X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • Fasola1234 Autorytet

Wysłany: 7 października 2018, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też bym chciała iść na basen ale zastanawiam się czy jak moja mała ulewa jeszcze to czy wypada ? Boję się że mi uleje do wody

klz9rjjgay1rk8f4.png

Fasola1234
  • Magda33 Autorytet

Wysłany: 7 października 2018, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasola1234 wrote:
    Ja też bym chciała iść na basen ale zastanawiam się czy jak moja mała ulewa jeszcze to czy wypada ? Boję się że mi uleje do wody
    A wiesz, że ja już jechałam na basen jak mnie ta jelitówka dopadła i musiałam sie wracać. Jedź, nie przejmuj się <3 My też zrobimy drugie podejście w tygodniu.

A1298C hetero / C677T hetero /
    Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
    IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓
    7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
    9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • Leira Autorytet

Wysłany: 7 października 2018, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam obawy co do basenu odkąd dziecko kuzynki złapało jakieś zakażenie oka :/

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 7 października 2018, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od wczoraj bawię się aplikacjami związanymi z karmieniem i opieka nad dzieckiem. Mam już jakiś wybór narazie ale generalnie widzę że nie ma tej idealnej :-D Ale będę już mogła dzielić się wykresami karmień/snu jakby co :) To chyba Ty Magdo pisałaś kiedyś o tym, prawda? :)

Magda33 lubi tę wiadomość

Dopegyt (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    ————-

2018👦
    2019👦
    2023 7tc 💔
    2025 ❤️ czekamy na Ciebie!

preg.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 7 października 2018, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do basenu to ja mam basen dla niemowląt dosłownie obok domu....ale mam jakoś duże opory, boję się mega o bakterie itp. szczególnie że pewnie nikt nie sprawdza czy maluch jakiś nie jest chory jak wchodzi a niestety w naszym dużym mieście rodzice potrafią być mega nieodpowiedzialni... ciocia mi opowiadała że w przedszkolu w którym pracuje jej przyjaciółka musieli ostatnio wzywać lekarza bo jeden chłopiec był tak mega chory...Matka go oddala jak gdyby nigdy nic, przecież tylko bolala go głowa! A że dostał gorączki i rozłożył się prawie momentalnie to też ja mało co obchodziło....Ostatnio zaczynam już szukać jakiegoś normalnego przedszkola bo idzie zwariować...Już nie mówić o tym że podobno zaczynają zatrudniać coraz więcej Ukrainek właśnie do opieki nad dziećmi. I nie mam nic do Ukrainek (sama mam w pracy koleżankę, ale to IT i umówmy się że jest mega wykształcona) ale nie chciałabym żeby moje dziecko po powrocie do domu mówiło mi coś po ukraińsku albo rosyjsku czy z tym miękkim akcentem. A przecież dzieci mega wyłapują takie niuanse. A co ze żłobkiem? W ogóle nie chce nawet o tym myślec...a pewno w moim mieście i tak nie będzie miejsc albo jest już za późno :-D A jak Wy robicie? Już coś działacie w temacie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2018, 21:15

Dopegyt (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    ————-

2018👦
    2019👦
    2023 7tc 💔

preg.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 7 października 2018, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny chcialam Wam sie pochwaluc ze chrzciny udane. Maly wygladsl pieknue. W kosciele super grzeczny. Udalo sie fajne zdjecia porobic. W restaueacji siedzielismy az do 18:30.

welonka, Dika, Joaszo, Magda33, Kropka89 lubią tę wiadomość

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 7 października 2018, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka89 wrote:
    Co do basenu to ja mam basen dla niemowląt dosłownie obok domu....ale mam jakoś duże opory, boję się mega o bakterie itp. szczególnie że pewnie nikt nie sprawdza czy maluch jakiś nie jest chory jak wchodzi a niestety w naszym dużym mieście rodzice potrafią być mega nieodpowiedzialni... ciocia mi opowiadała że w przedszkolu w którym pracuje jej przyjaciółka musieli ostatnio wzywać lekarza bo jeden chłopiec był tak mega chory...Matka go oddala jak gdyby nigdy nic, przecież tylko bolala go głowa! A że dostał gorączki i rozłożył się prawie momentalnie to też ja mało co obchodziło....Ostatnio zaczynam już szukać jakiegoś normalnego przedszkola bo idzie zwariować...Już nie mówić o tym że podobno zaczynają zatrudniać coraz więcej Ukrainek właśnie do opieki nad dziećmi. I nie mam nic do Ukrainek (sama mam w pracy koleżankę, ale to IT i umówmy się że jest mega wykształcona) ale nie chciałabym żeby moje dziecko po powrocie do domu mówiło mi coś po ukraińsku albo rosyjsku czy z tym miękkim akcentem. A przecież dzieci mega wyłapują takie niuanse. A co ze żłobkiem? W ogóle nie chce nawet o tym myślec...a pewno w moim mieście i tak nie będzie miejsc albo jest już za późno :-D A jak Wy robicie? Już coś działacie w temacie?
    Ja zarezerwowalam miejsce w zlobku 2 dni po narodzinach. Odrazu jak pesel maly dostal. Termin roczny. Miejsce ma od 1 czerwca 19

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Agnella Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 00:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwielbiam basen...Ale z niemowlakiem mam opory o o nie wybieram się, mimo iż wiem, że dużo takich maluszków jest tam zabieranych przez rodziców. I te maleństwa świetnie sobie radzą wodzie.

U mnie jakieś przeziębienie przypelzo, gardlo boli, katar...rutiboscorbin mozna bez obaw ?

U mnie żłobek odpada, nie wracam do pracy...mam zamiar posiedzieć z Dominiczką do 2-3 lat.
    Słyszałam o tym, że najlepiej po porodzie dziecko zgłaszać.

Sarrra, super, że po chrzcibach i udane i maleństwo grzecznie je zniosła :)

• Leira Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnella wrote:
    Uwielbiam basen...Ale z niemowlakiem mam opory o o nie wybieram się, mimo iż wiem, że dużo takich maluszków jest tam zabieranych przez rodziców. I te maleństwa świetnie sobie radzą wodzie.

U mnie jakieś przeziębienie przypelzo, gardlo boli, katar...rutiboscorbin mozna bez obaw ?

U mnie żłobek odpada, nie wracam do pracy...mam zamiar posiedzieć z Dominiczką do 2-3 lat.
    Słyszałam o tym, że najlepiej po porodzie dziecko zgłaszać.

Sarrra, super, że po chrzcibach i udane i maleństwo grzecznie je zniosła :)

Z doświadczenia już Ci powiem, żebyś po prostu brała dużo wit. C, regularnie co 2h. Tego się nie da przedawkować ("przedawkowanie" wiąże się z biegunką - wtedy bierz ciut mniej), a wit. C działa cuda - na drugi dzień już poczujesz się o niebo lepiej, a za 2-3 dni nie będzie śladu po przeziębieniu :)

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • zielonooka7 Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnella dużo zdrówka. U mnie niestety podobnie tylko prócz gardła i kataru okropny ból zatok o temperatura- oby tylko mała się nie zaraziła.

Mojej małej w ostatnich dniach coś się poprsestawialo. Jak wcześniej potrafiła przespać całą albo mieć max 2 pobudki tak teraz budzi się co 2 godziny a czasem nawet co godzinę i za każdym razem je trochę i usypia przy jedzeniu. Muszę spróbować chyba z butelką dać jej więcej na jeden raz na noc może wtedy pospi dłużej.

Co do żłobka- od początku byłam pewna, że wyślę mała od następnego roku a ja pójdę do pracy, ale teraz zaczynam się zastanawiać nad ewentualną praca w domu i pozostaniu z mała trochę dłużej. Mamy jeszcze kilka miesięcy, żeby starać się o miejsce w żłobku, więc temat jeszcze do przemyślenia aczkolwiek coraz bardziej jesteśmy z mężem za tym, żeby została trochę dłużej w domu.

Aaaa i dzisiaj kończymy 4 miesiące :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2018, 08:59

2nn3csqv5aa4ewil.png
    w5wqio4pmt9rfpnw.png

• Magda33 Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka89 wrote:
    Od wczoraj bawię się aplikacjami związanymi z karmieniem i opieka nad dzieckiem. Mam już jakiś wybór narazie ale generalnie widzę że nie ma tej idealnej :-D Ale będę już mogła dzielić się wykresami karmień/snu jakby co :) To chyba Ty Magdo pisałaś kiedyś o tym, prawda? :)
    Tak, ja dawałam kilka razy swój wykres. To fajnie że się będziesz mogła podzielić. A jaką w aplikację wybrałaś? Tą samą co ja czy inną? Wrzuce sen małego z września:

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9c7526d69b07.png

Kropka89 lubi tę wiadomość

Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • Magda33 Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnella i Zielonooka dużo zdrówka dla Was. W tą jesień nie wiadomo co jeszcze się przypląta :(

Zaczęłam się zasatanawiać poważnie nad żłobkiem. Zapisze dziecko, żeby ustawił się w kolejce na wszelki wypadek, bo nie wiem co będzie za rok. Chciałabym jeszcze zajść w ciążę, ale co będzie, to nie wiadomo. Będę miała urlop jeszcze po macieżyńskim ponad 50 dni, a to są prawie trzy miesiące.

U mnie też te nocki z pobudkami co 2 godziny.
    Zielonooka ale nam te dzieci rosną, buziaki :D dla córeczki

zielonooka7 lubi tę wiadomość

Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś z Was stosowała u maluszka przed szczepieniem plastry Emla?
    W piatek mamy 2 turę i już się boję tego płaczu :(

My też rozważamy żłobek od września 2019 o ile dostaniemy miejsce. A Wy co planujecie zrobić z maluszkami po powrocie do pracy?
    Myśleliśmy jeszcze o niani, ale to ogromny wydatek (u nas w mieście min. 2 tys.) i nie mamy nikogo z polecenia, a całkiem obcej osobie bałabym się zaufać :(

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • Dika Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - u nas podobnie sen na wykresach wygląda, i wreszcie karmienie wyłania się z chaosu w jakiś sensowniejszy schemat :)
    Wrzesień:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ab5af5413960.png

I przy okazji Natka
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/43f82a019a00.jpg

Magda33, Kropka89, zielonooka7 lubią tę wiadomość

klz9hdgetuhl70jy.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda33 wrote:
    Tak, ja dawałam kilka razy swój wykres. To fajnie że się będziesz mogła podzielić. A jaką w aplikację wybrałaś? Tą samą co ja czy inną? Wrzuce sen małego z września:

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9c7526d69b07.png
    Narazie testuje BabyDaybook, zobaczymy czy się przekonam. ;) Jestem bardzo wymagająca co do aplikacji :-P
    Nie zapisywalam snu dotychczas, dopiero od przedwczoraj to robię także puszczę wykres za jakiś czas ale już widzę że mój mały to śpioch! On codziennie zasypia o 20:00 a wstaje o 8:00 najwcześniej ;) A z Waszych wykresów widzę że to wcale nie norma! ;)

Dopegyt (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    ————-

2018👦
    2019👦
    2023 7tc 💔

preg.png
  • ka_tarzyna Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja raczej nie będę wracała do pracy. Zapisałam się w kolejkę do żłobka, ale u mnie w mieście, to jak trafić w totka. Jak się nie dostanie państwowo, to będę gdzieś prywatnie chciała podrzucać na jakieś 4 godziny dziennie. Ewentualnie podczepię się pod opiekunkę sąsiadów, niech zajmuje się dwójką dzieci przez te 4h.

gg643e5ei3b53o9s.png
    bl9cgu1rq4wedujs.png

07.2019 drugi naturalsik :-)
    10.2017 naturalsik :-)
    Mam 4❄️
    4 IUI, 2IVF, 2 transfery, 3 poronienia
    AMH 1,3, nasienie zmienne, fragmentacja 38%
  • Leira Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przed żłobkiem będę się zapierać rękami i nogami, jak kot wrzucany do wanny :P Uważam, że dziecko do tych 2,5 roku powinno być przy mamie i postawię świat na głowie, żeby się tak stało. Poza tym, przyznam szczerze, że nawet abstrahując od powyższego to miałabym ogromne obawy zostawić malucha pod opieką obcych osób, gdzie dziecko nie będzie umiało powiedzieć, jeśli będzie działa mu się krzywda.

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas żłobek odpada jeden jest ponad 30km od nas a drugi 45 i żaden nie jest w kierunku mojej czy męża pracy i to są żłobki prywatne panstwowych u nas nie ma. Ja po macierzyńskim idę na Wychowawczy a co dalej nie wiem chciałabym przed drugą ciążą wrócić do pracy a z drugiej strony wiem że mamy nie zwlekać.

Dzisiaj byliśmy na rechabilitacji na NFZ bardzo fajne podejście do dzieci ,ale bardzo zwracała uwagę na to że bardzo wystaia język ze zbyt często już czekałam ze zaraz mi powie że może neurologicznie coś nie Tak. Ten fizoterapeuta powiedziała ze kiepsko leży na brzuchu bo nie podbierak się tylko cały ciężar trzyma na klatce piersiowej , i ze ma bardzo koslawe stopy co fizjoterapeuta to co innego

age.png
  • Magda33 Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dika wrote:
    Magda - u nas podobnie sen na wykresach wygląda, i wreszcie karmienie wyłania się z chaosu w jakiś sensowniejszy schemat :)

Rzeczywiście podobnie, tylko Twój zasypia później i później się budzi. Tak bym też wolała. I ten sen przez całą noc, ehh... ja mogę pozazdrościć :P a karmienie bardzo ładnie. Natalka śliczna, pięknie się uśmiecha :D
    W tym miesiącu nie zapisuje nic w aplikacji, miesiąc odpoczywam od tego. W następnym zapisze znowu.

Kropka to będę czekać na Twój zapis :)

A tu mój Michałek teraz:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a9d6f2f1227a.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2018, 14:01

welonka, zielonooka7, Dika, Kropka89, anna23 lubią tę wiadomość

Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh ja też do żłobka będę zapisywala... Ale prywatnie, panstwowo nie ma szans a po 2 za daleko, nie zdążę np na 6:30 do pracy bo żłobek też od 6:30 o ile nie od 7.

Chcialabym zostać w domu jak najdłużej. Najpiękniejszy czas, ogromny rozwoj dziecka, masa nowych umiejętności.
    Jeśli się szefowa nie zgodzi na mój warunek to nie wiem czy wrócę do pracy. Warunek jest taki, że nie będę pracowala do 18, bo kto mi dziecko że żłobka odbierze. Tatuś wraca jeszcze później z pracy.
    Ja w pracy oddaje dzieciom całe swoje serce żeby im było jak najlepiej i żeby jak najlzej zniósł rozlake z rodzicem, ale wiem, że nie wszystkie dziewczyny tak pracują. Jeśli pójdzie do żłobka nie będę się czepiała, bo wiem jaka to wymagająca praca, ale kitu sobie wcisnąć nie dam.

Chce zostać w domu, ale za coś trzeba żyć.
    Moja praca zabiera mnie też w domu. Dzieci i ich bezpieczeństwo najważniejsze więc papierową robota w czasie prywatnym a wiadomo, że wtedy nie ma z tego ani czasu dla siebie ani pieniędzy. Poważnie się zastanawiam nad zmianą placówki, ale tu mam umowę na stałe a chciałabym mieć 2 dziecko w niedługim czasie więc jest to zabezpieczenie.
    Trudne wybory przed nami dziewiczyny. Nie powinno być tak, że matka nie może zostać w domu z dzieckiem bo nie ma za co żyć....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2018, 14:03

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
‹‹ 1187 1188 1189 1190 1191 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ