X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • Komcia Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na temat pieluch wielorazowych czytałam, że taki pakiet pieluch wielorazowy to obecnie koszt ok. 2tys i że zwraca się dopiero po jakimś czasie, ale jak doliczyć do tego prania to nie wiem czy to takie ekonomiczne. Chociaż pewnie te 2tys. dotyczyło jakiś konkretnych firmowych pieluch - nie pamiętam dokładnie.

gyxwroeqzjnzrj19.png
    piu3dqk3ljlr8vpa.png
  • KochamSłońce Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co patrzylam to one sa dosc drogie i sa rozmiary tak samo jak w pampersach, wiec trzeba kupowac nowy komplet a zeby ogarnac pranie to troche ich trzeba jednak miec.. Ostatnio widzialam pampersy eko w Rossmanie, przyjrze im sie blizej :)

8p3os65gnm7ai4h9.png
  • Axana Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2018, 12:21

Anitka201, Alphelia lubią tę wiadomość

atdcpiqv8drqss4a.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teqz wrote:
    ja tylko widziałam u rodziny kilkanaście lat temu, to wyglądało to jak koszmar, ciagle pranie, ja bym nie dała rady. Teraz chyba się już tak tych wielorazowych nie praktykuje, chyba, ze jest rodzina bardzo biedna to wyobrażam sobie, ze może dla takich osób jest to lepsze rozwiązanie.
    Wielorazowki są drogie wbrew temu co się myśli :-P ja się przymierzam aby teraz ich używać. Suszarka i tak stoi non stop, pralka chodzi co trochę, podobno używa się jakiś wkładów na kupę, którą można od razu wyrzucić. Pampersy są strasznie syfiaste niestety. Sama chemia a młoda zużywa tego mnóstwo :-(

Wonderland lubi tę wiadomość

age.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teqz wrote:
    ja tylko widziałam u rodziny kilkanaście lat temu, to wyglądało to jak koszmar, ciagle pranie, ja bym nie dała rady. Teraz chyba się już tak tych wielorazowych nie praktykuje, chyba, ze jest rodzina bardzo biedna to wyobrażam sobie, ze może dla takich osób jest to lepsze rozwiązanie.
    Oj to raczej nie jest interes dla biednych :-) ceny za takie „majtki” + wkłady są na prawdę wysokie i tak jak napisała kochamslonce kupuje się je rozmiarami. Z tego co wiem jest problem by od początku je stosować, poniewaz te najmniejsze są raczej na takie miesięczne dzieci (albo takie kolosy jak mój młody, który przy porodzie miał lekko ponad 4 kg).

• Arga Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Axana wrote:
    A propo Pampersów, nie wiem czy wiecie, ale jak macie zarejestrowaną kartę Rossnę w Rossmann to od 34tc do max. 1m po porodzie po otrzymaniu maila można na kartę odebrać 1 paczkę Pampers Premium Care 22szt. za 1 grosz :)
    Ale jak dodam dziecko? Bo ja mam na młodą i nie mam tam teraz opcji, że znowu jestem w ciąży.

age.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój młody miał uczulenie na pieluchy pampersa i np rossmanna. Jedynie dada jest Ok. Po innych miał potworne uczulenie. Nigdy nie próbowałam tych z lidla, a wielu znajomych sobie je chwali.

• teqz Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się bazowałam na tym co było kiedyś jeśli chodzi o te wielorazowe, w tych czasach się tym nie interesowałam bo bym nie miała nerwów to wszystko prac, dlatego dzięki za info o nowościach :D

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż zaprosił mnie dzisiaj na randkę :-) Kurcze bo zacznę się stresować :-)
    Młodego na noc odstawiamy do dziadków i mam nadzieje ze nie wywinie nam jakiegoś numeru z choroba :-)

Alphelia, lilek, klauuudia, Wonderland, witaminkab, cichyszept lubią tę wiadomość

• Sarrrra Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja to w ogóle na dzień dzisiejszy nie widzę się z jakimikolwiek pampersami :P
    ogólnie zastanawiam się jak to być mamą i jak to będzie... także ten na razie tylko takie mam zagwostki. ps czy myślicie o szkole rodzenia?

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    ogólnie zastanawiam się jak to być mamą i jak to będzie... także ten na razie tylko takie mam zagwostki. ps czy myślicie o szkole rodzenia?
    Ja idę do szkoły rodzenia pomimo że pewnie będę mieć cc. Ale są ciekawe warsztaty na które nie załapałam się poprzednio bo za późno poszłam i nie zdążyłam.

age.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eunice. wrote:

Mój mąż też często ogląda dużo filmików o śmierciach klinicznych i zauważył, że praktycznie wszystkie relacje tych ludzi- a są z różnych źródeł, różnych niezależnych produkcji- pokrywają się ze sobą i przedstawiają to samo.
    Moja mama w dzieci stwie przeszła smierć kliniczna. Była poważnie chora, mieszkała w małej miejscowości i wezwano do niej lekarze, minęło sporo czasu aż przyjechał. W momencie jak ja badał ona odpłynęła, a on powiedział dziadkom ze ich córka nie żyje. Po kilku minutach (?) się ocknęła. Wtedy nie doszukiwano się w tym śmierci klinicznej, dziadkowie traktowali to jako błąd lekarza, a niby ona stracila świadomość..
    Jako nastolatka mama trafiła na książkę „życie po życiu” i dopiero wtedy uświadomiła sobie co tak na prawdę wtedy się stało. Uczucie szczęścia jakie jej „tam” towarzyszyło czuła jeszcze wiele lat i jak twierdzi nie chciała stamtąd wracać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2018, 12:55

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    Haha ja pamietam ze przed młodym miałam tak samo. Co najlepsze ja przed młodym nigdy nie brałam obcego dziecka na ręce, nie lubiłam dzieci nie mówiąc o tym, ze żadnego wcześniej nie przewijalam :-)
    To po prostu instynkt robi swoje. Żadna szkoła rodzenia (teoria) Ci tego nie da co własne dziecko :-) nagle wiesz co masz robić :-) ale ogólnie polecam się wybrać do szkoły rodzenia :-) my razem z mężem chodziliśmy i spotkania z położna laktacyjna pomogły mi się ogarnąć w pierwszych dniach karmienia. Pomocne tez było zawijanie dziecka w Otulacz (uspokajanie) ale tego można się nauczyć z youtuba :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2018, 12:56

• teqz Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    Ja tez się zastanawiam jak ja sobie dam radę :D na szkole rodzenia jestem zapisana, myśle, ze niezaszkodzi a na pewno czegoś się nauczę :)

• Axana Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2018, 12:22

atdcpiqv8drqss4a.png
  • ptaszek Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do pampersów, jak noworodek zużywa ok 10-15 na dzień to chyba bym wysiadła jakbym miała tyle prać tych wielorazowych. Bo z czasem ich liczba spada do 5 na dzień, to wtedy może i dałoby radę.

U nas pierwsze ubieranie małej robił mój jeszcze w szpitalu bo go pielęgniarka uczyła i dał radę :-) Więc jak facet pierwszy raz w życiu przewija dziecko 3,3kg to wy laseczki też dacie radę :-) I pierwszy kąpał też on, a mnie uczyła dopiero po 3 dniach a tak tylko odpoczywałam. Strach jest ale to instynkt działa i nic trudnego.

Mój skarb 20-10-2015
    Mój drugi skarb- Nina 29-05-2018
  • Wonderland Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja używałam pieluch wielorazowych. Sprawa wygląda tak, że to nie jest taka tetra i ceratka jak kilkanaście lat temu i nie wiem czy to rzeczywiście rozwiązanie dla biednych ;)

Zdecydowałam się na wielorazówki ze względu na pupę dziecka, ale pracy przy tym nie ma jakoś dużo - trzymasz wszystko w zamkniętym pojemniku (np. wiaderku, ja akurat mam trochę przerobiony kosz na pieluchy Angelcare) i wrzucasz do pralki co dwa-trzy dni (piorę w 60 stopniach, niby można w 40 z dodatkami odkażającymi, ale jakoś dla mnie jest to niewystarczające; w 90 stopniach PULowy materiał zacząłby przeciekać), nie prasujesz, bo to zmniejsza chłonność pieluch.
    Są zwyczajowo dwa rozmiary - dla małych noworodków i one size od około 4 kg (regulowane są za pomocą napek, wciąż młody nie jest do końca odpieluchowany więc z tych one size korzystamy nadal), dlatego dużo osób zaczyna wielopieluchowanie po jakimś czasie, jak dziecko "pasuje" do one size.
    Jeśli chodzi o kupę, to jeśli ktoś ma duże opory, można kupić takie jednorazowe, cieniutkie wkładki do pieluch, które wyrzuca się z kupą, a wkład jest tylko mokry. Tak to pieluchę lekko się spłukuje ze "stałych zanieczyszczeń" i do pojemnika.
    Jest kilka rodzajów pieluch, zależy co komu pasuje. Otulacze+wkłady albo kieszonki (do środka wkłada się wkład chłonny i pielucha wygląda jak materiałowy pampers) albo takie które są już w całości AIO, SIO (razem z wkładami), ale schną przez to zdecydowanie dłużej. Ja mam każdy z tych rodzajów i każdego z nich używaliśmy, choć na różnym etapie preferowałam różne rozwiązania, np. odkąd młody chodził najbardziej lubiłam otulacze wełniane z wkładami bambusowymi (otulacze wełniane najlepiej przepuszczają powietrze, bo to po prostu pielucha uszyta z wełnianego materiału).
    Ekonomia - wg. mnie rzeczywiście można zaoszczędzić w stosunku do jednorazówek pod warunkiem, że kupuje się tanie chińskie piluchy wielorazowe. Ja postawiłam na polskie firmy (głównie Kokosi, Milovia, Ecodidi), to są drogie pieluchy, do tego dochodzi pranie które ja akurat robię długie, nie jakieś eco, więc myślę że wyjdzie albo porównywanie z ceną jednorazówek albo nawet ciut drożej. Początkowo kupiłam kilka pieluch na start, żeby zobaczyć jak nam się to będzie sprawdzało, ale okazało się że to się tylko tak wydaje, że z tym masa roboty, więc potem dokupowaliśmy co jakiś czas co nam się spodobało i uważaliśmy że się przyda.
    Podsumowując, ja osobiście polecam, ale warto wgłębić się w temat i zastanowić się czy się rzeczywiście chce, bo nie ma co ukrywać, na pewno pracy jest troszkę wiecej niż z pampersami (sporadycznie też były u nas używane). Drugi maluch też na pewno będzie wielopieluchiwany, więc odpadnie mi początkowy koszt zakupu pieluch - i tu możnaby może mówić już o oszczędności. Nie mam problemu z tym, żeby drugi synek nosił pieluchy po pierwszym, choć używanych przez inne dziecko pieluch bym nie kupiła (a jest taka mozliwość i to tez może generować oszczędności).
    Wywód dł€gi, może komuś się przyda. W razie pytań służę pomocą :)

Alphelia, Anitka201, Arga, pilik lubią tę wiadomość

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2018, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tylko dodam ze byłam na kursie Alpha z moim mężem. Świetne przeżycie. Jeszcze lepsi ludzie mimo że kurs był dwa lata temu do dziś mamy kontakt i się spotykamy. Franio właśnie na chrzestnego którego poznaliśmy na kursie. A dwa przez 10tyg nie trzeba kolacji raz w tyg gotować bo tam zjesz :)

Franek od małego używa pampersy z firmy Pampers raz go tylko uczulily pampersy które teściowa kupiła z jakieś dzikiej firmy.

• Alphelia Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wonderland Dzięki wielkie za długą i wyczerpującą odpowiedź :) Przeanalizujemy to wszystko z mężem i zastanowimy się nad tym tematem.

Wonderland lubi tę wiadomość

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
  • lilek Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2018, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry! Mój przedszkolak bawi się dziś na swoim pierwszym balu przebierańców, oczywiście jestem równie albo i bardziej podekscytowana od niego :d

Co do chrztów - Eunice, teqz -mądrego to i miło poczytać ;) sama nie ogarniam niewierzących, którzy chrzczą dzieci, ale są przypadki, np. Rodzice o różnych wyznaniach, gdzie ma to sens. Zresztą, chrzest nikomu krzywdy nie robi ;)

Do szkoły rodzenia przy synu nie chodziłam, ale miałam jakieś tam doświadczenie z dziećmi i postawiłam na własny instynkt, nie żałuję.

Pieluszki wielorazowe, nie wiem dokładnie jak działają, wiem tylko, że odpieluchowanie syna, kiedy zdarzała się dwójka w majtach, to było najgorsze haha, także pampki forever, u nas właściwie dady :)

Komcia lubi tę wiadomość

‹‹ 508 509 510 511 512 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ