X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2025
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2025

Oceń ten wątek:
  • Capricorni Przyjaciółka

Wysłany: 11 października 2024, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Kasssia mówiliście już o rodzeństwie czy czekacie? Moja córka jeszcze nie chodzi do przedszkola, bo i tak bym siedziała w domu z młodszą, więc wolę, jak są razem w domu u się razem bawią, a są dość spokojne ☺️

Capricorni to właśnie minus tych wczesnych wizyt, że człowiek może się niepotrzebnie nadenerwowac. Moze dla zabicia myśli spróbuj się zajmować w wolnym czasie czymś, co Cię relaksuje? Jakimś hobby? Albo spotkaniami z bliskimi? Potem na pewno sporo Ci da szkoła rodzenia, jeśli się zdecydujesz uczęszczać. Nie przejmuj się, na początku każda kobieta musi się nauczyć być mamą i stopniowo wszystko będzie dla ciebie coraz łatwiejsze, nieznane może stresować :)

Pierwsza ciąża chyba w ogóle jest lekko stresująca bo człowiek nie wie, czego się spodziewać. W kolejnych już jest pod wieloma względami, choć jest jedna zasadnicza różnica na niekorzyść: jak ma się dzieci trudniej odpoczywać 😆🫣

Ja nie mam czasu wolnego 😅 więc to nie tak, że siedzę i myślę, ja w trakcie robienia czegoś o tym myślę. Ale bardzo przydatna rada, w końcu się nauczę 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2024, 11:23

👧 - 32 PCOS
    🧒 - 33
    Starania od 2020

28.09.2024 - ⏸️
    14.10.2024 - jest ❤️
    23.10.2024 - bliźniaki 2o1k, ❤️ 2 × 159
    05.11.2024 - 💔💔
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 11 października 2024, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Kasssia mówiliście już o rodzeństwie czy czekacie? Moja córka jeszcze nie chodzi do przedszkola, bo i tak bym siedziała w domu z młodszą, więc wolę, jak są razem w domu u się razem bawią, a są dość spokojne ☺️

nie, jeszcze nie. na razie nikomu nie mówiliśmy, ja wole poczekać do badań genetycznych, pappa.
    to super, że jeszcze sobie jesteście razem w domu. ja też chciałam, żeby drugie pojawiło się wcześniej, ale niestety nie wyszło..

preg.png
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 11 października 2024, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Capricorni wrote:
    Ja też nie mam żadnych mdłości, ciągle mi się chce jeść

a ja mam na zmianę, mdłości albo wilczy apetyt. ale śmiesznie bo zrzuciłam 2kg i wreszcie zaczęłam chudnąć po pierwszej ciąży 😁

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 11 października 2024, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassssia czasem życie ma swój scenariusz ;) ale myślę, że taka różnica wieku jak u Was też będzie fajna a trzylatek już coś może pomóc przy małym dziecku w sensie coś przynieść, zabawić ;) My powiedzieliśmy najbliższej rodzinie, mojej mamie, siostrze i rodzicom męża i jego rodzeństwu. Najpierw chciałam czekać do usg, ale mamy bliskie relacje i uznałam, że nawet, jak coś pójdzie nie tak, to chce mieć w bliskich wsparcie. Potrzebowałam tego po pierwszym poronieniu, więc nasze dzieci też już wiedzą. Wiedza też, że mają brata/siostre „w niebie” więc u nas to nie jest temat tabu i stąd taka decyzja. Choć kurcze naprawdę bym chciała tego nie przerabiać już nigdy więcej 🫣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2024, 11:30

kasssia lubi tę wiadomość

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka
    😢 03.2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Capricorni Przyjaciółka

Wysłany: 11 października 2024, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasssia wrote:
    a ja mam na zmianę, mdłości albo wilczy apetyt. ale śmiesznie bo zrzuciłam 2kg i wreszcie zaczęłam chudnąć po pierwszej ciąży 😁

Ja ważę 50 kg przy wzroście 168 więc mam niedowagę, niedowaga nie równa się niedożywienie więc jestem spokojna ale zastanawiam się jak to będzie jak się będę toczyć 😅 jak nie zgrubnę proporcjonalnie to raczej śmiesznie będę wyglądać 🤣

👧 - 32 PCOS
    🧒 - 33
    Starania od 2020

28.09.2024 - ⏸️
    14.10.2024 - jest ❤️
    23.10.2024 - bliźniaki 2o1k, ❤️ 2 × 159
    05.11.2024 - 💔💔
  • callas Znajoma

Wysłany: 11 października 2024, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, melduje się po wizycie! Pusty pęcherzyk wypełnił piękny zarodek z bijącym serduchem ♥️ wg om 6t2d wg USG 6t6d ♥️

xSmerfetkax, awokado 🥑, Szarotka12, SZKODNIK, Tanashi, Pani Lis, Klaudia9212, eeemakarena, Lkao19 lubią tę wiadomość

• Pani Lis Ekspertka

Wysłany: 11 października 2024, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    callas wrote:
    Hej dziewczyny, melduje się po wizycie! Pusty pęcherzyk wypełnił piękny zarodek z bijącym serduchem ♥️ wg om 6t2d wg USG 6t6d ♥️
    Cudowna wiadomość, niech rośnie zdrowo🥰

Szarotka12 lubi tę wiadomość

3.10.24 ⏸️ bHCG 11.8 (9dpo) 🌱
    5.10.24 bHCG 72.5, prog 18.70 (11 dpo)
    8.10.24 bHCG 407.8, prog 32.65 (14 dpo)
    12.10.24 bHCG 1341,4
    24.10.24 Mamy maleńkie 💝
    28.11.24 Nifty Pro - niskie ryzyka🥳 Mała Księżniczka🙇‍♀️🩷
    9.12.24 Usg prenatalne

preg.png
  • awokado 🥑 Autorytet

Wysłany: 11 października 2024, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję, że beta dzisiaj wynosi równo 2367, czyli mamy 186,7% przyrostu 🥰 kamień z serca! Teraz nie będę już katować swoich żył, aż do środy 😂

Klaudia9212, Tanashi, kasssia, xSmerfetkax, eeemakarena, Pani Lis, Szarotka12 lubią tę wiadomość

👩🏻+👨🏼+🐶=🧡
    ———————————
    ⏸️ 06.10 nasz mały sezamek lub czarnuszka 🥹
    24.10 mamy serduszko ❤️
    06.11 Miś Haribo 🧸
    20.11 mały człowieczek👌
    04.12 prenatalne - wszystko ok 🧡
    03.01 na 90% czekamy na dziewczynkę 🥹🩷

preg.png
  • Klaudia9212 Autorytet

Wysłany: 11 października 2024, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję pozytywnych wieści ❤️

awokado 🥑 lubi tę wiadomość

I FET: 17.09 ❄️5.1.1 ❤️
    7dpt : 59,2; prog: 26,42ng/ml • 9dpt: 142; prog: 32,26ng/ml (306,7%) • 11dpt: 288; prog: 24,16ng/ml (140,7%) • 19dpt: 3991; prog: 13,72 (93,1%) • 21dpt: 6995; prog: 26,65 (75,3%)• 23dpt: 3mm okruszka z ❤️• 7t6d: crl 1,58cm; 174bpm ❤️

preg.png

Krakovi
    4.1.1 ❄️❄️ na zimowisku

11.01.2022-20.03.2022 9t4d (6t1d) 😔💔
    01.21 CB 😔💔
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 11 października 2024, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super dziewczyny, cieszę się razem z Wami ❤️

awokado 🥑, kasssia lubią tę wiadomość

preg.png
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 11 października 2024, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Capricorni wrote:
    Ja ważę 50 kg przy wzroście 168 więc mam niedowagę, niedowaga nie równa się niedożywienie więc jestem spokojna ale zastanawiam się jak to będzie jak się będę toczyć 😅 jak nie zgrubnę proporcjonalnie to raczej śmiesznie będę wyglądać 🤣

będzie dobrze :)
    melduje się po wizycie.
    wg usg 5+3 (ja sobie wyliczyłam wg iPhona 5+4 więc jestem z siebie dumna!)
    beta 9509,8 czyli +81%.

eeemakarena, awokado 🥑, Tanashi, Klaudia9212 lubią tę wiadomość

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2024, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :)

To i ja przycupnę (mam nadzięje) na dłużej :) Właśnie zrobiłam test - dwie kreski!

Pierwszy dzień ostatniej miesiączki to 11.09, długość cyklu 27 dni - jeden kalendarz mówi, że jestem w 4tym a drugi ze w 5ty tyg. ciąży. Komu wierzyć? Jak Wy to obliczacie? :P

Ogólnie to moja pierwsza ciąża więc od rana mam oczy wklejone w ekran i czytam i czytam i czytam... :D

Pierwsze pytanie jakie mi się nasuwa - jak się umawia na pierwszą wizytę do gina na NFZ? Poumawiałam się już oczywiście na dwie wizyty do prywatnych ginów (26 i 29 październik), ale kurcze.. nie wiem jak z tym NFZ. Tak po prostu się dzwoni do jakiejś przychodni czy jak?
    (A, dodam, że z pracy mam pakiet Medicover jeszcze, ale raczej nie bede prowadzić ciąży z Medi, bo czytałam tylko negatywne opinie).

pozdrawiam z Krakowa! :)

• Nineq Autorytet

Wysłany: 11 października 2024, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilka2 wrote:

To i ja przycupnę (mam nadzięje) na dłużej :) Właśnie zrobiłam test - dwie kreski!

Pierwszy dzień ostatniej miesiączki to 11.09, długość cyklu 27 dni - jeden kalendarz mówi, że jestem w 4tym a drugi ze w 5ty tyg. ciąży. Komu wierzyć? Jak Wy to obliczacie? :P

Ogólnie to moja pierwsza ciąża więc od rana mam oczy wklejone w ekran i czytam i czytam i czytam... :D

Pierwsze pytanie jakie mi się nasuwa - jak się umawia na pierwszą wizytę do gina na NFZ? Poumawiałam się już oczywiście na dwie wizyty do prywatnych ginów (26 i 29 październik), ale kurcze.. nie wiem jak z tym NFZ. Tak po prostu się dzwoni do jakiejś przychodni czy jak?
    (A, dodam, że z pracy mam pakiet Medicover jeszcze, ale raczej nie bede prowadzić ciąży z Medi, bo czytałam tylko negatywne opinie).

Poczytaj opinię o lekarzach, zobacz gdzie przyjmują i dzwoń. Tyle.

💔28/03/2024

⏸️30/09/2024 🥹🙏🌈

preg.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 11 października 2024, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilka2 wrote:

Zadzwoń i powiedz, że jesteś w ciąży, to zdanie magicznie otwiera drzwi do wszystkich specjalistów, serio ;). Zgodnie z prawem mają obowiązek przyjąć ciężarną na NFZ w ciągu 7 dni od zgłoszenia. Testowałam wielokrotnie i bez problemu weszłam w kolejkę do stomatologa, dermatologa, endokrynologa itd.

preg.png
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 11 października 2024, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilka2 wrote:

)

Ja wiem mniej więcej kiedy owulacja. Odjęłam równo 2 tygodnie od owulacji i wtedy liczy się książkowo wg 28 dniowego cyklu, nawet jeśli twój był inny :)

preg.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 11 października 2024, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Aaa, już myślałam, że Wasi lekarze każą przychodzić od początku co 2 tygodnie :)

Pani Lis u Ciebie to inaczej, bo Ty z tymi plamieniami to wiadomo, trzeba czuwać.

Smerfetka, życzę Ci, żebyś już w 5+5 zobaczyła silny zarodek ❤️

Tanashi rozumiem Cię, u mnie w mieście są 2 lekarki na NFZ, ale są taką tragedią, że będę znów godzinę dojeżdżać do swojego lekarza i chodzić prywatnie, żeby być spokojna… A tyle się płaci na NFZ i jak potrzeba, to człowiek nie ma lekarzy, którym można zaufać. To przykre.

Powiem Wam, że ja całą poprzednią ciążę chodziłam do naprawdę beznadziejnego lekarza na NFZ (na pierwszej wizycie mnie wyzwał, że chyba jestem jakaś głupia że poszłam prywatnie xddd), na anemię w drugim trymestrze kazał mi jeść mięso (jem mięso xd), a jak miałam infekcje to kazał mi się podmywać maślanką xD i potem jak szłam na te wizyty prywatnie to niebo a ziemia... Ale jakoś zacisnęłam zęby i przebolałam, bo u mnie w mieście też nie ma zbyt wielu lekarzy. Ale teraz znalazłam młodego który pracuje w szpitalu, więc mam nadzieję, że ten NFZ nie będzie tym razem tak tragicznie wyglądał xD

preg.png
  • xSmerfetkax Autorytet

Wysłany: 11 października 2024, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie się zastanawiam do kogo umówić się na NFZw tym miesiacu i nie mam pojęcia 🫣 a jak to wygląda właśnie w przypadku ginekologów? Jak zadzwonię do przychodni i powiem że jestem w ciąży to też musi się znaleźć jakiś termin? 🤔

preg.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 11 października 2024, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xSmerfetkax wrote:
    Ja właśnie się zastanawiam do kogo umówić się na NFZw tym miesiacu i nie mam pojęcia 🫣 a jak to wygląda właśnie w przypadku ginekologów? Jak zadzwonię do przychodni i powiem że jestem w ciąży to też musi się znaleźć jakiś termin? 🤔

Tak, ja tak zrobiłam :) Jak będa się wymawiać, to im zacytuj https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/opieka-medyczna-dla-kobiet-w-ciazy

preg.png
  • xSmerfetkax Autorytet

Wysłany: 11 października 2024, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    Tak, ja tak zrobiłam :) Jak będa się wymawiać, to im zacytuj https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/opieka-medyczna-dla-kobiet-w-ciazy
    Ale to pewnie chodzi żeby przyjąć ale już nie do konkretnego lekarza? 🤔 teraz mi dałaś do myślenia bo wybrałam sobie panią ginekolog która przyjmuje prywatnie i na NFZ i pierwszy termin na NFZ złapałam w grudniu więc na razie umówiłam się prywatnie.. 🫣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2024, 15:42

preg.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 11 października 2024, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xSmerfetkax wrote:
    Ale to pewnie chodzi żeby przyjąć ale już nie do konkretnego lekarza? 🤔 teraz mi dałaś do myślenia bo wybrałam sobie panią ginekolog która przyjmuje prywatnie i na NFZ i pierwszy termin na NFZ złapałam prywatnie.. 🫣

Chyba nie powinno być problemu. Ja teraz w szpitalu właśnie powiedziałam, że chcę do tego młodego (ogólnie do niego jeszcze przed ciążą się zapisywałam na takie normalne wizyty) i zapisali mnie :)

preg.png
‹‹ 12 13 14 15 16 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ