X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • Tròjka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joaszo może mały po prostu potrzebuje więcej czasu żeby pomacac jedzenie. Pozwól mu na to, w końcu zaskoczy. Koleżanki synek nie jadł praktycznie nic jak miał 10 miesiecy. Też był tylko na piersi. A może mały ma jakąś nadwrażliwość w okolicy ust. Wiem, że to jest frustrujące i chciałabyś żeby chociaż troszkę zjadł. Ja np czasem jak coś ugotuję czy podaje owoce to urywam małe kawałeczki i daje swoją ręką. Trzymam kciuki za wytrwałość.

Joaszo lubi tę wiadomość

f2w3rjjgku0ijq5v.png
  • Tròjka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I wiecie co....te kaszki jak dla mnie są okropne :P w życiu bym ich nie jadła haha i się wcale niektórym dzieciom nie dziwię :P

Leira lubi tę wiadomość

f2w3rjjgku0ijq5v.png
  • biedrona84 Przyjaciółka

Wysłany: 1 lutego 2019, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To i ja dołączam do grona osób których dzieci wcale nie myślą o śnie. Dzisiaj w nocy była pobudka z wrzaskiem co 1,5 godz zwalałam to na zeby ale to chyba nie one. Czy jest możliwe że to jakiś regres snu ??? Moje nerwy długo już nie wytrzymają a :(

Lucy moje dziecko wytrzymuje 7 godz przed spaniem "nocnym" bo nie wiem czy można to nazwać spaniem.

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaszo zanim ja zaskoczyłam z tym ze można spróbować blw to starszy miał już z 7-8 miesięcy. Ale zanim zaczął się najadać tym co brał do raczki minęły kolejne 2? Tego już dobrze nie pamietam. Był głównie na piersi. Jak tak myśle to on zaczął porządnie jeść jak miał 14 -15 miesięcy- wtedy odstawił się od piersi.
    Teraz sam mnie prosi o zrobienie zupy, jak wraca z przedszkola już w aucie krzyczy ze jest głodny i chce obiad mimo ze dosłownie 10-15 minut przed wyjściem z przedszkola jadł 2 daniowy obiad.
    Fajne są tez pasty kanapkowe - jajeczna kombinacja z avocado itp.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2019, 10:30

Kropka89, Joaszo, Magda33 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2019, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Zapisałam małego do neurologopedy na 15.02.
    Pediatra dziś wystawił skierowanie na badanie krwi i moczu.
    Będę szukać tej przyczyny.
    O nadwrażliwości oralnej też myślałam bo rączki, dłonie i nóżki też mu odwrażliwiałam, więc może i w buźce jest problem. Tylko dziwi mnie to że już jadł, mało bo mało ale buzię otwierał i nawet łyżeczkę ciągnął. No nic. Dziś też ugotuje mu coś w formie blw do zabawy. Może kiedyś załapie. spróbuję też podać papkę z cukinii bo to mu kiedyś smakowało, wnioskuję po otwieranej buzi.
    Ostatnio jakiegoś takiego dola załapałam. Nadal widzę asymetrię, wrócił zatkany kanalik łzowy, problem z jedzeniem, maruda się zrobił, zębów nie ma to nie ma nawet na co tego zrzucić, a najgorsze że mój mąż uważa że ja po prostu na wszystko narzekam, a ja po prostu się martwię.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2019, 11:48

• Leira Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joaszo a propos tego kanalika, to my mieliśmy zatkany krótko po urodzeniu, ale przemywanie solą fizjologiczną i masowanie nam pomogło. Potem mieliśmy nawrót, ale jak wróciliśmy do przemywania oczka solą fizjologiczną rano i wieczorem (był moment, ze przeszliśmy na wodę przegotowaną do przemywania i to był błąd) to wszystko minęło i do dziś przemywamy oczka solą fizjologiczną dwa razy dziennie (zwłaszcza ważne jest to wieczorem, po całym dniu) to nie mamy do tej pory już problemu (tfu, tfu :P)

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joaszo a nic w stronę zębów nie idzie? U koleżanki ostatnio mały przestał w ogóle jeść i po kilku dniach ząb wyszedł hehe

Dziś jedzeniowym hitem okazało się żółtko z dynia i oliwa :D 1 raz podałam żółtko. Mam mus z dyni zamrożony w kostkach, przydał sie dziś :)

Magda33 lubi tę wiadomość

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Magda33 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tròjka wrote:
    I wiecie co....te kaszki jak dla mnie są okropne :P w życiu bym ich nie jadła haha i się wcale niektórym dzieciom nie dziwię :P
    Mówisz o takiej kaszce kupowanej do rozrobienia z wodą lub mlekiem? Mój wcina często 100ml takiej przyrządzonej i bardzo lubi :)

U nas też był na początku problem z jedzeniem. Dwie, trzy łyżeczki i koniec jedzenia. Ale to minęło. Chyba to sprawa bardzo indywidualna, u każdego dzieciaczka inaczej.
    Tylko ze spaniem nic się nie zmieniło, ciągle 6-8 pobudek.

Lucy u mnie wszystko co z dynią to bardzo smakuje. Też mam takie kosteczki zamrożone z różnych warzyw.

I wychodzi trzeci ząb, górna jedynka, dzisiaj zauważyłam.

A1298C hetero / C677T hetero /
    Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
    IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓
    7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
    9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli dziecko tak częstociagle wstaje to z uwagi na karmienie piersią?

Podziwiam Was dziewczyny ze tak długo możecie i chcecie karmi mimo częstych wstawan.

Czlowiek przyzwyczaja się do wygody. Mój przesyłka już od 20 do 7 z przerwą o 22 na mleko. W nocy czasami wstaje żeby smoka dać i tyle. Czasy kiedy wstawalam 5 razy w nocy były dla mnie koszmarne.

Nie wiem czy z wygody po pół roku będę karmic mm drugiego dzidziusia. Tylko proszę nie linczujcie mnie. Przy dwujce chce być żywa w ciągu dnia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2019, 17:32

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2019, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira no nam też nawróciło bo kiedyś po masażach przeszło. My codziennie przemywamy oczka solą, tyle że raz dziennie. Dziś dostał gentamecyne bo ropieje nam już mocno. Masaż nadal robię. Lekarz mówił że mogło wrócic jak karate przytkał, tyle że młodemu nic z nosa nie leci i już od dwóch tygodni tak mamy

Lucy ja tu nic na zęby nie widzę. Wszystko taką samo wygląda od października.

Dziś dzień drugi blw. Jest progres - ugryzł miskę :-P
    No nic pobawił się, pozduszał warzywa w rękach, wydaje mi się że była jedną próba wzięcia do ust buraka ale nie mam pewności bo siedział na moich nogach i nie do końca widziałam. Jak wyjdą dobre wyniki to się uspokoję ;-)

• Agnella Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joaszo...ja również, jak mi się nazbiera takich niby"drobiazgów" u dziecka to dół totalny.
    Jeśli chodzi o pokarmy, nie martw sie, bądź cierpliwa, za jakis czas maluszek będzie bardziej otwarty na smaki. U mnie tez tak było, teraz już lepiej, a zaczęłaś rozszerzać dietę później niż ja.

U mnie wszedł jeden stały posiłek w zastępstwie za ten mleczny - obiadek mięsny z żółtkiem, podaje go po 12.00 i drugi typu kaszka lub płatki owsiane, najczesciej na kolację, tylko tutaj po 2 godz jest karmienie piersią. W międzyczasie parę łyżeczek deserku owocowego, gnieciony banan, chrupki kukurydziane.
    Wczoraj mała przyraczkowala do talerza starszej córci i poczestowala się placuszkiem twarogowym. Tak więc dałam jej pół placuszki do rączki i zjadła że smakiem. Co prawda te placki niby od 9 miesiąca, ale nie powinno zaszkodzić. Teraz wyraznie widzę, że corecza jest naprawdę otwarta na nowe smaki, konsystencję...I właśnie...póki co pokarmu mam dużo, bo piersi jak kamienie jak ominę te 2 posiłki mleczne. Ciekawe kiedy zakończy się U mnie laktacja. Jednak chciałabym jeszcze z miesiąc pokarmic. Przyzwyczaiłam sie i to bardzo. I przyznam, że duza wygoda. Co prawda weszła mała zmiana -często jest pobudka na cycka ok 2.00 w nocy. A nocki byly przespsne do rana. Ale mnie to nie przeszkadza...mała zje 6 min i od razu idziemy spać. Potem już po 7.00 kolejne jedzenie.
    No właśnie miałam karmić krótko, potem do 6 miesiecy, miałam już parę razy rzucac, często myślałam, że mam to za mało...dziecko się nie najada. Raz mialam zagrozenie z powodu infekcji tam na dole i z powodu antybiotyku musiałabym zrezygnować z kp, co mnie wtedy pierwszy raz zasmucilo. I teraz tez, co do czego..szkoda by było.
    Najchętniej pokarmilabym do chrzcin, czyli do 17 marca..równo 9 miesiecy. A tak maksymalnie do 10 m-cy.

Mam już sukienkę na chrzciny. I do tego takie skórzane wdzianko, marynareczka. Wszystko jest granatowe. Zastanawiam sie czy to nie za ciemny ubior na chrzciny wlasnego dziecka ? Ja sie w tym kompleciku dobrze czuję. Chodzi mi tylko o kolor.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2019, 17:53

• Magda33 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrra ja się już przyzwyczaiłam do tego wstawania, raz jest lepiej raz gorzej ale nic nie poradzę, że tak potrzebuje :) dziecko najważniejsze.

Agnella kochana pamiętam ile to razy już pisałaś że chyba rzucasz KP i co? I tak dobrze Ci idzie, bo sama jesteś zaskoczona. Obstawiam że będziesz karmić do roku lekko :D tego Ci życzę!

Joaszo Ale mnie rozbawiłaś "ugryzł miskę" w blw... :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2019, 18:23

Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • welonka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy się w 8miesiacu :) dzisiaj olwia pięknie rozgadala się aż w szoku byłam,ppwoli przyjmuje pozycje czworacza. Radość ogromna jak widzi się postępy.
    Mam wrażenie że oprócz dwójek idą jej 3.

Sara to każdego indywidualna sprawa jak będzie karmil, takie moje zdanie :)

Joasza Twój mały jak moja mała biszkopty chrupki kukurydziane ładnie je sama, a jak dałam jej placuszka do ręki zrobiła z niego od razu ciapke to samo jak dam jej miske z jedzeniem i wsadza ręce ciapie się w tym wyrzuca z miski ale do buzi nie wsadzi ręki z jezdenum ale pusta łyżkę tak.

Dziwczyny już nie mam pomysłu jak jej pomóc z tymi zaparciami nic nie pomaga niby nie męczy się ale 5 dzień nie ma kupy dzisiaj były 3bobki. Wody pije sporo ale jak chciałam jej dać sam sok jabłkowy bo ponoć dobry To pluje.

age.png
  • Magda33 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonka ja zalewam śliwkę suszoną wrzątkiem (1-2szt. 100ml), odczekuję aż się zaparzy i ostygnie (2-3h). Puści sok do wody i daję tą wodę do picia, żeby chociaż trochę wypił. Ostatnio pomogło, wieczorem była kupa.

Radość za takie postępy. Super postępy :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2019, 19:08

Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2019, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda już serio nie wiem czy z tego się śmiać czy płakać. Zamiast jedzenie do buzi pakować to on miche gryzie. Ja od początku mówiłam że go najbardziej ta miska interesuje. Wysłali nam różową miseczkę to może dlatego nie źry :-D

• Sarrrra Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    Witamy się w 8miesiacu :) dzisiaj olwia pięknie rozgadala się aż w szoku byłam,ppwoli przyjmuje pozycje czworacza. Radość ogromna jak widzi się postępy.

Joasza Twój mały jak moja mała biszkopty chrupki kukurydziane ładnie je sama, a jak dałam jej placuszka do ręki zrobiła z niego od razu ciapke to samo jak dam jej miske z jedzeniem i wsadza ręce ciapie się w tym wyrzuca z miski ale do buzi nie wsadzi ręki z jezdenum ale pusta łyżkę tak.

Dziwczyny już nie mam pomysłu jak jej pomóc z tymi zaparciami nic nie pomaga niby nie męczy się ale 5 dzień nie ma kupy dzisiaj były 3bobki. Wody pije sporo ale jak chciałam jej dać sam sok jabłkowy bo ponoć dobry To pluje.
    Oczywiście że każdego indywidualna sprawa ale podziwiać można :) .

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • ka_tarzyna Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:

Ja mojej daję rano kefir do picia, jakoś idzie lepiej mam wrażenie. Banana i marchew ograniczam. Kiedys jak się zapchała zupełnie, to niestety musialam dac czopek.

gg643e5ei3b53o9s.png
    bl9cgu1rq4wedujs.png

07.2019 drugi naturalsik :-)
    10.2017 naturalsik :-)
    Mam 4❄️
    4 IUI, 2IVF, 2 transfery, 3 poronienia
    AMH 1,3, nasienie zmienne, fragmentacja 38%
  • ka_tarzyna Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joaszo na wątku IVF jest dziewczyna, ktorej fizjoterapeuta powiedzial, ze jej dziecko jest jeszcze nie gotowe do zozszerzania diety, ale nie zgłebialam tematy, wiec nie wiem czemu...

Ja u mojej zauważylam, ze jak ma wyjsc jakis nowy ząb, to się obraża na jedzenie na jakies 3 dni... I wtedy tylko cycus.
    A i nie bardzo chce jesc jak jest śpiąca.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2019, 19:31

gg643e5ei3b53o9s.png
    bl9cgu1rq4wedujs.png

07.2019 drugi naturalsik :-)
    10.2017 naturalsik :-)
    Mam 4❄️
    4 IUI, 2IVF, 2 transfery, 3 poronienia
    AMH 1,3, nasienie zmienne, fragmentacja 38%
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2019, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda, mój syn również tyle razy budzi się w nocy. Kiedyś wyczytałam, ze to przez to ze dziecko się przebudza jak każdy człowiek, ale nie potrafi sam zasnąć - chce piersi. Myśle, że u nas sprawdza się to w 100 proc. Mały umie zasnąć tylko przy piersi, w wózku albo w foteliku.

• welonka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joasza my jak byliśmy u neurologopedy to ocenił nam właśnie tak samo czy dziecko jest gotowe do jedzenia czy ma 0rawidlowe odruchy rzucia, gryzienia i jaki jest odruch ssania.

Kasia ja daje małej jogurt naturalny ale też nic, dwa razy dziennie dostaje surowe jabłko. U nas tak samo banan sporadycznie tylko jako mały dodatek do musow od czasu do czasu i marchew tak samo w małej ilości ograniczyłam tak samo wszystko co zawiera ryż. Jutro spróbuję ze śliwkami jak pisla Magda.

Sara chodziło mi o to że nikt nie będzie Cię linczowal za to że przy drugim dziecku chcesz mm:) bo to Twoja sprawa jak będziesz karmic:) a co do podziwiania też podziwiam bo są dziewczyny co tak wstają od czerwca albo ald dobrych kilku miesięcy ja wstaje 2 miesiące i mam dość.

age.png
‹‹ 1314 1315 1316 1317 1318 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ