CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Fasola, a dlaczego tak spieszy Wam się do rozszerzania diety?
A co do czyszczenia zabawek - zależy od tworzywa, plastikowe, gumowe można wymyć porzadnie, słyszałam też o wkładaniu w workach do zamrażarki. -
Wiem że zalecenia nowe /stare rekomenduja żeby malucha rozszerzać dietę od 6msc życia . Ale ja chciałabym teraz już rozszerzyć dietę ponieważ uważam że potem może mieć problem żeby odejść od mleka jaj nie będzie próbować innych smaków konsystencji. A dwa mam nadzieję że zmiana diety może by jakoś unormowala sprawy brzuszkowe . Kupka gazy ...
Oooo właśnie mam pluszowe z jakimiś dodatkami . Dobry pomysł z zamtazalka:)
Mój mąż od 2 dni to anioł . Wczoraj wziął mała o 8 a ja spałam do 9.30 dziś po 8 mała wstała a ja właśnie się obudziłam o 10 .dostałam okres wczoraj wieczorem ... normalnie niby nie boli aż tak mocno ale jest mi nie dobrze i gorzej przechodzę niż przed ciąża;o a przed ciąża zwijalam się bólu
-
Fasola1234 wrote:Wiem że zalecenia nowe /stare rekomenduja żeby malucha rozszerzać dietę od 6msc życia . Ale ja chciałabym teraz już rozszerzyć dietę ponieważ uważam że potem może mieć problem żeby odejść od mleka jaj nie będzie próbować innych smaków konsystencji. A dwa mam nadzieję że zmiana diety może by jakoś unormowala sprawy brzuszkowe . Kupka gazy ...
Mój mąż od 2 dni to anioł . Wczoraj wziął mała o 8 a ja spałam do 9.30 dziś po 8 mała wstała a ja właśnie się obudziłam o 10 .dostałam okres wczoraj wieczorem ... normalnie niby nie boli aż tak mocno ale jest mi nie dobrze i gorzej przechodzę niż przed ciąża;o a przed ciąża zwijalam się bólu
Fasola te zalecenia nie biorą się z niczego albo że ktoś sobie ot tak postanowił, tylko z badań. Nie pamiętam czy karmisz mm czy kp, ale w kp smaki przenikają do mleka, więc dziecko już pewne smaki zna i może lubić. Miesiąc wcześniej czy dwa nie sprawi, że Twój maluch będzie chciał szybciej odejść od mleka lub nie będzie mieć z tym potem problemów. A już na pewno wcześniejsze rozszerzenie diety nie pomoże mu na problemy z brzuszkiem, tylko może zaszkodzić. Według badań dopiero po 6 miesiącu układ pokarmowy jest lepiej przystosowany do przyjmowania innych posiłków niż mleko. Naprawdę nie ma sensu przyspieszać rozszerzenie diety, bo nikomu to na dobre nie wyjdzie. Jeszcze spokojnie nacieszysz się wprowadzaniem innego jedzenia niż mleko, a Twój maluch będzie zdrowszysummer86 lubi tę wiadomość
11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
01.06.2019 [*] Aniołek 7tc. -
Agnella u mnie kupy są różne. Czasem jajecznica bardziej zwarta, czasem zielonkawe, a już parę razy się zdarzyło, że była dość rzadka i ze śluzem. Ale potem nic się nie działo więcej. Nie wiem czy patrzyłaś na stronę Hafiji jak wpiszesz "kompendium kupy" to tam jest artykuł i przykładowe zdjęcia kup z różnych przedziałów wiekowych podzielone na te co są normalne i te co są niepokojące. Ja tym się sugeruję jak mam do czynienia z kupą inną niż zwykle
11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
01.06.2019 [*] Aniołek 7tc. -
Alphelia wrote:Fasola te zalecenia nie biorą się z niczego albo że ktoś sobie ot tak postanowił, tylko z badań. Nie pamiętam czy karmisz mm czy kp, ale w kp smaki przenikają do mleka, więc dziecko już pewne smaki zna i może lubić. Miesiąc wcześniej czy dwa nie sprawi, że Twój maluch będzie chciał szybciej odejść od mleka lub nie będzie mieć z tym potem problemów. A już na pewno wcześniejsze rozszerzenie diety nie pomoże mu na problemy z brzuszkiem, tylko może zaszkodzić. Według badań dopiero po 6 miesiącu układ pokarmowy jest lepiej przystosowany do przyjmowania innych posiłków niż mleko. Naprawdę nie ma sensu przyspieszać rozszerzenie diety, bo nikomu to na dobre nie wyjdzie. Jeszcze spokojnie nacieszysz się wprowadzaniem innego jedzenia niż mleko, a Twój maluch będzie zdrowszy
Jestem na mm niestety . Możliwe że mogłoby jej to zaszkodzić na brzuszek ktoś to wie . Narazie daje jej tylko po trochu spróbowaćmam jeszcze swoje mleko zamrożone ale boję się co podać . Pamiętam jak bardzo dała nam w kość jak piła moje mleko ;( ale z jednej strony to było 2msc temu może akurat by już lepiej tolerowala..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2018, 12:54
-
Agnella, u nas kupki prawie miesiąc były zielone, konsultowałam do 2-krotnie z pediatrą i przy braku innych objawów (dużo śluzu, problem ze zrobienie kupki, ból brzuszka, nieprzybieranie na wadze) kazała się nie martwić, bo podobno sam zielony kolor o niczym złym nie świadczy. Od kilku dni kupki coraz częściej znów są musztardowe, więc mam nadzieję, że stopniowo się to normuje.
Podobnie jak Alphelia, często w razie wątpliwości zaglądam na stronę Hafija. -
Fasola1234 wrote:Wiem że zalecenia nowe /stare rekomenduja żeby malucha rozszerzać dietę od 6msc życia . Ale ja chciałabym teraz już rozszerzyć dietę ponieważ uważam że potem może mieć problem żeby odejść od mleka jaj nie będzie próbować innych smaków konsystencji. A dwa mam nadzieję że zmiana diety może by jakoś unormowala sprawy brzuszkowe . Kupka gazy ...
-
Tròjka wrote:Raczej bym poczekała jeszcze trochę. Jeśli mała ma problem z brzuszkiem to po takim jedzeniu raczej nie będzie jej lepiej. Dziecko jeszcze nie przyjmuje postawy spionizowanej (samodzielnie) tzn nie siedzi, a wtedy też jelita inaczej pracuja i w ogóle cały mechanizm jedzenia stałego pokarmu jest inny. Poza tym to też nie jest tak, że dziecko kończy np &-6mcy i już musi mieć jeden posiłek mleczny zastapiony
Zgadzam się . Ale ja uważam że to całe rozszerzanie diety to trochę wymysły . Moja mama karmiła siostrę mlekiem krowim od 2msc życia. Kiedyś takiego czegoś nie było jak mm czy rozszerzanie diety . Po prostu dzieci jak potrafily to jadły. A teraz mam wrażenie buduje się społeczeństwo alergikow wrażliwych na wszystko . -
Fasola1234 wrote:Zgadzam się . Ale ja uważam że to całe rozszerzanie diety to trochę wymysły . Moja mama karmiła siostrę mlekiem krowim od 2msc życia. Kiedyś takiego czegoś nie było jak mm czy rozszerzanie diety . Po prostu dzieci jak potrafily to jadły. A teraz mam wrażenie buduje się społeczeństwo alergikow wrażliwych na wszystko .
I niestety ale dzisiejsze dzieci w większości od malutkiego i tu mówię o niemowlętach jedzą syf. Słodycze, przetworzona żywność, kupę chemii ( nie twierdzę, że ty masz zamiar tak robić) i raczej tu bym szukała przyczyn alergii.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2018, 17:02
-
Tròjka wrote:Ogólnie jestem zdania, że każdy robi jak uważa, nikogo nie chce oceniać czy to dobrze czy źle. Ale akurat z tymi alergiami to tak jakby żyjemy w trochę innych czasach, gdzie wszystko co do jedzenia to świeci od chemii, w powietrzu mamy syf. Ja sama pamiętam jeszcze (a nie mam 50 lat tylko 29) jak mama przegotowywala mlwko, które było od krowy a nie z kartonu. A mieszkam w mieście. I niestety ale na przestrzeni wcale nie tak wielu lat jakość produktów i naszego otoczenia diametralnie się zmieniła na gorsze.
I niestety ale dzisiejsze dzieci w większości od malutkiego i tu mówię o niemowlętach jedzą syf. Słodycze, przetworzona żywność, kupę chemii ( nie twierdzę, że ty masz zamiar tak robić) i raczej tu bym szukała przyczyn alergii.
No właśnie .. znalezienie produktów które nie są chemiczne graniczy z cudem i nawet napisy BIO to dla mnie w wielu przypadkach sciema...
Ale tymczasem będziemy tylko próbować innych pokarmów nie jestem tak odważna by wprowadzać coś więcej.
Mammy ten luksus że mamy własne owoce i warzywa więc chociaż coś mamy BIO 100% -
nick nieaktualny
-
tak Czara u Ciebie 12 tydzień, to sie zgadza.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/453beee62a27.jpgKropka89 lubi tę wiadomość
A1298C hetero / C677T hetero /
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓
7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓
2.2024
2FET 4.2.2 ❄️
6dpt beta 0,00😓😓
10dpt beta 0,00😓😓
7.2024
IVF 😓
9.2024
IVF ❄️ -
nick nieaktualny
-
Powodzenia i siły! Na pewno dasz rade
U mnie ostatni skok trwał 5 dni.A1298C hetero / C677T hetero /
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓
2.2024
2FET 4.2.2 ❄️
6dpt beta 0,00😓😓
10dpt beta 0,00😓😓
7.2024
IVF 😓
9.2024
IVF ❄️ -
nick nieaktualnyU nas już tez 5-6 dni trwa wiec mam nadzieje ze niebawem się skonczy.
Ty miałaś teraz ten 15-19 tyg? Słyszałam, ze to najgorsza franca. Aż boje się pomyśleć co to będzie jak mi młody teraz takie sceny robi.
Dzięki Madziu, uspokoiłas mnie bo widzę jakieś światełko w tunelu.Magda33 lubi tę wiadomość
-
Syn codziennie przez 5 dni o godzinie 10 wpadał w szał płaczu i niczym nie byłam w stanie go uspokić. Dopiero 3 dnia dosłowie uciekałam z domu z wózkiem na spacer, bo tylko to działało!
Było to w 18 tygodniu.A1298C hetero / C677T hetero /
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓
2.2024
2FET 4.2.2 ❄️
6dpt beta 0,00😓😓
10dpt beta 0,00😓😓
7.2024
IVF 😓
9.2024
IVF ❄️ -
Magda, uświadomiłas mnie dziękuję!!!!
Może w takim razie to co przeżywa Ignacy od wtorku to też skok? Ja juz nie wiem dziś było trochę lepiej ale dalej się prężył, a po jednym karmieniu popołudniu histeria że mega ...może za szybko wsadziliśmy do fotelika ale musieliśmy już wracać do domu. W trakcie jazdy był jakiś koszmar grochowe łzy kiedy moje dziecko prawie nigdy nie płacze. Myślałam że oszaleję bo z fotelika nie mogłam wyjąć bo przecież jechaliśmy. Wysłałam Twój rysunek mężowi, może też łatwiej mu będzie zrozumieć małego.
Z drugiej strony ewidentnie w brzuszku mu szaleje coś. A jak już zrobi kupkę to spokojny. Ech teraz dopiero wiem co przeżywalyscie dziewczyny dzieci których brzuszki bolały po jedzeniu. Bardzo bardzo Was podziwiam że dalyscie radę. Ja dopiero któryś dzień a chce mi się płakać że nie mogę mu pomóc.
A jeszcze co do skoków to teraz też rozumiem czemu moje dziecko nagle nie chce się bawić tak chętnie na macie, czemu chce być bardziej noszone itp. W zasadzie to kto odkrył te skoki i opisał? Musialbyc to jakiś super naukowiec w każdym razie bardzo fajnie że można coś takiego wiedzieć!Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2018, 22:09
Magda33 lubi tę wiadomość
-
Kropka no widzisz, ja też nie pomyślałam, że u Ciebie to może skok. To miejmy nadzieję, że to było właśnie to. Teraz już się skończy i będzie tylko lepiej. Ale bądz czujna.
Nie wiem jak to jest ale u mnie te skoki wszystkie się sprawdzają z tym kalendarzem. Oczywiście licząc od daty terminu porodu.Kropka89 lubi tę wiadomość
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓
2.2024
2FET 4.2.2 ❄️
6dpt beta 0,00😓😓
10dpt beta 0,00😓😓
7.2024
IVF 😓
9.2024
IVF ❄️ -
https://otulacz.pl/blog/2018/skoki-rozwojowe-u-niemowlat-chcesz-wiedziec-76138
Tutaj jest wszystko wyjaśnione!Tą strone ja sobie zapisałam, bo ktoś u nas na forum ją udostępnił. Nie pamietam kto to był
Kropka89 lubi tę wiadomość
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓