X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • klarunia1978 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emisia35 wrote:
    Duża różnica wieku będzie między Twoimi dziećmi?
    Najstarsza teraz -15, średnia -14, najmlodsza- 9, chyba całkiem spora różnica. Dla mnie najlepsza była między pierwszą a drugą córka. Rewelacyjny mają kontakt ze sobą. Trzecia już trochę czuję się samotna. Kiedyś po urodzeniu trzeciej myśleliśmy o parach rok po roku ale stchorzylismy. Czwarte dzieciątko jak wszystko zakończy się pomyślnie to będzie nasza wisenka na torcie

ewulek lubi tę wiadomość

qq87krhmjgas4avj.png
    Aniołki:2016[*] 2016[*] 2017[*]
    Mama 4 kobietek:)
    Z. Ashermana, Mthfr, AMH 0.2, pai1, cukrzyca

Córeńko kocham Cię nade wszystko.
  • klarunia1978 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urwało znów, miałam dodać:
    Buuuziaki !!!

qq87krhmjgas4avj.png
    Aniołki:2016[*] 2016[*] 2017[*]
    Mama 4 kobietek:)
    Z. Ashermana, Mthfr, AMH 0.2, pai1, cukrzyca

Córeńko kocham Cię nade wszystko.
  • 100krotka Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja urodziłam się w '88 roku.;)

dqpri09khpifqr72.png

Nasze Dzieciątko 11t6d [*]
  • eunice. Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2018, 18:23

Anna Stesia lubi tę wiadomość

bl9c6iye5ipn0gv6.png
    w5wqjw4zjdm5vewv.png
    iv09df9h9ufd8f4g.png
    [*] grudzień 2015. Puste jajo płodowe.
  • Ha Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się po wizycie. Maluch ma 4,29 cm i wszytskie pomiary są zgodne z OM. Serduszko pięknie biło :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8277e91d297d.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2017, 13:02

teqz, welonka, Ruth, 100krotka, Anna Stesia, pełnanadziei:}, klarunia1978, Anikatika, joann, Marya, Mała_Mii, witaminkab, Wonderland, ewulek, eunice., Kropka89, Emisia35, tomania2806, anna23, Agnella, Komcia, Anitka201, Hefe, Madzik84, klauuudia, malka, Arga lubią tę wiadomość

19.01.2007 córka
    09.06.2014 córka
    ex2bkrhm336va282.png
  • teqz Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ha wrote:
    Melduję się po wizycie. Maluch ma 4,29 cm i wszytskie pomiary są zgodne z OM. Serduszko pięknie biło :)
    https://zapodaj.net/f3b9b97648158.jpg.html
    Ale już duże maleństwo! :D Jesteś dokładnie w 11tyg?

• Blanka991 Przyjaciółka

Wysłany: 9 listopada 2017, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja 91 i tez pierwszy bobas ;)

qdkk4z17oh9nq7g7.png

oar89jcgln4uu5ll.png

• _nina_ Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też się boję czy badania wyjdą dobrze. Jeszcze bardziej obawiam się sytuacji, że urodzę "zdrowe" dziecko, a z biegiem czasu padnie diagnoza autyzm.
    Wiem ile nerwów kosztowało mnie jeżdżenie po lekarzach z córką zanim ją dobrze zdiagnozowano (nie chodziło o upośledzenie, ale problemy z rośnięciem, które się zaczęły jak skończyła 11msc), a teraz jeździmy z małym (opóźniony rozwój mowy).
    Dlatego też uważam, że o urodzeniu dziecka z wadami powinna decydować osoba/osoby, których ten problem bezpośrednio dotyczy.

• teqz Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eunice. wrote:
    Jednak co do aborcji na życzenie to uważam, że prawo tak samo powinno chronić życie dzieci poczętych jak nasze. Nie można znaleźć innego bardziej obiektywnego momentu rozpoczęcia człowieczeństwa niż poczęcie, bo inaczej zakrawałoby to o absurd- moje dziecko w 11+6 nie będzie jeszcze człowiekiem, ale kolejnego dnia magicznie po północy się nim stanie? Albo jak było w brzuchu to nie był człowiek, ale jak go minutę później wyciągną to nagle czary mary i jest? Moim zdaniem człowiek jednak powinien być odpowiedzialny za to co robi, bo wszyscy wiemy, skąd się biorą dzieci i jak idziemy do łóżka to wiemy, że istnieje jakieś tam ryzyko, że tak się to skończy. Można współżyć, unikając ciąży z naprawdę wysoką skutecznością, ale jeśli decyduję się współżyć to też mam świadomość, że zawsze zdarzyć się może. Wybór jest w tym momencie. Tak samo jak sięgając po koszyk batonów mamy wybór, czy przytyjemy czy nie, a nie wtedy kiedy już zeżarliśmy- wtedy to są konsekwencje. Jednak o ile można jeszcze sobie jakoś tam odessać tłuszcz czy coś to w przypadku współżycia ryzykujemy czyjeś życie, żeby nie ponosić konsekwencji własnej przyjemności. Bo nikt nie da 100% pewności, że to nie jest życie. Więc zawsze popełniając aborcję jednak ryzykujemy, że to faktycznie jest człowiek i jest morderstwo. Jest nawet moda na to żeby drzewka na dworze chronić, a zarodek ludzki, którym był każdy z nas i któremu bije serce chce się tak po prostu na życzenie unicestwić. Dla mnie to straszne.
    To Twoje zdanie, każdy ma swoje sumienie i postąpi według tego, co uważa za słuszne. Nie chciałabym urodzić dziecka, które po przyjściu na ten świat cierpiałoby i albo by umarło, albo nic z tego życia nie miało i znało tylko ból. Nie jestem wierząca, dlatego wg mnie kościół nie powinien mieć tutaj nic do powiedzenia, każdy jest kowalem własnego losu, każdy decyduje o sobie. Nikt nie mówił tutaj, że zarodek staje się człowiekiem wtedy a wtedy, dla mnie jest od momentu poczęcia. Ale nie mogłabym patrzeć na ból mojego dziecka, więc jeśli byłabym w sytuacji, że moje dziecko na pewno ma wadę genetyczną i jest skazane na śmierć lub cierpienie to na pewno zdecydowałabym się na aborcję. Byłoby to okropnie trudne z tym żyć, ale zrobiłabym to dla mojego dziecka, nie dla siebie.

PS Przeciwko aborcji jestem, ale takiej jak "nie chce dzieciaka, to usunę".

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2017, 13:11

ewulek, Anitka201 lubią tę wiadomość

• Marti83 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, nie nadrobię Was, tyle piszecie. Niestety ostatnio w pracy tyle się dzieje, że nie mam kiedy wejść na forum.

Co do rocznika to jestem '83 :-)

Dziś idę do innego ginekologa, i po tej wizycie zdecyduję do kogo będę chodzić.

Gratuluję udanych wizyt i świetnych wiadomości :-)

p19uugpjbj6l38jc.png

Mój Aniołek Synuś 16 tc [*]05.01.2018
    Mój Aniołek 5-6 tc [*] 15.05.2011
    Potrójna Mama
  • eunice. Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

klauuudia lubi tę wiadomość

bl9c6iye5ipn0gv6.png
    w5wqjw4zjdm5vewv.png
    iv09df9h9ufd8f4g.png
  • Anna Stesia Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eunice, zgadzam się z tym, że czasami to co jeden księżulski z drugim mówi na kazaniu, a nawet to, co mówi episkopat, nie ma często pokrycia z tym, co czytać można w Ewangeliach.

A co się tyczy paracetamolu to też cierpię na migreny i w ciąży dopuszczalna dawka dobowa to 4 g (a więc np. 4 tabletki apapu po 500 mg). To mi powiedziało 3 ginekologów i 1 neurolog.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2017, 13:35

• pełnanadziei:} Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ha wrote:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8277e91d297d.jpg

Jaki piękny duży czlowieczek ! :) gratulacje !! :)

qskyyx8duozh2ovq.png

• eunice. Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

bl9c6iye5ipn0gv6.png
    w5wqjw4zjdm5vewv.png
    iv09df9h9ufd8f4g.png
  • teqz Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eunice. wrote:
    Teqz, ale ja napisałam, że chodzi mi właśnie o aborcję na życzenie. Wcześniej pisałam, że nie podpisałam petycji o zaostrzenie ustawy aborcyjnej właśnie ze względu na przypadki wad śmiertelnych, kiedy kobieta będzie patrzeć na śmierć własnego dziecka w męczarniach, bo sama nie wiem, co bym zrobiła na jej miejscu. To jest co innego niż aborcja na życzenie.

Co do Kościoła, to on przecież wyznacza normy moralne dla swoich wyznawców. Mówi im, co jest grzechem, a co nie- tak jak każda wiara, daje jakiś podział klasyfikacji dobra i zła. Ale jest też wspomniane o wolności każdego człowieka i nikomu nic się nie zakazuje. Kościół nie stanowi prawa i nie wyznacza konsekwencji, a nawet sam w sobie do tego nie dąży, nawet jeśli robi to jakiś pojedynczy ksiądz.

PS: Zawsze zaznaczam, że "moim zdaniem..." lub "uważam, że...". Pisałam wcześniej, że nie mam licencji na prawdę i zawsze piszę tylko swoje zdanie;)
    To musiałam Cię źle zrozumieć, wybacz :) mi chodziło, że aborcja na życzenie to właśnie aborcja, kiedy dziecko jest ciężko chore itp.

• Anikatika Przyjaciółka

Wysłany: 9 listopada 2017, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jestem 84 i to mój pierwszy bobas.

Co do aborcji nie wiem, moja mama wychowuje brata, urodził się z ciąży bliźniaczej, ale najprawdopodobniej za długo ich przetrzymali, jeden zmarł na drugi dzień, a drugi ma głębokie porażenie mózgowe. Widzę jak jest ciężko z opieką nad nim, zwłaszcza, że tak naprawdę państwo gówno daje. Zasiłek opiekuńczy, renta brata i jakieś dodatek, gdzie razem wychodzi ponad 2000zł miesięcznie i jak tu godnie żyć z takimi pieniędzmi?

A powiedzcie mi, badania w ciąży robicie prywatnie, czy rejestrujecie się u ginekologa z NFZ?

p19uvfloa8g91wgi.png
  • teqz Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anikatika wrote:
    A ja jestem 84 i to mój pierwszy bobas.

Co do aborcji nie wiem, moja mama wychowuje brata, urodził się z ciąży bliźniaczej, ale najprawdopodobniej za długo ich przetrzymali, jeden zmarł na drugi dzień, a drugi ma głębokie porażenie mózgowe. Widzę jak jest ciężko z opieką nad nim, zwłaszcza, że tak naprawdę państwo gówno daje. Zasiłek opiekuńczy, renta brata i jakieś dodatek, gdzie razem wychodzi ponad 2000zł miesięcznie i jak tu godnie żyć z takimi pieniędzmi?

A powiedzcie mi, badania w ciąży robicie prywatnie, czy rejestrujecie się u ginekologa z NFZ?
    Ja robię wszystko prywatnie. Jakoś nigdy nie miałam zaufania do NFZ więc wole wydać trochę kasy, ale być zadowoloną z usług.

• Anna Stesia Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio mam badania na NFZ, ale prowadze ciążę prywatnie. Choć usg genetyczne też będe miała prywatnie, bo udało mi się zapisać do jednego z najlepszych specjalistów w województwie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2017, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teqz wrote:
    Dziewczyny co do usg genetycznego itp... Wg mnie jeśli płód ma jakąś poważną wadę genetyczną to zakończenie ciąży to tylko ukrócenie cierpienia naszego dziecka, które czeka tylko ból jeśli się urodzi. Co do zespołu Downa.. nie okłamuje się, nie dałabym rady takiego dziecka wychować, tym bardziej, że planujemy więcej dzieci, więc domyślam się, że byłoby niesamowicie trudno i kolejne dzieci mogłyby być lekko "zaniedbane" bo większość uwagi poświęciłoby się choremu dziecku. Mam 23 lata i wiem, że po prostu nie podołałabym. Wg mnie każda matka powinna mieć prawo decydować, bo to jednak ona i ojciec dziecka będą musieli to dziecko wychować.
    Dlatego totalnie nie mogę zrozumieć osób mówiących o tym, że kościół nawet zabrania takich badań byle tylko to dziecko urodzić więc badania tego typu są zakazane (spotkałam się z takim tekstem w tym tygodniu jak mówiłam, że mam za 2tyg USG genetyczne). A czy kościół potem pomoże z tym dzieckiem? Lub osoby, które szykanują taki wybór kobiet - czy ta osoba przyjdzie do nas do domu, da nam pieniądze by wspomóc i pomoże w opiece?
    Oczywiście każda kobieta ma swój wybór i zrobi to, co uważa za słuszne. Czułam po prostu potrzebę napisania tego ;)
    ja się zbyt długo starałam o dziecko, więc chyba nawet chorego dziecka bym nie usunęła... bo ja nawet nie wiem czy będzie mi dane posiadać drugie dziecko.

A rocznik jestem 87.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2017, 14:01

• Sarrrra Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja nie umiem się wypowiedzieć czy bym usunęła. Wole o tym nawet nie myśleć.

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
‹‹ 211 212 213 214 215 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ