CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Nam pediatra tak samo kazał zwiększyć jak będzie mieć 6miesiecy na 600j a wróciliśmy od nowa do400j, dobrze że sama nie zaczelam suplementować bo miałaby jeszcze wyższy poziom . Lepiej jak ciemniaczko zarasta wolniej niż za szybko .
Kokosanka pobranie krwi bardziej ja przeżyłam niż mała:) miała pobierana z żyły i nawet nie steknela a mi nogi trzesly się :d
Nasz fizjoterapeuta mówi żeby Nie używać krzesełka do póki nie usiądzie więc karmię mała w bujaku .
Ja ugotowałam buraka na wodzieMagda33 lubi tę wiadomość
-
Summer my zaczynaliśmy od dyni i małemu bardzo smakuje/smakowała
teraz robie mix warzyw i dynie tez dodaje.
Dika u nas również po buraku była ekspresowa kupa (w kolorze buraczków).
My robiliśmy na parze ale mimo ze pokroiłam na kawałki to bardzo długo się to „gotowało”.
Wczoraj podjechałam z młodszym do pediatry (spływa jemu katarek po gardle) i ta zapytała ile dajemy d3. Ja mówię ze 1200 jednostek to ona mówi ze w sam raz i dzieci w tym wieku powinny przyjmować minimum 800 j. U nas ciemiaczko było ogromne ale powoli się zrasta. Nie wiem jak długo to potrwa, pewnie tak jak u Kokkosanki do 18-20 miesiąca.
Co do rozszerzania diety to podobno łyżeczka powinna być jak najbardziej płytka i początkowo dziecko powinno ssać z niej pokarm. Dopiero po jakimś czasie uczy się zgarnianie z łyżeczki. Nie powinno się wiec wykonywać tego ruchu zagarniającego łyżeczkę ku górnej wardze. To były zalecenie logopedy
Co do sadzani w krzesełku to ta pozycja jest bezpieczna przy blw. Początkowo dziecko jest lekko pochylone do przodu i to podobno ma zapobiec zakrztuszeniu.
Kokkosanka ja również mam plan wożenia w gondoli cała zimejednak w niej dziecko jest całkowicie osłonięte
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2018, 20:52
summer86, Magda33, Kropka89 lubią tę wiadomość
-
Anitka201 wrote:Co do rozszerzania diety to podobno łyżeczka powinna być jak najbardziej płytka i początkowo dziecko powinno ssać z niej pokarm. Dopiero po jakimś czasie uczy się zgarnianie z łyżeczki. Nie powinno się wiec wykonywać tego ruchu zagarniającego łyżeczkę ku górnej wardze. To były zalecenie logopedy
U nas mały sam pobiera pokarm z łyżeczki. Wyglada to właśnie jak ssanie. Aż się zastanawiałam czy to ok, wiem jednak żeby nie obcierać łyżeczki o wargę, jak pisałaś. Czasami jak już długo się zastanawia to niecierpliwość wygrywa i próbuje mu dać "na siłę". Wtedy od razu wypluwa to co mu zostawiłam w buzijednak sam wie najlepiej czy chce jeść czy nie
Welonka pocieszylas mnie z tym pobraniem krwii;D może nie będzie tak źle z małym (lub ze mną)
Anitka201 lubi tę wiadomość
-
U nas mała siedzi w krzesełku kiedyś bardziej na lezaco tera z w tym z Ikei .
Spacerowke raz probowalismy ale małej się nie podobało był A spieta. Będziemy pewnie robić znowu próbę z spacerowka.
Od tygodnia mała jest taka wymagająca padam na twarz . Zdobyła nową umiejętność kręci głowa "niema na brzuszku czasami się bujadzisiaj cały czas na rączki rączki rączki aaaaaaaaaaa dobrze że babcia był A w domu bo chyba bym patrzyła jak krzyczy w łóżeczku mój kręgosłup krzyczy "dość!" .
Próba z marchewką w kawalku niestety wyszła średnio . Zjadła tyci niby wkladala do buzi ale potem się otrzasala;( kupki brzydkie znowu wróciły . Zębów ni widu może lekko rozpulchnione dziąsła ale zobaczymy co będzie po weekendzie. -
kokkosanka wrote:U nas mały sam pobiera pokarm z łyżeczki. Wyglada to właśnie jak ssanie. Aż się zastanawiałam czy to ok, wiem jednak żeby nie obcierać łyżeczki o wargę, jak pisałaś. Czasami jak już długo się zastanawia to niecierpliwość wygrywa i próbuje mu dać "na siłę". Wtedy od razu wypluwa to co mu zostawiłam w buzi
jednak sam wie najlepiej czy chce jeść czy nie
Welonka pocieszylas mnie z tym pobraniem krwii;D może nie będzie tak źle z małym (lub ze mną)
Ja przed każdym szczepieniem sprawdzam crp ale to z paluszka. Ostatnio przy okazji crp pobrano nam również krew na morfologię (rozniez z palca) mały nawet nie jęknął -
Anitka201 wrote:Co do rozszerzania diety to podobno łyżeczka powinna być jak najbardziej płytka i początkowo dziecko powinno ssać z niej pokarm. Dopiero po jakimś czasie uczy się zgarnianie z łyżeczki. Nie powinno się wiec wykonywać tego ruchu zagarniającego łyżeczkę ku górnej wardze. To były zalecenie logopedy
Krew z palca? To tak można i to wystarczy? Też bym tak chciała
A1298C hetero / C677T hetero /
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓
7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓
2.2024
2FET 4.2.2 ❄️
6dpt beta 0,00😓😓
10dpt beta 0,00😓😓
7.2024
IVF 😓
9.2024
IVF ❄️ -
A właśnie, ja planuję już dać pierwszą rybę, może w święta albo przed
Sprawdziłam na słoiczku ile jest % ryby i w tym z hipp było 8% to trochę śmieszne, że taka znikoma ilość
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓
2.2024
2FET 4.2.2 ❄️
6dpt beta 0,00😓😓
10dpt beta 0,00😓😓
7.2024
IVF 😓
9.2024
IVF ❄️ -
nick nieaktualnyHej hej.
U nas też maruda się zrobiła. Lucy dosłownie jak u Ciebie wszystko jest be, a Ty mnie matko noś po mieszkaniu. Na szczęście spacery nadal są okej. Młody wykorzystał chyba wszystkie pokłady spokoju na ten chrzest i teraz do końca miesiąca będzie marudny. Zębów nie widzę, ale ciągle ssie wargę, wkłada wszystko do buzi a jak mu podajemy gryzak z lodówki to aż mruczy gdy go gryzie więc myślę że to ewidentnie sprawa zębowa. Tylko teraz pytanie ile to potrwa do tego pierwszego ząbka. Jedyny plus że 3 ostatnie noce lepsze, więc chociaż mam się kiedy zregenerować.
Nasza fizjo mówiła że przy rozszerzeniu możemy go na te 15 minut do krzesełka posadzić, bo najważniejsze jest aby miał stabilną pozycję.
Niestety przez najbliższe dwa tygodnie musimy jeszcze ćwiczyć Vojte, bo asymetria nam wraca. Było już pięknie a tu znów mały przekrzywia główkę w prawą stronę -
No właśnie nasz mały raz że wyrastał z gondoli, w kombinezonie to już w ogóle a dwa że taka była histeria że w zasadzie nie mogliśmy wyjść i jak się wrócilismy ze spacerów parę razy to nam się odechciało i padła decyzja o spacerówce
Niestety nie mamy takiej przodem do nas ale jak widzę to bardziej mi chyba na tym zależałoby niż synkowi, on jest zadowolony że widzi świat a mamy nie potrzebuje najwyraźniej! Wczoraj to ja ciągle zaglądałam do niego a on miał mnie w nosie
Ale on od początku taki był, rzadko z nami chciał poleżeć blisko czy się tulić. Teraz się cieszy ale też tak trochę z umiarem. Co to będzie jak będzie większy pewnie w ogóle będzie mówił mama idź sobie
edit: ale nos mnie mama nos to jest ciągle tez! No i chustę akceptujeWiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2018, 11:20
-
Dołączam się do życzeń dla dzisiejszych półroczniaków
nich Wam kaszka zawsze pyszna będzie
Lucy010 lubi tę wiadomość
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓
2.2024
2FET 4.2.2 ❄️
6dpt beta 0,00😓😓
10dpt beta 0,00😓😓
7.2024
IVF 😓
9.2024
IVF ❄️ -
Kto by pomyślał, że pierwsze pół roczku z naszymi maluszkami tak szybko minie. Wszystkiego najlepszego dla dzisiejszych półroczniaków
Nas to czeka w piątekChciałoby się troszkę zwolnić ten czas..
-
Wszyscy wkoło dają wit d, bo tak zalecają lekarza. Moja to jakiś wyjątek chyba, ale odkąd zbadałam poziom wit d to staram się jej ufać. Czytałam też zalecenia i jest tam napisane właśnie apropo mm. Mi też się wydaje, że ciemię u Synka będzie dłużej zarastać. Teraz podobno do 2 rż jest to normą. Tak mówi lekarka, ale dobrze jak jest to poparte wiedza od Was. Dobrze wymienić doświadczenia
U mnie Synek tez jakby zasysał dziś dynie. Ale wcinał! Rączkami łyżkę dopychał
Kokosanka u nas wit d była badana z palca. Z żyły nie ma szans. Syn kluska, żył nie widać. Zero płaczu. Ja już idę na luzie. Co miesiąc badam żelazo, bo dopiero jest w normie od miesiąca. Zawsze karmie godzinę przed pobraniem i wtedy fajnie leci.
Również dołączam się do życzeń dla Półroczniaków
-
My mamy już spacerówkę od miesiąca bo dziecko nam wyrosło z gondoli. Jeździ w rozłożonej na płasko i jest git.
Mamy przełom w jedzeniu!! Dziś zjadł trochę kaszki a później z nami przy obiedzie batata w całości wcinał. No tak się tym zajadał aż mi się buzia śmiała hehe. Ciekawe jak dalej pójdzieAnitka201, Magda33, kokkosanka, Andziula_1988, Kropka89 lubią tę wiadomość
-
Buziaki dla polroczniaczków!
U nas tez dzisiaj debiut dyni, nawet smakowała. Trzy pełne łyżeczki od herbaty wszamane, dobrze, że mi przypomnialyscie o tym zasysaniu pokarmu z łyżeczki. Mam silny odruch wycierania jej o wargę, muszę z tym walczyć i się lepiej pilnować.
My jeszcze w gondoli i myślę, że na zimę wystarczy jeszcze, oby. Miejsce mamy. Młoda dopiero 68 nosi. Kurdupelek po mamusi -
Ale dużo dzisiaj dyni
u mnie debiut buraka 4 łyżeczki zaliczone, a miny bezcenne
Kropka89 lubi tę wiadomość
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2