Czerwcowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Andzia2519 wrote:Dziewczyny, jak to w końcu z tą krzywą? Jesc normalnie? Nie jesc słodkiego? Jutro rano chwila prawdy, a za mną chodzi słodkie jak grypa z reklamy Rutinoscorbinu
Ja poszłam za radą tutaj dziewczyn i normalnie jadłam, pozwoliłam sobie nawet na czekoladki i lody dzień wcześniej. -
Właśnie przeczytałam że ukazały się nowe wytyczne dotyczące suplementacji kobiet w ciąży Towarzystwa Ginekologicznego. Z tego co widziałam na szybko to zalecają większe dawki kwasu foliowego niż w poprzednich zaleceniach. Ja przez całą ciążę i rok przed biorę kwas foliowy 400 qu i tak się zastanawiam może powinnam zwiększyć? Jaką wy przyjmujecie dawkę?
-
Natka9106 wrote:Właśnie przeczytałam że ukazały się nowe wytyczne dotyczące suplementacji kobiet w ciąży Towarzystwa Ginekologicznego. Z tego co widziałam na szybko to zalecają większe dawki kwasu foliowego niż w poprzednich zaleceniach. Ja przez całą ciążę i rok przed biorę kwas foliowy 400 qu i tak się zastanawiam może powinnam zwiększyć? Jaką wy przyjmujecie dawkę?
Ja biorę Femibion 2 w tej chwili, patrzę na skład i widzę 400 folianow, w tym 200 kwasu foliowego i 208 L-metylofolianu wapnia -
Ja też jutro idę na krzywą 😊 i mam zamiar jeść normalnie, tak jak dziewczyny pisały, żeby wyniki nie wyszły zakłamane.
A powiedzcie mi czy 5tys zł za wózek to dużo, czy raczej normalna cena? Cały czas nastanawialam się że kupię używany, ale wczoraj na spacerze widziałam taki ładny wózek ze stwierdziłam że chce tylko dokładnie taki, nie nie żaden inny i teraz negocjuję z mężem 😁 -
Natka9106 wrote:Właśnie przeczytałam że ukazały się nowe wytyczne dotyczące suplementacji kobiet w ciąży Towarzystwa Ginekologicznego. Z tego co widziałam na szybko to zalecają większe dawki kwasu foliowego niż w poprzednich zaleceniach. Ja przez całą ciążę i rok przed biorę kwas foliowy 400 qu i tak się zastanawiam może powinnam zwiększyć? Jaką wy przyjmujecie dawkę?
Ja przyjmuje 600 qu w tym 300 zwykły i 300 metylowany oraz 0,35mg kwasu mam jeszcze w żelazie. Trzeba pamiętać, że nawet 50% kobiet ma mutacje mthfr i najlepiej przyjmować dwie formy kwasu, metylowaną i zwykłą, wtedy mamy pewność, że dobrze się przyswaja
Kokosanka, to bardzo indywidualna kwestia Ja na przykład kupuje pierwszy raz wózek i nie chciałabym używanego, bo kupuje go też i dla kolejnego dziecka. Cały czas mam zagwostkę czy wydawać 7-8 tys na Priam 4.0, czy wystarczy mi Cybex Balios S Lux 2023, który z dodatkami wyjdzie mi 4-4,5k. I wydaje mi się, że wózek to dość ważna sprawa, bo jednak w naszym przypadku tych spacerów będzie bardzo dużo, bo chodzimy dzień w dzień z psem po kilka godzin. Chciałabym móc uczestniczyć dalej w tych spacerach z dzieckiem, a często są po lesie, po drogach żwirowych, więc wózek to dla mnie ważna kwestia. Tak jak z fotelikiem - chociaż tu akurat nie patrzę w ogóle na cenę, tylko na dopasowanie i wygodę dla małego. Jeśli chcesz wózek za piątaka, to go kup Masz moje błogosławieństwo
Dziewczyny! Idę dziś na szkole rodzenia i będzie temat laktacji. Trochę się cykam, że będzie nacisk żeby KP, a ja nie chcę 🙈 Ale zobaczymy, stary mnie wspiera i mówi, że przecież nikt mnie do KP nie zmusi
Kokosankaa lubi tę wiadomość
👩❤️👨🐈🐈⬛🐕
05.2023 - 💔
07.2023 - 💔
06.2024 - 🩵 -
nick nieaktualny5k to więcej niż przecietna w moim otoczeniu ale nie szokująco
Z tego co się orientuję kwas foliowy jest najważniejszy na początku i przed ciążą
Od którego TC są wizyty Co 2 tyg i ktg? Od 30tc? Próbuję coś sobie rozplanowac a nie pamietam i nie mogę znaleźć karty z poprzedniej ciąży hmmmWiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2024, 15:57
-
Kokosanka, to jest kwestia tylko i wyłącznie Twojego wyboru i budżetu i ewentualnie innych wytycznych. Ja podobnie jak Nowa Ola kupiłam wózek dla 2 dzieci lub więcej i dla mnie 5k było ceną akceptowalną. Ale wiele razy słyszałam, ze wózek głęboki najlepiej kupić niedrogi czy nawet używany, bo używasz go 6 miesięcy (moja sąsiadka 4, bo tyle miał mały jak zaczął siadać, ale drugiej syn ma 9 miesięcy i ciagle tylko gondola), czyli niedługo, a potem zainwestować w lekką i dobrą spacerówkę. Może coś w tym jest, bo mój wózek w wersji spacerowej będzie ważył 12,5kg bodajże, a nowoczesna spacerówka 5-6.
To tak jak z ubrankami - u moich koleżanek króluje sinsay i pepco, a ja sobie nigdy w tych sklepach nic nie kupiłam wiec nie widzę opcji abym tam ubierała moje dziecko. Kto wie, może przy drugim moje podejście się zmieni, ale na ten moment na Vinted lecę Kappahl, Newbie i Next
Albo telefon czy auto - pierwszy ma dzwonić, drugi jeździć, a i tak ludzie kupują Srajfony po kilka k i auta za kilkasetKokosankaa lubi tę wiadomość
-
Nowa_Ola wrote:Ja przyjmuje 600 qu w tym 300 zwykły i 300 metylowany oraz 0,35mg kwasu mam jeszcze w żelazie. Trzeba pamiętać, że nawet 50% kobiet ma mutacje mthfr i najlepiej przyjmować dwie formy kwasu, metylowaną i zwykłą, wtedy mamy pewność, że dobrze się przyswaja
Kokosanka, to bardzo indywidualna kwestia Ja na przykład kupuje pierwszy raz wózek i nie chciałabym używanego, bo kupuje go też i dla kolejnego dziecka. Cały czas mam zagwostkę czy wydawać 7-8 tys na Priam 4.0, czy wystarczy mi Cybex Balios S Lux 2023, który z dodatkami wyjdzie mi 4-4,5k. I wydaje mi się, że wózek to dość ważna sprawa, bo jednak w naszym przypadku tych spacerów będzie bardzo dużo, bo chodzimy dzień w dzień z psem po kilka godzin. Chciałabym móc uczestniczyć dalej w tych spacerach z dzieckiem, a często są po lesie, po drogach żwirowych, więc wózek to dla mnie ważna kwestia. Tak jak z fotelikiem - chociaż tu akurat nie patrzę w ogóle na cenę, tylko na dopasowanie i wygodę dla małego. Jeśli chcesz wózek za piątaka, to go kup Masz moje błogosławieństwo
Dziewczyny! Idę dziś na szkole rodzenia i będzie temat laktacji. Trochę się cykam, że będzie nacisk żeby KP, a ja nie chcę 🙈 Ale zobaczymy, stary mnie wspiera i mówi, że przecież nikt mnie do KP nie zmusi -
Kokosankaa wrote:Ja też jutro idę na krzywą 😊 i mam zamiar jeść normalnie, tak jak dziewczyny pisały, żeby wyniki nie wyszły zakłamane.
A powiedzcie mi czy 5tys zł za wózek to dużo, czy raczej normalna cena? Cały czas nastanawialam się że kupię używany, ale wczoraj na spacerze widziałam taki ładny wózek ze stwierdziłam że chce tylko dokładnie taki, nie nie żaden inny i teraz negocjuję z mężem 😁
Osobiście uważam,że 5 tyś za wózek, to bardzo dużo, mi szkoda by było widać tyle pieniędzy, na coś, z czego będę korzystać 2-3 lata. Ale u Was to pierwsze dziecko i pewnie posłużyć może później. A szukałaś tego modelu,żeby odkupić z drugiej ręki , czy to jakiś najnowszy model? -
AEGO wrote:Zwróć uwagę na wentylację w Baliosie, ja go chciałam, ale zamówiłam Miosa.
Widziałam wentylację, ale wydaje mi się, że jest nadal w porządku, z tym jednym okienkiem. Obejrzę sobie Miosa jak będę w sklepie, dzięki ☺️👩❤️👨🐈🐈⬛🐕
05.2023 - 💔
07.2023 - 💔
06.2024 - 🩵 -
Coffeebreak wrote:5k to więcej niż przecietna w moim otoczeniu ale nie szokująco
Z tego co się orientuję kwas foliowy jest najważniejszy na początku i przed ciążą
Od którego TC są wizyty Co 2 tyg i ktg? Od 30tc? Próbuję coś sobie rozplanowac a nie pamietam i nie mogę znaleźć karty z poprzedniej ciąży hmmm
Ja za dwa tyg mam wizytę, potem 2 tyg później prenatalne, potem 2 tyg później znów wizytę i to będzie już skończony 33tc, więc pewnie będą co 2 tygodnie już teraz. Ktg niby od 38 tc się robi, tak słyszałam. Chyba, że spotykasz się z położną przed porodemCoffeebreak lubi tę wiadomość
👩❤️👨🐈🐈⬛🐕
05.2023 - 💔
07.2023 - 💔
06.2024 - 🩵 -
Nowa_Ola wrote:Widziałam wentylację, ale wydaje mi się, że jest nadal w porządku, z tym jednym okienkiem. Obejrzę sobie Miosa jak będę w sklepie, dzięki ☺️
Nowa_Ola lubi tę wiadomość
-
AEGO wrote:Ma mniejsze kola, więc czekam, aż przyjdzie i wypróbuję czy starcza czy właśnie nie zmienić przez to, ale kuzynka mówiła, że bez problemu nim jeździ nawet był na stoku. 😀 ja go dorwałam za 3.500 zł ze wszystkim, więc spoko 😅
Pan w sklepie mówił, że jeśli jeździmy po lesie i nieutwardzonych to najlepszy budżetowy Cybex to właśnie Balios dlatego tak się na niego nastawiłam. Przekonuje mnie też spacerówka, bardzo fajnie się składa i pewnie nie starczy do końca, ale ma najwyższe oparcie od pupy do głowyAEGO lubi tę wiadomość
👩❤️👨🐈🐈⬛🐕
05.2023 - 💔
07.2023 - 💔
06.2024 - 🩵 -
Ja byłam dziś na krzywej i wczoraj jadłam normalnie. 12h przed zjadłam cheesa z McDonaldsa, bo mi mąż przywiózł jako niespodzianke 😂 jadłam wczoraj normalnie, przedwczoraj też. Jestem takiego zdania jak Ola wyzej - jak ma wyjść cukrzyca, to wyjdzie po glukozie. Badanie zniosłam super, ta cytrynowa glukoza nieźle wchodzi, nic mi nie było i nawet mi smakowało 😂 czekam na wynik, wierząc, że będzie dobrze 🙂
Skarbek001, Nowa_Ola, Coffeebreak lubią tę wiadomość
-
Ja po wizycie, 938 gram bobasa 🥰 Pierwszy raz udało mi się dostać śliczne zdjęcie w 3D, na którym jeszcze córeczka trzyma się za głowę obiema rączkami 😂 Dostałam też skierowanie na szczepionkę przeciwko krztuścowi😊 A tak to III prenatalne 3 kwietnia
Kokosankaa, Kaktusowa, Riptide, Domi_95, Katt, Nowa_Ola, Emimo, Kaatii lubią tę wiadomość
-
Anuska0907 wrote:Osobiście uważam,że 5 tyś za wózek, to bardzo dużo, mi szkoda by było widać tyle pieniędzy, na coś, z czego będę korzystać 2-3 lata. Ale u Was to pierwsze dziecko i pewnie posłużyć może później. A szukałaś tego modelu,żeby odkupić z drugiej ręki , czy to jakiś najnowszy model?
Tak, u nas pierwsze dziecko więc mam nadzieję że to będzie wózek na dłużej. To jest 2w1 ze spacerówką i jeden z modeli ma opcje żeby mieć np jednocześnie gondolę i spacerówkę, żeby 2 dzieci naraz wozić, więc wygląda na bardzo użytkowy 😊 to jest cosatto wow xl jakby ktoś chciał sprawdzićAnuska0907 lubi tę wiadomość
-
Pineapple! wrote:Kaktusowa, nikt poza Tobą nie zareagował, także moja prośba jest wciąż aktualna, a Ty masz jutro wizytę, mogłabyś proszę spytać Twojego lekarza o normy krzywej? Jakie wg jego wiedzy są aktualne normy testu OGTT. Ja już pytałam dwóch lekarzy, oboje zaprzeczają normom z mojego laboratorium, ale mnie to nie daje wciąż spokoju..
Ja po wizycie. Wszystkie wyniki w normie. Szyjka twarda i zamknięta. Podejrzała malucha. Serduszko w porządku. Kolejna wizyta i USG III trymestru 8 kwietnia.Skarbek001, Pineapple!, Domi_95, Katt, Emimo lubią tę wiadomość
01.2007🩵
09.2014🩷
04.2017🩵
06.2024🩷 -
Ktoś tu wrzucał niedawno tabletkę odnośnie tych irm krzywej, ale nie mogę znaleźć...macie może pod ręką któraś? ☺️
Ja byłam dziś i mam 88-104-70 🙈 wizyta w środę 🫣2,5 roku starań natural -> 09.23r. 💉start IVF; czynnik męski. Żadnych leków na stałe.
10.23r. - zabieramy malucha do domu 🏡🍀🤞 9dpt beta 56.43 -> 10dpt 112.0 -> 12dpt 310.6 -> 16dpt 1436.3 -> 19dpt 4131.7 -> 23dpt mamy zarodek i migoczące ♥️
8+1 -> 1,68cm maleństwa 🥰 13+1 -> prenatalne+pappa OK 💪 7,56 cm małego 🧸 21+0 -> połówkowe ok,420g 🎀 25+2 -> 903g małej królewny 🥰 30+0 -> 1730g pannicy ♥️ 34+2 -> 2960g 🎀
40+3 -> Królewna jest z nami 😍 4070g,62cm 💕
Na feriach ❄️❄️❄️ -
nick nieaktualnyA znacie dolne normy na krzywą? Bo u mnie cukier wyszedł dość niziutko a to chyba też niekoniecznie dobrze.
Dzieci rosną skokowo. 25+x a 26+x to nie taka straszna różnica
oceniał łożysko i przepływy? Ile wagi przybrało dziecko między wizytami?
Właśnie widzę że ogłosili u mnie dzien otwarty porodówki, oprowadzanie, wkłady z limitowana liczba miejsc ale niestety mam właśnie wtedy w tych godzinach nawet wizytę u gin 😭 nie mogę przełożyć wizyty bo przez remont w przychodni przyjmuje 1 dzień w tyg 😭 a zobaczyłam ogłoszenie 4 min po dodaniu wiec miałabym miejsce gwarantowane eh.... Pozostaje liczyć na jeszcze jedną edycję w kwietniu eh ....Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2024, 20:36