X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2024
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Skarbek001 Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2024, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wy też macie problem z bolącymi plecami podczas spania? Ja od kilku dni nie mogę spać, w każdej pozycji mi niewygodnie, odczuwam ból w odcinku lędźwiowym🥺 Poduszka ciążowa trochę ratuje ale i tak budzę się po kilka razy w nocy i ciężko mi zmienić pozycję :/ A co dopiero jak brzuch będzie jeszcze większy 🫣

age.png
  • Saimi Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2024, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie boli odcinek lędźwiowy przede wszystkim, plus okolice łopatek też. Ale ja leżę cały czas praktycznie. Czekam właśnie na poduszkę ciążową. I liczę, że będzie lepiej.

Starania od 2017 r.
    Ona - 36l, mthfr, hashimoto, b. niskie amh, b. duży problem z endo
    On - 36l, wszystko ok

1 ivf i A na świecie ❤️
    Troszkę komplikacji (niewydolność szyjki i stan przedrzucawkowy) ale w
    36+6 - zdrowiutka A. uszczęśliwiła rodziców ! 🥰💓

age.png
  • agnieszkallo Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2024, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My kupiliśmy avionaut Pixel. Pasuje do auta, jest lekki, ma dobre wkładki dla mniejszych noworodków. Dobierany w sklepie 8 gwiazdek.

01.2007🩵
    09.2014🩷
    04.2017🩵
    06.2024🩷
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2024, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuska, dam znać co mi lekarz powie o szczepieniach :)

Skarbku, mnie boli cała miednica i odcinek lędźwiowy. Mam wrażenie, że ta miednica mi po prostu zaraz pęknie, budzę się w nocy z bólu. Jestem na etapie szukania polecanej fizjo dla kobiet w ciąży, bo już naprawdę ciężko spać, a gdzie tu 3 miesiące jeszcze :/

A co do fotelika, to my zmieniamy samochód właśnie i auto będzie do odebrania czerwiec/lipiec :/ i będziemy dopasowywać fotelik pod ten nowy, a podróż ze szpitala, która prawdopodobnie będzie trwać 1,5 km (bo chyba zdecyduje się na ten szpital NFZ u mnie w mieście) przetrwamy, bo fotelik z bazą wepniemy do obecnego. Pan w sklepie powiedzial, ze to najlepsze wyjście. Byc może już na wyjście ze szpitala będziemy mieć nowy samochód, mam nadzieję. Chcemy kupić też bazę obrotową, bo podobno to wygodne, pan doradzał też fotelik wybierać spośród lżejszych, bo może być ciężko nosić bobasa w ciężkim foteliku.

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2024, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skarbek001 wrote:
    Dziewczyny wy też macie problem z bolącymi plecami podczas spania? Ja od kilku dni nie mogę spać, w każdej pozycji mi niewygodnie, odczuwam ból w odcinku lędźwiowym🥺 Poduszka ciążowa trochę ratuje ale i tak budzę się po kilka razy w nocy i ciężko mi zmienić pozycję :/ A co dopiero jak brzuch będzie jeszcze większy 🫣

Ja tak mam jak się położę na kanapie na plecach, a od kilku dni zdarza mi się w nocy wybudzić z bólu jakby biodra, lędźwi... I będę na dniach zamawiać poduszkę ciążową bo pewnie będzie coraz gorzej. Właśnie macie do polecenia poduszkę ciążową do spania?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2024, 17:45

Paulla29 lubi tę wiadomość

age.png
  • Saimi Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2024, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zamówiłam taka w kształcie litery c. Standardowa. I też ze wzgl na mój wzrost bo mam 154, nie chciałam tych wielkich poduch w kształcie litery u. Moja będzie jutro, zobaczę czy się sprawdzi i napisze. Ogólnie one strasznie duże się wydają, zajmujące mnóstwo miejsca ale przeważnie dziewczyny chwalą.
    Ja bardziej do użytku w dzień niż w nocy. Póki co ból mnie nie wybudza nocą i śpię dobrze.

Zamówiłam taka:
    https://allegro.pl/oferta/poduszka-ciazowa-dla-kobiet-w-ciazy-rogal-7149733690

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2024, 17:54

Starania od 2017 r.
    Ona - 36l, mthfr, hashimoto, b. niskie amh, b. duży problem z endo
    On - 36l, wszystko ok

1 ivf i A na świecie ❤️
    Troszkę komplikacji (niewydolność szyjki i stan przedrzucawkowy) ale w
    36+6 - zdrowiutka A. uszczęśliwiła rodziców ! 🥰💓

age.png
  • Kaatii Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2024, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mamy na oku Avionauta, ale najpierw podjedziemy do sklepu, żeby przymierzyć do auta.

A poduszkę ciążową mam od początku ciąży, fajnie się z nią leży wieczorem jak sobie coś czytam, ale czy pomaga mi w spaniu to nie powiedziałabym. Ciężko się przekręcić, bo jednak ruchy są skrępowane (a ja się strasznie w nocy wiercę), do tego potrafię się obudzić i mieć ją wykopaną gdzieś obok siebie. Tak naprawdę wolałabym poduszkę pod głowę w kształcie półokręgu i do tego dodatkowy wałek między kolana, ta środkowa część mi tylko przeszkadza.

👧❤️ 19.06.24
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2024, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktusowa wrote:
    Ja tak mam jak się położę na kanapie na plecach, a od kilku dni zdarza mi się w nocy wybudzić z bólu jakby biodra, lędźwi... I będę na dniach zamawiać poduszkę ciążową bo pewnie będzie coraz gorzej. Właśnie macie do polecenia poduszkę ciążową do spania?

Nie chcę Cię martwić, ale od świąt śpię na poduszce ciążowej w typie C i te bóle też mnie dopadły ;( już nie wiem jak sobie z nimi radzić

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2024, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:
    Nie chcę Cię martwić, ale od świąt śpię na poduszce ciążowej w typie C i te bóle też mnie dopadły ;( już nie wiem jak sobie z nimi radzić

Ehh czyli taki urok ciąży na to wychodzi. Nie wiem od czego to zależy bo tą noc przespałam całą plus miałam drzemkę w ciągu dnia i żadnego bolu nie czułam, a przedwczoraj chyba z 3 razy się budziłam w nocy z bólu i musiałam zmieniać bok, na którym śpię i niewiele to dawało bo raz mnie bolało z prawej a raz z lewej 🙄

age.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2024, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy doborze fotelika faktycznie najważniejszy jest dobór do auta. Kąt musi być odpowiedni.
    Ze sklepów, które doradzą i przymierzą bez problemu dla mnie niezawodni są panowie z 8 gwiazdek (mają fajną grupę na fb społeczność 8 gwiazdek, gdzie bardzo dużo o fotelikach można się dowiedzieć i druga sprawa, że bez problemy można targować cenę).
    Co do fotelików rozkładanych na płasko, które ostatnio weszły w modę. Warto pamiętać, że nie w każdym funckcja rozkładania jest po to, żeby jej używać w samochodzie... W wielu przypadkach zmniejsza to bezpieczeństwo, bo automatycznie kąt jest wtedy niepoprawny. Także w niektorych fotelikach ta funkcja ma służyć wówczas, gdy np. wyjmujemy dziecko z auta i lecimy na szybkie zakupy, do lekarza itp.
    Tutaj fajny artykuł: http://fotelove.com.pl/2023/03/13/foteliki-0-13-kg-rozkladane-na-plasko/ Co prawda z zeszłego roku, więc pewnie tych najnowszych modeli nie ma opisanych, ale jeśli zależy Wam na tym rozkladaniu w aucie, to ważna kwestia jest taka, czy w razie uderzenia fotelik sam jest w stanie przywrócić się do pozycji "siedzącej".

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Anuska0907 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2024, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktusowa wrote:
    Ehh czyli taki urok ciąży na to wychodzi. Nie wiem od czego to zależy bo tą noc przespałam całą plus miałam drzemkę w ciągu dnia i żadnego bolu nie czułam, a przedwczoraj chyba z 3 razy się budziłam w nocy z bólu i musiałam zmieniać bok, na którym śpię i niewiele to dawało bo raz mnie bolało z prawej a raz z lewej 🙄

Też mnie plecy bolą, o ile w nocy śpię w miarę normalnie, może to kwestia ,że w sypialni mamy dobry materac i tam mi wygodnie, to już na sofie jak dłużej poleżę to ból dokucza. Najgorzej to bolą mnie biodra😕
    Nie pocieszę, bo będzie tylko gorzej , brzuch będzie większy, maluch co raz cięższy, ale musimy dać jakoś radę.

👩40 🧑41
    31.12.2008 💒
    24.12.2007💙
    19.08.2011💙
    14.06.2015💙
    28.05.2024💝 Jest już na świecie Zuzia waga 3360 i 55cm

age.png
  • Anuska0907 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2024, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pocieszające jest to ,że rodzimy w czerwcu. To taki fajny czas, jeszcze nie będzie lata w pełni upalnego, tych wszystkich chorób sezonowych, nasze maluszki będą miały czas, żeby trochę podrosnąć do jesieni. Swojego trzeciego synka urodziłam właśnie w czerwcu i to był taki piękny czas dla mnie. Drugiego w sierpniu , to była masakra z tym największym brzuchem tak się turlałam przez upalne lato 🫠
    Tak chciałam nas tu wszystkie czymś pocieszyć 😀😂

Nowa_Ola, Kaktusowa, Riptide, Kaatii lubią tę wiadomość

👩40 🧑41
    31.12.2008 💒
    24.12.2007💙
    19.08.2011💙
    14.06.2015💙
    28.05.2024💝 Jest już na świecie Zuzia waga 3360 i 55cm

age.png
  • Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2024, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście macie rację, dobieram fotelik w 8 gwiazdkach, auto odbieram na koniec marca także w kwietniu będą zakupy.

Co do poduszki ciążowej, ja nie mam, może jeszcze, śpi mi się dobrze, tylko ciężko z boku na bok przekręcić :)

Natomiast trochę mnie zmartwiła wczorajsza wizyta u ginekologa. Wiecie, mój lekarz nic nie mówi, tzn powiedział ze waga maluszka idealna, ale według siatki to moja córka jest spokojnie w 90 centylu… a już strach myśleć, ze wczoraj był dla mnie początek 25 tygodnia… mam nadzieję, ze ona jakoś niedługo wyhamuje bo chyba nie chciałabym od razu mieć klocuszka 4kg i to jeszcze siłami natury.

• Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2024, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To akurat prawda, czerwiec jest super miesiącem na narodziny, bo zaczyna się lato (ja mam termin 5-6.06), można śmigać w zwiewnych sukienkach i klapkach, można od razu chodzić na spacerki, maluch jest najmniejszy w czasie cieplutkiego lata, nie tonie tak w tych wszystkich kombinezonach zimowych, a na święta Bożego Narodzenia mamy już fajnego półrocznego bobaska 🥰

Kaktusowa, Anuska0907, agnieszkallo, Katt lubią tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2024, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kfiatuszek666 wrote:
    Oczywiście macie rację, dobieram fotelik w 8 gwiazdkach, auto odbieram na koniec marca także w kwietniu będą zakupy.

Co do poduszki ciążowej, ja nie mam, może jeszcze, śpi mi się dobrze, tylko ciężko z boku na bok przekręcić :)

Natomiast trochę mnie zmartwiła wczorajsza wizyta u ginekologa. Wiecie, mój lekarz nic nie mówi, tzn powiedział ze waga maluszka idealna, ale według siatki to moja córka jest spokojnie w 90 centylu… a już strach myśleć, ze wczoraj był dla mnie początek 25 tygodnia… mam nadzieję, ze ona jakoś niedługo wyhamuje bo chyba nie chciałabym od razu mieć klocuszka 4kg i to jeszcze siłami natury.

Dzieci rosną skokowo, trzymam kciuki żeby wyhamowała:) nasz za to nadrobił w 2 tygodnie prawie dwukrotnie 😅

Kfiatuszek666 lubi tę wiadomość

age.png
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2024, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam jutro wizytę u zupełnie nowego lekarza, który dalej będzie prowadził moją ciążę. Złapał mnie lekki stresik 🙈 Mam nadzieję, że się dogadamy

Kfiatuszek666, Emimo lubią tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Katt Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2024, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do fotelika to u nas właśnie wygrał avionaut -mielismy kilka propozycji które będą pasować w do samochodu ale mnie osobiście kupiła właśnie waga. Byliśmy w sklepie i koleś dał mi do porównania wagowo foteliki, bo nigdy nie wiadomo kiedy będę sama gdzieś jeździć. Już teraz nie pamiętam modeli pozostałych ale przyznaję że było mi ciężko i nieporęczne utrzymać inne a ten jest wyjątkowo lekki - z tego co pamiętam to chyba właśnie reklamują się tym że jest najlżejszy na rynku.
    Więc jak na fotelik zdecydowałam się praktycznie od ręki tak przyznam że nadal mam wątpliwości co do wózka.
    Ja chwilę po świętach dostałam w prezencie na urodziny poduszkę ciążowa i jak na początku było mi z nią dziwnie tak teraz nie wyobrażam sobie życia bez niej. I nie zauważyłam jeszcze intensywnych problemów z plecami co prawda siedząca praca nie pomaga ale za to zaczelismy chodzić nie spacery i wydaje mi się że może to trochę mi pomogło. Próbowałam nawet zacząć ćwiczyć - skończyło się na tym że rozłożyłam matę i zaczęłam oglądać filmiki z ćwiczeniami dla kobiet w ciąży. I na samym oglądaniu się skończyło 😬

• Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2024, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A myślałyście o ćwiczeniach na piłce? Podobno to trochę pomaga

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2024, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:
    A myślałyście o ćwiczeniach na piłce? Podobno to trochę pomaga

Ja miałam ćwiczenia na piłce na ostatnich zajęciach w szkole rodzenia, prawda, ze pomaga :) zreszta nie tylko na plecy i kręgosłup, ale tez na brzuszek i macicę, bóle miednicy ogólnie.

Nowa_Ola lubi tę wiadomość

• Foxy Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2024, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny, przygarniecie mnie jeszcze?
    chciałam się przyłączyć już dawno, ale posiadany już w domu prawie 3 latek nie zostawia dużo czasu na "pogaduchy".

Czekamy na dziewczynkę, termin na 7 czerwca. W domu już synek z końcówki maja '21 (choć termin miał na 3 czerwca) wiec będziemy mieć równe 3 lata różnicy.

Magdak-51, Saimi, Emimo, Kaktusowa, Katt, Riptide, Nowa_Ola lubią tę wiadomość

15.09.20: (I) ET 4.1.1
    bhcg 6dpt 44,7; 9dpt 220; 17dpt 4663
    25+4tc 891g, 29+4tc 1616g, 32+6tc 2230g, 34+4tc 2500g 36+5tc 3025g 38+3tc 3280g
    24.08.23 (II) FET 4.1.1
    bhcg 4dpt 1,1; 6dpt 3,8; 9dpt 6,6
    20.09.23 (III) FET 3.1.1
    age.png

preg.png
‹‹ 220 221 222 223 224 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ