WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po zakończeniu kp pójdę na usg. I położne i lekarze i laktacyjny jak tylko dotkneli moich piersi tak powiedzieli. Mają dużo gruczołów czy coś takiego i koniecznie usg.

Magda właśnie muszę się nauczyć kiedy najlepiej małej podawać posiłek :) cyca je od 12 do 14 razy na dobę. Dziś zaczęłam wprowadzać gluten, będa większe możliwości niedługo :)

Andziula ja póki co owoce i warzywa swoje, ewentualnie z zieleniaka takiego zdrowa żywność z mięsem też problemu nie będzie ale te ryby..... Ja sama ryb nie jem, mój M też nie. One takie super, że mój żołądek mówi im nie. Ale nie wszystkim, jak już się trafi dobra rybka to i żołądek zadowolony heheh

Najadłam się dziś emolientu. A fu! Nie polecam hehe

Andziula_1988 lubi tę wiadomość

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kokkosanka wrote:
    Dziewczyny dziś usłyszałam na instastory u mamyginekolog, że rak piersi u kobiet najczęściej pojawia się w trakcie ciąży i podczas karmienia piersią. Od położnej wiem, że po zakończeniu karmienia mam zrobić usg. Wiem też, że powinnam się samobadać, ale w trakcie laktacji wydaje mi się to niemiarodajne, bo piersi są nabrzmiale.
    Jak to wygląda u was? Badacie się?

Ja też wiem tylko tyle że mam się zgłosić na USG piersi. Mi ginekolog mówił że w trakcie laktacji badanie nie ma sensu.

Dopegyt (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    ————-

2018👦
    2019👦
    2023 7tc 💔
    2025 ❤️ czekamy na Ciebie!

preg.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkokosanka, Magda, dziękuję <3 Tak, Ignaś to złote dziecko. Jak tylko da się mu jeść i może się wyspać ;) Ale ok od urodzenia taki był że ciagle głodny i śpiący i teraz tak mu zostało ;) Mąż się śmieje że Ignacy tak zajada bo się boi, że więcej nie będzie. Na początku miałam mega problemy z karmieniem, jak teraz o tym myślę to pewnie też mm mu dawaliśmy za mało i w ogóle za mało. Bez sensu się trzymałam zasad od doradcy laktacyjnego.

Dziś jeszcze zauważyłam że mogę więcej zrobić a mały bawi się spokojnie jak mu puściłam mazurki Chopina :-P moje zboczenie zawodowe ale naprawdę podziałało! Z YouTube leciała lista a ja mogłam pogotowac itp. Posprzątalam tez całe mieszkanie, tylko matę mu przesuwalam bliżej siebie, żeby widział mopa. Mop jest super, jak mama wykręca mopa to są mega emocje i jest jeszcze lepiej. No i jak nim jezdzi. O jej! Także tak się na brzuchu ładnie emocjonował chyba z godzinę jak zamiatalam i mopem jeździłam aż potem po kp wzorowo padł na drzemke :-P

Magda33, kokkosanka, Anitka201, summer86, Andziula_1988, Joaszo lubią tę wiadomość

Dopegyt (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    ————-

2018👦
    2019👦
    2023 7tc 💔
    2025 ❤️ czekamy na Ciebie!

preg.png
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka aż miło się czytało Twój post :) co musi być w tych Ignasiach, sami spokojni hehe

Anitka201, Kropka89 lubią tę wiadomość

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2019, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka czuć od Ciebie radość i szczęście :-)

Co do mopa to mój mały napala się na niego ja szczerbaty na suchary (Haha Boże dosłownie) i jego misja jest go dorwać (fee :-)) wiadomo..jak widzę ze się zbliża (wydaje wojenny okrzk „eeej” ) a ja muszę go przełożyć na 2 koniec domu i wtedy odliczam sekundy zeby znowu się pojawił. Także u nas mycie trwa i trwa..a metrów mam sporo wiec jest co robic :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2019, 09:58

Kropka89 lubi tę wiadomość

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2019, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałam się tez podzielić sposobem na inhalowanie maluchów. Siadam na dużej piłce do ćwiczeń, biorę małego na kolana i wykonuje ruchy na bok, lekko z nim skacze itp . Jak jest do tego włączony tv to już w ogóle gościu skupia się na skakaniu i tv i nie wyszarpuje mi maski do inhalowania.

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2019, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira co do nabiału to coś w tym musi być bo mam zaufana dietetyk od eliminowania alergii pokarmowych i jak przyszłam do niej z ciągłymi bólami głowy to kazała od razu odstawić nabiał (tez kawę, cytrusy, kakao - składniki zawierajace tyramine). Ciężko było bo ja lubiłam nabiał ale po 2 tyg restrykcyjnej diety zauważyłam ze ból głowy odpuszczał. Po dłuższym czasie jak już organizm się oczyścił bóle zupełnie przeszły.
    Tez się staram eliminować nabiał w naszej diecie(głównie starszego syna). Mam dostęp do prawdziwego białego sera (robi go moja ciocia), mój starszak polubił ser kozi wiec jak kupujemy „żółty” to kozi (tez sprawdzone źródło). Mleko staram się zastępować roślinnym ale trochę mnie zaskoczyło to ze ryżowe jest jednak toksyczne przez arsen.
    U nas w domu nie ma raczej przetworzonej żywności, śniadania to z reguły płatki jaglane, owsiane, orkiszowe lub jajka tez z zaufanego źródła. Tylko patrząc na to wszystko to nie mamy pewności jak ktoś uprawiał te warzywa, zboża itp

• Agnella Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2019, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba Was nie nadrobię, fajnie, że forum kwitnie, zawsze tez można skorzystac z Waszych rad.

U mnie mała zaczyna stawac na nóżki. Szok. Obniżenie łóżeczka...Tym mąż zajął się już ponad miesiąc temu.
    I mała jeździ już w wersji spacerowej, bo siedzi stabilnie. Muszę kupić fotelik do karmienia, bo ładnie w nim je. Poki co siedzi w karmidelku starszej siostrzyczki, każda musi mieć swoje.

Zielonooka i Fasola, jak samopoczucie :-) ?

U mnie nabiał powodował większe wypadanie włosów i wzdęcia, brzuch na wieczór był jak 5 miesiąc. Staram się ograniczać, ale czasami jest tak, że w lodówce brak wędliny i posilkuje się serem żółtym. No i do kawki...koniecznie mleko.
    Wiem, że nabiał powoduje też zakwaszenie organizmu.

U mnie nie jada sie ryb. A dziecku nie umialabym przyrządzić i balabym sie jaka kupic. Takze rybka tylko ze sloiczka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2019, 11:13

• Lucy010 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2019, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie do nabiału w ogóle nie ciągnie. Nie jem już dosyć długo, ale różnicy nie zauwazylam. Może dlatego że wcześniej prawie tego nabiału nie spozywalam. Głowa jak bolała tak boli ale to raczej od tego, że śpię od kilku miesięcy 4 godziny na dobę.
    Dziś dałam banana pokrojonego w słupki, trochę pociumkala i jak się odgryzl kawałek to dała radę :) reszta banana wylądowała w kaszy i zjadla ładnie :)

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2019, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny
    Chciałam wam napisać że jestem w ciąży i to z wpadki. Wydawało mi się że 32 lara to się jest za starym żeby wpaść ale jednak. Oczywiście liczylam się z minimalnym ryzykiem ale wydawało mi się że jestem w dniach nieplodnych. Wiem że jedna z nas też zaszła w ciąży po cesarce. Tego się boję że blizna nie jest dość zagojona. To mój zaledwie 3 tydzień. W pon idę powtórzyć betę hcg i progesteron i zobaczymy czy wszystko dobrze. Bardzo się boję jak to będzie. To tylko 1,4 roku po pierwszym dziecku. Czy są mamy z tak mała różnica? Wiem że tak. Jak sobie dawały ie radę?

Fasola1234, Magda33, welonka, Andziula_1988, Joaszo, Dika lubią tę wiadomość

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Doniczka Bratków Koleżanka

Wysłany: 19 stycznia 2019, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    Cześć dziewczyny
    Chciałam wam napisać że jestem w ciąży i to z wpadki. Wydawało mi się że 32 lara to się jest za starym żeby wpaść ale jednak. Oczywiście liczylam się z minimalnym ryzykiem ale wydawało mi się że jestem w dniach nieplodnych. Wiem że jedna z nas też zaszła w ciąży po cesarce. Tego się boję że blizna nie jest dość zagojona. To mój zaledwie 3 tydzień. W pon idę powtórzyć betę hcg i progesteron i zobaczymy czy wszystko dobrze. Bardzo się boję jak to będzie. To tylko 1,4 roku po pierwszym dziecku. Czy są mamy z tak mała różnica? Wiem że tak. Jak sobie dawały ie radę?
    Sara gratulacje. Kojarzę Cię z wątku staraczek z rocznika 86 - nie udzielałam się wtedy tylko czytałam. Pamiętam, że starałaś się chyba rok o synka, a widzisz jak to jest, bez leków, bez spiny, bez nerwów, rach ciach i jest ciąża :)

Córeczka - 11.04.2018.
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2019, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doniczka Bratków wrote:
    Sara gratulacje. Kojarzę Cię z wątku staraczek z rocznika 86 - nie udzielałam się wtedy tylko czytałam. Pamiętam, że starałaś się chyba rok o synka, a widzisz jak to jest, bez leków, bez spiny, bez nerwów, rach ciach i jest ciąża :)

Dokładnie tak. Bez heparyny acardu duphastonu lutki. Niesamowite. Byle żeby było dobrze bo jednak 7 miesięcy po cc to skrajnie szybko

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2019, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kokkosanka wrote:
    Leira jak wygląda przykładowy jadłospis Twojego malucha? Skoro teraz pije mało mm to jestem ciekawa jakie produkty zjada?

U nas to różnie wypada.

Na śniadanie zwykle albo kaszka* z owocami, albo mix owoców + szpinak
    Przekąska po śniadaniu: awokado (to już chyba rytuał)
    Lunch: Zupa warzywna (gotuję jedną zupę na dwa dni, zawsze blenduję w zupie jakieś warzywa, dodaję koper świeży, albo świeżą natkę pietruszki + olej lniany zimnotłoczony)
    Obiad: Warzywa gotowane/na parze (bardzo różnie, zależy od tego co kupię, podaję z ziemniakiem, soczewicą, czasem z kaszą do tego zwykle dodaję jakiś olej, np lniany zimnotłoczony, albo oliwę z oliwek też zimnotłoczona + koper świeży, drobno posiekany)
    Przekąska (nie zawsze się zdarza): tutaj bardzo różnie, ale zwykle owoce
    Kolacja: jak jest głodny, a do kąpieli sporo czasu to daję mu dojeść to co zostało z danego dnia, a przed snem MM a jak głodny przed kąpielą to kąpię i daję MM na dobranoc.
    Noc: tutaj zawsze mleko, czasem wypije drugi raz MM, a czasem mleko roślinne

W międzyczasie (zwykle przed drzemkami) mały wypija mleko roślinne + napoje w ciągu dnia, zwykle woda.

EDIT: * owsianka, nie kaszka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2019, 19:31

f2w3ikgnnjbzwgbk.png

Wysłany: 19 stycznia 2019, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    Dokładnie tak. Bez heparyny acardu duphastonu lutki. Niesamowite. Byle żeby było dobrze bo jednak 7 miesięcy po cc to skrajnie szybko
    Dobrze będzie.

Córeczka - 11.04.2018.

Wysłany: 19 stycznia 2019, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    U nas to różnie wypada.

Na śniadanie zwykle albo kaszka z owocami, albo mix owoców + szpinak
    Przekąska po śniadaniu: awokado (to już chyba rytuał)
    Lunch: Zupa warzywna (gotuję jedną zupę na dwa dni, zawsze blenduję w zupie jakieś warzywa, dodaję koper świeży, albo świeżą natkę pietruszki + olej lniany zimnotłoczony)
    Obiad: Warzywa gotowane/na parze (bardzo różnie, zależy od tego co kupię, podaję z ziemniakiem, soczewicą, czasem z kaszą do tego zwykle dodaję jakiś olej, np lniany zimnotłoczony, albo oliwę z oliwek też zimnotłoczona + koper świeży, drobno posiekany)
    Przekąska (nie zawsze się zdarza): tutaj bardzo różnie, ale zwykle owoce
    Kolacja: jak jest głodny, a do kąpieli sporo czasu to daję mu dojeść to co zostało z danego dnia, a przed snem MM a jak głodny przed kąpielą to kąpię i daję MM na dobranoc.
    Noc: tutaj zawsze mleko, czasem wypije drugi raz MM, a czasem mleko roślinne

W międzyczasie (zwykle przed drzemkami) mały wypija mleko roślinne + napoje w ciągu dnia, zwykle woda.

Mleko roślinne?

Córeczka - 11.04.2018.
  • Leira Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2019, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doniczka Bratków wrote:
    Mleko roślinne?

Tak, pisałam o tym wcześniej. Jeśli jesteś zainteresowana tematem mleka roślinnego, to w sieci jest dużo informacji, polecam się zapoznać, może akurat coś Ci wpadnie w oko i będziesz chciała spróbować :)

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Fasola1234 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2019, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    Cześć dziewczyny

Hej ;D ja też wpadłam i jestem po cc. I mój lekarz mówił że blizna ładnie zagojona i nie powinno być z nią problemów bo w bliznie jest okej . Ja jestem według usgć 5+5 . Też przeraża mnie wizja 2 dzieci takich małych ale z drugiej strony chxualan mieć 2 ;D więc trzeba sobie poradzić. A dodam że ja zaszlam 6 msc po cc. :) I też w życiu bym nie pomyślała że mogę być w ciąży bo okres idealnie regularny 28-30 dni i dzień w którym do tego doszło to było jakieś 6 dno przed okresem a tu jednak ten z góry zdecydował że mamy mieć 2 serduszko;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2019, 21:23

klz9rjjgay1rk8f4.png

Fasola1234
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2019, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrra, gratulacje! Ale co do heparyny to chyba i tak będziesz ją w ciąży brała? Bałabym się ryzykować bez skoro wcześniej były wskazania.

Dziewczyny czy Wasze cykle po ciaży szybko się uregulowaly? Czekam na trzeci okres po ciąży i drugi byl w miarę standardowo, a aktualnie spóźnia się już tydzień. Ciąża odpada, bo się zabezpieczamy.

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • Magda33 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2019, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrra Gratulacje. Zobaczysz, wszystko będzie dobrze! :D Ale wiadomość :)

A u nas nieoczekiwana zmiana planów i rano jedziemy nad morze. Z jedyną nocą i dniem postoju nie daleko Bydgoszczy u rodziny. Jednak 600km to za dużo na raz dla dziecka w samochodzie. Także trzymajcie kciuki za bezpieczną trasę :) kończę się już pakować i do łóżka spać. Trochę się boję, no ale zobaczymy!

Kropka89, summer86, kokkosanka, welonka, zielonooka7, Anitka201, lotka1990, Andziula_1988, anna23 lubią tę wiadomość

A1298C hetero / C677T hetero /
    Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
    IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓
    7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
    9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • Magda33 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2019, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Summer nie mam uregulowanego cyklu, wcześniejszy trwał 34 dni a ten ostatni 25.

A1298C hetero / C677T hetero /
    Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
    IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓
    7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
    9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
‹‹ 1300 1301 1302 1303 1304 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ