X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • teqz Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emisia35 wrote:
    Dziewczyny...ja już zgłupiałam... :(
    Jak robiłam badania na początku ciąży,moje TSH wynosiło 2,870.
    Lekarz stwierdził,że to na granicy i zapisał Euthyrox 25mg 1xdziennie.
    Po 4 tyg zrobiłam kolejne badanie,wyszło 3,410.
    Lekarz zwiększył dawkę Euthyroxu do 50mg.
    Po tygodniu wylądowałam w szpitalu i tam wynik wyszedł 1,980.
    Wczoraj robiłam kolejne badanie i wynik to 4,020.
    Lekarz zwiększył dawkę do 100mg,z zaleceniem kontroli po tygodniu.
    Umówiłam się już do endokrynologa bo przestaję ufać mojemu ginowi i jestem w trakcie zmiany lekarza prowadzącego,ale wizytę mam dopiero na 3 stycznia.
    O co tutaj chodzi???
    Nic już nie kumam :(
    A jak rano miałaś pobieraną krew na badanie to brałaś przed pobieraniem tabletkę? Bo to by mogło bardzo wpłynąć na wynik.

A co do lekarzy to wg mnie jeśli już brać coś na tarczycę to tylko chodzić do endo, ginekolodzy zazwyczaj mało wiedzą o TSH, tylko wiedzą ile powinno być (niektórzy nawet tego nie wiedzą, mój przykład...)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2017, 13:57

• Pysiaczek89 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teqz wrote:
    Tak, mnie boli, taki dziwny ból promieniujący na całe pośladki czasem. Krzyż mnie bardzo w pierwszym trymestrze bolał, teraz już mniej, tylko jak za dużo chodzę.
    Mnie tez krzyz bolał i w sumie boli nadal dość czesto... ale w pierwszej ciazy miałam to samo... zgłaszałem to ostatnio mojej gin, to powiedziała, ze macica sie przygotowuje juz do porodu, dość szybko w sumie i ja mam tak w ciazy, ze to bardzo odczuwam.

Marcelek ❤️❤️
    mhsvj48aydsq5qzs.png
    Mikuś <3 <3
    961lwn15top0zbzy.png

• witaminkab Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie boli i przy kichaniu i posladek. W pierwszej ciąży też miałam ten ból posladka w 1 i 3 trym, a teraz narazie nie przechodzi.

mhsv3e5eug8d3245.png
    wnidvcqg5wbp23cu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2017, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teqz wrote:
    A jak rano miałaś pobieraną krew na badanie to brałaś przed pobieraniem tabletkę? Bo to by mogło bardzo wpłynąć na wynik.

A co do lekarzy to wg mnie jeśli już brać coś na tarczycę to tylko chodzić do endo, ginekolodzy zazwyczaj mało wiedzą o TSH, tylko wiedzą ile powinno być (niektórzy nawet tego nie wiedzą, mój przykład...)
    Brałam,bo powiedziano mi,że nie ma to wpływu na wynik.

• Pysiaczek89 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emisia35 wrote:
    Ja w pierwszej ciazy tez brałam euthyrox, to endokrynolog zawsze mówiła, zebym nie brała tabletki przed pobraniem krwi, bo moze zfalszowac wyniki.

Marcelek ❤️❤️
    mhsvj48aydsq5qzs.png
    Mikuś <3 <3
    961lwn15top0zbzy.png

• teqz Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emisia35 wrote:
    Ja się dowiedziałam ostatnio, że przed badaniem nie można brać bo baaaardzo miesza wyniki, najlepiej mieć pobranie krwi i po tym od razu wziąć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2017, 14:03

• Leira Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teqz wrote:
    Zgadza się, czy myślicie że krwawienie na początku ciąży mogło być "znakiem", ze organizm wyczuł, że płód jest nie ok i próbował się sam go "pozbyć" (przepraszam za słowa, ale nawet nie mam głowy myśleć o czymś bardziej wyszukanym..)? Pamiętam, że Hefe krwawiła (czy plamiła już nie pamiętam) i jakoś tak mi do głowy myśl przyszła :(

Hefe miała krwiaka, większość kobiet je ma, w tym ja, tylko kiedyś się ich tak bardzo nie diagnozowało. To górnolotne wnioski.

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • ptaszek Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też boli przy kichaniu, ale to normalne, w pierwszej ciąży też tak było. A w nocy obudził mnie ból brzucha po prawej stronie bo na niej spałam, troche się przestraszyłam ale poszłam spać i rano już dobrze. Pewnie dzidzia coś uciskała i bolało.

Co do eutyroxu, ja bym skonsultowała z endo, mi też ginekolog przepisał 50 a jak poszłam do endo to od razu 75 i badał też tpo, f3, f4 i robiła usg. Więc sprawdziła wsxystko a nie tylko same tsh.

Mój skarb 20-10-2015
    Mój drugi skarb- Nina 29-05-2018
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2017, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi powiedziano,że euthyrox ma wpływ na wynik FT4.
    W międzyczasie dopytałam jeszcze i dowiedziałam się,że duże znaczenie ma pora dnia.
    Sama wyniki robię zawsze rano i na czczo,a w szpitalu robiono mi je ok 18-tej.
    Podobno po południu poziom tsh mocno się obniża.
    Ok,dopytam jeszcze nowego lekarza,a kolejny wynik zrobię przed przyjęciem tabletki :)
    Dziękuję dziewczyny! :)

Pysiaczek89 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2017, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ptaszek wrote:
    Mnie też boli przy kichaniu, ale to normalne, w pierwszej ciąży też tak było. A w nocy obudził mnie ból brzucha po prawej stronie bo na niej spałam, troche się przestraszyłam ale poszłam spać i rano już dobrze. Pewnie dzidzia coś uciskała i bolało.

Co do eutyroxu, ja bym skonsultowała z endo, mi też ginekolog przepisał 50 a jak poszłam do endo to od razu 75 i badał też tpo, f3, f4 i robiła usg. Więc sprawdziła wsxystko a nie tylko same tsh.
    No właśnie...w szpitalu sprawdzili wszystko,tzn tsh,ft3 i ft4,a mój gin kazał zrobić tylko tsh.
    Dlatego pomimo Jego zapewnień,że niepotrzebna wizyta u endokrynologa,zapisałam się.
    Strasznie panikuję w tej ciąży... :(

• Leira Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lotka1990 wrote:
    no to wiadomo, że wiele rzeczy ma wpływ. Nie wiem w jakim wieku są dziewczyny, jakie były przypadki w ich i mężów rodzinach. Ale jak jest tak, że dziewczyna przed 30 a w rodzinie nie było nigdy nic to wydaje mi się, że tu wkraczają już jakieś grubsze sprawy jak czarnobyl czy inne takie. Nie widzę innego wytłumaczenia ;(
    najgorzej, że praktycznie nie mamy na to wpływu..

Szukacie winy w wydarzeniach typu Czarnobyl, a prawda jest taka, że truciznę każdy z nas ma w lodówce. Dzisiejsze produkty spożywcze to jedna wielka chemia, nawet warzywa są opryskiwane, a zwierzęta karmione hormonami, czego więc się spodziewać?

lotka1990, Arga, Ruth lubią tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • teqz Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    Hefe miała krwiaka, większość kobiet je ma, w tym ja, tylko kiedyś się ich tak bardzo nie diagnozowało. To górnolotne wnioski.
    Leira, nie wnioskowałam niczego przecież. Zastanawiałam się tylko i zapytałam co inne dziewczyny o tym myślą, po prostu przeszło mi to przez myśl przez sekundę.

• teqz Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emisia35 wrote:
    No właśnie...w szpitalu sprawdzili wszystko,tzn tsh,ft3 i ft4,a mój gin kazał zrobić tylko tsh.
    Dlatego pomimo Jego zapewnień,że niepotrzebna wizyta u endokrynologa,zapisałam się.
    Strasznie panikuję w tej ciąży... :(
    Dobrze, że się zapisałaś. Endokrynolog zawsze lepiej doradzi niż ginekolog. Ja też miałam u endo USG tarczycy itp. więc naprawdę warto. Moja endo chciała wszystkie wyniki na pierwszą wizytę, ale mówiła, że na kolejne jest potrzebne tylko TSH.

• Leira Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alphelia wrote:
    Mnie w sumie nie boli podbrzusze jak kicham lub kaszlę, ale czasem po prostu mnie boli i za jakiś czas przechodzi.

A macie bóle kości ogonowej i pośladka? Ja nie wiem czy to od niewygodnego materaca czy co, ale mnie tak strasznie boli, przy wstawaniu, kładzeniu, zmienianiu pozycji, nawet czasem jak siedzę albo właśnie jak kaszlnę.

Mam to samo, kość ogonowa + krzyż jak za długo jestem w jednej pozycji - nawet jeśli leżę na plecach to ciężko jest mi się podnieść.

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • ptaszek Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najśmieszniejsze jest w tym, że w drugiej ciąży wszystkie wyniki tarczycowe mam dobre i nie muszę brać leków.:-) Chyba po prostu organizm nie jest w szoku jak za pierwszym razem w ciąży i daje radę bez wspomagaczy.

Mój skarb 20-10-2015
    Mój drugi skarb- Nina 29-05-2018
  • Leira Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teqz wrote:
    Leira, nie wnioskowałam niczego przecież. Zastanawiałam się tylko i zapytałam co inne dziewczyny o tym myślą, po prostu przeszło mi to przez myśl przez sekundę.

Nie pisz lepiej takich rzeczy, bo takie coś może zasiać ziarno niepokoju i wywołać lawinę stresu u plamiących dziewczyn - wiem po sobie, że naprawdę wszystko przeżywam i googluję.

U mnie w najbliższym środowisku jest wiele dziewczyn z plamieniami, krwawieniami, nawet zagrożeniem utraty ciąży na zasadzie 50:50 i urodziły zdrowe dzieci, bez żadnych komplikacji. Niestety człowiek dowiaduje się takich rzeczy już po fakcie jak opowie komuś swoją historię. Takie tematy powinny być nagłaśniane, ciąża zawsze przedstawiana jest jako stan idealny, a nie mówi się całej prawdy i potem kobiety stresują się jak głupie.

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny czy silny ból w podbrzuszu promieniujący aż do odbytu jest czymś normalnym? Mam takie ataki co jakiś czas czy to normalne czy mam się niepokoić? nie ma krwi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2017, 14:26

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2017, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emisia35 wrote:
    Czujesz już jakieś ruchy?
    niestety jeszcze nie :(

• KochamSłońce Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    Szukacie winy w wydarzeniach typu Czarnobyl, a prawda jest taka, że truciznę każdy z nas ma w lodówce. Dzisiejsze produkty spożywcze to jedna wielka chemia, nawet warzywa są opryskiwane, a zwierzęta karmione hormonami, czego więc się spodziewać?
    Masz racje. Jedzenie, powietrze, technika (sieci komorkowe i wi-fi w kazdym domu), tryb zycia, leki, szczepienia... Chyba juz za pozno na powrot do natury, choc ja juz od kilku lat staram sie zyc z nia w jako-takiej zgodzie. Latwe to w naszych czasach nie jest, ale trzeba probowac.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2017, 14:27

lotka1990 lubi tę wiadomość

8p3os65gnm7ai4h9.png
  • eunice. Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2018, 18:45

bl9c6iye5ipn0gv6.png
    w5wqjw4zjdm5vewv.png
    iv09df9h9ufd8f4g.png
    [*] grudzień 2015. Puste jajo płodowe.
‹‹ 393 394 395 396 397 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ