Czerwcowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyNowa_Ola wrote:Teoretycznie na instrukcji jest 16 tc, ja używam od 11 tc. Myślę, że musisz poczekać jeszcze do tego 10-11 tc, ale jeśli nie będzie słychać to też się nie przejmuj i na spokojnie czekaj dalej ☺️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2023, 00:02
Nowa_Ola lubi tę wiadomość
-
Jeżeli chodzi o brzuszek to u mnie aktualnie 10+4 i brzuszek jest już widoczny od pępka w dół, ale nadal się mieszczę we wszystkie spodnie.
Co do żylaków to ich nie mam i mam nadzieję że się nie pojawią.👩🏻 - 28 lat - PCOS
🧔🏻♂️ - 29 lat
Mama - 🐶
Starania od 04.2023 r.
09.2023 r. - I miesiąc stymulacji (Aromek, ovitrelle, duphaston)
05.10.2023 - ⏸️
🩵chłopiec🩵 -
Ja powiem Wam szczerze, ze wczoraj miałam 11+2 i był mój pierwszy cały dzień bez mdłości do kina z wrażenia poszłam i nie wiem czy to zasługa wizyty i info od doktora, ze wszystko Ok, bobas wczoraj 5.1 cm, czyli rośnie zdrowo, ale mam tak dobry nastrój, ze aż zaczynam się cieszyć. Za tydzień prenatalne i umówiłam się z mężem, ze jak będzie Ok to w grudniu robimy pokój dla bobasa i zaczynamy gromadzić wyprawkę. Taka właśnie mam kolejność: pokój, wyprawka, a w maju wózek i fotelik do auta. Lubię kolorowe ciuszki wiec płeć mi obojętna, nie będzie niebieskich albo różowych ubranek a co do brzucha to mi go troszkę widać, najbardziej jak mam wzdęcia bo jak nie mam to zapinam się normalnie we wszystkie spodnie sprzed ciąży.
Katarzyna439, meggie94, Tamiikoo lubią tę wiadomość
-
Anuska -
Ja żylaków nie mam. I obym ich nie miała 😱 w rodzinie kilka kobiet u nas miało.... Mam nadzieję,że mnie to ominie.
Co do testu to tak, ja będę robić. Dr kazała nam podjąć decyzję do następnej wizyty i zdecydowaliśmy, że będziemy robić.
Ja mam tyle co fajnie, że moja prowadząca robi u siebie to wszystko 😁 także luz.
Ja mam dziś 9+1 i.... Brzuch jaki był, taki jest. Ale ja też do filigranowych nie należę. Jednak - wczoraj założyłam jedne z takich wcześniej ciaśniejszych spodni i nie dopięłam się w nich - dopięła bym na wciągniętym brzuchu, ale nie chciałam się spinać także poszły już na bok. Niby waga spadła, niby nic nie widać, ale chyba biodra się odrobinę rozeszły 🙈
Co do detektorów - to chyba póki co i tak bym nic nie wyłapała nim, nie ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2023, 10:00
2,5 roku starań natural -> 09.23r. 💉start IVF; czynnik męski. Żadnych leków na stałe.
10.23r. - zabieramy malucha do domu 🏡🍀🤞 9dpt beta 56.43 -> 10dpt 112.0 -> 12dpt 310.6 -> 16dpt 1436.3 -> 19dpt 4131.7 -> 23dpt mamy zarodek i migoczące ♥️
8+1 -> 1,68cm maleństwa 🥰 13+1 -> prenatalne+pappa OK 💪 7,56 cm małego 🧸 21+0 -> połówkowe ok,420g 🎀 25+2 -> 903g małej królewny 🥰 30+0 -> 1730g pannicy ♥️ 34+2 -> 2960g 🎀
40+3 -> Królewna jest z nami 😍 4070g,62cm 💕
Na feriach ❄️❄️❄️ -
Jeśli chodzi o spodnie ciążowe, to daję znać, że w H&M dla klubowiczów dzisiaj -20% na wszystko, także skorzystałam i zamówiłam sobie 2 pary. 🙊 W poprzednich ciążach od nich miałam i dobrze się nosiło, a później bez problemu odsprzedałam dalej.
Pappe będę robić.Kfiatuszek666, Katarzyna439, Madzia35 lubią tę wiadomość
-
Anuska94 wrote:Wy będziecie robić test Pappa na prenetalnych?Ja się nie zgodziłam.
Dlaczego?
My robimy papa. I narazie tylko to. I nas zalecenia takie więc się zgadzam z lekarzem.Starania od 2017 r.
Ona - 36l, mthfr, hashimoto, b. niskie amh, b. duży problem z endo
On - 36l, wszystko ok
I IUI - 2019 nieudane
I IVF - 25.09.23
7dpt - Beta Hcg - 71 ; prog 231
11dpt - Beta Hcg - 745 ; prog 172
15dpt - Beta Hcg - 4174
24dpt - jest zarodek z ❤️ (szpital, jednorazowe krwawienie bez przyczyny)
31dpt - CRL 10mm 💓
11+2 - CRL 45mm 🧡
13+3 - CRL 70 mm, I prenatalne ok 💝
17+3 - 200 g., 17 cm dziewczynki 😍
20+3 - połówkowe, 340 g dziewczynki 🤩 skr. szyjka
22+3 - 510 g., 28 cm gwiazdeczki 🥰 skr. szyjka
26+3 - 910 g., 37 cm gwiazdeczki 💖 skr. szyjka
30+3 - III prenatalne, 1580 g. dzielnej dziewczynki ❤️ od dziś szpital - b. skr. szyjka
32+2 - 1980 g. 😍
33+2 - 2150g. 🤩
35+2 - 2600g. 💖
36+2 - 2900g. 🧡
36+6 - Alicja już na świecie! 🥰💓
-
Anuska94 wrote:Wy będziecie robić test Pappa na prenetalnych?Ja się nie zgodziłam.
Zgodziłam się na Harmony + USG.
Pappa to satystyka: na moją niekorzyść działa wiek, leki, poronienia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2023, 12:58
-
A czym się różni harmony od pappy?Starania od 2017 r.
On - 36l, wszystko ok
I IUI - 2019 nieudane
I IVF - 25.09.23
15dpt - Beta Hcg - 4174
31dpt - CRL 10mm 💓
11+2 - CRL 45mm 🧡
30+3 - III prenatalne, 1580 g. dzielnej dziewczynki ❤️ od dziś szpital - b. skr. szyjka
32+2 - 1980 g. 😍
33+2 - 2150g. 🤩
35+2 - 2600g. 💖
36+2 - 2900g. 🧡
-
Hej dzuewczyny ostatnio was czytam na biezaco ale pr,ez tego krwiaka mialam takiego dola ze az nie chcialo.mi sie nic pisac😔 na szczescie dzisiaj bylam na usg bo nie wytrzymalabym jeszcze ponad tyg bez jakiejkolwiek informacji i okazalo sie ze sie bardzo zmniejszyl teraz to juz tylko max 1,5cmx 0.3😃 wiec mam sie nie stresowac😃 kolejna wizyte mam 1.12 a na ta chwile 2cm maleństwo🥰 co do plci to my mielismy miec dwie corki takie zawsze przeczucie mial moj maz wiec zapewne bedzie dziewczyna ale z pierwsza do konca nie chcielismy wiedziec co bedzie i tak zapewne bedzie i tym razem chyba ze sie pokaze cos przez przypadek🤣 z racji wieku bede robila prenatalne i ppapa i wlasnie sobie uzmyslowilam ze bede rodzic w wieku 37 lat a nie 36 lat jak mi sie zakodowalo🤣
Katarzyna439, meggie94, Tamiikoo lubią tę wiadomość
-
Saimi wrote:A czym się różni harmony od pappy?
-
IssGreen wrote:Harmony to test nieinwazyjny, taki jak np. Sanco.
Edit: pappa to też test niejnwazyjny btw.
Tzn nie tylko tym się to różni, test pappa jest testem biochemicznym który określa parametry z łożyska i krwi matki, natomiast harmony, sanco i nifty z tego co wiem to są testy genetyczne więc określają tylko geny dziecka. Dlatego pappa jest zalecana nie tylko do określania ryzyk ale określa też funkcje łożyska, może być tak że wyjdzie wam że macie np niewydolne łożysko i wtedy włączane są leki. Harmony i sanco i nifty nie określają tego typu rzeczy i to jest zasadnicza różnica pomiędzy tymi badaniami. Dlatego ja mimo to że mam świadomość że może źle wyjść pappa itd to jednak zrobię bo takie są rekomendacje, aczkolwiek wiem że wiele lekarzy mówi żeby nie robić. Mój też tak mówiłWiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2023, 13:07
IssGreen, Coffeebreak lubią tę wiadomość
-
Magdak-51 wrote:Hej dzuewczyny ostatnio was czytam na biezaco ale pr,ez tego krwiaka mialam takiego dola ze az nie chcialo.mi sie nic pisac😔 na szczescie dzisiaj bylam na usg bo nie wytrzymalabym jeszcze ponad tyg bez jakiejkolwiek informacji i okazalo sie ze sie bardzo zmniejszyl teraz to juz tylko max 1,5cmx 0.3😃 wiec mam sie nie stresowac😃 kolejna wizyte mam 1.12 a na ta chwile 2cm maleństwo🥰 co do plci to my mielismy miec dwie corki takie zawsze przeczucie mial moj maz wiec zapewne bedzie dziewczyna ale z pierwsza do konca nie chcielismy wiedziec co bedzie i tak zapewne bedzie i tym razem chyba ze sie pokaze cos przez przypadek🤣 z racji wieku bede robila prenatalne i ppapa i wlasnie sobie uzmyslowilam ze bede rodzic w wieku 37 lat a nie 36 lat jak mi sie zakodowalo🤣
No to super, domyślam się że ciężko ci było ale najważniejsze że się zmniejszył to można trochę odetchnąć -
Papa też jest nieinwazyjna to test z krwi tylko.
Dzięki Katarzyna za wyjaśnienie.Katarzyna439 lubi tę wiadomość
Starania od 2017 r.
On - 36l, wszystko ok
I IUI - 2019 nieudane
I IVF - 25.09.23
15dpt - Beta Hcg - 4174
31dpt - CRL 10mm 💓
11+2 - CRL 45mm 🧡
32+2 - 1980 g. 😍
33+2 - 2150g. 🤩
35+2 - 2600g. 💖
36+2 - 2900g. 🧡
-
Dzięki za szczegółowe wyjaśnienie.
Katarzyna439 lubi tę wiadomość
-
A jeśli chodzi o żylaki to ja nie mam np na nogach, ale niestety już przed ciążą miałam hemoroidy więc no cóż nie nastawiam się jakoś dobrze z tej strony ale kto wie, na razie jest ok mam trochę zaparcia ale biorę błonnik i jest ok
-
U mnie brzuch już jest mocno widoczny, ale jestem bardzo szczupła i niska, więc mi zawsze wywalało brzucha po każdym większym posiłku teraz mam wrażenie, że jelita się podniosły wyżej i wieczorami brzuch jest naprawdę duży, rano odstaje tylko pod pępkiem. Po domu chodzę w leginsach ciążowych lub luźnych dresach, na zewnątrz zakładam zwykłe spodnie i nie zapinam guzika. Musiałam tylko odrzucić spodnie z wysokim stanem, bo tam trik z guzikiem na gumkę do włosów już nie działa 🙈👧❤️ 19.06.24
-
Witam się po prenatalnych , chodz wczoraj jeszcze sor zwiedziłam bo niestety się przeforsowałem i zaczęłam krwawić delikatnie nie wiadomo dlaczego i skąd. Ale ze nie było miejsca lekarz kazał się wstrzymać z położeniem na oddziale i jeśli do dziś by nie przeszło to jechać do innego szpitala . Dużo leżeć i nic nie robić. Wiec leżałam dziś do oporu tylko na badania się zebrałam i znów do łóżka. Dzidzia jest duża jak to pani doktor dziś określiła 9 cm dzisiaj mamy 12i 5 dni . Wszystko idealnie ułożenie na tylnej stronie macicy ale kosmowka jest dość nisko . Wszystko na ta chwile idealnie ponrali mi również krew . Jeśli będę chciała mogę zrobić badania DNA ale ja nie widzę potrzeby .
-
Ja dziś mam dzień bez bólu piersi, więc mętlik w głowie czy na pewno tam się wszystko dobrze rozwija. Ciekawa jestem czy w ogóle w tej ciąży kiedykolwiek będę w 100% spokojna Ja dziś 9tc+5, brzuch mam mocno widoczny, jak założę coś obcisłego, widać już mocno. Ale że wie na razie mało osób, to noszę wielkie swetry i oversize bluzki nie mieszczę się w żadne spodnie, noszę legginsy. Przytyłam już 3,5 kg, ale naprawdę jem o wiele więcej niż przed ciążą i odkąd się dowiedziałam, to mam wilczy apetyt.
Robię Pappę razem z prenatalnymi, 8 grudnia. Nie mogę się już doczekać, żeby zobaczyć to maleństwo na USG znów. Może wtedy się uspokoję.. -
Badania prenatalne mogą wykonywać lekarze wpisani na listę FMF ( lub tu możecie sprawdzić czy wasz lekarz osiada takie uprawnienia https://9miesiecy.online/fmf/ )
Pappa wykonuje się w tym samym dniu co usg a do obliczenia ryzyka potrzebny jest kalkulator dostępny dla lekarzy FMF.
Dziwią mnie lekarze, którzy mówią że takie badania robią, nie plsiadając na to certyfikatu. Owszem mogą sprawdzić czy płód rozwiaj sie prawidłowo, pomierzyć sprawdzić przepływy, ale nie ocenia to w żaden sposób ryzyka wad i nie kwalifikuje do badań inwazyjnych. ( trzeba wtedy i tak iść do lekarza posiadającego certyfikat ) oczywiście każdy przypadek inny i oby żada z nas nie musiała.
Są testy z krwi typu Harmony, do których nie potrzebujemy badania usg. Są samowystarczalne. I sprawdzaja wiekszość wad, jedyny minus to cena.
Nowa_Ola, Coffeebreak lubią tę wiadomość
07.2016 cp zakończona laparoskopowo
11.2016 poronienie zatrzymane 8tc
05.2019 👨👩👧 córka
07.2022 kolejne starania
01.2023 poronienie zatrzymane 7tc
04.2023 cb
08.2023 cb
01.2024 15tc 👼 córka
04.2024 II
06.06.2024 Badania prenatalne