Czerwcowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Okej. Dziękuję za info. Kurcze muszę dopytać mojej lekarki jak to może u mnie wyglądać. Położna pow, że być może w moim przypadku (skracająca szyjka) lekarz poprostu skieruje mnie wcześniej do szpitala i będę tam czekać na akcje porodowa.. Plus oczywiście jak młoda się nie obróci to cc.
No i w tych sytuacjach to dla mnie logiczne, że mogę jechać dalej ale normalnie przy bólach i skurczach jechać 100 km to mi się wydaje, że będzie ciężko. -
@Skarbek sorry ze tak późno, ale może Ci się przyda. Nie daj sobie wcisnąć nystatyny na kandydoza, bo od jakiegoś czasu nie działa.
Nie polecę nic lepszego, bo jestem jeszcze przed kolejnym wymazem (brałam teraz gyno pevaryl), ale po nystatynie miałam jeszcze gorsze wyniki i lekarka mówiła, że nie tylko ja, że lek nie działa zwyczajnie, a dlugo się go bierze.
W przyszłym tygodniu mogę napisać, czy walka udana. I tak wszystkie te leki są na receptę, ale wolałam ostrzec, że z nystatyną są problemy.
Tymczasem dziewczyny serdecznie polecam szczepienie na grype. Dolapalo mnie coś grypopodobnego i po 3 dniach tylko pokasłuję, a męża ścięło dzis >38 stopni i mi umiera. Nieszczepiony. Nie wierzyłam w skuteczność tych grypowych szczepionek, ale kurcze, ewidentnie działają. -
Byłam na kontroli u kardiologa z wynikami holtera. Wszystko jest ok. Pomiary ciśnienia w normie. Dalej bez leków. Dostałam kolejne skierowanie na holter, ale mam wykonać gdyby pomiary domowe wzrosły.
Mała jakaś cicha była prze ostatnie dni, słabo się ruszała i już myślałam o wcześniejszej wizycie u lekarza, ale dziś nadrabia i skacze.01.2007🩵
09.2014🩷
04.2017🩵
06.2024🩷 -
Dziewczyny chciałam zapytać, jak pojawił się temat szczepień, to co myślicie na temat krztuśca, będziecie się może szczepić? Bo czytałam na innych wątkach,chyba kwietniowe, że właśnie dziewczyny się szczepią. I tak się zastanawiam🤔 Wiadomo,że skonsultuję to z lekarzem. Ale chciałam zapytać, czy Wy rozważacie też to szczepienie ze względu ,że te choroby zaczęły się znów u nas pojawiać po napływie uchodźców że wschodu.
-
Anuska0907 wrote:Dziewczyny chciałam zapytać, jak pojawił się temat szczepień, to co myślicie na temat krztuśca, będziecie się może szczepić? Bo czytałam na innych wątkach,chyba kwietniowe, że właśnie dziewczyny się szczepią. I tak się zastanawiam🤔 Wiadomo,że skonsultuję to z lekarzem. Ale chciałam zapytać, czy Wy rozważacie też to szczepienie ze względu ,że te choroby zaczęły się znów u nas pojawiać po napływie uchodźców że wschodu.
Ja idę do mojej gin w marcu to spytam co ona o tym sądzi. Zaleca się szczepienie od 27 do 36 tygodnia ciąży to jeszcze jest czas do namysłu -
agnieszkallo wrote:Byłam na kontroli u kardiologa z wynikami holtera. Wszystko jest ok. Pomiary ciśnienia w normie. Dalej bez leków. Dostałam kolejne skierowanie na holter, ale mam wykonać gdyby pomiary domowe wzrosły.
Mała jakaś cicha była prze ostatnie dni, słabo się ruszała i już myślałam o wcześniejszej wizycie u lekarza, ale dziś nadrabia i skacze.
Niby się miałyśmy uspokoić jak poczujemy ruchy, a to wcale tak różowo nie jest bo teraz znowu będziemy analizować jak często I mocno się rusza 😅 mój miał strasznego lenia w poniedziałek, a wczoraj i dzisiaj rozrabia. W ogóle to w szoku jestem, że pomimo łożyska z przodu i nadwagi tak go dobrze czuję. To z lożyskiem z tyłu i bez tłuszczyku to bym cała poobijana chodziła 😅Emimo lubi tę wiadomość
-
Ja nie będę się raczej szczepić na nic w ciąży, ale porozmawiam o tym z lekarzem jutro.
U mnie ruchy są bardzo wyczuwalne, najgorzej jak siedzę przy stole/biurku, to wtedy tak mocno go czuję. Chyba mu się nie podoba, chciałby żeby mama cały czas leżała 😂 I po kąpieli jest szaleństwo w brzuchu👩❤️👨🐈🐈⬛🐕
05.2023 - 💔
07.2023 - 💔
06.2024 - 🩵 -
Anuska0907 wrote:Dziewczyny chciałam zapytać, jak pojawił się temat szczepień, to co myślicie na temat krztuśca, będziecie się może szczepić? Bo czytałam na innych wątkach,chyba kwietniowe, że właśnie dziewczyny się szczepią. I tak się zastanawiam🤔 Wiadomo,że skonsultuję to z lekarzem. Ale chciałam zapytać, czy Wy rozważacie też to szczepienie ze względu ,że te choroby zaczęły się znów u nas pojawiać po napływie uchodźców że wschodu.
W landzie w którym mieszkam w Szwecji, szczepienie na krztusiec jest zalecane od 16 tygodnia więc ja już jestem po szczepieniu 😉 Oni tu używają tego łączonego szczepienia na krztusiec tężec i błonicę.Anuska0907 lubi tę wiadomość
-
Magdak-51 wrote:A mi lekarka wczoraj odp ze lek ktory dziala na moja infekcje nie moze byc stosowany w ciazy i teraz musimy probowac z innymi, cos czuje ze bede sie meczyc juz tak do konca ciazy...
Mi powiedziała, że jak ten gynopevaryl biorę, to on może być w pewnych momentach niezalecany w ciąży i w aptece się mogą przyczepić (lepiej żebym im nie mówiła, że jestem w ciąży), ale przy analizie ryzyk infekcji a wyleczenia tym lekiem, to ona woli przepisać mi lek. Nie wiem, co to jest u ciebie, możesz mieć po prostu bardziej zachowawczą lekarkę (nie oceniam, słucham swojej).
Ja się na pewno będę szczepić. Nie kojarzę większych skutków ubocznych, a jeśli coś może uratować małego, to ja się na to piszę.
Na własne oczy w domu mam dowód, że szczepienia są pomocne i jak mąż się może przemęczyć parę dni po >38 stopni (i może się leczyć mocnymi lekami), tak noworodkowi lepiej dać przeciwciała. -
Ja byłam na wizycie w poniedziałek i się pytałam to powiedziała że jest jeszcze czas i wrócimy do kwestii technicznych na następnej wizycie ale na jednej z pierwszych jak wymieniała listę rzeczy/badań zalecanych/koniecznych do zrobienia jak oznaczenie grupy krwii, HIV, pappa itp to było też szczepienie na krztusiec. A na ostatniej wizycie u alergologa pani doktor się mnie pytała czy mam już coś wiecej ustalone na ten temat ale nie wiem czy to kwestia zaleceń ogólnych dla ciężarnych czy ze względu na astmę tak się obie nad tym tematem skupiają. Tak czy inaczej ja raczej planuje -
Kaktusowa wrote:Niby się miałyśmy uspokoić jak poczujemy ruchy, a to wcale tak różowo nie jest bo teraz znowu będziemy analizować jak często I mocno się rusza 😅 mój miał strasznego lenia w poniedziałek, a wczoraj i dzisiaj rozrabia. W ogóle to w szoku jestem, że pomimo łożyska z przodu i nadwagi tak go dobrze czuję. To z lożyskiem z tyłu i bez tłuszczyku to bym cała poobijana chodziła 😅
01.2007🩵
09.2014🩷
04.2017🩵
06.2024🩷 -
Anuska0907 lubi tę wiadomość
01.2007🩵
09.2014🩷
04.2017🩵
06.2024🩷 -
Nowa_Ola wrote:Ja nie będę się raczej szczepić na nic w ciąży, ale porozmawiam o tym z lekarzem jutro.
U mnie ruchy są bardzo wyczuwalne, najgorzej jak siedzę przy stole/biurku, to wtedy tak mocno go czuję. Chyba mu się nie podoba, chciałby żeby mama cały czas leżała 😂 I po kąpieli jest szaleństwo w brzuchu
Napisz proszę co Tobie lekarz powiedział, bo jestem ciekawa opini innych lekarzy. Do mojego trochę mam mniej zaufania, po tym jak zbagatelizował moją sytuację z tym zapaleniem. Mimo wszystko i tak będę z nim rozmawiać na temat szczepienia, bo jest, jakby nie było, moim lekarzem prowadzącym.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2024, 15:41
-
Kfiatuszek666 wrote:Dziewczyny! Zmienię temat - fotelik do auta! Cybex, Maxi Cosi czy Britax (kolejność przypadkowa) i dlaczego akurat na taki się decydujecie?
My mamy maxi cosi z podstawą obrotową. Podstawę obrotową nam doradzili znajomi, mówili że jest o wiele wygodniej jak wkładasz czy wyciągasz dziecko, rozbierasz itd, że wtedy nie trzeba się nachylać jakoś nienaturalnie i plecy tak nie bolą. A fotelik nam się spodobał, bo się rozkłada prawie na płasko i dzidziuś będzie mógł sobie w nim leżeć w dalszej podróży (mieszkamy za granicą) -
Kfiatuszek666 wrote:Dziewczyny! Zmienię temat - fotelik do auta! Cybex, Maxi Cosi czy Britax (kolejność przypadkowa) i dlaczego akurat na taki się decydujecie?
Podobno powinno się dopasować fotelik do samochodu. My się wybierzemy do salonu fotelik.info (maja na instagramie profil), są w większych miastach filie tutaj opisy na co zwrócić uwagę przy wyborze: https://fotelik.info/Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2024, 15:50
-
My zdecydowaliśmy się na britaxa. Mamy akurat dwa niemieckie samochody i do obu pasuje. W sklepie pan nam właśnie mówił że to niemiecka marka i zazwyczaj idealnie pasuje do większości samochodów. W moim aucie tylna kanapa jest dość pochylona, a fotelik z bazą obrotową leżą idealnie.👩🏻 - 28 lat - PCOS
🧔🏻♂️ - 29 lat
Mama - 🐶
Starania od 04.2023 r.
09.2023 r. - I miesiąc stymulacji (Aromek, ovitrelle, duphaston)
05.10.2023 - ⏸️
🩵chłopiec🩵 -
Tez jestem zdecydowana na bazę obrotową. I prawda, ze fotelik dobiera się do auta, ale ze wstępnego rozeznania wynika, ze te 3 będą Ok. Tylko teraz pytanie który, która marka najlepsza? Mi najbardziej leży Cybex - za wygląd i kolory. Mąż chce Maxi. Czytaliśmy, ze Britax wygrywa wiele rankingów!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2024, 16:14
-
nick nieaktualny