CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Magda! Ale te 5 miesięcy zleciało!!! Niesamowite! U nas za dwa tygodnie
Mam nadzieję dziewczyny że wszystkie Wasze problemy tak szybko znikną jak się pojawiły! Fajnie by było się już tylko cieszyć na spokojnie maluchami!
Nasz szkrab albo się nauczył tak albo nie wiem co ale stęka jak mu się nudzi i marudzi ewidentnie. Także szukam nowych zabaw oprócz maty, kocyka, książeczekNiestety tez od paru dni marudzi i poplakuje przy jedzeniu. Ciekawe czy to mogą być zęby? Bo jak przestaje ssać to od razu jak go poklepie to mu mija. karmienie się jest teraz przez to ciężkie w ciągu dnia...bo w nocy jakoś spokojnie je! Także zagadka dla mnie
Mi się wydaje że często się budzi ale jak patrzę na aplikację to wcale nie...ale to chyba wychodzi to zmęczenie że już 5 miesiąc.
Ja będę niedługo zapisywać nas na USG przezciemiaczkowe i rehabilitacja tez nam została. Zobaczymy jak terminy.
Dziś mam lekkiego doła że nie dam rady z wychowaniem itp. Stanowczo słabszy dzień jeśli chodzi i cierpliwość. Jeszcze widziałam tyle matek w parku, wszystkie dzieci takie ultra spokojne. Czy tylko ja to widzę? To my jesteśmy mega dziwni? Albo mamy starszych dzieci które są bardzo bardzo niegrzeczne jak dla mnie. Nie rozumiem, to takie nowoczesne wychowanie że nie wolno nawet dziecku zwrócić uwagę? Nie wierzę że nie można dziecka nauczyć posłuszeństwa nie będąc krzykliwym i bijącym rodzicem, na pewno się da! To czemu tyyyyle rodziców ma taki problem żeby ich dzieci słuchały? Mowie tu o takich maluchach dajmy na to 2-3 latka. To naprawdę takie trudne? jeśli tak, to ja nie dam rady! Jak to widzę to nie wiem co powiedzieć nawet, uciekam z takiego miejsca albo się oddalam. Mnie to strasznie denerwujeCzy to znaczy że będę bardzo zła matka? Jak to zrobić żeby wychować dziecko a nie krzyczeć i się nie denerwować? Ech...mam stracha
-
Po rozmowie z polozna udalam sie Dzisiaj do ginekologa zeby przepisal mi jakies tabletki mocniejszce przecibolowe bo polozna powiedziala ze sa takie ktore moge przy kp jak moj lekarz uslyszal po co przyszlam to zmierzyl mnie wzrokiem i powidzial ze ze ja to moge jedynie paracetamol a on mi nic innego nie przepisze bo nie bedzie bral odpowiedzialnosci jesli zaszkodzi dziecku bo nie ma dozwolonych ze tak naprawde przy takim malym dziecku nie powinnam brac ibufrom dopiero jak dziecko jest starsze to moge ale tez w odpowiednwj dawce , wiec mowie ze w takim razie bede brac dalej limetic a on mi mowi ze na tych tabletkach moge miec miesiaczke i tlumaczy mi ze dopoki bede czesto karmic to jest duze prawdopodobne ze nie bede miesiaczkowac albo bede raz na kilka miesiecy i ze czesto u kobiet z nadwaga miesiaczka pojawia sie szybciej bo dochodza hormonu z owodu sluchajac tego co mi mowi czulam sie jakbym wyszla ciemnogrodu
-
Ja wam powiem że mam kryzys macierzyński ostatnio. W związku z tym że totalnie nie wiem co z mała robić... mała wstaje to sobie leży na kolanach u mnie bawimy się trochę. Wstaje ubieram ja idę zjeść śniadanie iiiii.. próbuje jakoś się ubrać umyć zęby wyjść na spacer zazwyczaj mi się to nie udaje bo jak odkładam mała to jest krzyk ... więc ok.10 zasypia biorę ja na śpiochy do wózka i na spacer ! No ale mała na spacerze jak śpi to jest okej a jak się obudzi to jest ryk że nie chce leżeć;( wracamy i totalnie nie wiem co z nią robić... mata ? Nie bo się obraca na brzuch i płacze;/ bujak nie fotelik nie zabawki chwilę popatrzy i już jej się nudzi . I totalnie nie wiem co robić . Normalnie tak mi się dzień ciągnie;/
Chętnie bym wyszła na spacer albo coś ale nie mogę bo mała w wózku nie ulezy... starannie jak najwięcej ja odkładać żeby się sama bawiła a ja tylko jestem obok ale niestety jak nie gadam do niej albo nie śpiewam to zaraz płacze i jej się nie podoba ;((
Co wy robicie z dziećmi bo ja już nie mam pomysłu;/? -
Fasola1234 wrote:Ja wam powiem że mam kryzys macierzyński ostatnio. W związku z tym że totalnie nie wiem co z mała robić... mała wstaje to sobie leży na kolanach u mnie bawimy się trochę. Wstaje ubieram ja idę zjeść śniadanie iiiii.. próbuje jakoś się ubrać umyć zęby wyjść na spacer zazwyczaj mi się to nie udaje bo jak odkładam mała to jest krzyk ... więc ok.10 zasypia biorę ja na śpiochy do wózka i na spacer ! No ale mała na spacerze jak śpi to jest okej a jak się obudzi to jest ryk że nie chce leżeć;( wracamy i totalnie nie wiem co z nią robić... mata ? Nie bo się obraca na brzuch i płacze;/ bujak nie fotelik nie zabawki chwilę popatrzy i już jej się nudzi . I totalnie nie wiem co robić . Normalnie tak mi się dzień ciągnie;/
Chętnie bym wyszła na spacer albo coś ale nie mogę bo mała w wózku nie ulezy... starannie jak najwięcej ja odkładać żeby się sama bawiła a ja tylko jestem obok ale niestety jak nie gadam do niej albo nie śpiewam to zaraz płacze i jej się nie podoba ;((
Co wy robicie z dziećmi bo ja już nie mam pomysłu;/? -
Welonka może byś tutaj znalazła jakiś lek który można przy kp. To te oznaczone "L1"
http://www.kobiety.med.pl/leki/search.php
Ja tą listę całą przeglądnęłam i nic więcej co wymieniłaś nie znalazłam, ale mogło mi umknąć.
Kropka też byłam świadkiem różnych zachowań rodziców wobec dzieci, w różnym wieku. Raz w pracy nawet odprowadziłam dziecko do mamy bo już prawie wyszło z budynku (w wieku ok.3 lat) i mama na to "O jesteś" jakby nic się nie stało.... a mi się nóż w kieszeni otwierał. Niestety ale część rodziców nie ma kompletnie wyobraźni. Owszem dzieci są niegrzeczne, ale to rodzice muszą nakierować dzieci na właściwy tor. Jestem tego zdania co Ty, na pewno da się to wszystko osiągnąć bez krzyku. Jednak jesteśmy tylko ludzmi i każdy ma jakieś granice wytrzymałości, byle tylko nie wyładowywać się na dziecku.
Też mam stracha, ale damy radęmusi tak być
Kropka89 lubi tę wiadomość
A1298C hetero / C677T hetero /
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓
7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓
2.2024
2FET 4.2.2 ❄️
6dpt beta 0,00😓😓
10dpt beta 0,00😓😓
7.2024
IVF 😓
9.2024
IVF ❄️ -
Cześć dziewczyny. Dawno mnie nie było, ale dużo na głowie, a doba nie chce się wydłużyć ;p
U nas jest trochę lepiej. Choć chyba obecnie Młody przechodzi skok. Dziś tak bardzo chciał się przewrócić z plecków na brzuch, że jak Mu nie wychodziło to się w końcu rozpłakał. I uspokoił się dopiero jak Go na ten brzuszek przetoczyłam, chociaż był świeżo po jedzeniu. No ale co zrobić.
Dziś byliśmy kontrolnie u pediatry i kazała znaleść co w domu uczula Małego, bo ta skóra sucha to nie od mleka. Jak się okazuje, nasz materac antyalergiczny zawiera aloes, który mocno alergizuje ;o jestem w szoku. Powinno być zakazane sprzedawanie czegoś jako antyalergiczne w takiej sytuacji. Ściągnęłam ten alergizujących pokrowiec i zobaczymy co z tego będzie niby to to, bo nie mam kompletnie pomysłu co by innego mogło uczulać.
Czara z zębami to różnie. Ja miałam 4 miesięce skończone i 1 ząb, 6 mcy i 6 zębówale znam przypadki gdzie dziecko miało ponad rok i jeszcze ząbków nie było.
Ja jeszcze z rozszerzaniem się chwile wstrzymam, ale dziś dałam powąchać Synkowi placki z bananów, płatków owsianych, z cynamonem i kakao. Aż Mu główka latała za zapachem
Przyszła moja chusta. Jutro będę się uczuć motaćKropka89 lubi tę wiadomość
-
Fasola w domu kiedy płacze to uspokajam go przy oknie, żeby zobaczył co tam się dzieje (czasami pomaga). Patrzy z ciekawością jak jadą samochody. A ostatnio to podaje do rączki żeby się zajął na chwile różne przedmioty np. kartkę papieru (np. ulotkę), woreczek, pustą butelkę, kubek po jogurcie, a nawet druszlak ostatnio. Wtedy się zajmuje na chwilę i mogę coś dokończyć. Zajmuję go czym tylko się da i co mam pod ręką.
Andziula_1988 lubi tę wiadomość
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓
2.2024
2FET 4.2.2 ❄️
6dpt beta 0,00😓😓
10dpt beta 0,00😓😓
7.2024
IVF 😓
9.2024
IVF ❄️ -
Magda, właśnie o to mi chodzi co napisałaś! Ostatnio w parku przebiegło nagle obok mnie samotne stadko 3 chłopców w wieku 1.5-2-3 latka a dopiero daleko za nimi jechała na rowerze mama i wolała ich żeby wrócili. Jak tylko ich doganiała i kazała im stanąć to oni oczywiście biegli dalej. A tam mnóstwo ludzi, psy, ulica...patrzyłam potem jak ich dogonili z ojcem i absolutnie nic oprócz "tak nie wolno uciekać" im nie powiedzieli...Chyba podobnie jak u Ciebie...a dzieci w sklepie tez widziałam już nie raz same. Także dla mnie szok.
Trzymam się Twojego ostatniego zdania, chyba je sobie wydrukuje
Magda33, Magda33 lubią tę wiadomość
-
Ja dziś małego położyłam na kocyku na brzuchu a przed nim postawiłam książeczkę i co jakiś czas tylko zmieniałam kartki. Na 10 min byl mega spokój
Pasuje mu też kładzenie na plecach na końcu przed jakimiś obrazami. Za okno tez się ciągle patrzy, nie próbowałam jeszcze żeby mu coś pokazywać ale to też może być pomysł. Może ustawie na przykład bujaczek na łóżku, będzie widział więcej spróbuję jutro
Magda33 lubi tę wiadomość
-
U nas opcja leżenia na plecach odpada , na brzuchu nie leży zbyt pięknie i ciągle puszcza rączki i płacze;/ książeczki pokazuje ale to popatrzy chwilę i już jej się nudzi . Tysiąc zabawek jej rozsypie to też zero zainteresowania no chyba że jest na moich kolanach to nagle skacze jakby miała wyskoczyc na matę.... ehhh.
Myślałam o spacerowce ale jakoś tak nie wiem obawiam się że to nic nie da bo mała nie akceptuje pozycji w półlezacej oba chce siedzieć I tak długo będzie się spinac i przyginac głowę aż płacze i trzeba ja podnieść;/ więc osobiście czekam z ublaganiem aż będzie siadać samodzielnie albo chociaż stabilnie! -
Dziewczyny, czy Wasze maluchy wymiotowaly od kataru? Jak prysne do noska woda bądź solą, wydzielina się rozpuszcza i spływa po czym mała za chwilę wymiotuje. Byłam wczoraj z nią u lekarza, ale się nie odniósł do tego. Dodam, że nie wymiotujenciagle, tylko właśnie po takim czyszczeniu ww nocy, w dzień jej się po prosty ulewa po jedzeniu.
-
Dziewczymy nie wiem co jest z moim Wojtusuem i jego kedzeniem. Od jakiegos czadu rano nie chce jesc. Jadl o 20 120 ml mm. Potem o 24:30 tylko 80 mojego . Potem o 3 tylko 40 ml sztucznego i dopiero o 8:00 gdzie powinien b6c glodny 40 ml mm. Prubuje dawac mu moje z butli ale tylko wyplowa. Martwie sie ze za malo jednak je i tak mega chaotycznie. Wczoraj o 12:20 zjadl jabłko a o 15:20 dynie. Potem o 16:30 troszke cyca i o 18:00 moje tak ok 80 ml. Dziwne to na maksa . Ciagle wsadza sobie reke do buzi i marudzi moim zdaniem. Dzwieki sa takie wolajace, marudzzce... czy dziecko moze byc glodne ale po tym wedzidelku nie umiec jesc? On nie placze. Chociaz w nocy plakal gdg daealam mu jesc i wydaje mi sie ze dlatego ze go cos bolalo lub ze nie chcial jesc. Sama nie wiem...
((
-
Tak samo często uspakajam mała przy oknie jak płacze albo jest marudna. U nas najlepsza zabawka jest zwykla reklamówka .
Lucy może jak jej spływa dużo do gardelka to podraznia i wywołuje odruch wymiotny .
Sara moja tak samo czasem ma ręce wkłada do buzi marudzi jakby była głodna a jak próbuje przystawic ja do piersi to wykręca się i płacze .
Moja dzisiaj obudziła się o 3 zjadła usnela za 15minut obudziła się marudzila przenrqlam ja cała bo przesikala pamersa usunęła dopiero na rękach 4.30caly czas msrudzila i było słuchać jak jej bardzo jeździ w brzuszku o godzinie 5 chlusnela
Świeżym mlekiem nie wiem czy to jej się tak ulalo czy wymiotowala znowu musiałam ja cała przebierać .
Wczoraj jak byłam u lekarza rozmawilam z taką panią która powiedziała ze jej dziecko w pewnym czasie zaczęło mieć problemy z mową zaczął zachowywać się jakby miał autyzm i takie zachowanie utrzymywalo się przez rok i to ponoc po szczepieniu. Teraz mowi ze norlanie zachowuje się ładnie mówi ma świetny kontakt z rówieśnikami ze ciągnie go bardzo do ludzi . -
Sarrrra wrote:Dziewczymy nie wiem co jest z moim Wojtusuem i jego kedzeniem. Od jakiegos czadu rano nie chce jesc. Jadl o 20 120 ml mm. Potem o 24:30 tylko 80 mojego . Potem o 3 tylko 40 ml sztucznego i dopiero o 8:00 gdzie powinien b6c glodny 40 ml mm. Prubuje dawac mu moje z butli ale tylko wyplowa. Martwie sie ze za malo jednak je i tak mega chaotycznie. Wczoraj o 12:20 zjadl jabłko a o 15:20 dynie. Potem o 16:30 troszke cyca i o 18:00 moje tak ok 80 ml. Dziwne to na maksa . Ciagle wsadza sobie reke do buzi i marudzi moim zdaniem. Dzwieki sa takie wolajace, marudzzce... czy dziecko moze byc glodne ale po tym wedzidelku nie umiec jesc? On nie placze. Chociaz w nocy plakal gdg daealam mu jesc i wydaje mi sie ze dlatego ze go cos bolalo lub ze nie chcial jesc. Sama nie wiem...
((
Mój też ma dni, że jest głodny jak wilk i zjada ponad miarę, że aż mu brzuszek wydyma i takie kiedy zjada dziennie tyle co ptaszek. Wychodzę z założenia, że to nie ja, tylko dziecko wie najlepiej kiedy jest głodne i ile chce zjeść. My przecież też tak mamy - czasem cały dzień potrafimy podjadać, a czasem zjemy niewiele bo nie mamy ochoty, a przecież maluch to taki sam człowiek jak Ty czy ja
Skoro piszesz, że maluch zjadł coś na wieczór i potem w nocy to znaczy, że pamięta jak się jeMój też non stop ma rączki w buzi, ale to może być kwestia swędzących dziąseł czy po prostu rodzaj jego zabawy, chyba, że u Twojego tak nie było wcześniej, dopiero teraz zaczął wkładać rączki do buzi i jest to niepokojące? Obserwuj malucha i jeśli jego zachowanie po kilku dniach nadal będzie Cię niepokoić to trzeba będzie się z kimś skonsultować.
EDIT: Czy mały przybiera na wadze?Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2018, 10:07
-
Dzisiaj w nocy udało się przespać od 22 do 4 ciągiem
Hura!!!
Co prawda był taki wyspany że bawił sie do 5 ale potem znowu spanie 2 godzinki. Mam nadzieje że będzie poprawa, w końcu ten okres regresu snu już teoretycznie za nami.Andziula_1988, anna23, Joaszo lubią tę wiadomość
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓
2.2024
2FET 4.2.2 ❄️
6dpt beta 0,00😓😓
10dpt beta 0,00😓😓
7.2024
IVF 😓
9.2024
IVF ❄️ -
Kropka89 wrote:Magda! Ale te 5 miesięcy zleciało!!! Niesamowite! U nas za dwa tygodnie
Mam nadzieję dziewczyny że wszystkie Wasze problemy tak szybko znikną jak się pojawiły! Fajnie by było się już tylko cieszyć na spokojnie maluchami!
Nasz szkrab albo się nauczył tak albo nie wiem co ale stęka jak mu się nudzi i marudzi ewidentnie. Także szukam nowych zabaw oprócz maty, kocyka, książeczekNiestety tez od paru dni marudzi i poplakuje przy jedzeniu. Ciekawe czy to mogą być zęby? Bo jak przestaje ssać to od razu jak go poklepie to mu mija. karmienie się jest teraz przez to ciężkie w ciągu dnia...bo w nocy jakoś spokojnie je! Także zagadka dla mnie
Mi się wydaje że często się budzi ale jak patrzę na aplikację to wcale nie...ale to chyba wychodzi to zmęczenie że już 5 miesiąc.
Ja będę niedługo zapisywać nas na USG przezciemiaczkowe i rehabilitacja tez nam została. Zobaczymy jak terminy.
Dziś mam lekkiego doła że nie dam rady z wychowaniem itp. Stanowczo słabszy dzień jeśli chodzi i cierpliwość. Jeszcze widziałam tyle matek w parku, wszystkie dzieci takie ultra spokojne. Czy tylko ja to widzę? To my jesteśmy mega dziwni? Albo mamy starszych dzieci które są bardzo bardzo niegrzeczne jak dla mnie. Nie rozumiem, to takie nowoczesne wychowanie że nie wolno nawet dziecku zwrócić uwagę? Nie wierzę że nie można dziecka nauczyć posłuszeństwa nie będąc krzykliwym i bijącym rodzicem, na pewno się da! To czemu tyyyyle rodziców ma taki problem żeby ich dzieci słuchały? Mowie tu o takich maluchach dajmy na to 2-3 latka. To naprawdę takie trudne? jeśli tak, to ja nie dam rady! Jak to widzę to nie wiem co powiedzieć nawet, uciekam z takiego miejsca albo się oddalam. Mnie to strasznie denerwujeCzy to znaczy że będę bardzo zła matka? Jak to zrobić żeby wychować dziecko a nie krzyczeć i się nie denerwować? Ech...mam stracha
Kropka89 lubi tę wiadomość
-
My po szczepieniu okropnie płakała nawet piersi nie chciała a to wszystko przez to że była zmęczona i po rechabilitacji . Nasz okruszek już waży6850g.
Dzisiaj donioslam na policję na gościa ale chyba każdy by tak zrobił wypił koło sklepu piwo i wsiadal do samochody jako kierowca .Andziula_1988, Joaszo, Dika lubią tę wiadomość
-
Trojka, no właśnie! Ja Cię podziwiam i też chcemy być właśnie konsekwentni, to jest myślę klucz. Nie dziwię się że jesteś zmeczona, ale jesteś za to super dzielna mama!
Tròjka lubi tę wiadomość
-
Welonka bardzo dobrze zrobiłaś! Nie wiadomo czy wypił „tylko” jedno piwo czy kozę coś jeszcze przed. Lepiej reagować.
U mnie uczucie do Synka również budziło się z czasem, po urodzeniu byłam bardziej przerażona i zmartwiona czy wszystko będzie ok. I pewnie te hormony. Cieszyłam się, że już jest z Nami i też sobie i Jemu mówiłam „jesteś moim Synkiem”
Leira mam pytanie, bo z tego co pamietam Twoje Dziecko tez dostaje Innofer. Jaką dawkę i jaki ma wynik hemoglobiny i żelaza?
Wczoraj odebrałam wynik i pogorszył się względem poprzedniego miesiąca. Poszłam prywatnie do pediatry, a ona na to, że dostawał za małą dawkę. Dostawał 0,5 ml a powinien po da 3 ml ;o hemoglobina na poziomie 9,2 a żelazo w sierpni 21 a norma jest od 33. -
Andziula_1988 wrote:Leira mam pytanie, bo z tego co pamietam Twoje Dziecko tez dostaje Innofer. Jaką dawkę i jaki ma wynik hemoglobiny i żelaza?
Wczoraj odebrałam wynik i pogorszył się względem poprzedniego miesiąca. Poszłam prywatnie do pediatry, a ona na to, że dostawał za małą dawkę. Dostawał 0,5 ml a powinien po da 3 ml ;o hemoglobina na poziomie 9,2 a żelazo w sierpni 21 a norma jest od 33.
Pierwsza morfologia:
hemoglobina 11 (norma 13-18)
Druga morfologia (po miesiącu):
hemoglobina 15,5 (norma 13-18)
Braliśmy innofer najpierw 0,5ml (tydzień), 1 ml (kolejny tydzień), 2 ml (kolejne 2,5 tygodnia). Po czym była druga morfologia. Po wynikach drugiej morfo, mieliśmy utrzymywać dawkę 2 ml kolejny miesiąc i wkrótce czeka nas kolejne morfo + poziom żelaza.
U Was ta hemoglobina 9 to przy jakiej normie??? Bo jak przy takiej co moja, to dawka żelaza wygląda na bardzo zaniżoną!
A mieliście też neutropenię? Czy samą anemię tylko?