X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2024
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2024, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    d

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2024, 15:57

Kfiatuszek666 lubi tę wiadomość

• Anuska0907 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2024, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kfiatuszek666 wrote:
    Dziewczyny, a jeśli chodzi o nosidełko do auta, czyli 0-13kg czy ono może być w jasnym kolorze? Bo tak sobie myślę, ze nawet jakby się miało brudzić to może rok jakoś da radę? Czy nawet rok średnio?

Raczej rok to za długo moim zdaniem, bo dziecko będzie za duże już na taki fotelik. Jak podoba się Tobie jasny, to nie ma żadnego problemu, pokrowiec się ściąga do prania jeżeli się pobrudzi.

Kfiatuszek666 lubi tę wiadomość

👩40 🧑41
    31.12.2008 💒
    24.12.2007💙
    19.08.2011💙
    14.06.2015💙
    28.05.2024💝 Jest już na świecie Zuzia waga 3360 i 55cm

age.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2024, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuska0907 wrote:
    Raczej rok to za długo moim zdaniem, bo dziecko będzie za duże już na taki fotelik. Jak podoba się Tobie jasny, to nie ma żadnego problemu, pokrowiec się ściąga do prania jeżeli się pobrudzi.

Niekoniecznie, wszystko zależy od dziecka i fotelika. Moja młodsza była tak drobna, że niemal do roku jeździła w pierwszym foteliku, bo w tych większych się topiła. 😉

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Madzia35 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2024, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kfiatuszek666 wrote:
    Dziewczyny, a jeśli chodzi o nosidełko do auta, czyli 0-13kg czy ono może być w jasnym kolorze? Bo tak sobie myślę, ze nawet jakby się miało brudzić to może rok jakoś da radę? Czy nawet rok średnio?
    Ja miałam ciemny a wiekszosc plam na nim w kolorze białym (ulane mleko), wiec jasny to wcale nie najgorszy wybór 😉

age.png

age.png
  • Kasia1988 Ekspertka

Wysłany: 17 lutego 2024, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już miesiąc biorę magnez ale w formie leku a nie suplementu. Biorę rano i wieczorem. Ostatnio na wizycie doktorka kazała mi pić więcej wody na skurcze.

Jak miałam zaparcia często miałam skurcze ale spowodowane właśnie tym.

Jejku ale przygoda na glukozie.

• Anuska0907 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2024, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paatka wrote:
    Niekoniecznie, wszystko zależy od dziecka i fotelika. Moja młodsza była tak drobna, że niemal do roku jeździła w pierwszym foteliku, bo w tych większych się topiła. 😉

Pewnie masz rację, nie mam porównania, bo miałam trzech chłopców i do drobnych się nie zaliczali 🙂 Jak już sami siedzieli to korzystałam z większego fotelika z funkcją rozkładania do spania. Zobaczymy jak teraz będzie, bo dziewczynki przeważnie są drobne w porównaniu do chłopców .

👩40 🧑41
    31.12.2008 💒
    24.12.2007💙
    19.08.2011💙
    14.06.2015💙

age.png
  • Madzia35 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2024, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuska0907 wrote:
    Pewnie masz rację, nie mam porównania, bo miałam trzech chłopców i do drobnych się nie zaliczali 🙂 Jak już sami siedzieli to korzystałam z większego fotelika z funkcją rozkładania do spania. Zobaczymy jak teraz będzie, bo dziewczynki przeważnie są drobne w porównaniu do chłopców .
    Hahaha😄 tez nie zawsze, moja po 8 miesiacu musiala sie przesiąść na większy

age.png

age.png
  • Andzia2519 Ekspertka

Wysłany: 17 lutego 2024, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciężko mi to nazwać skurczem, ale też mam takie twardnienie brzucha, nie bolesne, kilka razy dziennie. Czytałam, że to normalne, nawet lekarzowi nie powiedziałam.
    A wczoraj mi się przyplątał zabłąkany bol gardła. Już się cieszyłam, że sezon bez przeziębień, a tu bum. Polećcie, co dobrego i bezpiecznego można stosować w ciazy na przeziebienie, lekarza umówiłam na jutro, ale może mi się uda przeleczyc to samej troszkę.

• Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2024, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, jak tam mija sobota? Muszę się pochwalić, że jak rano leżałam w łóżku to Mały się żywiołowo ruszał i czułam go już całkiem fajnie. Od razu mam lepszy dzień. Teraz mimo, że pogoda średnia to idziemy na spacer i będę polować na kawiarnię, gdzie serwują sernik pistacjowy albo cokolwiek z pistacjami 🙃

Kasia1988, Saimi, IssGreen, Kokosankaa lubią tę wiadomość

age.png
  • Emimo Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2024, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecam paczki z putki z nadzieniem pistacjowym. U nas jest taka cukiernia jeszcze i maja sernik pistacjowy. Muszę kiedyś sobie kupić 😀

26.10 11dpo ⏸️
    14.11 ♥️
    🙋‍♀️40 lat
    👧2003
    👦2008
    👧2010
    👧2021
    👶2024
    age.png
  • Saimi Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2024, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktusowa wrote:
    Hej dziewczyny, jak tam mija sobota? Muszę się pochwalić, że jak rano leżałam w łóżku to Mały się żywiołowo ruszał i czułam go już całkiem fajnie. Od razu mam lepszy dzień. Teraz mimo, że pogoda średnia to idziemy na spacer i będę polować na kawiarnię, gdzie serwują sernik pistacjowy albo cokolwiek z pistacjami 🙃

Moja młoda za tatusiem się wydała, wieczorami wariuje w brzuchu a rano śpi.

Powiem Wam, że dziś póki co jest Oki (odpukać) ale ostatnie 2 dni to takie kłucia w podbrzuszu z prawej i lewej strony miałam i bóle lekkomiesiączkowe plus twardnienia brzucha.
    Chce już poniedziałek by zapytać położnej czy to jest normalne (chociaż ponoć między 20 a 24-26 tyg takie właśnie objawy ciąży mogą występować) bo w głowie mam tą moją szyjkę skracająca.
    Chociaż zastanawiam się czy to też nie objawy złej pracy jelit, niestety zaczynają mi się zaparcia i to może to.

Proszę zjedzcie coś słodkiego za mnie! Ja nadal tylko leżę :( a dziś ładna pogoda.

Starania od 2017 r.
    Ona - 36l, mthfr, hashimoto, b. niskie amh, b. duży problem z endo
    On - 36l, wszystko ok

1 ivf i A na świecie ❤️
    Troszkę komplikacji (niewydolność szyjki i stan przedrzucawkowy) ale w
    36+6 - zdrowiutka A. uszczęśliwiła rodziców ! 🥰💓

age.png
  • Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2024, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za poradę w sprawie fotelika. Ja wiem, ze nosidełko jest na max rok, ale chodzi mi czy nawet na te kilka miesięcy jasny będzie Ok. Bo widziałam ostatnio jasne foteliki - różowe, bezowe i to są piękne kolorki :)

• IssGreen Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2024, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia2519 wrote:
    Ciężko mi to nazwać skurczem, ale też mam takie twardnienie brzucha, nie bolesne, kilka razy dziennie. Czytałam, że to normalne, nawet lekarzowi nie powiedziałam.
    A wczoraj mi się przyplątał zabłąkany bol gardła. Już się cieszyłam, że sezon bez przeziębień, a tu bum. Polećcie, co dobrego i bezpiecznego można stosować w ciazy na przeziebienie, lekarza umówiłam na jutro, ale może mi się uda przeleczyc to samej troszkę.
    Na ból gardła polecam płukanie go wodą z sodą. Na przeziębienie - czosnek.

age.png

2020 - Ciąża naturalna 💚
    Poronienie zatrzymane 9 tydz.
    2022 - Ciąża naturalna 💚
    Poronienie zatrzymane 7 tydz.
    2023 - In vitro ❤️
    2024 - Jan 👶 💙

Ona: PCOS, mutacja MTHFR, delecja PAI 1, dodatnie p/ciała ANA
    On: hipospermia, teratozoospermia, asthenospermia, oligospermia

👩 40
    🧔 39
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2024, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak się rozpadało, że wylądowaliśmy w galerii handlowej, ale kupiłam dzięki temu pierwsze spodnie ciążowe i sukienkę taka obcisłą co mi się marzyła do sesji brzuszkowej, taka długa czarna, w h&m. Na wynos wzielam sobie pączka z pistacjami i maliną i właśnie mąż robi nam kawkę 😊

Saimi, IssGreen, Kfiatuszek666, Katt, Kokosankaa lubią tę wiadomość

age.png
  • Riptide Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2024, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, melduję się po wczorajszych połówkowych 🫡 510 g zdrowej dziewczynki, udało się zrobić zdjęcie, jak wyszłam z gabinetu, to zaczęłam tak płakać ze szczęścia i dopiero dziś emocje się stabilizują. Coś pięknego 💕 kolejna wizyta 20 marca i na te wizytę mam zrobić badania na krzywą cukrową. Lekarz powiedział, że łożysko mam nisko, ale on w ogóle nie widzi problemu, powiedział, że się podniesie. Z nowych rzeczy to dorzucił mi już suplementację żelazem, bo mi dzidzia zjada i widać to w wynikach krwi, więc od poniedziałku zacznę sobie suplementować.
    W tym tygodniu poczyniliśmy z mężem kroki i kupiliśmy dużo rzeczy, w tym przewijak i wózek - odkupiliśmy od naszych przyjaciół w super cenie Cybex Priam stelaż i spacerówkę, musimy gondolę dokupić i też myślę o używanej, bo na Vinted czy OLX są w świetnym stanie. Przewijak też zresztą kupiliśmy z OLX za pół ceny, a zero śladów użytkowania. No cieszę się bardzo tymi zakupami i jestem w ogóle taka szczęśliwa! 💕 tyle lat marzyłam o tych chwilach.
    Też właśnie wracam z galerii handlowej z ubraniami dla siebie, ale tak mnie to chodzenie zmęczyło, że w domu pierwsze co zrobię, to się położę na kanapie 😄 miłego weekendu dla Was!

Emimo, Kaktusowa, Saimi, Domi_95, IssGreen, Kaatii, Katt, Anuska0907, agnieszkallo, Madzia35, Nowa_Ola, Kfiatuszek666, shikaka86, Kokosankaa lubią tę wiadomość

• Saimi Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2024, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Riptide cudowne wieści!

Dziewczyny, które miały już wizyty położnej środowiskowej. Podpowiedzcie jak wygląda pierwsze spotkanie? O co pytać? Czy przygotować całą dokumentację ciąży?

Riptide lubi tę wiadomość

Starania od 2017 r.
    Ona - 36l, mthfr, hashimoto, b. niskie amh, b. duży problem z endo
    On - 36l, wszystko ok

1 ivf i A na świecie ❤️
    Troszkę komplikacji (niewydolność szyjki i stan przedrzucawkowy) ale w
    36+6 - zdrowiutka A. uszczęśliwiła rodziców ! 🥰💓

age.png
  • Domi_95 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2024, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Riptide wrote:
    Dziewczyny, melduję się po wczorajszych połówkowych 🫡 510 g zdrowej dziewczynki, udało się zrobić zdjęcie, jak wyszłam z gabinetu, to zaczęłam tak płakać ze szczęścia i dopiero dziś emocje się stabilizują. Coś pięknego 💕 kolejna wizyta 20 marca i na te wizytę mam zrobić badania na krzywą cukrową. Lekarz powiedział, że łożysko mam nisko, ale on w ogóle nie widzi problemu, powiedział, że się podniesie. Z nowych rzeczy to dorzucił mi już suplementację żelazem, bo mi dzidzia zjada i widać to w wynikach krwi, więc od poniedziałku zacznę sobie suplementować.
    W tym tygodniu poczyniliśmy z mężem kroki i kupiliśmy dużo rzeczy, w tym przewijak i wózek - odkupiliśmy od naszych przyjaciół w super cenie Cybex Priam stelaż i spacerówkę, musimy gondolę dokupić i też myślę o używanej, bo na Vinted czy OLX są w świetnym stanie. Przewijak też zresztą kupiliśmy z OLX za pół ceny, a zero śladów użytkowania. No cieszę się bardzo tymi zakupami i jestem w ogóle taka szczęśliwa! 💕 tyle lat marzyłam o tych chwilach.
    Też właśnie wracam z galerii handlowej z ubraniami dla siebie, ale tak mnie to chodzenie zmęczyło, że w domu pierwsze co zrobię, to się położę na kanapie 😄 miłego weekendu dla Was!

Na jaki przewijak się zdecydowaliście?

👩🏻 - 28 lat - PCOS
    🧔🏻‍♂️ - 29 lat

Mama - 🐶

Starania od 04.2023 r.
    09.2023 r. - I miesiąc stymulacji (Aromek, ovitrelle, duphaston)

05.10.2023 - ⏸️
    🩵chłopiec🩵
  • Riptide Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2024, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_95 wrote:
    Na jaki przewijak się zdecydowaliście?

Sundvik z Ikei 😊 chcialam inny początkowo, ale pojechaliśmy do Ikei i ten pasował nam do szafy w pokoju małej. To jest komoda z przewijakiem 😊

• Anuska0907 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2024, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saimi wrote:
    Riptide cudowne wieści!

Dziewczyny, które miały już wizyty położnej środowiskowej. Podpowiedzcie jak wygląda pierwsze spotkanie? O co pytać? Czy przygotować całą dokumentację ciąży?

Dokumenty przygotuj,dowód i kartę ciąży, położna będzie wypełniać na pewno papiery, wywiad taki podobny jak u lekarza, termin porodu, wypełnisz test, a chodzi o to, czy czasem nie masz depresji. Ja swoją pytałam jak teraz wygląda sytuacja w szpitalu od mojego ostatniego porodu, bo dużo się zmieniło, możesz zapytać ile wizyt się Tobie należy przed i po porodzie. Ja mam mieć cc , mi zależało aby się bardziej w tym temacie dowiedzieć jak to wygląda w moim szpitalu.

Saimi lubi tę wiadomość

👩40 🧑41
    31.12.2008 💒
    24.12.2007💙
    19.08.2011💙
    14.06.2015💙

age.png
  • Madzia35 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2024, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To położna środowiskowa przychodzi do Was przed porodem? U mnie była tylko po. Ja u niej byłam raz w przychodni zeby mi sie wpisała do karty ciąży plus na samo ktg pod koniec.

age.png

age.png
‹‹ 214 215 216 217 218 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ