WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • Agnella Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasila mi się infekcja...boli brzuch im więcej uplawow z krwią...Mam wypisaney antybiotyk Amotaks 1g co 12 godz...zapomnialam tez o lekach dopochwowych...moze najpierw je sprobowac i jak nie pomoze antybiotyk? Któraś z Was brała przy kp z tego co pamiętam amoksylinę? Nie zaszkodzi to dziecku i nie zakończy laktację czy zmieni skład mleka?
    Doła tylko złapałem...:(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2018, 08:55

• witaminkab Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnella ja bralam antybiotyk- Duomox, nie miało to wplywu na laktacje żadnego.

Agnella lubi tę wiadomość

mhsv3e5eug8d3245.png
    wnidvcqg5wbp23cu.png
  • witaminkab Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez nie ma regularnosci, oprócz spanoa nocnego. Idzie spać ok 23 i wstaje ok 10, karmimy sie w tym czasie ok 4 razy po 1 piersi. Kąpiel jest co drugi dzień, jak zleciła dermatolog, więc tez to nie pomaga (ale jest znaczna poprawa wyglądu skóry). Śpi czasem pół dnia a czasem prawie wcale, a i powtarzalne jest to, ze musi być wiecznie na rękach. W sumie z córką dość późno udało mi sie uregulować dzień ok pół roku.

mhsv3e5eug8d3245.png
    wnidvcqg5wbp23cu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucy010 wrote:
    U nas jedyna pewna I stala rzecz to kapiel. I trzymam sie jej kurczowo :)
    Spania w dzien tak ze wszystkich drzemek uzbieram od godziny do dwoch. Wlacznie z kimnieciem przy cycu, wiec nie mam lekko z tym spaniem. Karmien mamy na dobe ok 16. Plus kilka godzin krzyku I marudzenia, poza tym sie usiechamy, gugamy juz ponad tydzien, malpy w bujaczku I czerwona sowa interesuja, zjadamy piastki I ramie kazdego kto wezmie hehe a nocki to loteria.
    Aaaa I zasypia z placzem I budzi sie z placzem :(.... widac, ze sie baaardzo nie wysypia biedna a nie umie spac.. wszystko ja budzi, kazdy dzwiek a jak nie ma dzwiekow to cisza.

Lucy u nas jest prawie tak samo :) mało snu, tylko kąpiel o stałej porze, wyburzanie nawet w ciszy itd. Tylko z rozwojem jesteśmy dalej w polu, bo może i już zaparuje się na zawieszki, jednak tylko na kilka minut, a po tym jest płacz.

• Axana Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnella wrote:
    Ha, rozumiem...znam przypadek, gdzie kobieta miała 5 cc, choć lekarze na nią krzyczeli, ale nic się nie stało przy 5 cieciu. A moja dobra koleżanka jest W 4 ciąży, ma zakrzepicę, doszła jej do duetu cukrzyca ciaźowa i czeka ja 4 cesarka.
    Także, gdyby wydarzył się wypadek przy pracy...;) Ale rozumiem Twoje obawy, jednak to jyz jest ryzyko zdrowotne.

U mnie teraz kupek jest mniej. Byłam wczoraj u pediatry...dała mi receptę na Bebilon Pepti DBA, jest to nietolerancja laktozy i powiedziała, abym przeszła na butle...ale do sedna, moja lekarka nie jest taka zwolenniczka kp. A ja dalej kp, nie pogarsza się z brzuszkiem, a jest powoli, z czasem lepiej :) Mam Biogaię, kupię jeszcze Delicol. Moja Mała nie cierpi z tego powodu, jedynie jak robi kupkę to glosno i przed się pręży. W pierwszych 2 tygodniach widac bylo, ze brzusio meczył, ale przeszlo..szkoda byłoby, tak jak piszecie rzucać pierś, oby jeszcze te upały wytrwać, bo cycek jednak nawadnia, nie trzeba dopajać...dalej się zobaczy jak z tym kp będzie.
    I szczepienia odwołane przez duży odczyn po gruźlicy. Mamy 2 tygodnie na "zagojenie" tej kulki na ramionku.

Muszę przyznać, że moja Mała jest spokojnym dzieckiem...owszem, muszę często ją mieć na rekach, ale tak ogólnie jest spokojna. Płacze w większości jak chce do mnie, czasami w nocy jak jest głodna, a ja długo nie wstaję.
    Ale cos za cos...przy dwójce maluchów mam co robić, więc przynajmniej mogę wykonywać większość swoich obowiązków, fakt, że ciągle jestem w biegu, jem i pije na stojąco...Ale gdyby najmlodsza coreczka byłaby taka niespokojna to zarobilabym się...

Nie poddawaj się z kp, bo tak jak Ci pisałam wcześniej nietolerancja laktozy nie jest wskazaniem do zaprzestania kp :) Nie musisz nawet ograniczać nabiały bo laktoza, czyli cukier, jest zawsze w mleku mamy. Pilnuj regularnych karmień, ewentualnie można odciągać pierwszy pokarm, żeby dziecko nie łapało za dużo laktozy z początku wypływu, podaj delicol z enzymem laktazy i karmcie się dalej :) Na pewno będzie dobrze! :D

atdcpiqv8drqss4a.png
  • Axana Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnella wrote:
    Nasila mi się infekcja...boli brzuch im więcej uplawow z krwią...Mam wypisaney antybiotyk Amotaks 1g co 12 godz...zapomnialam tez o lekach dopochwowych...moze najpierw je sprobowac i jak nie pomoze antybiotyk? Któraś z Was brała przy kp z tego co pamiętam amoksylinę? Nie zaszkodzi to dziecku i nie zakończy laktację czy zmieni skład mleka?
    Doła tylko złapałem...:(

Jeżeli chodzi o leki i kp, polecam zajrzenie do Laktacyjnego Leksykonu Leków :) moje niedawne odkrycie :)

http://www.kobiety.med.pl/cnol/index.php?option=com_content&view=article&id=131&Itemid=49&lang=pl
    Na tej stronie masz objaśnienia a jak klikniesz w link to przechodzisz do tabelki. Tam sprawdzasz substancję czynną leku nie jego nazwę handlową, czyli trzeba sprawdzić na opakowaniu.

Amoksylina sama ma kategorię L1 czyli najbezpieczniejsze, możesz spokojnie stosować karmiąc piersią :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2018, 10:39

atdcpiqv8drqss4a.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnella, ja brałam amoksycykline, ale ja miałam ogólne problemy z kp wiec się nie wypowiem czy to akurat miało wpływ. Szczególnie że brałam tez ogromne dawki paracetamolu a to akurat wpływ ma podobno.

Dopegyt (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    ————-

2018👦
    2019👦
    2023 7tc 💔
    2025 ❤️ czekamy na Ciebie!

preg.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela ja bym brała antybiotyk i dopochwowo jak infekcja się nasila . U nas ja są kupi raz w tygodniu to są gęste a jak są co4dni to bardziej luźne i wtedy widzę w nich śluz .

Zielonka 1sierpnia wazyla u lekarza 5420 później w domu wazylam się z nia i później sama to wychodziło że ma 6kg ale odojac ubrania pampersa to pewnie 5800ale nie wiem czy to możliwe żeby tyle przyvrla w ciągu tygodnia , za tydzień mamy sczepienie to zobaczę ile kluska waży Ale na rękach czuć wagę i zajmuje na długość prawie cały wózek:o

Dziewczyny jak wasze dzieci znosily szczepienie na pneumokoki i rota bo mamy za tydzień a słyszałam ze często dzieci po rota są osłabione i mogą mocno ulewac .
    Szczepienie 5w1 zniosła ładnie była marudna w dniu szczepienia .

age.png
  • zielonooka7 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonka u mnie podobnie jeśli chodzi o wzrost ja się boję czy gondola nam wystarczy zanim zacznie siadać i przesiądzie się na spacerówkę, bo już urosła 10 cm od porodu :p wagę macie bardzo ładną :)

Jak podajecie Delicol ? Przy każdym karmieniu ilość kropel zapisaną w ulotce? I po jakim czasie stosowania zmieniły się kupki o ile się zmieniły ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2018, 14:08

2nn3csqv5aa4ewil.png
    w5wqio4pmt9rfpnw.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zieonooka u nas Delicol nie zmienił kupek i w sumie też nic nie pomógł, dawałam tyle kropel co w ulotce na przeiman z espumisanem.

nasz mały ma już 5200 ;)

welonka nasz mały miał wczoraj 6w1 i pneumokoki. lekka gorączka i te paskudne bąki, w nocy taki dość ospały.

• kokkosanka Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas po rotarixie nie było żadnego ulewania. Nie był nawet bardziej ospały. Jedyne co, to kupa była dopiero po 4 dniach, ale nie jestem pewna czy to jest związane ze szczepieniem. Wcześniej były codziennie lub co 2 dni.
    Na peumokoki planuje szczepić jak skończymy rotawirusy, czyli przy 3 dawce hexy, a najlepiej zupełnie osobno.

Mały też już ma coraz mniej miejsca w gondoli. Zastanawiam się jak on zmieści się tam zimą w kombinezonie:o chyba będzie jeździć w rozłożonej na płasko spacerowce;)

dqprj48abcqcj6gc.png
    km5sdf9h2wz9wpdb.png
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja miala wszystko na raz szczepione, reakcji nie bylo.W gondole zima tez juz nie wejdzie :o
    Probiotyk 5 kropli dziennie daje, kupy przestaly smierdziec zgnilym jajem.

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Dika Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda33, faktycznie mozna zapisac zrzut z aplikacji,
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c3c551264f25.png

I moja niunia, bo Wam nie pokazywalam jeszcze
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b00cddb3ba2d.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2018, 14:24

kokkosanka, zielonooka7, moira696, Magda33, Joaszo, Kropka89, Fasola1234, Agnella, anna23, lotka1990, witaminkab, Annaya lubią tę wiadomość

klz9hdgetuhl70jy.png
  • Magda33 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dika ale śliczka córeczka <3
    Fajnie, że Ci się udało wstawić rzut z aplikacji. Mam wyraźne porównanie do swojej. Masz dużo karmień, ale też upały robią swoje.

A1298C hetero / C677T hetero /
    Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
    IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓
    7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
    9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • Dika Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie chyba mam tak bardzo cycowe dziecko albo nie umiem rozpoznać innych potrzeb :/ bo jak nie ma upalow tez tak czesto je.
    Cycek zawsze działa a potem co się dziwić ze wymiotuje... Za to tak się ciska (głównie wieczorami) o cycanie, ze niczym jej nie umiemy odciągnąć uwagi.

klz9hdgetuhl70jy.png
  • Magda33 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie przejmuj się, w końcu karmimy na żądanie. U mnie też cyc na wszystko najlepszy.

Jutro wycieczka do zoo w Chorzowie. Tam jeszcze nie karmiłam ;)

A1298C hetero / C677T hetero /
    Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
    IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓
    7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
    9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martwi mnie to wysowanie języka. Jest ono bardzo często. Gdzieś czytałam że powinno iść się do lekarza. Mały ma też białe na języku i już nie wiem czy to mleko czy plesniawki.

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Dika Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarra ze starszą córką martwił nas język ciagle na wierzchu. Lekarz dal skierowanie na tsh, meczylismy ją pobraniem krwi ale na szczęście wyszło dobrze. Teraz robią już w szpitalu tsh. Nie zaszkodzi podpytac lekarza przy okazji.

klz9hdgetuhl70jy.png
  • Fasola1234 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas mała tez często wyciąga język, dużo się ślini i ostatnio nawet zrobila bąbelki ze śliny. Mała dziś dużo spala jak nie ona . Ale ostatecznie stwierdziła że mała ma dyschezje i nic tylko czekać aż samo przejdzie .
    Trochę oboje jesteśmy tym zmęczeni ale co zrobić 3 miesiąc za rogiem.

klz9rjjgay1rk8f4.png

Fasola1234
  • Agnella Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dika, sliczne malenstwo.

Fasola, biedulka mała, mnie zawsze szczepienia stresują właśnie jak potem dziecko zniesie.
    I bez paracetamolu ani rusz. Ja mam już nowy kupiony.

Zastanawiam się czy rzadkie kupki nie są powodem, aby nie szczepic? Tylko one czy czas takie są.

Welonka, niezła Klusunia z Twojej córeczki:)
    U mnie co miesiąc przybywa po 1 kg. Może te rzadsze kupy nie dają przybrać więcej?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2018, 22:07

‹‹ 1132 1133 1134 1135 1136 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ