Czerwcowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Natka9106 wrote:Właśnie sobie zamówiłam jod z firmy allines, wielu dietetyków klinicznych zajmujących się płodnością go poleca. Mam nadzieję że nie jest już za późno na jego przyjmowanie i nie będzie żadnych konsekwencji zdrowotnych u dziecka. Jak dzwoniłam do lekarza żeby zapisać się na pierwszą wizytę która mam w poniedziałek to zalecał tylko kwas foliowy który przyjmuje już ponad rok. Reszta to mój osobisty zestaw.
No czasem lekarze o tym nie mówią, ciężko mi powiedzieć czemu. Mi na to zwracała uwagę endokrynolog, bo tarczyca jest obciążana w ciąży bardzo nawet jeżeli przed ciaza było ok. Myśle ze konsekwencji nie powinno być przez te pare tygodni
W ogóle czasem mam wrażenie, ze cokolwiek chce się mieć porządnie zrobionego zgodnie z wytycznymi to trzeba się samemu dokształcaćWiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2023, 19:50
Gosia9 lubi tę wiadomość
-
Patka28 wrote:Ja mam tylko tak rano że jak się przebudzam to moje ciało jakby się przeciąga i napina i wtedy jednorazowo czuje skurcz brzucha ale zaraz puszcza i w ciągu dnia juz więcej tak nie występuje . Czy warto o tym powiedzieć lekarzowi ?
Myśle ze to zupełnie normalne 😊 ale tez uważam, ze zwłaszcza w pierwszej ciąży warto mówić lekarzowi o wszystkim co nas zastanawia i niepokoi 😊Patka28 lubi tę wiadomość
-
Natka9106 wrote:A ja w tej chwili nie biorę żadnych kompleksow typowo dla kobiet w ciąży, bo się naczytałam w trakcie starań że lepiej brać wszystkie witaminy osobno. Tak więc biorę folian z firmy naturell, omega 3 z firmy olimp, chela mag b6, i witaminę d. Zobaczymy co powie na ten zestaw w poniedziałek mój lekarz.🤣
Ja też nie biorę żadnych witamin typowo dla kobiet w ciąży tylko wszystko osobno, to co jest właśnie w takich kompleksach witamin. Wydaje mi się że jak wszystko jest w jednej tabletce to nie będzie się tak dobrze przyswajać.
Biorę Wit d3, metylowany kwas foliowy, jod, dha, cholina, magnez, b12.👩🏻 - 28 lat - PCOS
🧔🏻♂️ - 29 lat
Mama - 🐶
Starania od 04.2023 r.
09.2023 r. - I miesiąc stymulacji (Aromek, ovitrelle, duphaston)
05.10.2023 - ⏸️
🩵chłopiec🩵 -
Patka28 wrote:Ja zapisałam się na 18.12 i koszt to 450 zł co i tak mi się wydawało dużo...🙈
U mnie 400 zł samo usg a usg + podwójny test PAPP-A 550 zł👩🏻 - 28 lat - PCOS
🧔🏻♂️ - 29 lat
Mama - 🐶
Starania od 04.2023 r.
05.10.2023 - ⏸️
🩵chłopiec🩵 -
Ja do dziś brałam mama dha premium +, ale za każdym razem miałam problem z połknięciem takiej dużej kapsułki. Ale muszę powiedzieć, że skład ma wg mnie idealny dla rozwoju maluszka i w jednej kapsułce (bierze się 2/dzień). Dziś w aptece nie mieli mama dha i kupiłam feminowit dha i szczerze nie jestem zadowolona, bo to tylko kwasu, bez wit.D, jodu, kwasu foliowego. Musiałam dokupić Folik, no i z domu już Wit.D., a od siebie odrzuciłam od początku ciąży slowmagB6-w dobrze przyswajalnej formie.
Ja wiem, że to wszystko kosztuje, ale nie ma co oszczędzać na zdrowym rozwoju dziecka, a jak się urodzi to wydatki dopiero będą ogromne.
Jestem po wizycie. 8+2, termin na 19.06. Narazie wszystko OK. Dostałam skierowanie na badania prenatalne, ale będę miała darmowe ze względu na przekroczenie 35 lat i jedno poronienie. Następna wizyta 12.12.
Rzadko zaglądam, ale wszystkim wam mocno kibicuję i trzymam kciuki, żebyśmy donosiły zdrowe maluszki. Dziewczynom, które właśnie doświadczają straty bardzo współczuję i sercem jestem z wami. Wszystko minie, złe dni też i kiedyś wszystko się odmieni-tego wam życzę jak najszybciej.Katarzyna439, Patka28, Saimi, Tamiikoo lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Jeśli chodzi o witaminy to ja przyjmuję Puerię Uno, dodatkowo wit b12 (3 lata brałam duże dawki metforminy), magnez jeśli faktycznie jest mi potrzebny bo czuję jakieś skurcze. Po 12 tygodniu przejdę na Puerię Duo. Jest tam wszystko + kwasy DHA, lekarz powiedział, że w porządku.
Za prenatalne płacę 600, już w sumie Test Pappa mam opłacony, bo na krew idę 27.11, a usg 30.11, żeby lekarz mógł po usg zinterpretować wyniki.
Melduję, że zadzwoniłam na teleporadę do luxmedu i dostałam receptę na progesteron 😁 spotkałam cudownego lekarza, ma świetne opinie i przenoszę się do niego, więc odejdą mi koszty badań i wizyt, bo mam wszystko w pakiecie ☺️ ten mój lekarz niestety nie będzie już przyjmował w tym miejscu, do którego chodzę, więc musiałam znaleźć innegoPatka28, Katarzyna439, meggie94, Tamiikoo lubią tę wiadomość
-
Nowa_Ola wrote:Jeśli chodzi o witaminy to ja przyjmuję Puerię Uno, dodatkowo wit b12 (3 lata brałam duże dawki metforminy), magnez jeśli faktycznie jest mi potrzebny bo czuję jakieś skurcze. Po 12 tygodniu przejdę na Puerię Duo. Jest tam wszystko + kwasy DHA, lekarz powiedział, że w porządku.
Za prenatalne płacę 600, już w sumie Test Pappa mam opłacony, bo na krew idę 27.11, a usg 30.11, żeby lekarz mógł po usg zinterpretować wyniki.
Melduję, że zadzwoniłam na teleporadę do luxmedu i dostałam receptę na progesteron 😁 spotkałam cudownego lekarza, ma świetne opinie i przenoszę się do niego, więc odejdą mi koszty badań i wizyt, bo mam wszystko w pakiecie ☺️ ten mój lekarz niestety nie będzie już przyjmował w tym miejscu, do którego chodzę, więc musiałam znaleźć innego
Super, życzę ci żebyś była zadowolona ja tez na test pappa idę wcześniej żeby mieć już przy usgNowa_Ola lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKatt wrote:A jak to wygląda u innych? Bo ja mam tego samego dnia co USG przyjechać rano na krew. A tu czytam że dziewczyny idziecie kilka dni wcześniej. Trochę mi się to nie podoba i wydaje się dziwne, ale może ja się nie znam
-
Katt wrote:A jak to wygląda u innych? Bo ja mam tego samego dnia co USG przyjechać rano na krew. A tu czytam że dziewczyny idziecie kilka dni wcześniej. Trochę mi się to nie podoba i wydaje się dziwne, ale może ja się nie znam
No bo to tak jest ze zazwyczaj nie dostaje się wyniku z krwi tego samego dnia, dlatego dla pewności idzie się kilka dni wcześniej, ja nie robię tam gdzie prenatalne tylko gdzieś indziej. Później czasem jest tak ze robią ci usg a później na opis trzeba czekać, bo czekają na wyniki z krwi tego testu pappa żeby to obliczyć w programie razem z wynikami z usg. Ale nie wiem może skoro kazali ci przyjechać to wiedza, ze będą mieli już później te wyniki tego samego dnia, chyba zależy, bo może są dogadani w laboratorium. Ja po prostu robię osobno bo nie chce później jeszcze czekać na wyniki ostateczne i się stresować tylko od razu chce opis pełen.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2023, 23:01
-
Ja w poprzedniej ciąży robiłam krew z samego rana dzień po usg, z tym, że najpierw robiłam usg, bo mi lekarz powiedział, że on musi wypełnić wszystkie informacje z usg do badania i faktycznie miałam taki wypełniony formularz od niego i z nim jechałam do Diagnostyki i pamietam, że na wynik czekałam kilka dni. Mówił mi, że krew musi być zrobiona najlepiej tego samego dnia MAX z rana po usg bo wszystko musi być spójne z usg, a kilka dni różnicy między jednym a drugim badanie to już rozbieżność 🤷🏼♀️ ja się nie znam, nie jestem lekarzem, prowadzę u niego już druga ciąże wiec teraz na pewno będzie tak samo 😊
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2023, 08:08
-
meggie94 wrote:Ja w poprzedniej ciąży robiłam krew z samego rana dzień po usg, z tym, że najpierw robiłam usg, bo mi lekarz powiedział, że on musi wypełnić wszystkie informacje z usg do badania i faktycznie miałam taki wypełniony formularz od niego i z nim jechałam do Diagnostyki i pamietam, że na wynik czekałam kilka dni. Mówił mi, że krew musi być zrobiona najlepiej tego samego dnia MAX z rana po usg bo wszystko musi być spójne z usg, a kilka dni różnicy między jednym a drugim badanie to już rozbieżność 🤷🏼♀️ ja się nie znam, nie jestem lekarzem, prowadzę u niego już druga ciąże wiec teraz na pewno będzie tak samo 😊
Bardziej chodzi o to żeby krew nie była pobrana dużo później niż zrobione usg z tego co wiem, bo to może zafałszować wyniki. Jak ja się orientowałam to przed tez można.
„Kiedy wykonać test złożony?
Oba badania – zarówno USG, jak i badanie krwi (test PAPP-A) – powinny zostać wykonane w pierwszym trymestrze. Pobranie krwi można wykonać przed badaniem USG, w tym samym dniu lub po jego przeprowadzeniu (jednak nie później niż 5 dni od wykonania USG). Optymalnym momentem na test PAPP-A jest 10.–11. tydzień ciąży, najpóźniej 13+6 tydzień (CRL 84 mm). Później nie ma możliwości przeprowadzenia testu podwójnego.”
Tutaj jeszcze artykuł z mamyginekolog i ona tam pisze ze można tydzień przed, a zazwyczaj wykonuje się w ten sam dzień z wygody po prostu.
https://mamaginekolog.pl/ciaza-i-porod/badania-w-ciazy/badania-prenatalne-w-i-trymestrze-usg-test-papp-a-nipt/
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2023, 09:56
-
Ja 4 dni przed USG prenatalnym mam iść zrobić badania z krwi
Katarzyna439 lubi tę wiadomość
👩🏻 - 28 lat - PCOS
🧔🏻♂️ - 29 lat
Mama - 🐶
Starania od 04.2023 r.
05.10.2023 - ⏸️
🩵chłopiec🩵 -
nick nieaktualny
-
Ja byłam na farbowaniu tydzień temu
Usg i krew mam tego samego dnia.
Już pisałam kilka razy, ze jak nie urok to sraczka. Wstałam dziś rano i dość odczuwalnie piecze mnie/boli prawa cześć wzgórka łonowego tak do wysokości jajnika. Myślałam, ze to może pęcherz, ale ból jest jednostronny i nasila się przy chodzeniu i wysiłku. Leżę i odpoczywam. Mam nadzieję, ze to nie wyrostek. Martwię się, ze bobasa mam właśnie z prawej strony a to ani jajnik, ani więzadło. Jeszcze mnie tak nie bolało od momentu jak jestem w ciąży.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2023, 11:08