracam do jednej dziennie, chociażby dla samego rytuału :) i wzięłam łącznie z 5-6 tabletek paracetamolu podczas przeziębienia jak już nie mogłam wytrzymać bólu zatok, ale też starałam się tylko w ostateczności.

👧❤️ 19.06.24
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2024, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaatii wrote:
    A co jest nie tak z kawą i paracetamolem? Kawy do tej pory nie piłam po tym jak mnie odrzuciło w 2 miesiącu, ale teraz wracam do jednej dziennie, chociażby dla samego rytuału :) i wzięłam łącznie z 5-6 tabletek paracetamolu podczas przeziębienia jak już nie mogłam wytrzymać bólu zatok, ale też starałam się tylko w ostateczności.

Podobno wiążą przyjmowanie paracetamolu z ADHD i opóźnionym rozwojem językowym. https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C100063%2Cparacetamol-przyjmowany-w-czasie-ciazy-moze-opozniac-rozwoj-jezykowy ;) natomiast o kawie jest rolka na instagramie u estera_doktorkobiet

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2024, 14:44

age.png
  • Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2024, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktusowa wrote:
    Podobno wiążą przyjmowanie paracetamolu z ADHD i opóźnionym rozwojem językowym. https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C100063%2Cparacetamol-przyjmowany-w-czasie-ciazy-moze-opozniac-rozwoj-jezykowy ;) natomiast o kawie jest rolka na instagramie u estera_doktorkobiet

Co do artykułu o paracetamolu to proponuję weryfikować takie info u źródła, czyli w tym wypadku przeczytać wyniki tych badań, bo tłumaczenie na język polski niestety często i nie wiedzieć czemu bywa nieprawdziwe albo niedokładne. Przykład: każde użycie paracetamolu… artykuł oryginalny: w najbardziej skrajnym przypadku okazało się, ze…. Polski przekład: użycie paracetamolu w 3 trymestrze opóźni rozwój. Art oryginalny: musisz wziąć 13 tabletek w 3 trymestrze… ;)
    Aha i końcoweczka: The findings need to be tested in larger studies, the researchers said. Until then, people should not be afraid to take acetaminophen for fever or serious pain and discomfort during pregnancy. Conditions like a very high fever can be dangerous and using a drug like acetaminophen will likely help.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2024, 15:06

Kaatii, Coffeebreak lubią tę wiadomość

• Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2024, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kfiatuszek666 wrote:
    Co do artykułu o paracetamolu to proponuję weryfikować takie info u źródła, czyli w tym wypadku przeczytać wyniki tych badań, bo tłumaczenie na język polski niestety często i nie wiedzieć czemu bywa nieprawdziwe albo niedokładne. Przykład: każde użycie paracetamolu… artykuł oryginalny: w najbardziej skrajnym przypadku okazało się, ze…. Polski przekład: użycie paracetamolu w 3 trymestrze opóźni rozwój. Art oryginalny: musisz wziąć 13 tabletek w 3 trymestrze… ;)
    Aha i końcoweczka: The findings need to be tested in larger studies, the researchers said. Until then, people should not be afraid to take acetaminophen for fever or serious pain and discomfort during pregnancy. Conditions like a very high fever can be dangerous and using a drug like acetaminophen will likely help.

Wiadomo, że gorączka czy ogromny bol to większe zło niż sam paracetamol i często jest tak, że lekarz przepisuje nawet lek, który ogólnie nie jest zalecany, ale kiedy jego wzięcie jest wiekszym dobrem to się go stosuje. Co do oryginalnego tekstu to przyznaje, że się już nie zagłębiałam i mój błąd.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2024, 15:17

Kfiatuszek666 lubi tę wiadomość

age.png
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2024, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w nowy rok miałam taką jazdę z bólem, że dopiero 2 magnezy i dwie nospy mi pomogły, na Sylwestra się strasznie naszarpalam ze sprzątaniem, gotowaniem, zakupami, a potem myślałam, że umrę. Lekarz zbadał mnie 04.01, wszystko okej, ale już się bałam, że skończę wtedy na IP. Teraz mam nauczkę i się nie przeciążam, jak trochę więcej pospaceruję czy posprzątam to odczuwam bardzo brzuch.

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Anuska94 Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2024, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie podwyższone w morfologii PDW?

• agnieszkallo Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2024, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuska94 wrote:
    Macie podwyższone w morfologii PDW?
    Ja mam podwyższony, ale co kolejne wyniki to powoli spada. Lekarka nic nie mówiła.

01.2007🩵
    09.2014🩷
    04.2017🩵
    06.2024🩷
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2024, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2024, 16:51

Riptide lubi tę wiadomość

• Emimo Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2024, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem z wątku lipcowego, ale Was teraz nie raz podczytuję. Odnośnie paracetamol też dużo złego czytałam m.in
    https://www.instagram.com/p/CrfWo3rI6Ye/?igsh=MzRlODBiNWFlZA==
    Na ostatnim zdjęciu są linki do badań.

Kaktusowa lubi tę wiadomość

26.10 11dpo ⏸️
    14.11 ♥️
    🙋‍♀️40 lat
    👧2003
    👦2008
    👧2010
    👧2021
    👶2024
    age.png
  • Riptide Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2024, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak Was boli podbrzusze w ciąży? Mnie dziś obudził ból w nocy - pierwszy raz w ciąży. Przestraszyłam się trochę, był trochę hmm skurczowy? Po tym - nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że zaczęłam czuć pierwsze ruchy, ale nie wiem na 100 procent, bo od rana spokój. Ten ból trwał chwilę, ale nieźle mnie przestraszył, bo nie znałam jeszcze takiego rodzaju. Nie wiem, czy się niepokoić, gdzieś w głębi duszy coś mi mówi, że to chyba normalne? :)

• Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2024, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Riptide wrote:
    Dziewczyny, jak Was boli podbrzusze w ciąży? Mnie dziś obudził ból w nocy - pierwszy raz w ciąży. Przestraszyłam się trochę, był trochę hmm skurczowy? Po tym - nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że zaczęłam czuć pierwsze ruchy, ale nie wiem na 100 procent, bo od rana spokój. Ten ból trwał chwilę, ale nieźle mnie przestraszył, bo nie znałam jeszcze takiego rodzaju. Nie wiem, czy się niepokoić, gdzieś w głębi duszy coś mi mówi, że to chyba normalne? :)

Ja póki co nie mam ani bóli ani skurczy i szczerze mówiąc niepokoi mnie to czy to normalne. W ogóle ta ciaza jest bezobjawowa, oprócz braku okresu i powiem Wam, że mnie osobiście to martwi 😅 niestety ruchów jeszcze tez nie czuję :/ natomiast wydaje mi się, że taki ból jak u Ciebie jest normalny, ale może napisz do swojego gin bo musiał być silny skoro Cie wybudził.

age.png
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2024, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Riptide wrote:

Mnie boli dość mocno momentami, potrafi mnie obudzić w nocy, staram się dość delikatnie obracać się na boki czy wstawać z łóżka. Potrafi mnie złapać też taki skurcz w ciągu dnia, przy jakiejś zwykłej czynności. Prawie cały czas czuję, że coś się w tym podbrzuszu dzieje. Gdy złapał mnie taki silny ból to lekarz mnie zbadał na najbliższej wizycie. Powiedział, że bóle się zdarzają, jeśli nie towarzyszą mu plamienia lub inne niepokojące objawy to jest to zupełnie normalne :)

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Riptide Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2024, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:
    Mnie boli dość mocno momentami, potrafi mnie obudzić w nocy, staram się dość delikatnie obracać się na boki czy wstawać z łóżka. Potrafi mnie złapać też taki skurcz w ciągu dnia, przy jakiejś zwykłej czynności. Prawie cały czas czuję, że coś się w tym podbrzuszu dzieje. Gdy złapał mnie taki silny ból to lekarz mnie zbadał na najbliższej wizycie. Powiedział, że bóle się zdarzają, jeśli nie towarzyszą mu plamienia lub inne niepokojące objawy to jest to zupełnie normalne :)

Dziękuję Ola, uspokoilas mnie 💕 mam wizytę w piątek, to na pewno o tym wspomnę. To jest jednak kosmos, co tam się wyprawia w środku 😁

Nowa_Ola lubi tę wiadomość

Wysłany: 14 stycznia 2024, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Riptide wrote:
    Dziękuję Ola, uspokoilas mnie 💕 mam wizytę w piątek, to na pewno o tym wspomnę. To jest jednak kosmos, co tam się wyprawia w środku 😁

Ja wyżej, chyba na poprzedniej stronie opisałam, jak mnie potrafi bolec :) fakt, ze to nie jest dotkliwy ból, ale bywa upierdliwy. Co do zasady boli mnie wszystko od góry do dołu, ale są to bóle czasowe i dość różnorodne… ciągnie, kłuje, rozpiera, No różnie :) pojedyncza dawka nospy pomaga od razu, wiec polozna mówi, ze jest Ok.

• Gosia9 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2024, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już czekam aż zacznę czuć regularne ruchy malucha może wtedy mnie to wszystko uspokoi. Wiem że pod koniec ciąży to chwilami miałam już dość tego przepychania się albo walki malucha z pęcherzem albo z żebrami ale jest psychiczny spokój jak się rusza że wszystko jest ok.

shikaka86, Coffeebreak lubią tę wiadomość

• shikaka86 Przyjaciółka

Wysłany: 14 stycznia 2024, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też nieraz boli cały dzień z różnym nasileniem, czasem bardzo wyraźnie czuję ból jajników, czasem macica jak na okres, czasem też nie mogę wykonywać zwykłych ruchów i czynności tylko tak jak z jajkiem delikatnie bo każdy ruch boli. A są dni tak jak dzisiaj że w ogóle brzucha nie czuję, wydawał mi się nawet jakiś mniejszy, szczególnie rano po obudzeniu i mogłam wystać w kościele, co ostatnimi tygodniami było dla mnie uciążliwe i bolesne momentami. Kość łonowa boli bardzo i to bardzo wcześnie, bo od około końca drugiego miesiąca. I są dni że chodzić, siedzieć i nawet leżeć jest mi trudno, staram się uciskać to miejsce palcem, ale pomaga na chwilkę, jak puszczam boli dalej, a dzisiaj nic a nic, więc przyjmuję to jako fizjologiczne rozciągania wiązadeł, powiększanie miednicy itd. Musimy to znieść dziewczyny, już niedługo 😂

• Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2024, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, właśnie czytam książkę „Mamy dla Mamy” i jest tu rozdział o lekach, co do paracetamolu, cytuję:

„Na ból i gorączkę lekiem z wyboru dla kobiet w ciąży jest paracetamol. Możesz go bezpiecznie stosować w każdym trymestrze ciąży, co potwierdzono w wielu badaniach klinicznych, jednak nie powinnaś przyjmować go codziennie przez okres ponad 4 tygodni. Dlaczego? Ponieważ nie jednym z badań klinicznych w Hiszpanii wykazano, że ciężarne przyjmujące regularnie paracetamol częściej rodziły dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu oraz zespołu nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD). Aby potwierdzić te doniesienia, trzeba jeszcze wielu analiz, dlatego wciąż uznaje się paracetamol za bezpieczny, szczególnie w pojedynczych dawkach i nie stosowany przewlekle tygodniami. Zwykle stosuje się dawkę 1g d 3-4 razy na dobę, w odstępach minimum 4h.”.

Wydanie jest z 2023 roku, widać, że coś na rzeczy jest, ale tak jak któraś z Was pisała, przy długotrwałym stosowaniu. Autorem artykułu jest Ana Krysiewicz, prowadzi bloga matkaaptekarka.pl. Wydaje mi się, że od wzięcia paracetamolu na ból głowy czy zatok to świat się nie zawali, a raczej żadna z nas nie bierze go codziennie przez kilkadziesiąt dni :)

Kaktusowa, meggie94, Kokosankaa, Riptide, Kaatii, Katt lubią tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵

Wysłany: 14 stycznia 2024, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nom, tez mam tę książkę, fajnie się czyta :)

• Natka9106 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2024, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktusowa wrote:
    Ja póki co nie mam ani bóli ani skurczy i szczerze mówiąc niepokoi mnie to czy to normalne. W ogóle ta ciaza jest bezobjawowa, oprócz braku okresu i powiem Wam, że mnie osobiście to martwi 😅 niestety ruchów jeszcze tez nie czuję :/ natomiast wydaje mi się, że taki ból jak u Ciebie jest normalny, ale może napisz do swojego gin bo musiał być silny skoro Cie wybudził.

U mnie identycznie, bóle jak na okres miałam na początku ciąży, teraz jedynie od kilku dni czasami mnie coś ukłuje przy zmianie pozycji ale trwa to sekundę i przechodzi. Ruchów też jeszcze nie czuje, chociaż wsłuchuje się w siebie. Uspokaja mnie to że brzuch rośnie, bo to tak jakby jedyny objaw. Jutro badania krwi, za tydzień wizyta i mam nadzieję że dalej wszystko będzie dobrze. Czas leci nieubłaganie jutro wchodzę w 17 tydzień, a niedawno robiłam test. 🥹🥹🥹

Kaktusowa, Riptide lubią tę wiadomość

• Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2024, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka9106 wrote:
    U mnie identycznie, bóle jak na okres miałam na początku ciąży, teraz jedynie od kilku dni czasami mnie coś ukłuje przy zmianie pozycji ale trwa to sekundę i przechodzi. Ruchów też jeszcze nie czuje, chociaż wsłuchuje się w siebie. Uspokaja mnie to że brzuch rośnie, bo to tak jakby jedyny objaw. Jutro badania krwi, za tydzień wizyta i mam nadzieję że dalej wszystko będzie dobrze. Czas leci nieubłaganie jutro wchodzę w 17 tydzień, a niedawno robiłam test. 🥹🥹🥹

Natka przybijam piątkę 😅 też mi brzuch rośnie więc to mnie pociesza. Idę we wtorek na usg i mam nadzieję, że z Małym wszystko dobrze. Naprawdę wolałabym mieć jakiekolwiek objawy 😅 dzisiaj mnie kilka razy tak jakby zakuł jajnik to się cieszyłam, że cokolwiek tam się dzieje 🙈 piersi mam większe, ale przestały mnie boleć i to tak. Fajnie będzie jak już urodzimy poczytać te nasze schizy, wtedy się pośmiejemy same z siebie 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2024, 16:39

age.png
‹‹ 164 165 166 167 168 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ