CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
teqz wrote:Czy ja jako ostatnia mam polowkowe? Ja mam 05.02 jak bede miec 22+5
Tegz, ja jeszcze nie znam daty, ale możliwe że będę miała później niż TyMój lekarz jest na urlopie do końca lutego, w środę na wizycie może ustalimy datę.
-
Dziewczyny, jak dziecko już się pojawi...wszystko będzie działo się błyskawicznie, trzeba będzie robić co trzeba i tyle...będzie dobrze, nie ma co się bać. Najtrudniejsze chyba pierwsze 3 miesiące, potem już lżej, a po 6 miesiącu dużo lepiej, bo i człowiek przywyknie, wdroży się - jakby dziecko już było od zawsze
Welonka, wow, jak czas leci, już poważnie się robi.
Pisałaś, że pragniesz więcej ruchu...Jak trzeba wypoczywaj, okres ciąży szybko minie, latem wyrobisz formę na spacerkach, więc się nie martw...ja latałam po sklepach, dźwigałam ciężkie siaty, Małą, w domu od podłóg, dwa pietra do sprzątania - i proszę odwarstwianie się kosmówki. U Ciebie też było, więc lepiej myśl na razie o trybie bardziej spokojnym, spoczynkowym, potem tylko stresy. Wiem, że dorbne spacery na pewno nie zaszkodzą.
A dziś wysłałam męża do jego mamy, z Małą, ja się lenie w domu, zaraz nawet się położę z książką albo zdrzemnę. Potem wpadają moi rodzice.
Jakie plany u Was?
Tynka, witaj
Jak szyjka się skróciła, jednak lepiej nieco się oszczędzać, jeszcze nie jest źle.
Będziesz pod kontrolą, więc nie denerwuj się na zapas, stresy w niczym nie pomogą.
Jak trzeba bierz L4, praca nie zająć, jeszcze w życiu się napracujesz.
-
summer86 wrote:Tegz, ja jeszcze nie znam daty, ale możliwe że będę miała później niż Ty
Mój lekarz jest na urlopie do końca lutego, w środę na wizycie może ustalimy datę.
to będzie 20 tydzień pierwszy dzień 21 tyg
summer86 lubi tę wiadomość
-
Ruth wrote:Teqz ja jeszcze nie mam terminu nawet hihi także się nie stresu
a prawdopodobnie bezie na początku lutego;-)
chociaz ja pewnie bede ostatnia w sensie ze bede az 22+5, widze wiekszosc ma tak do 21go skonczonego
a niektore to jeszcze wczesniej.
-
Welonka, u mnie Julia tez od bierzmowania - takie moje marzenie, jak będę miała córcię, że tak dam maleństwu na imię
Teraz Dominisia, mam młodszego brata Dominika, miał być dziewczynką i imię żeńskie w tej formie było wybrane. Od tamtej pory też mi sie podoba.
Na drugie będzie chyba Ewa, może coś jeszcze mi wpadnie w ucho. Ja daję dzieciom po dwa imiona.
Malinka, śliczne imię Karolina. Ja również mam na imię Agnieszka. Mało teraz Agnieszek, bardziej wysyp naszych imion był w latach 80 - tych. Jeszcze małej Agusi...nie widziałam i nie słyszałam.
Dla chłopca również podoba mi się Franciszek, ale też mam swoje typy na przyszłość
U mnie kontrola łożyska ok 19 stycznia, połówkowe może wtedy lekarz zrobi, bedzie to 19 tc? Chociaż chyba lepiej po 21tc? Kiedy to już dziecko większe i bardziej wykształcone.
Zapomniałam jeszcze napisać, wczoraj mnie dalej mocno bolało, pojechałam na SOR, niestety, internety zrobiły swoje, a raczej informacje o leżeniu plackiem i lekach. Ból zszedł na lewą nogę i doszedł taki miesiączkowy.
Nie powiedziałam, że miałam wizytę i usg wyszło jakie wyszło. Poprosiłam o sprawdzenie czy coś w środku brzucha się nie dzieje, bo podnosiłam Małą i od tego się zaczęło i wizyte mam dopiero we czwartek, a teraz święto i się boję. Powiedziałam, że martwię się czy coś tam się nie osunęło albo nie odkleiło...Lekarz zrobił usg...I stwierdził, że cech odklejania łożyska nie widzi...Już zgłupiałam, u mojego gina jeden z najlepszych sprzętów w Polsce, ten szpitalny...bardziej złom. U mojego prowadzącego wyraźnie było widać w przepływach krwawe ogniska. Sama od razu poznałam, bo tak miałam przy krwiaku. No zgłupiałam.
Już miałam spakowaną piżamę i klapki, w razie hospitalizcji, bo jednak dziecko najważniejsze. A tu nakaz spoczynkowego trybu życia, oszczędzanie się i Nos-pa.
We czwartek idę po L4 do gina, może zrobi szybkie usg i wypoczynek wczorajszy coś dał?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2018, 11:40
Sarrrra lubi tę wiadomość
-
Sarrrra wrote:Nie wierzę!!!ale zbieg okoliczności. Ja dokładnie te same imiona wybrałam ! Już od 10 lat
))
Hahaja też od 10 lat mam wybrane Gabriel, bo damskie wybieraliśmy z mężem 3-4 lata temu, czyli Lilia i Oliwia jak będzie kiedyś druga dziewczynka, choć ostatnio zaczęłam mieć wątpliwości co do imienia Oliwia, ale to i tak jeszcze nie urodziłam nawet pierwszego dziecka więc będziemy mieć dużo czasu do zastanawiania się
11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
01.06.2019 [*] Aniołek 7tc. -
Agnella wrote:U mnie kontrola łożyska ok 19 stycznia, połówkowe może wtedy lekarz zrobi, bedzie to 19 tc? Chociaż chyba lepiej po 21tc? Kiedy to już dziecko większe i bardziej wykształcone.
-
nick nieaktualny
-
Ja mam Weronika i jak bylam mała nie podobało mi sie bo wszędzie Paulinki Anie Karolinki a ja Weronka a teraz bardzo mi sie podoba bo znam tylko jedna Weronikę która ma urodziny tego samego dnia co ja tylko roczniki nie zgadzają się:d
Angela ja odpoczywam caly czas powoli zwiększam sowja aktywność ,ja ogarne pokój i czuje sie jakbym biegała,po tym co przeszłam boje sie co kolejek podnosić i mysle ze tak zostanie juz do konca ciazy .
W nocy dostałam prawie zawału jak śpię to mam kołdrę zwiniętą miedzy nogami
Przebudziłam sie na siku i wyciągam ta kołdrę patrzę s tu gdzie trzymam jest duza czerwona plama odrazu panika ciśnienie to chyba do 200skoczyło odrazu dotykam prześcieradła bielizny sucho patrzę jeszcze raz na kołdrę a to nie plama tylko róża czerwona wczoraj wieczorem oblekłam pościel biala w czerwone róże M powiedzial ze musi mnie chyba do jakiegoś psychologa wyslac bo jak tak dalej bedzie to do porodu nabawię sie jakiej nerwicy . -
Jakby ktos jeszcze nie czytal, a ciekawi go dlaczego wtedy a nie wtedy polowkowe:
"Teoretycznie przedział czasowy na badanie USG połówkowe to od 18 do 22 tygodnia ciąży. A dokładnie 18 tyg +0 dni, a 22 tyg + 6dni. Tyle w teorii – w praktyce wygląda to nieco inaczej. Powiem Wam z doświadczenia osoby, która wykonała tysiące takich badań, że najlepszy okres jest pomiędzy skończonym 20 tygodniem (20+0), a jeszcze nie skończonym 22 tygodniem (21+6). Wynika to z kilku kwestii – jedna to wielkość dziecka, a druga to kwestia prawna. Zacznijmy od tej pierwszej dużo bardziej według mnie istotnej. W 18 tygodniu dzieciątko ma około 250g (przypominam przy okazji, że po 14 tygodniu ciąży nie oceniamy już dzieciątka po długości ale właśnie po masie), a w 22 tygodniu jest dwa razy (2! RAZY) większe i waży około 500g. I teraz pytanie do Was: czy nie wydaje Wam się oczywiste, że dużo dokładniej da się ocenić struktury anatomiczne, które są już dwa razy większe ? Część struktur, takich jak serce czy dokładna ocena twarzy dziecka jest trudna przed 20 tygodniem. Często, gdy pacjentki przychodzą np. w 18 tygodniu – „bo już nie mogą się doczekać, a w internecie jest napisane, że można od 18 tygodnia” – to robię to badanie, ale aby mieć pewność, że dziecko jest zdrowe zapraszam pacjentkę ponownie po miesiącu. Warto dodać, że bardzo istotna jest tutaj też budowa ciała mamy. Jeżeli kobieta jest bardzo szczupła to rzeczywiście w 18 tygodniu można u 250g dzieciątka ocenić już wszystkie struktury obowiązkowe w tym badaniu. Lecz jeżeli kobieta ma BMI około 30 – to będzie to niemożliwe.
Górna granica wieku ciąży do tego badania wynika nie tyle z warunków anatomicznych, bo teoretycznie nawet 25 tydzień był by odpowiedni do badania z oceną całej anatomii – dziecko do 26 tygodnia ma jeszcze bardzo dużo miejsca, obraca się we wszystkie strony, pokazując każda część ciała. Kończyny mogą się wyprostować i można ocenić ich ruchomość – ALE – ta górna granica wynika z prawa. Ponieważ jest to badanie, w którym niestety możemy rozpoznać bardzo ciężkie wady płodu (tak zwane wady letalne), które prawnie, na prośbę pacjentki, mogą być wskazaniem do przerwania ciąży. Dlatego też to badanie musi być wykonane przed końcem 22 tygodnia ciąży." z bloga mamyginekolog. -
Dziewczyny biorące encorton, czy lekarz Wam już odstawił, jeśli tak to w którym tygodniu jeśli nie to do kiedy macie brać???
-
Sarrrra wrote:Teqz chodzi o to że do 22 t mamy poronuenie mimo że często kobieta rodzi własnymi siłami a od już poród? Eh
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2018, 12:01
-
nick nieaktualnyteqz wrote:To bedziemy razem czekac
chociaz ja pewnie bede ostatnia w sensie ze bede az 22+5, widze wiekszosc ma tak do 21go skonczonego
a niektore to jeszcze wczesniej.
będzie to u mnie wtedy 22tc+3d,tak więc bardzo blisko Ciebie
Mi lekarz powiedział,że połówkowe robi się między 20 a 24tc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2018, 12:04
-
Emisia35 wrote:Ja mam połówkowe 1 lutego,
Mi lekarz powiedział,że połówkowe robi się między 20 a 24tc. -
Emisia35 wrote:Ja mam połówkowe 1 lutego,
Mi lekarz powiedział,że połówkowe robi się między 20 a 24tc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2018, 12:12
-
nick nieaktualny