X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2024
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Eniana Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IssGreen wrote:
    Ja też na tę chwilę się nie zgodziłam. Jeśli będzie źle i lekarz jednak zaproponuje, rozważę (jednak mój lekarz też nie jest zwolennikiem tego badania).
    Zgodziłam się na Harmony + USG.
    Pappa to satystyka: na moją niekorzyść działa wiek, leki, poronienia.
    Harmony w zupełności wystarczy plus standardowe usg, USG genetyczne to naciąganie w tym przypadku na kase..
    Ile masz lat jak moge zapytać? Jeśli plwyżej 35 to masz prenatalne za darmo.
    Jak bedzie źle (odpukać) to będzie za późno na pappa zostanie Ci amiopunkcja.

07.2016 cp zakończona laparoskopowo
    11.2016 poronienie zatrzymane 8tc
    05.2019 👨‍👩‍👧 córka
    07.2022 kolejne starania
    01.2023 poronienie zatrzymane 7tc
    04.2023 cb
    08.2023 cb
    01.2024 15tc 👼 córka
    04.2024 II
    06.06.2024 Badania prenatalne
  • Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eniana wrote:
    Nie wiem dlaczego wogóle miałaś wybór, badania prenatalne wykonywane przez certyfikowanego lekarza to USG +pappa i nie ma innej możliwości. Bez badania z krwi nie ma skuteczności a wynik to nie całe 70% prawdy...
    Badania prenatalne mogą wykonywać lekarze wpisani na listę FMF ( lub tu możecie sprawdzić czy wasz lekarz osiada takie uprawnienia https://9miesiecy.online/fmf/ )
    Pappa wykonuje się w tym samym dniu co usg a do obliczenia ryzyka potrzebny jest kalkulator dostępny dla lekarzy FMF.
    Dziwią mnie lekarze, którzy mówią że takie badania robią, nie plsiadając na to certyfikatu. Owszem mogą sprawdzić czy płód rozwiaj sie prawidłowo, pomierzyć sprawdzić przepływy, ale nie ocenia to w żaden sposób ryzyka wad i nie kwalifikuje do badań inwazyjnych. ( trzeba wtedy i tak iść do lekarza posiadającego certyfikat ) oczywiście każdy przypadek inny i oby żada z nas nie musiała.
    Są testy z krwi typu Harmony, do których nie potrzebujemy badania usg. Są samowystarczalne. I sprawdzaja wiekszość wad, jedyny minus to cena.

Myślę, ze przypadki dziewczyn w naszym wątku pokazują, ze nie do końca masz rację. Nie ma obowiązku wykonywania badań prenatalnych. Tym bardziej nie ma obowiązku pappy. Co lekarze rekomendują, a czego nie to inna sprawa. Zakładam, ze równie dobrze mogłabyś zapłacić za sama pappe, a powiedzieć ze usg nie chcesz. I to tez nie jest tak, ze krew i usg obowiązkowo w tym samym dniu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2023, 15:03

Katarzyna439 lubi tę wiadomość

• IssGreen Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eniana wrote:
    Harmony w zupełności wystarczy plus standardowe usg, USG genetyczne to naciąganie w tym przypadku na kase..
    Ile masz lat jak moge zapytać? Jeśli plwyżej 35 to masz prenatalne za darmo.
    Jak bedzie źle (odpukać) to będzie za późno na pappa zostanie Ci amiopunkcja.
    Mam 39 lat. Tak, wiem, że przysługują mi badania bezpłatne, niestety nie mam zaufania do bezpłatnej służby zdrowia. Do prywatnej zresztą też mam ograniczony.
    Nie wiem, czy będzie to USG normalne czy genetyczne - na to pytanie w tym momencie nie jestem w stanie odpowiedzieć, nie znam szczegółów. Mam planowane jeszcze USG w 10 tyg. , wtedy będę w stanie dopytać.
    Jeśli będzie coś źle, i tak raczej zdecyduję zdecyduję się na amnio, jest wiarygodna.
    Jeśli mój lekarz jednak zdecyduję się na Pappę to to rozważę, ale na tę chwilę mówię "nie". Nie neguję tego badania u innych, jednak ja nie jestem do niego przekonana.
    Mój lekarz jest na podanej liście, więc ma certyfikat.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2023, 15:50

age.png

2020 - Ciąża naturalna 💚
    Poronienie zatrzymane 9 tydz.
    2022 - Ciąża naturalna 💚
    Poronienie zatrzymane 7 tydz.
    2023 - In vitro ❤️
    2024 - Jan 👶 💙

Ona: PCOS, mutacja MTHFR, delecja PAI 1, dodatnie p/ciała ANA
    On: hipospermia, teratozoospermia, asthenospermia, oligospermia

👩 40
    🧔 39
  • Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kfiatuszek666 wrote:
    Myślę, ze przypadki dziewczyn w naszym wątku pokazują, ze nie do końca masz rację. Nie ma obowiązku wykonywania badań prenatalnych. Tym bardziej nie ma obowiązku pappy. Co lekarze rekomendują, a czego nie to inna sprawa. Zakładam, ze równie dobrze mogłabyś zapłacić za sama pappe, a powiedzieć ze usg nie chcesz. I to tez nie jest tak, ze krew i usg obowiązkowo w tym samym dniu.

Dokładnie nie ma obowiązku, samo to pokazuje że niestety większość osób poniżej 35r musi sobie za nie płacić i można wybrać. Po za tym ja sama będę robić pappe i usg, ale to nie jest tak że samo usg genetyczne nie ma sensu, ma sens bo mierzy wszystkie podstawowe rzeczy u dziecka i na jego postawie też można stwierdzić w 70-80 procentach czy dana wada wystąpi czy nie. Rekomenduję się robienie testów pappa bo wtedy ta statystyka wykrywalności wad wzrasta po prostu do 95 procent, tzn te dzieci które w obrazie usg wyglądają na zdrowe, mogą zostać wyłapane przez test pappa. Po za tym jak już tutaj pisałam harmony, sanco, nifty nie pokazują wydolności łożyska a na tym opiera się głównie pobranie materiału białka pappa czyli określenie jak pracuje i jak będzie pracować łożysko więc jest to trochę bardziej złożone badanie, które ma minusy ale ma też plusy i niech każdy sam decyduje co jest dla niego odpowiednie.

Po za tym już tutaj wspominałyśmy żeby kierować się na usg genetyczne do lekarza z certyfikatem :) i to mam nadzieje każdy wie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2023, 16:01

preg.png

Na razie mama wesołego czworonoga ❤️🐾
    Niedługo mama słodkiej kuleczki 😊

Nifty -> niskie ryzyka 🥳 dziewczynka 🌺🥰
  • Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nutka -88 wrote:
    Witam się po prenatalnych , chodz wczoraj jeszcze sor zwiedziłam bo niestety się przeforsowałem i zaczęłam krwawić delikatnie nie wiadomo dlaczego i skąd. Ale ze nie było miejsca lekarz kazał się wstrzymać z położeniem na oddziale i jeśli do dziś by nie przeszło to jechać do innego szpitala . Dużo leżeć i nic nie robić. Wiec leżałam dziś do oporu tylko na badania się zebrałam i znów do łóżka. Dzidzia jest duża jak to pani doktor dziś określiła 9 cm dzisiaj mamy 12i 5 dni . Wszystko idealnie ułożenie na tylnej stronie macicy ale kosmowka jest dość nisko . Wszystko na ta chwile idealnie ponrali mi również krew . Jeśli będę chciała mogę zrobić badania DNA ale ja nie widzę potrzeby .

Wow, tak szybko rośnie?? Ja na 11+2 miałam bobo 51mm, prenatalne mam 12+4 i zastanawiam się ile do tego czasu urośnie. Nic Ci doktorka nie mowila w sprawie wielkosci bobasa? Bo ja czytam, ze usg prenatalne ma sens gdy dziecko ma nie więcej niż 84mm…

• Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuska94 wrote:
    Wy będziecie robić test Pappa na prenetalnych?Ja się nie zgodziłam.

Ja będę robić, nie wyobrażam sobie bez Pappy. :) nie chodzi tylko o wady, ale też o ryzyka przedwczesnego porodu, stanu przedrzucawkowego itp. I tak jak któraś z Was pisała, szanujący się lekarz z certyfikatem robi całość.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2023, 16:15

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    24.09.2023 - ⏸ 🩵

Ona: niedoczynność tarczycy, io
    On: ZZSK

age.png
  • Saimi Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IssGreen wrote:
    Mam 39 lat. Tak, wiem, że przysługują mi badania bezpłatne, niestety nie mam zaufania do bezpłatnej służby zdrowia. Do prywatnej zresztą też mam ograniczony.
    Nie wiem, czy będzie to USG normalne czy genetyczne - na to pytanie w tym momencie nie jestem w stanie odpowiedzieć, nie znam szczegółów. Mam planowane jeszcze USG w 10 tyg. , wtedy będę w stanie dopytać.
    Jeśli będzie coś źle, i tak raczej zdecyduję zdecyduję się na amnio, jest wiarygodna.
    Jeśli mój lekarz jednak zdecyduję się na Pappę to to rozważę, ale na tę chwilę mówię "nie". Nie neguję tego badania u innych, jednak ja nie jestem do niego przekonana.
    Mój lekarz jest na podanej liście, więc ma certyfikat.
    Odważna jesteś. Ja na amnio nigdy bym się nie zdecydowała. Tyle złego się naczytałam o tym, że podziękuję za stres.

Starania od 2017 r.
    Ona - 36l, mthfr, hashimoto, b. niskie amh, b. duży problem z endo
    On - 36l, wszystko ok

I IUI - 2019 nieudane
    I IVF - 25.09.23
    7dpt - Beta Hcg - 71 ; prog 231
    11dpt - Beta Hcg - 745 ; prog 172
    15dpt - Beta Hcg - 4174
    24dpt - jest zarodek z ❤️ (szpital, jednorazowe krwawienie bez przyczyny)
    31dpt - CRL 10mm 💓
    11+2 - CRL 45mm 🧡
    13+3 - CRL 70 mm, I prenatalne ok 💝
    17+3 - 200 g., 17 cm dziewczynki 😍
    20+3 - połówkowe, 340 g dziewczynki 🤩 skr. szyjka
    22+3 - 510 g., 28 cm gwiazdeczki 🥰 skr. szyjka
    26+3 - 910 g., 37 cm gwiazdeczki 💖 skr. szyjka
    30+3 - III prenatalne, 1580 g. dzielnej dziewczynki ❤️ od dziś szpital - b. skr. szyjka
    32+2 - 1980 g. 😍
    33+2 - 2150g. 🤩
    35+2 - 2600g. 💖
    36+2 - 2900g. 🧡
    36+6 - Alicja już na świecie! 🥰💓

age.png
  • IssGreen Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saimi wrote:
    Odważna jesteś. Ja na amnio nigdy bym się nie zdecydowała. Tyle złego się naczytałam o tym, że podziękuję za stres.
    Nie wiem, czy to jest odwaga. Jeżeli wyjdą wady, chciałabym to zdiagnozować, by mieć pewność.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2023, 16:31

Katarzyna439, Kaatii lubią tę wiadomość

age.png

2020 - Ciąża naturalna 💚
    2022 - Ciąża naturalna 💚
    2023 - In vitro ❤️
    2024 - Jan 👶 💙

👩 40
    🧔 39
  • Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IssGreen wrote:
    Nie wiem, czy to jest odwaga. Jeżeli wyjdą wady, chciałabym to zdiagnozować, by mieć pewność.
    No niestety tylko amniopunkcja daje 100% pewności więc się nie dziwię :) dlatego też np jeśli ryzyka wychodzą wyżej niż 1:100 czyli np 1:30 itd to lekarze mają obowiązek kierować na amniopunkcję, bo to jedyne badanie które w takim przypadku może dać pewność.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2023, 16:33

preg.png

Na razie mama wesołego czworonoga ❤️🐾
    Niedługo mama słodkiej kuleczki 😊

Nifty -> niskie ryzyka 🥳 dziewczynka 🌺🥰
  • Saimi Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak najbardziej się zgadzam ale to inwazyjne już.. W ostateczności to tak.
    Miejmy nadzieję, że każdej z nas wyjdą badania ok i nie będzie potrzeby robić dalszych :)

Katarzyna439, Kokosankaa lubią tę wiadomość

Starania od 2017 r.
    Ona - 36l, mthfr, hashimoto, b. niskie amh, b. duży problem z endo
    On - 36l, wszystko ok

I IUI - 2019 nieudane
    I IVF - 25.09.23
    7dpt - Beta Hcg - 71 ; prog 231
    11dpt - Beta Hcg - 745 ; prog 172
    15dpt - Beta Hcg - 4174
    24dpt - jest zarodek z ❤️ (szpital, jednorazowe krwawienie bez przyczyny)
    31dpt - CRL 10mm 💓
    11+2 - CRL 45mm 🧡
    13+3 - CRL 70 mm, I prenatalne ok 💝
    17+3 - 200 g., 17 cm dziewczynki 😍
    20+3 - połówkowe, 340 g dziewczynki 🤩 skr. szyjka
    22+3 - 510 g., 28 cm gwiazdeczki 🥰 skr. szyjka
    26+3 - 910 g., 37 cm gwiazdeczki 💖 skr. szyjka
    30+3 - III prenatalne, 1580 g. dzielnej dziewczynki ❤️ od dziś szpital - b. skr. szyjka
    32+2 - 1980 g. 😍
    33+2 - 2150g. 🤩
    35+2 - 2600g. 💖
    36+2 - 2900g. 🧡
    36+6 - Alicja już na świecie! 🥰💓

age.png
  • IssGreen Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saimi wrote:
    Jak najbardziej się zgadzam ale to inwazyjne już.. W ostateczności to tak.
    Miejmy nadzieję, że każdej z nas wyjdą badania ok i nie będzie potrzeby robić dalszych :)
    Bardzo tego wszystkim życzę :)

age.png

2020 - Ciąża naturalna 💚
    2022 - Ciąża naturalna 💚
    2023 - In vitro ❤️
    2024 - Jan 👶 💙

👩 40
    🧔 39
  • Katt Ekspertka

Wysłany: 22 listopada 2023, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kfiatuszek666 wrote:
    Wow, tak szybko rośnie?? Ja na 11+2 miałam bobo 51mm, prenatalne mam 12+4 i zastanawiam się ile do tego czasu urośnie. Nic Ci doktorka nie mowila w sprawie wielkosci bobasa? Bo ja czytam, ze usg prenatalne ma sens gdy dziecko ma nie więcej niż 84mm…

Ja co prawda nie spytałam wczoraj i w sumie to na głos nie padło, ale na jednym ze zdjęć widzę 6,27 cm.
    Co do tego czy robić czy nie to ja już na pierwszej wizycie zapytałam się o nifty, w odpowiedzi usłyszałam że spokojnie , że to już są badania bardziej zaawansowane, żeby zacząć od USG genetycznego i pappy i jeśli tu coś wzbudzi wątpliwości to będziemy się zastanawiać co dalej. Ale ja chciałam wiedzieć wszystko i zrobiłabym wszystkie badania które trzeba, moja lekarka powiedziała że jest to zalecane badanie, ale nie że obowiązkowe. Opowiadała mi właśnie o kwestiach łożyska itp że to nie tylko badanie co się dzieje u dziecka tylko całościowy obraz ciąży. Ale każda z nas wie co dla niej najlepsze, każda ma własne doświadczenia.

Kaatii, Katarzyna439 lubią tę wiadomość

• Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, ja prenatalne mam dopiero za tydzień w czwartek, to będzie 13+0 🫣 mam nadzieję, że dzidziuś nie będzie za duży 😅

Jakaś infekcja mi się przyplątała! 😥 Na szczęście taka delikatna. Ja ogólnie infekcje miałam może ze trzy razy w życiu, a w ciąży to podobno powszechne i niebezpieczne. Miałam dziś szybką teleporadę i mam ratować się tantum rosa, jeśli cokolwiek się pogorszy to do lekarza.

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    24.09.2023 - ⏸ 🩵

age.png
  • Eniana Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IssGreen wrote:
    Dokładnie, ale jeszcze może Ci podpowiem, ja mam też badania prenatalne i robie je w prywatnej klinice na nfz, nie chodzę też do lekarza na nfz bo tak jak ty nie mam zaufania. Dostałam skierowanie z racji wieku i zadzwoniłam do kliniki w której chce mieć badania i bez problemu zrobią za darmo ze skierowaniem od prywatnego ginegologa ;)

IssGreen lubi tę wiadomość

07.2016 cp zakończona laparoskopowo
    11.2016 poronienie zatrzymane 8tc
    05.2019 👨‍👩‍👧 córka
    07.2022 kolejne starania
    01.2023 poronienie zatrzymane 7tc
    04.2023 cb
    08.2023 cb
    01.2024 15tc 👼 córka
    04.2024 II
    06.06.2024 Badania prenatalne
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2023, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja, 16:34

• Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coffeebreak wrote:
    Ale to akurat nie ma znaczenia czy płacisz czy nie. Lekarz podpisuje się pod badaniem i nieveierze że ktos byłby na tyle nierozsądny żeby wykonać je byle jak z tak głupiego powodu.

Nie wiem jak was ale przy ustalaniu terminu/zapisywaniu na badanie nikt mnie nawet nie pytał o rodzaj skierowania. Podano mi datę, proponowana godzinę i info żeby przynieść na badanie druczek od lekarza prowadzącego. Pacjentki NFZ / prywatne są przyjmowane razem bez żadnego podziału.

Nie wiem jak wyglada kwestia zapisywania się na NFZ, ponieważ nie robię żadnych badań w ciąży na NFZ, ale podpisuję się pod tym co napisałaś o wykonywaniu badania. Prenatalne to ważne badanie, pozostawia ślad, dokładną dokumentację i nazwisko lekarza. To nie jest zwykle usg, do którego lekarz może podejść mniej lub bardziej lekceważąco. 🫣

Kaatii lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    24.09.2023 - ⏸ 🩵

age.png
  • Madzia35 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eniana wrote:
    Dokładnie, ale jeszcze może Ci podpowiem, ja mam też badania prenatalne i robie je w prywatnej klinice na nfz, nie chodzę też do lekarza na nfz bo tak jak ty nie mam zaufania. Dostałam skierowanie z racji wieku i zadzwoniłam do kliniki w której chce mieć badania i bez problemu zrobią za darmo ze skierowaniem od prywatnego ginegologa ;)
    Dokładnie. Ja też robię prenatalne w prywatnej dobrej klinice, z bardzo dobrym sprzętem. Lekarza tez znam i mu ufam. Widocznie mają kontrakt z NFZ zeby wykonywać te badania za darmo. Bez znaczenia od jakiego lekarza jeat skierowanie.

age.png

age.png
  • Kaatii Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam żadnego skierowania na prenatalne od lekarza, po prostu znalazłam klinikę i lekarza, zapłaciłam górę hajsu i idę na wykonanie usługi. Na NFZ i tak się nie łapię niestety.

👧❤️ 19.06.24
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2023, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja, 16:34

• Paatka Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja idę na prenatalne na NFZ, bo tak mi mój prywatny lekarz wypisał skierowanie, żebym mogła skorzystać z refundacji. I USG i pobranie na Pappa robię w tym samym miejscu i u tego samego lekarza z certyfikatem, który robił mi je prywatnie w poprzednich ciążach. 😉 Idę w sprawdzone miejsce i bez żadnych obaw, że będę gorzej potraktowana.

Katarzyna439, Coffeebreak lubią tę wiadomość

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
‹‹ 71 72 73 74 75 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ