X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • klarunia1978 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrra sam magnez mają suplementy diety, tabletki
    Musujące. A jesteś pewna, że nie można mieszać aktywnych witamin że zwykłymi. Np. moja lekarz przepisała mi zarówno kw. Foliowy zwykły i metylowany. Widzę, że każdy lekarz ma inną taktykę.
    Agnella ja przez 4dni brałam maść na gradówkę pod okiem z hydrokortyzolem i kilka razy upewniłam się czy można, lekarz powiedział, że w tak małych dawkach powierzchniowo, ma tylko działanie miejscowe.
    Dziewczyny, mdłości nie dają mi żyć,,, jestem sfrustrowana:( i obawiam się że będę przypadkiem, ktory mdłości i wymioty będzie miał do końca ciąży:(:(:(
    Ponad to z wczorajszego USG wynika że córeczka jest równo wielkosciowo z terminem miesiączki, a zawsze była tydzień do przodu. I znów się wkręcam i widzę wszystko w czarnych barwach. M. denerwuje się, że prawie nic nie jjem, a ja nie mam na nic ochoty i po wszystkim biegam do toalety, a dzidziuś jest coraz większy i ma zapewne większe potrzeby i koło się zamyka.

qq87krhmjgas4avj.png
    Aniołki:2016[*] 2016[*] 2017[*]
    Mama 4 kobietek:)
    Z. Ashermana, Mthfr, AMH 0.2, pai1, cukrzyca

Córeńko kocham Cię nade wszystko.
  • klarunia1978 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja takiej figurki nie miałam nigdy, na nogach zero cellulitu, a to do choroby jasnej ciąża i powinnam tyć, a nie chudnąć. To jakaś masakra:(:(:

qq87krhmjgas4avj.png

• klarunia1978 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ha wrote:
    Kochane co można bezpiecznie brać na ból gardła?
    Tantum Verde:)

qq87krhmjgas4avj.png

• Sarrrra Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Axana wrote:
    Asmag forte
    Ja miałam polecony przen gin na samym początku, ale tabletki są niepowlekane i nie mogłam go łykać :o ale są małe i to chyba takie moje wydziwienie :D Tani i bez b6, sam magnez, no i to też lek a nie suplement.

https://www.doz.pl/apteka/p581-Asmag_forte_500_mg_34_mg_Mg2_tabletki_50_szt.

Co do DHA ja biorę Prenatal Duo, ale jeśli chcesz samo DHA to jest Prenatal DHA (jeden ze składników tego Duo, bo to dwa rodzaje tabletek w jednym opakowaniu) :)
    No a czym się różni lek od suplementu? Ilością w składzie?

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • teqz Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ha wrote:
    Kochane co można bezpiecznie brać na ból gardła?
    Polecam prenalen gardło :) specjalne dla kobiet w ciąży.

Emisia35 lubi tę wiadomość

• teqz Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klarunia od 13stego tygodnia (wg moich lekarzy) nie powinno się patrzeć na wielkość dziecka, bo teraz każde rośnie swoim tempem (dlatego najlepiej określony TP jest wg 6-8 tygodnia, wtedy dzieci rosną tak samo). Ważna jest tylko waga dziecka, ale to i tak nie ma znaczenia, bo teraz może zwolnić a za pare tygodni może mega przyspieszyć i będzie „do przodu”. Mój mały jest wagowo o 2 tygodnie do przodu, wiec to naprawdę różnie bywa. Nie masz się czym niepokoić :)

• malinka201666 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przed chwilą dzwoniła moja mama,że mały wymiotuje i boli go brzuszek :( teraz żałuję że go puściłam do dziadków,nie winię ich bo to nie ich wina tylko teraz powinnam być przy dziecku :(
    Jak bierzecie dha samo to z jakiej firmy?chciałam kupić mama dha ale nie wiem czy zmieniać tabletki jak już biorę inne?

26.05.2025 Dwa ❤️❤️
    05.06.2025 USG I trym.-wszystko ok 😁
    17.06.2025-Panorama,zdrowe 🩷🩷
    11.07.2025- 11,1 cm i 11,61 cm dzidziusiów 🩷
    5.08.2025 -połówkowe 308 g🩷 316g🩷
    13.08.2025-gin
    26.08.2025-poradnia w szpitalu
    29.08.2025-Echo serduszek
    preg.png
  • Axana Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    No a czym się różni lek od suplementu? Ilością w składzie?

Lek to produkt, który został dokładnie przebadany pod kątem skuteczności w leczeniu niedoboru magnezu (czy jakiegokolwiek składnika który się stosuje) no i przede wszystkim również zatwierdzony przez urząd rejestracji produktów leczniczych, a suplement to wg polskiego prawa produkt spożywczy niepodlegający kontorli wyżej wymienionego urzędu ani kontrolom farmaceutycznym. Zazwyczaj dawka suplementu (jakiegokolwiek) pokrywać powinna dzienne zapotrzebowanie na składnik, ale to lek wykazuje działania terapeutycznie/lecznicze, czyli pomaga na niedobory, przeciwdziała skurczom itp.
    Mi lekarz mówiła żeby zwracać na to uwagę i oba polecone przez nią produkty, Asmag forte i Magne b6 to Leki a nie suplementy.

Anitka201 lubi tę wiadomość

atdcpiqv8drqss4a.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Axana wrote:
    Lek to produkt, który został dokładnie przebadany pod kątem skuteczności w leczeniu niedoboru magnezu (czy jakiegokolwiek składnika który się stosuje) no i przede wszystkim również zatwierdzony przez urząd rejestracji produktów leczniczych, a suplement to wg polskiego prawa produkt spożywczy niepodlegający kontorli wyżej wymienionego urzędu ani kontrolom farmaceutycznym. Zazwyczaj dawka suplementu (jakiegokolwiek) pokrywać powinna dzienne zapotrzebowanie na składnik, ale to lek wykazuje działania terapeutycznie/lecznicze, czyli pomaga na niedobory, przeciwdziała skurczom itp.
    Mi lekarz mówiła żeby zwracać na to uwagę i oba polecone przez nią produkty, Asmag forte i Magne b6 to Leki a nie suplementy.
    Dziękuję za informację. A teraz tego j7z nie bierzesz? Ile brałas tabletek ? Tam jest aż 600 mg tego leku . A czytałam że dzienna dawka to 450 u kobiet w ciąży
    Ch6ba że ta odmianę magnezu jakiś inaczej się przelicza.

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Axana Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2018, 12:18

atdcpiqv8drqss4a.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2017, 00:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Axana wrote:
    Biorę Magnez cały czas, tylko przerzuciłam się na Magne B6 bo mi łatwiej łyakć (takie moje dziwactwo :D ) :) Obecnie 3x2tab więc nie sugerowałabym się tym dawkowaniem :D Ja mam tyle bo miałam bóle podbrzusza i łapią mnie często skurcze w nocy, a przy takiej dawce regularnie branej problem stawiającego się brzucha się rozwiązał (z tym że ja luteiny brałam tylko 1 opakowanie 1x na noc i dupka miałam przez 10 dni 2x dziennie) - to jakoś przed 10tc.
    Ale zaczynałam od Asmag forte 2x1 tab.

Mi gin mówiła że dla kobiet w ciąży magnez się inaczej dawkuje, w zależności od indywidualnych potrzeb bo w ciąży jest zwiększone zapotrzebowanie. A jak się popija kawkę to kofeina też magnez wypłukuje. Więc myślę że jak będziesz brała ten Asmag forte 2x1tab. to powinno być ok :)
    Za bardzo nie rozumiem tego dawkowania
    Piszą że dzienna dawka dla kobiety to 350 a ciężarnej to 500. A następnie na lekach piszą aby brać bp 2 tabl dziennie po 500 mg jedna co daje aż 1000 mg . Chyba że chodzi tu o jony mg2 . Ah nie wiem

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • lotka1990 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2017, 00:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ja się zastanawiam, bo bralam cały czas tylko kwas foliowy bo po pregna plus umierałam, teraz dopytalam gin co brać bo może nie będzie mi już nie dobrze to powiedziała że mama DHA albo prenatal uno.no i kupiłam prenatal bo akurat w aptece był w promocji i to wychodzilo chyba połowę taniej niż mama DHA, ale teraz spojrzałam na opakowanie że jest napisane "do 12 tygodnia ciąży" i się teraz zastanawiam czy to jest aż taka duża różnica i czy mogę to brać..

3i49jw4zy14xtog4.png
    ex2bjw4zxo12w0aa.png
  • Axana Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2017, 00:32

Cytuj  /     /  Zgłoś

atdcpiqv8drqss4a.png
  • Axana Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2017, 00:38

Cytuj  /     /  Zgłoś

atdcpiqv8drqss4a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 grudnia 2017, 06:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi kazał wybrać albo pregna plus albo mama dha. I wzięłam pregna plus.

• Blanka991 Przyjaciółka

Wysłany: 31 grudnia 2017, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi mój gin powiedział żebym nie brała tego miksu tylko kwas foliowy jod i magnez i powiedział ze to wystarczy

qdkk4z17oh9nq7g7.png

oar89jcgln4uu5ll.png

• Agnella Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2017, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, Szczęśliwego Nowego roku :-) Niech ten rok będzie jeszcze lepszy od starego, sprawnych porodów, spełnienia marzeń :-)!!!!

Ja biore Magne B6 3 razy po 2. Własnie jest to lek bez recpety, a więc dobrze się wchłania :-)

Klarunia, będzie dobrze, po co takie troski w głowie, już od początku widać, że dzieciątko zdrowe, ciąża przebiega prawidłowo i tylko się cieszyć :)!!!

Ja wczoraj się przeforsowałam, jeden spacer 3 godzinny, drugi godzinny bo w spożywczaku i warzywniaku, ludzie jak na wojnę kupowali, porządki w domu, noszenie marudzącej małej...Brzuch trochę bolał. Kurcze, ta spacerówka od Adamexu ok, ale dla mnie, gdzie dom stoi na wysokiej górce - ciężko pchać 12 kilogramowe dzieciątko, do tego zakupy upchane w koszu i torbie wózkowej. Myślę o kupnie parasolki, jakie polecacie :-)?

• lotka1990 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2017, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Axana wrote:
    Ja Prental Uno brałam do 13 tygodnia chyba a po wizycie genetycznej lekarka kazała przejść na Prenatal Duo, czyli kombo z DHA. Może się lekarce pomyliło? :) Wydaje mi się że każdy etap ciaży ma troszkę inne zapotrzebowanie na witaminy i inne składniki odżywcze :)
    No tak, mogło chodzić o DUO i to ja się pomyliłam... Kurcze i teraz kasa wydana na marne :(

3i49jw4zy14xtog4.png
    ex2bjw4zxo12w0aa.png
  • Komcia Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2017, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnella wrote:
    Dziewczyny, Szczęśliwego Nowego roku :-) Niech ten rok będzie jeszcze lepszy od starego, sprawnych porodów, spełnienia marzeń :-)!!!!

Ja biore Magne B6 3 razy po 2. Własnie jest to lek bez recpety, a więc dobrze się wchłania :-)

Klarunia, będzie dobrze, po co takie troski w głowie, już od początku widać, że dzieciątko zdrowe, ciąża przebiega prawidłowo i tylko się cieszyć :)!!!

Ja wczoraj się przeforsowałam, jeden spacer 3 godzinny, drugi godzinny bo w spożywczaku i warzywniaku, ludzie jak na wojnę kupowali, porządki w domu, noszenie marudzącej małej...Brzuch trochę bolał. Kurcze, ta spacerówka od Adamexu ok, ale dla mnie, gdzie dom stoi na wysokiej górce - ciężko pchać 12 kilogramowe dzieciątko, do tego zakupy upchane w koszu i torbie wózkowej. Myślę o kupnie parasolki, jakie polecacie :-)?
    Również Szczęśliwego Nowego Roku i Zdrowego!
    My kupiliśmy używaną spacerówkę jak Mała miała 3 miesiące, zaczęliśmy używać jak miała 4 miesiące. To była taka spacerówka "od święta", bo jej normalny wózek nie mieścił nam się w samochodzie, więc szukaliśmy spacerówki która jest zabudowana i rozkłada się na płasko. Teraz się cieszę że nie kupiliśmy nowej, bo za niedługo będziemy musieli kupić podwójny wózek. A Ty jak masz małe dzieciątko to nie myślisz o podwójnym? Chyba że taką spacerówkę którą można zmienić w podwójny?

gyxwroeqzjnzrj19.png
    piu3dqk3ljlr8vpa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 grudnia 2017, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1bbeb9738e41.jpg

welonka, ptaszek lubią tę wiadomość

‹‹ 459 460 461 462 463 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ