X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2025
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2025

Oceń ten wątek:
  • xSmerfetkax Autorytet

Wysłany: 12 października 2024, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jestem strasznie zmęczona, ale mam problem ze snem i budzę się wcześnie rano, albo w nocy, mam też bóle takie okresowe od czasu do czasu

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 12 października 2024, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też czuję wzmożone zmęczenie, mdłości, dziś już byłam blisko pierwszych wymiotów, bo stałam nad toaletą po śniadaniu... a do tego czasem bóle i kłucia w dole brzucha. Czyli chyba tak typowo... A! I do tego miewam (zwłaszcza rano) potworne uderzenia gorąca.

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka
    😢 03.2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • xSmerfetkax Autorytet

Wysłany: 12 października 2024, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem wam że troszkę boję się zapeszyć i już zamówić ten segregator przed pierwszą wizytą, ale z drugiej strony już nie mogę się doczekać i nie chce się negatywnie nastawiać 🫣

preg.png
  • xSmerfetkax Autorytet

Wysłany: 12 października 2024, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba ogółem za dużo rozmyślam, bo już zastanawiam się kiedy pójść na ewentualne zwolnienie, czy poinformować kierownika od razu po potwierdzeniu? Dojeżdżam do pracy pociągiem i nie ukrywam że nie chciałabym długo dojeżdżać…

preg.png
  • magdalena321 Autorytet

Wysłany: 12 października 2024, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie ból piersi po bokach, takie kłucie od czasu do czasu i strasznie wrażliwe sutki 🫣
    Bóle takie jak na okres w podbrzuszu i od czasu do czasu coś zakłuje no i te uczucie rozpalenia jakby gorączki, w domu wszystkie okna pootwierane bo tak mi ciepło 😄
    Prócz tego wszystko ok 😅

Amelia 23.12.2015 🩷
    Czekamy na drugą córeczkę 06.2025 🩷

preg.png
  • asiun Autorytet

Wysłany: 12 października 2024, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xSmerfetkax wrote:
    Powiem wam że troszkę boję się zapeszyć i już zamówić ten segregator przed pierwszą wizytą, ale z drugiej strony już nie mogę się doczekać i nie chce się negatywnie nastawiać 🫣

Wiesz ja wychodzę z założenia, że nie mamy wpływu na wszystko.
    W pierwszej ciąży nie chciałam mówić zbyt szybko, że będzie bobo.
    Później była masa pytań, a dlaczego jesteś w szpitalu? a dlaczego nie możesz się ze mną spotkać? itp itd
    Dlatego tym razem już nie zwracam uwagi na zapeszanie, już większość bliskich mi osob wie, że spodziewam się drugiego dziecka. Co ma być to będzie i kupno segregatora na to nie wpłynie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2024, 11:44

xSmerfetkax lubi tę wiadomość

preg.png

⏸️09.10.2024
    🤱💙❓

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 08.2016 💓
  • xSmerfetkax Autorytet

Wysłany: 12 października 2024, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdalena321 wrote:
    U mnie ból piersi po bokach, takie kłucie od czasu do czasu i strasznie wrażliwe sutki 🫣
    Bóle takie jak na okres w podbrzuszu i od czasu do czasu coś zakłuje no i te uczucie rozpalenia jakby gorączki, w domu wszystkie okna pootwierane bo tak mi ciepło 😄
    Prócz tego wszystko ok 😅
    Ooo o tym zapomniałam! Też mam mega wrażliwe sutki 🫣

magdalena321 lubi tę wiadomość

preg.png
  • xSmerfetkax Autorytet

Wysłany: 12 października 2024, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asiun wrote:
    Wiesz ja wychodzę z założenia, że nie mamy wpływu na wszystko.
    W pierwszej ciązy ani nie chciałam mówic zbyt szybko, że będzie bobo.
    Później była masa pytań, a dlaczego jesteś w szpitalu? a dlaczego nie możesz się ze mną spotkać? itp itd
    Dlatego tym razem już nie zwracam uwagi na zapeszanie, już większość bliskich mi osob wie, że spodziewam się drugiego dziecko. Co ma być to będzie i kupno segregatora na to nie wpłynie :)
    Tak, chyba masz rację, na tym etapie człowiek nie ma na nic wpływu

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 12 października 2024, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiun ja mam tak, jak ty. Pierwsze poronienie uświadomiło mi, że nie ważne co zrobię, ciąża i poród to jak żywioł, wiec powiedzieliśmy już teraz najbliższej rodzinie i przyjaciołom. Jak będzie dobrze, cudnie się bedzie razem cieszyc. Jak coś się posypie, dobrze będzie mieć wsparcie. Smerfetka, jak chcesz coś sobie kupić, to kup. Jak czujesz, że chcesz tę ciążę celebrować, to celebruj. Będziesz miała piękne wspomnienia. Pamiętam, jak w tej ciąży po poronieniu jakoś w 10 tygodniu spontanicznie kupiłam dziecku pierwszego pluszaka w sklepie (na pewno przed pierwszymi prenatalnymi) i mama i teściowa na mnie naskoczyły, że jak to, że to zapesza. A ja zwyczajnie czułam potrzebę to zrobić i moja córka ma tego króliczka do dziś :)

Emilka2, xSmerfetkax, asiun lubią tę wiadomość

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka

Hashimoto
  • awokado 🥑 Autorytet

Wysłany: 12 października 2024, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkie nowe dziewczyny 👋

Jestem po awaryjnej wizycie u obcego lekarza - guzek to podobno nic, prawdopodobnie jakiś stan zapalny po goleniu. Mam się nie przejmować i zapomnieć. Doktor od razu zasugerował zrobienie usg, więc się zgodziłam, mamy 5 mm pęcherzyk usadowiony po lewej stronie macicy, pomimo że owulacja była z prawego jajnika (jakiś podróżnik nam się trafił 🤣), wszystko wygląda książkowo, ciąża 4+3 (ja liczyłam 4+4), więc o ponad 10 dni młodsza niż z terminu OM. Powiedział, że widzi tyci zarodek, który może mieć maks 1 mm, ale nie wpisuje tego oficjalnie, bo jeszcze dużo za wcześnie na to i kolejne usg najszybciej za 2-3 tygodnie.

Z ciekawostek, powiedział mi żebym nie zgadzała się na Dopplera (słyszalne bicie serca) przed 10 tygodniem ciąży, bo już się od tego odchodzi i są badania wykazujące szkodliwość tego na wczesnym etapie.

Emilka2, Klaudia9212 lubią tę wiadomość

👩🏻+👨🏼+🐶=🧡
    ———————————
    ⏸️ 06.10 nasz mały sezamek lub czarnuszka 🥹
    24.10 mamy serduszko ❤️
    06.11 Miś Haribo 🧸
    20.11 mały człowieczek👌
    04.12 prenatalne - wszystko ok 🧡
    03.01 na 90% czekamy na dziewczynkę 🥹🩷

preg.png
  • Lkao19 Ekspertka

Wysłany: 12 października 2024, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilka2 wrote:
    @asiun - witamy i gratulacje! :D

Co do segregatorów, to ja mam takie podejście jak @Lkao19 i chyba nie bede nic kupowac ;)

Dziewczyny, a macie już jakieś dolegliwości?

Bo mnie od wczoraj zaczyna pobolewać żołądek, ale nie wiem czy to jest związane z ciążą czy z tym, że dzisiaj jedziemy na wesele do znajomych no i wiecie - jeszcze nikt nic nie wie. Chociaż tyle, że jestem kierowcą powrotnym więc mam argument żeby nie pić alko i nie wzbudzać pierwszych podejrzeń :P ;)
    Mi jeszcze nic nie jest, ale w zeszłej ciąży zmiotło mnie w 5 tygodniu (na początku myślałam że mam grypę a to była ciąża) i długi czas bylam bardzo zmęczona.
    Także w ten weekend korzystam z tego że jeszcze nic mi nie jest i idę ogarniać ogród 😆
    @awokado cieszę się że wszystko ok i udało się coś zobaczyć na USG! Nie mogę się doczekać aż ja zobaczę mojego kropka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2024, 12:17

preg.png

💓🍼 Jagoda 2017
  • xSmerfetkax Autorytet

Wysłany: 12 października 2024, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    awokado 🥑 wrote:
    Witam wszystkie nowe dziewczyny 👋

Jestem po awaryjnej wizycie u obcego lekarza - guzek to podobno nic, prawdopodobnie jakiś stan zapalny po goleniu. Mam się nie przejmować i zapomnieć. Doktor od razu zasugerował zrobienie usg, więc się zgodziłam, mamy 5 mm pęcherzyk usadowiony po lewej stronie macicy, pomimo że owulacja była z prawego jajnika (jakiś podróżnik nam się trafił 🤣), wszystko wygląda książkowo, ciąża 4+3 (ja liczyłam 4+4), więc o ponad 10 dni młodsza niż z terminu OM. Powiedział, że widzi tyci zarodek, który może mieć maks 1 mm, ale nie wpisuje tego oficjalnie, bo jeszcze dużo za wcześnie na to i kolejne usg najszybciej za 2-3 tygodnie.

Z ciekawostek, powiedział mi żebym nie zgadzała się na Dopplera (słyszalne bicie serca) przed 10 tygodniem ciąży, bo już się od tego odchodzi i są badania wykazujące szkodliwość tego na wczesnym etapie.
    O tym serduszku też słyszałam, i że lekarze mają do tego różne podejście ☺️ super że wszystko jest dobrze ❤️

awokado 🥑 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 12 października 2024, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Awokado czyli nic groźnego, ekstra. Co do słuchania serduszka - mój lekarz nigdy tak wcześnie nie słucha, tylko ocenia tempo bicia serca na podstawie usg, pulsowania na ekranie, wiecie o co chodzi, nie wiem, jak to się profesjonalnie nazywa. To co, kolejna wizyta u Ciebie kiedy?

Moja za niespełna półtora tygodnia i powiem Wam, ze juz trochę czekam i chciałabym wiedziec co i jak <3

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka

Hashimoto
  • awokado 🥑 Autorytet

Wysłany: 12 października 2024, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z objawów to trochę pobolewają mnie piersi i mam wrażliwe sutki, ale to tak jak przed miesiączką. Jem o wiele mniej i szybciej się robię głodna, może jestem ciut bardziej wyczulona na zapachy, no i o wiele bardziej zmęczona - codziennie o 21 jestem już nieprzytomna 😂

👩🏻+👨🏼+🐶=🧡
    ———————————
    24.10 mamy serduszko ❤️
    06.11 Miś Haribo 🧸
    20.11 mały człowieczek👌

preg.png
  • awokado 🥑 Autorytet

Wysłany: 12 października 2024, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Awokado czyli nic groźnego, ekstra. Co do słuchania serduszka - mój lekarz nigdy tak wcześnie nie słucha, tylko ocenia tempo bicia serca na podstawie usg, pulsowania na ekranie, wiecie o co chodzi, nie wiem, jak to się profesjonalnie nazywa. To co, kolejna wizyta u Ciebie kiedy?

Moja za niespełna półtora tygodnia i powiem Wam, ze juz trochę czekam i chciałabym wiedziec co i jak <3
    Dokładnie tak mówił ten lekarz - żeby tylko na podstawie obrazu usg określić pulsowanie 😊

Ja na kolejną wizytę zapisałam się póki co na 23.10, bo to najdalszy możliwy termin, to będzie 6+1, więc może uda mi się znaleźć jakiś kolejny jak wrzucą nowy terminarz 😁

👩🏻+👨🏼+🐶=🧡
    ———————————
    24.10 mamy serduszko ❤️
    06.11 Miś Haribo 🧸
    20.11 mały człowieczek👌

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 12 października 2024, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    6+1 to już myślę spora szansa na serduszko :)

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka

Hashimoto
  • Pani Lis Ekspertka

Wysłany: 12 października 2024, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Asiun witaj w ekipie!😍
    @Awokado, cieszę się, że lekarz Cie uspokoil i że wszystko jest dobrze!🥰

Ja nie mam wiekszych objawów jeszcze. Nie bolą mnie piersi ale jestem caly czas głodna i śpiąca 😂 i często kluje mnie w podbrzuszu.
    Od wczoraj nie mam już w ogóle plamien!🥳🥳🥳

Smerfetka, pochwalisz się jaki segregator chcesz kupić?😄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2024, 13:24

asiun, awokado 🥑 lubią tę wiadomość

3.10.24 ⏸️ bHCG 11.8 (9dpo) 🌱
    5.10.24 bHCG 72.5, prog 18.70 (11 dpo)
    8.10.24 bHCG 407.8, prog 32.65 (14 dpo)
    12.10.24 bHCG 1341,4
    24.10.24 Mamy maleńkie 💝
    28.11.24 Nifty Pro - niskie ryzyka🥳 Mała Księżniczka🙇‍♀️🩷
    9.12.24 Usg prenatalne

preg.png
  • xSmerfetkax Autorytet

Wysłany: 12 października 2024, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Lis wrote:
    @Asiun witaj w ekipie!😍
    @Awokado, cieszę się, że lekarz Cie uspokoil i że wszystko jest dobrze!🥰

Ja nie mam wiekszych objawów jeszcze. Nie bolą mnie piersi ale jestem caly czas głodna i śpiąca 😂 i często kluje mnie w podbrzuszu.
    Od wczoraj nie mam już w ogóle plamien!🥳🥳🥳

Smerfetka, pochwalisz się jaki segregator chcesz kupić?😄
    Segregator ciążowy od Mamy Ginekolog 🌸

preg.png
  • Lkao19 Ekspertka

Wysłany: 12 października 2024, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jak z kawa w I trymestrze? Ja uwielbiam kawę, pije mocną i czarną z ekspresu.
    Gdzieś mi się obiło że w I trymestrze można maksymalnie 3 filiżanki pić.

preg.png

💓🍼 Jagoda 2017
  • magdalena321 Autorytet

Wysłany: 12 października 2024, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lkao19 wrote:
    Dziewczyny a jak z kawa w I trymestrze? Ja uwielbiam kawę, pije mocną i czarną z ekspresu.
    Gdzieś mi się obiło że w I trymestrze można maksymalnie 3 filiżanki pić.

No ja właśnie też się nad tym zastanawiam bo kocham kawę i też czarną.

Amelia 23.12.2015 🩷
    Czekamy na drugą córeczkę 06.2025 🩷

preg.png
‹‹ 16 17 18 19 20 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ