X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2024
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saimi wrote:
    Ja jutro połówkowe, niby nie stresuje się aż tak a już w nocy ciężko mi się spało więc jednak nerwy są 🙈

u mnie z dolegliwości na tą chwilę (odpukać dziś nic) to :
    1. bóle z prawej, lewej strony pępka i ponad pępkiem, takie jakby mięśnie się rozciągały i chwytał je skurcz. Zdarza się co jakiś czas, co kilka dni.
    2. Całe szczęście w końcu wyleczyłam afte!

Mała mnie chyba kopie (nadal nie wiem czy to na pewno to) ale strasznie nisko, dziewczyny piszą, że nawet w okolicy żeber, a wysokość pępka to standard. A mnie bardziej na dole poniżej połowy odległości od pępka :/ więc też już się zastanawiam, że to może jednak nie ruchy dziecka, może to coś nie tak?

Na wadze plus 5kg. Jak u Was?

Tak, to są ruchy ;) tez się zastanawiałam przez pierwsze dni, czemu tak nisko :D najbardziej czuć jak się położę na prosto (nowego wyciągnięte), a najlepiej jak leżę po jedzeniu :) to takie pękające pojedyncze bąbelki powietrza, dla mnie średnio przyjemne, bo jak leżę właśnie to mam wrażenie, ze całą macicę przeszywa :)

U mnie na wadze różnie, zależnie od dnia ;p ale takie plus 4 jest, przy czym ja startowałam z nadwagi 6-8kg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2024, 13:15

Saimi lubi tę wiadomość

• Riptide Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też czuję pojedyncze pękające bąbelki, na razie rzadko, ale mam jeszcze czas, to moja pierwsza ciąża, a jestem w 18-19 tc :) i u mnie to są baaardzo delikatne ruchy, muszę się wsłuchać w swoje ciało, żeby to poczuć :) u mnie +5 na wadze, ale mam wrażenie, że przytyły mi tylko uda i brzuch - wiadomo :)

Saimi lubi tę wiadomość

• Natka9106 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też dziś po wizycie🥰🥰 wszystko ok. Szyjka 4 cm, więc nie będę sobie wkręcać narazie żadnych objawów🙈🙈
    Twardnienie brzucha podobno na tym etapie normalne nawet kilka razy dziennie, ja na szczęście mam raz na kilka dni. Także wizyta mnie uspokoiła. 😄
    Co do płci to dziecko wstydliwe po mamusi, jakoś nie chce się za bardzo pokazać. Znowu potwierdził ze nic nie dynda między nogami🤣 więc bardziej się skłania na dziewczynkę ale nie da sobie ręki uciąć. Więc musimy poczekać do połówkowych, czyli 19 lutego. 🫠🫠🫠 jeśli chodzi o wagę to narazie +2,8 kg a mamy dzisiaj 17+0. Moja mama przytyła ze mną w ciąży tylko 8 kg to może dla mnie los będzie też łaskawy. 🤣

Kaktusowa, Saimi, Riptide, Domi_95, Kfiatuszek666, Kokosankaa, Emimo, Nowa_Ola, Magdak-51, Kaatii, Katt, shikaka86 lubią tę wiadomość

• Paatka Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coffeebreak wrote:
    Ej dziewczyny ale kupki niemowlaka nie śmierdzą. Nie mają nic wspólnego z dorosła dwójką . To jest taka bezzapachowa musztarda.
    Dopiero roczne dziecko - a i to nie zawsze bo zależy czy ma zastąpione posiłki czy nadal mleko- robi coś zbliżonego do dorosłego ;)
    U mnie będzie jak poprzednio albo kosz zwykły albo w łazience.

U rocznego? 🙊 U moich smrodek zaczął się po 6mż czyli od początku rozszerzania diety, kiedy kupka zaczęła robić się zbita właśnie przez jedzone pokarmy. A to 6 miesięcy leci raz dwa. Nam ten kosz służył przez 4 lata życia pieluchowego, bo córka jedna po drugiej. No i nie oszukujmy się sam mocz ma też swój zapach, który latem moim akurat zdaniem przy wysokich temperaturach rozprzestrzenia się raz dwa. Dla mnie to była mega wygoda, że kosz w kuchni/łazience nie był zawalony pieluchami zużytymi, tylko raz na 3 dni można było wynieść je same z kosza stojącego przy przewijaku. 🙂 Ale wiadomo, każdy ma inne potrzeby.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2024, 13:47

Riptide, Kfiatuszek666, Nowa_Ola, Magdak-51 lubią tę wiadomość

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2024, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m,

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2024, 16:51

• Paatka Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coffeebreak wrote:
    Ano tak. Ja sobie nie wyobrażam nie wynieść codziennie rano kosza. Najrzadziej co drugi dzień. Musielibyśmy wszyscy z gorączką chyba leżeć żeby nikt nie wyniosl. Mocz faktycznie też może mieć zapach nie pomyślałam o tym ale wystarczy wrzucić pieluche w woreczek.
    Przewijak też używa się jakoś 3-6 miesięcy dopóki się maluch nie przekręca więc w czasie kiedy zapaszku nie ma. Już bym wolała zwykły kosz podłożyć na ten czas no ale jak komu wygodnie 🤷🏻‍♀️
    Aczkolwiek chociaż na 10 miesięcy mój nie jadł już wcale mleka w dzien to nadal dwojeczki miał niemowlęce więc może nam tu skrzywione podejście.

Moje były przewijane bez problemu na przewijaku do roku czasu. ;) Dziecko dziecku nie równe i to jest tu podstawą. Dlatego i tak każda z dziewczyn nabierze doświadczenia na swoim przykładzie. :)
    U nas też śmieci są wynoszone raz dziennie, ale przy tym, że i ja i mąż pracujemy zdalnie i cały dzień jesteśmy w domu to i tak dużo ich generujemy. Gdyby do tego doszły pieluchy, których na początkowym etapie jest bardzo dużo, bo właściwie po każdym karmieniu idzie kupa, to wyniesienie śmieci raz dziennie u nas by nie wystarczyło. :)

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Kokosankaa Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie waga +0,5kg, ale ja po pierwsze startowałam z nadwagą, a po drugie pierwszy trymestr był dla mnie tragiczny, nic nie mogłam jeść. W dodatku od jakichś 3-4 dni znowu mi wróciły mdłości i znowu mniej jem. Szczerze mówiąc to mnie to martwi, bo mam dość ubogą dietę, nie jem mięsa, bo mnie odrzuciło i ogólnie jem mało zróżnicowane dania, ale lekarz mówił tylko żebym brała witaminy i tyle, dopiero po następnej wizycie powtórzymy morfologię.

Ja mam na liście ten kosz na pieluszki, ale to kupię raczej dopiero jak zaczniemy rozszerzanie diety, bo jak już pisałam idziemy w minimalizm i potem będziemy dokupować różne rzeczy 😊 ja sobie dodaję różne rzeczy o których tu piszecie i które wydają mi się fajne do listy zakupów na amazonie i jak nadejdzie moment że będziemy tego potrzebować, to kupię.

W weekend byliśmy się przejść po mieście i przez przypadek trafiliśmy na ekstra sklep dla dzieci, taki bardzo modny widać 😁 wszystko takie designerskie, w neutralnych kolorach i absolutnie przepiękne, tylko że np ubranka to same zimowe sweterki itd. Bliżej porodu jak zmienia na kolekcje letnia na pewno się tam wybiorę i coś kupię ❤️

04.06.2024 - Leonard ❤️

age.png
  • Magdak-51 Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2024, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U.mnie +2,6kg . My ten kosz akurat kupowalismy jak mloda byla juz na swiecie i nie chcialo mi sie za kazdym razem isc go wyrzucac a ze do tego mamy salon z aneksem to przynajmniej nie ma zapaszkow w pokoju😄 co do przewijaka to uzywalismy 1,5roku ale jest on obstawiony z jednej strony sciana a z drugiej kabina prysznicowa wiec nie bylo az takiego strachu ze spadnie

• Magdak-51 Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2024, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez szlam w minimalizm w pierwszej ciazy i powiem Ci ze dzieki temu nie mialam niepotrzebnych rzeczy, nawet laktator kupowalam po porodzie jak wiedzialam ze jednak jest mi potrzebny

Kokosankaa lubi tę wiadomość

• Domi_95 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 2 kg na plusie chociaż spodziewałam się że na tym etapie będzie dużo więcej bo od początku ciąży sobie pozwalam 😅

Macie już upatrzone lub kupione laktator i nianię elektroniczną?

👩🏻 - 28 lat - PCOS
    🧔🏻‍♂️ - 29 lat

Mama - 🐶

Starania od 04.2023 r.
    09.2023 r. - I miesiąc stymulacji (Aromek, ovitrelle, duphaston)

05.10.2023 - ⏸️
    🩵chłopiec🩵
  • shikaka86 Przyjaciółka

Wysłany: 22 stycznia 2024, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saimi, ja też mam takie bóle w okolicach pępka, czasem bardzo bolesne, ale kładę się i staram nie robić nic jakiś czas. W nocy raz się przestraszyłam, bo nad ranem obudził mnie mocny skurcz macicy i dość silny ból, długo trzymal- zmieniłam pozycję i czekałam co dalej, ale przeszło.
    Przytyłam 3kg, ale brzuch mam duży, aż się boję pomyśleć, że jeszcze połowa ciąży przede mną i już widzę te rozstępy, tak szybko ten brzuch rośnie 🫢

Saimi lubi tę wiadomość

• Magdak-51 Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2024, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam laktator neno bella tylko ze ciezko mi go polecic czy odradzic bo mam co do niego mieszane uczucia bo robi co ma robic ale jakos moje piersi sie z nim nie zaprzyjaznily i strasznie nie lubilam sciagac nim pokarmu a innym nie probowalam, co do niani mam angelcare ale starszego typu i jestem z niej bardzo zadowolona ale nie moge doradzic na temat tego co jest twraz w sklepie

• Kaatii Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie +5kg na wadze, więc raczej w ślady mojej mamy nie pójdę, która przez całą ciążę przytyła 9kg i dopiero na końcówce miała większy brzuch 😉

Z obecnych dolegliwości to pojawiły mi się hemoroidy :/ niestety mam do nich tendencję, mialam już kiedyś przed ciążą. Boję się, że jak pojawiły się teraz na połowie ciąży to co będzie przy porodzie… 🙈

👧❤️ 19.06.24
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaatii wrote:
    U mnie +5kg na wadze, więc raczej w ślady mojej mamy nie pójdę, która przez całą ciążę przytyła 9kg i dopiero na końcówce miała większy brzuch 😉

Z obecnych dolegliwości to pojawiły mi się hemoroidy :/ niestety mam do nich tendencję, mialam już kiedyś przed ciążą. Boję się, że jak pojawiły się teraz na połowie ciąży to co będzie przy porodzie… 🙈

No nie pocieszę Cię, bo u mnie po porodzie z hemoroidami był dramat... Wysiłek ogromny, to i te cholerstwa dały o sobie mocno znać... :/ Po drugim to samo. Bardziej mi dokuczały niż szwy na kroczu. Teraz po trzecim to już wiem, że bez proktologa i usuwania ich już się nie obejdzie. Miałam to załatwić wcześniej, ale się bałam no i miałam też trochę podejście, że skoro chce trzecie dziecko to się wstrzymam z tym usuwaniem, bo i tak pewnie kolejne się pojawią . 🙈

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Emimo Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie plus 5 kg. Potrafię rozpędzić się nawet do +30 kg ale może tym razem będzie inaczej 😁

26.10 11dpo ⏸️
    14.11 ♥️
    🙋‍♀️40 lat
    👧2003
    👦2008
    👧2010
    👧2021
    👶2024
    age.png
  • Anuska0907 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saimi wrote:
    Ja jutro połówkowe, niby nie stresuje się aż tak a już w nocy ciężko mi się spało więc jednak nerwy są 🙈

u mnie z dolegliwości na tą chwilę (odpukać dziś nic) to :
    1. bóle z prawej, lewej strony pępka i ponad pępkiem, takie jakby mięśnie się rozciągały i chwytał je skurcz. Zdarza się co jakiś czas, co kilka dni.
    2. Całe szczęście w końcu wyleczyłam afte!

Mała mnie chyba kopie (nadal nie wiem czy to na pewno to) ale strasznie nisko, dziewczyny piszą, że nawet w okolicy żeber, a wysokość pępka to standard. A mnie bardziej na dole poniżej połowy odległości od pępka :/ więc też już się zastanawiam, że to może jednak nie ruchy dziecka, może to coś nie tak?

Na wadze plus 5kg. Jak u Was?

Mnie też kopie na dole poniżej pępka ,na wadze +6 kg, ale ja startowałam z niedowagą, zawsze byłam szczupła.

👩40 🧑41
    31.12.2008 💒
    24.12.2007💙
    19.08.2011💙
    14.06.2015💙
    28.05.2024💝 Jest już na świecie Zuzia waga 3360 i 55cm

age.png
  • Anuska0907 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaatii wrote:

Nie chcę Cię straszyć, ale przy porodzie będzie jeszcze gorzej ,jak już masz z tym problemy. Wiem dokładnie jak to jest, bo mi zaczęły się po drugim porodzie, to jest też jeden z powodów ,dlaczego zdecydowałam się na cc.
    preg.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2024, 11:06

👩40 🧑41
    31.12.2008 💒
    24.12.2007💙
    19.08.2011💙
    14.06.2015💙

age.png
  • Madzia35 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na hemoroidy bardzo polecam procto glyvenol w czopkach, w ciąży mozna stosować. Też się z tym męczyłam.

U mnie na razie +5. W poprzedniej ciąży na tym etapie było tak samo a skończyło sie powyżej 20 kg. Ale spokojnie, po porodzie waga leci na łeb na szyję.

age.png

age.png
  • Anuska0907 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paatka wrote:
    No nie pocieszę Cię, bo u mnie po porodzie z hemoroidami był dramat... Wysiłek ogromny, to i te cholerstwa dały o sobie mocno znać... :/ Po drugim to samo. Bardziej mi dokuczały niż szwy na kroczu. Teraz po trzecim to już wiem, że bez proktologa i usuwania ich już się nie obejdzie. Miałam to załatwić wcześniej, ale się bałam no i miałam też trochę podejście, że skoro chce trzecie dziecko to się wstrzymam z tym usuwaniem, bo i tak pewnie kolejne się pojawią . 🙈

U mnie dokładnie to samo jak u Ciebie, krocze po cięciu tak nie bolało i rwało jak to cholerstwo, przez około 3 tygodnie zamiast cieszyć się macierzystwem, to płakałam z tego bólu.

preg.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2024, 11:07

👩40 🧑41
    31.12.2008 💒
    24.12.2007💙
    19.08.2011💙
    14.06.2015💙

age.png
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_95 wrote:
    U mnie 2 kg na plusie chociaż spodziewałam się że na tym etapie będzie dużo więcej bo od początku ciąży sobie pozwalam 😅

Macie już upatrzone lub kupione laktator i nianię elektroniczną?

Ja mam upatrzony laktator mamcozy m5 :)
    Chętnie poznam Wasze typy co do niani i monitora oddechu, bo tu nie mam pojęcia co wybrać

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
‹‹ 176 177 178 179 180 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ