CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Leira super
buzia aż sama się cieszy
Welonka po 1 roku nie ma potrzeby podawania mm,można również dobrze krowie mleko ale to też nie jest konieczność. W tym wieku dieta powinna być na tyle rozszerzona żeby zaspokajać zapotrzebowanie na wapń i inne sprawy. Tak mi powiedziała doradca laktacyjny.
My odstawiliśmy się dokładnie przedwczoraj. Mały pije mleko na noc i raz w nocy. Jestem z siebie dumna, że aż prawie 11 miesięcy karmiłam piersią. Ze starszymi dużo szybciej kończyliśmy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2019, 09:54
-
welonka wrote:Mam pytanie jak to wkoncu jest. Chcę karmić mała tak d1.5roku Maks chciałabym ją odstawić tak żeby nie podawać już jej melka modyfikowanego jeśli będzie potrzebować coś takiego rano i wieczorem to z biodna może dostać kaszke na krowim mleku tak bym chciała, ale już od którejś osoby słyszę że jeśli odstawie mała od piersi to muszę podawać jej do 2l mleko mm przynajmniej rano i wieczorem bo to dobre dla kości i takie mm lepsze już niż krowie. A WHO podaję że dziecko po roku nie musi już pić mleka mm czy kp może ale nie jest już to konieczne.
https://www.hafija.pl/2011/11/odstawienie-dziecka-od-piersi.html przeczytaj koniecznie. Bardzo dobry tekst.
Po roku nie trzeba juz dawać mm w ogóle, także spokojnie.
Ja planuje jeszcze karmić całe lato, później zobaczymy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2019, 10:15
A1298C hetero / C677T hetero /
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓
7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓
2.2024
2FET 4.2.2 ❄️
6dpt beta 0,00😓😓
10dpt beta 0,00😓😓
7.2024
IVF 😓
9.2024
IVF ❄️ -
Trójka super z jednej strony też bym chciała ale z drugiej chce jescze ja pokarmic, pozatym mało je ostatnio dużo cyca to samo w nocy nie wiem czy to zeby czy co ale tak myślę do 1.5 roku Maks, i tak idę na wychowawczy na 1.5 roku bo nie mam żłobka nie ma kto z nią zostać ale jeśli mam iść od pracy zarobić oddać nami odliczyć paliwo to nic mi nie zostanie więc wolę to ja z nią zostać wiem będzie troszkę ciężko ale jakoś damy rady
-
Leira u nas codziennie lub co 2 dzień przed snem taka wyciągamy, lub mała sama się jej pozbywa. Ja jej pryskam woda morska a młoda potrafi sama się pozbyć takiego gilasa, śmiesznie to wygląda.
Welonka, doskonale Cię rozumiem. U nas taki stan pobudek co 1,5 godziny trwa już kilka miesięcy. I to co noc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2019, 07:50
-
Leira, cudownie, że synek raczkuje. Gratulacje!
U nas też na początku po kilku "raczkach" i zmęczeniu było pełzanie, to chyba całkiem normalne.
Welonka, Lucy, u nas też ze spaniem nadal kiepsko, ale walczymy o zasypianie w łóżeczku i jest lekka poprawa, choć zabiera to sporo czasu.
Dziewczyny, mogłybyście polecić jakieś zabawki, które się sprawdzają u Waszych maluchów lub które planujecie kupić w najbliższym czasie? Szukam jakiejś inspiracji, bo dawno nic malej nie kupowałam. -
Lucy u nas już było lepiej budziła się dalej ale szybko zasypala a dzisiaj to jakaś masakra. Jest godizba 14 a ona spała 15 minut i tyle jest po rechabilitacji i dalej nie śpi nawet na taką nie wygląda a zawsze jak bylismy wózkiem to po zaraz spała
Summer u nas dalej hit to każda książeczka, ale lubi bawic się klockami ma takiego kotka który jets na kółkach i jeździ jak samochód, piłki lubi ostatnio fajnie zaczęła nimi rzucać. Wczoraj wyciągnęłam jej kule hule dawno bawiła się mała bawiła się nią jakby miała nowa zabawkę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2019, 13:54
summer86 lubi tę wiadomość
-
Ja robię małemu tablicę manipulacyjną, robię zakupy w marketach budowlano - wykończeniowych i mocuję je na tablicy. Wyślę wam fotkę jak skończę. Mamy dzwonek do drzwi, kontakt z wtyczką, planuję jeszcze łańcuszek do zamykania drzwi, otwierane drzwiczki, sznurki, etc.
Magda33, zielonooka7, Kropka89, Joaszo lubią tę wiadomość
-
I ekonomicznej wychodzi taka tablice, bo na zamówienie ponad 2 stowki.
My jesteśmy na etapie, że nie bawi się wcale zabawkami. Jakby nie istniały. Ale właśnie bym o stawiała taka tablice jak pisze Leira, u nas fajnie sobie wkłada kółka na piramide, najlepsze zajęcie to wyjmowanie chusteczek z pudełka, ale to dla tolerancyjnej matki hehe lub rozwijanie papieru toaletowego i rwanie go na kawałki. Moja w ogóle ma robaki w tyłku, więc zabawa w 1 miejscu jest nudna i tylko kursuje cału i dniami po domu i wywala co siegnie lub wyjmuje rzeczy z szafek. -
Lucy010 wrote:I ekonomicznej wychodzi taka tablice, bo na zamówienie ponad 2 stowki.
My jesteśmy na etapie, że nie bawi się wcale zabawkami. Jakby nie istniały. Ale właśnie bym o stawiała taka tablice jak pisze Leira, u nas fajnie sobie wkłada kółka na piramide, najlepsze zajęcie to wyjmowanie chusteczek z pudełka, ale to dla tolerancyjnej matki hehe lub rozwijanie papieru toaletowego i rwanie go na kawałki. Moja w ogóle ma robaki w tyłku, więc zabawa w 1 miejscu jest nudna i tylko kursuje cału i dniami po domu i wywala co siegnie lub wyjmuje rzeczy z szafek.
Dwie stówki to bym jeszcze dała, ale taka co mi się podoba to kosztuje 500 zł - chyba kogoś po..bało, robię sama -
Leira a używasz kleju czy wkrętek? też chcę taką tablicę zrobić.
Brawo za inicjatywęA1298C hetero / C677T hetero /
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓
9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓
2.2024
2FET 4.2.2 ❄️
6dpt beta 0,00😓😓
10dpt beta 0,00😓😓
7.2024
IVF 😓
9.2024
IVF ❄️ -
Magda33 wrote:Leira a używasz kleju czy wkrętek? też chcę taką tablicę zrobić.
Brawo za inicjatywę
Jedno i drugie, elementy materiałowe będę naklejać, a wtyczki, łańcuch drzwiowy i inne przedmioty normalnego użytku wkręcam. Klej nie utrzyma cięższych elementów.Magda33 lubi tę wiadomość
-
Leira wrote:Ja robię małemu tablicę manipulacyjną, robię zakupy w marketach budowlano - wykończeniowych i mocuję je na tablicy. Wyślę wam fotkę jak skończę. Mamy dzwonek do drzwi, kontakt z wtyczką, planuję jeszcze łańcuszek do zamykania drzwi, otwierane drzwiczki, sznurki, etc.
Super sprawa !ja wczoraj wpadłam właśnie na te tablice, ale szukam nadal tej właściwej, która się zainspiruje
-
Dziewczyny co robicie z maluchami na dworze? Widziałam, że kilka z was na huśtawki, sama chciałam kupić, ale nie mamy bardzo gdzie powiesić. W wózku czy na kolanach małej się nudzi. Jak rozłożyłam koc i wzięłam basen z kulkami to zaraz mi z niego ucieka i nie bardzo wiem co robić, bo chciałabym więcej czasu spędzać z nią na dworze, ale spacerowanie z nią na rękach z dosyć już dużym brzuchem nie jest łatwe, jakby nie było ona już prawie 10 kg waży
-
nick nieaktualnyMy tez kończymy robić tablice manipulacyjna. Powiem wam ze wcale nie jest to tania sprawa, bo wszystko kosztuje. Cześć rzeczy mieliśmy w domu ale sporo trzeba było kupić. Ponadto nie mamy nawet wiertarki wiec ciagle pożyczamy i dlatego tyle trwa... Wszytsko przyczepiamy na wkręty, a literki są na rzepie dwustronnym (taki do wieszania ramek na ścianie). Mały najbardziej na razie lubi spinnery i kółeczko. No i oczywiście odklejać literki
na zdjęciu cześć rzeczy jest tylko położona żebym wiedziała jak rozmieścić. Jestem ba grupie fb Dom w stylu montesorri i tam w jednym z postów dziewczyny pisały czym ich dzieci bawiły się najbardziej - tym się zainspirowałam. Plus to co Franek lubi.
Z innych zabawek to książeczki, np z serii przesuń paluszkiem. Mamy tez klocki drewniane z ikea w takim wózku to fajnie już ciągnie go. No i ja mam świra, ale to naprawdę świra na punkcie figurek zwierząt. Kupuje schleich i collecte, mam tez kolekcje z lidla. Są pieruńsko drogie, przeznaczam wiec 30 zł miesięcznie. Zakup zaczęłam od zwierząt gospodarskich: świnka, kura, gęś, itp. Są naprawdę, ale to naprawdę piękne. Wykonanie pierwsza klasa. Pokazuje je małemu i udaję zwierzęta albo puszczam odgłosy z książeczki z lidla. Dzisiaj mu je położyłam i podawał mi je - nowa umiejetnośćJak podrośnie to będziemy robić makiety, itp. Nie daje mu ich do gryzienia.
Kusi mnie kupienie kulodromu ale czekam aż przestanie się wspinać.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7bf4409583a9.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/43fb7c690805.jpg
My na podwórku głównie spacerujemy. Kilka razy byliśmy na huśtawkach.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2019, 22:38
Magda33, Annaya lubią tę wiadomość
-
Summer Kupiliśmy ostatnio stolik edukacyjny. Jest wysoki prawie na 40cm i mały chodzi wokół niego i naciska
te wszystkie przyciski. Ale wielki hit to to nie jest.
Zielonooka my na dworze dużo spacerujemy. Michał może siedzieć w wózku nawet 2h i nawet nie piśnie. Wszystko go ciekawico może zobaczyć. On teraz cały czas sie wspina i wstaje więc siedzenie na kocu nie wchodzi w grę. Huśtawka jest na chwilę tylko.
Ostatnio dostał balon z helem to się nim długo bawił. A teraz najwięcej czasu i zabawy zajmuje mu ściąganie skarpetek. No mały nie będzie jechał ze skarpetkami na stopach.
Widzę tylko ten wzrok obcych ludzi kiedy się mijamy i słyszę w głowie ich myśli "co za matka, 13 stopni a dziecku skarpetek nie ubierze". A ja mu już 15 razy ubierałam heheheChyba nie za wiele tu pomogłam
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/eaef6af7ea9b.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/5edf1a7c13fb.jpgCzara lubi tę wiadomość
A1298C hetero / C677T hetero /
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓