X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2018, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dostałam książkę "ciężarówką przez 9 miesięcy". Chyba dzisiaj się za nią zabiorę. POdobno ciąża pokazana w humorystyczny sposób.

pilik, Kropka89, cichyszept lubią tę wiadomość

• Alphelia Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytałam też instaserial o miłości, a teraz jestem w trakcie czytania drugiej części o ślubie. Powiem tak: jestem zwolenniczką bardziej ambitnych książek. Pierwsza część rzeczywiście poszła mi szybko i w 2 dni ją przeczytałam, bo była niesamowicie śmieszna i absurdalna momentami (też się zastanawiałam jakim cudem ona jest z tym kolesiem?!). Jednak oceniając to pod kątem literackim to jest mnóstwo błędów (korekta jest bardzo słaba), sam styl pisania to nie jest coś co można porównać do normalnych pisarzy, tylko po prostu monolog gadatliwej laski o swoim życiu. Dość tandetne były dla mnie te końcówki rozdziałów zachęcające do przeczytania kolejnego. Teraz czytam drugą część i tu już jest Armageddon - duży chaos w narracji, łatwo się pogubić i też to irytuje takie skakanie z kwiatka na kwiatek z tematem, znów słaba korekta. Na razie ciężko mi dokończyć tę książkę, bo jest męcząca, a pierwsza część mimo wad była bardzo zabawna.
    Segregator jestem w ciąży też posiadam i jestem zadowolona, chociaż będąc za granicą nie jest może aż tak podręczny jak w Polsce.

pilik lubi tę wiadomość

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
  • teqz Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Summer i klarunia, co do wagi pamiętajcie, ze ona nie odzwierciedla dokładnie wagi waszych maluchów, usg nie jest w stanie dokładnie podać wagi wiec waga jest „mniej więcej” (ile razy słyszeliście o pomyłce np dziecko ważyło wg usg 3800 a rodziło się tego samego dnia ważąc 4200?), to po pierwsze, po drugie, jak już wspominano, dzieci rosną swoim tempem dlatego niektóre się rodzą po 4,5kg a inne po 3kg (1,5kg to spora różnica), raz wasz maluch może być 2 tygodnie do przodu a raz będzie równo z OM i to nie jest powód do niepokoju! Dzieci rosną w swoim tempie, pamiętajcie o tym. to, ze jecie więcej lub mniej, nie wpływa na dziecko, a na wasza wagę, naprawdę nie panikujcie bo niepotrzebnie się stresujecie i bardziej tym zaszkodzicie maluszkom.

Zobaczcie sobie ta tabletkę:
    http://www.kalendarzciazy.com/kalendarz/waga-dziecka-w-ciazy-tabela.php
    Nie wiem na ile jest dokładna, ale pokazuje różnice między waga w tym samym tygodniu :)

Anitka201 lubi tę wiadomość

• ka_tarzyna Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klarunia, trzymam kciuki za Twoją małą! Do jakiego lekarza zapisałaś się na USG?

Mnie moja lekarka też polecała "Ciężarówką przez 9 miesięcy", a są jeszcze inne książki z tej serii :-) np Dzieciozmagania

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2018, 11:25

Marya lubi tę wiadomość

gg643e5ei3b53o9s.png
    bl9cgu1rq4wedujs.png

07.2019 drugi naturalsik :-)
    10.2017 naturalsik :-)
    Mam 4❄️
    4 IUI, 2IVF, 2 transfery, 3 poronienia
    AMH 1,3, nasienie zmienne, fragmentacja 38%
  • zielonooka7 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy moze ktoras z was ma ksiazke Anny Lewandowskiej ,, Healthy mama ''badz Ani Dziedzic ,, Fit mom. Ciaza. '' ? Zastanawiam sie nad kupnem,ale jeszcze nie moge sie przekonac :p Moze jakies opinie ?

2nn3csqv5aa4ewil.png
    w5wqio4pmt9rfpnw.png

• Axana Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pilik, ja mam tak samo, uwielbiam mieć porządek i wszystko posegregowane. Wiem, że jakbym nie kupiła tego segregatora od Mamyginekolog to na pewno sama bym sobie zrobiła podobny bo nie wytrzymałabym z nieposegregowanymi dokumentami :D A w tym świetnie się odnajduję dlatego właśnie zabieram się do zakupu pediatrycznego, tym bardziej, że daje teraz kasę na WOŚP :)
    Marya wrote:
    ja dostałam książkę "ciężarówką przez 9 miesięcy". Chyba dzisiaj się za nią zabiorę. POdobno ciąża pokazana w humorystyczny sposób.

Polecam! Uwielbiam ją czytać :D Super się czyta, zabawna i lekka, a jednocześnie przemyca troszkę wiedzy medycznej :) Ja czytam jeszcze "W oczekiwaniu na dziecko" ale to typowa encyklopedia ciąży, a ta co wspomniałaś to jak opowiadanie :)

Ma to też drugą część "Dzieciozmagania" Kaz Cookie, i zachęcona ciążową na pewno się w nią zaopatrzę :)
    W ogóle polecam szukać nowych na allegro bo ja kupiłam 15zł taniej niż w empiku już z wysyłką z księgarni internetowej!

Ja się przymierzam do zakupu jeszcze dwóch książek:
    - "W Paryżu dzieci nie grymaszą"
    - "Najszczęśliwsze niemowlę w okolicy"

atdcpiqv8drqss4a.png
  • eunice. Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2018, 18:58

bl9c6iye5ipn0gv6.png
    w5wqjw4zjdm5vewv.png
    iv09df9h9ufd8f4g.png
    [*] grudzień 2015. Puste jajo płodowe.
  • enti Debiutantka

Wysłany: 13 stycznia 2018, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, jestem tu nowa, choć od wczoraj kilkanaście stron udało mi się podczytać ;)
    Mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do swojego grona - choć zapewne nie nadrobię wszystkiego co tu pisałyście :)

Bardzo spodobała mi się dyskusja o chrzcie! Ja jestem trochę w kropce w tym temacie, bo jak bym mogła to bym nie chrzciła (no najzwyczajniej w świecie jestem nie wierząca), starszego syna też bym najchętniej do komunii nie posłała, ale mąż chce. Zaakceptowałabym to bez problemu gdyby ta chęć wynikała z głębokiej wiary, a raczej jest tak, że wynika z tego, że decyzji o nie chrzczeniu czy nie posłaniu do komunii nie zaakceptuje jego część rodziny. Na razie rozmawiamy, a czasu jest jeszcze sporo, bo jestem w 20 tygodniu ciąży ;)

Marya, summer86, cichyszept, Arga lubią tę wiadomość

wstępny termin porodu: 28 maj
  • teqz Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zielonooka7 wrote:
    A czy moze ktoras z was ma ksiazke Anny Lewandowskiej ,, Healthy mama ''badz Ani Dziedzic ,, Fit mom. Ciaza. '' ? Zastanawiam sie nad kupnem,ale jeszcze nie moge sie przekonac :p Moze jakies opinie ?
    Ja mam healthy mama i nic szczególnego, dużo przepisów (które są wg mnie średnio ciekawe), zdjęć ćwiczeń (można znaleźć na necie filmiki). Kupiłam w przypływie emocji typu „będę cwiczyc”, ale teraz ta książka leży nietknięta w szafie i wątpię żebym do niej jeszcze zajrzała, ale najlepiej jakbyś wybrała się gdzies do sklepu (w Empiku maja) i obejrzała i zobaczyła czy Tobie się podoba :)

zielonooka7 lubi tę wiadomość

• enti Debiutantka

Wysłany: 13 stycznia 2018, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To od razu jeszcze napiszę o wielkości malucha: póki to są takie małe odchylenia to nie ma co się tym stresować :) Mój starszy synek na początku rósł super, a potem coraz wolniej i wolniej, miał maleńki obwód brzuszka - no ogólnie był chudy jak szczypiorek. Jasne że się tym martwiłam. Jak się urodził w 41 tygodniu to miał 57cm i 2700g, czyli rzeczywiście drobnica ;) A jak miał 3 miesiące to na samej piersi dobił do poziomu KLUSKA czyli 7,5kg. Teraz jest raczej szczupłym i wysokim ośmiolatkiem :)
    Teraz też zaczynałam na połówkowym od dzieciaka większego o tydzień, a teraz już zmalała o 9 dni, więc wychodzi nawet mniej niż z daty OM. Ale postanowiłam, że tym razem nie mam zamiaru się tym pzejmować ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2018, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    enti wrote:
    Cześć dziewczyny, jestem tu nowa, choć od wczoraj kilkanaście stron udało mi się podczytać ;)
    Mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do swojego grona - choć zapewne nie nadrobię wszystkiego co tu pisałyście :)

Bardzo spodobała mi się dyskusja o chrzcie! Ja jestem trochę w kropce w tym temacie, bo jak bym mogła to bym nie chrzciła (no najzwyczajniej w świecie jestem nie wierząca), starszego syna też bym najchętniej do komunii nie posłała, ale mąż chce. Zaakceptowałabym to bez problemu gdyby ta chęć wynikała z głębokiej wiary, a raczej jest tak, że wynika z tego, że decyzji o nie chrzczeniu czy nie posłaniu do komunii nie zaakceptuje jego część rodziny. Na razie rozmawiamy, a czasu jest jeszcze sporo, bo jestem w 20 tygodniu ciąży ;)
    Witaj wsrod czerwcowek ;) dodalam cie do naszej grupy

• enti Debiutantka

Wysłany: 13 stycznia 2018, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję! To od razu uzupełnię statystykę: u nas będzie dziewczynka, ale imienia jeszcze nie mamy ;)

Kropka89, Marya lubią tę wiadomość

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marya wrote:
    Ja nie lubię tej książki. Dostałam od znajomych i po kilku tygodniach odstawiłam bo mnie wręcz wkurzała.

• Ruth Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie stresujcie się wielkością maluchów :-) mój w 16 tyg miał 9'5cm.. mało, ale wszystkie inne wymiary wskazują na to, że jest -5dni do TP z OM, co u mnie się zgadza, bo owulacja była przed samą @ :-)

f2w3rjjgkyeh1vkk.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teqz dobrze napisałaś bo np u mnie ginekolog twierdził ze dziecko do 40 tygodnia nie dobije do 3,8 kg jakie było zdziwienie jak kilka dni później w 38 tc ten sam lekarz odbierał poród i młody miał lekko ponad 4 kg.
    Podobno kluczowe do pomiarów są 2 pierwsze usg, kolejne nie powinno się łączyć z przewidywanym terminem porodu.

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj martwiłam się zeby nie rozłożyło młodego. Dzisiaj umieram, dopadło mnie okropne przeziębienie :-(
    Na szczęście zaliczyliśmy udany wieczór z mężem wiec przynajmniej tyle dobrego :-)

Hatfe lubi tę wiadomość

• welonka Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W szwagierki w rodzinie dziewczyna urodziła 3 córki każda ciąża donoszona największe dziecko jakie urodziła z waga 2600 najmniejsze 1800 mała ma teraz 6 lat jest drobniutka ale jest bardzo energiczna i wszędzie jej pełno :)

Chcialam kupic książkę ale nie wiem jaka jest fajna z której można dużo ciekawych rzeczy dowiedzieć się czasem kupuje gazetki jak jakis temat mi sie spodoba

age.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonka książka np „w oczekiwaniu na dziecko” jest napisana jak encyklopedia. Zależy czego szukasz :-)

• Sarrrra Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Język niemowląt Tracy hogg

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • A_n_k_a_80 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny
    Kiedys czytalam, ze jest wsrod nas pielegniarka. Mam pytanie.
    Dzisiaj bylam na krzywej i pani z diagnostyki najpier ukladala pojemniki prozniowe z krwia pacjetow potem nie myjac rak wyjela pasek z opakowania wsadzila do glukometru...dopiero teraz zalozyla rekawiczki...przebila palec moj palec jednorazowym urzadzeniem do tego celu i pobrala krople krwi na pasek glukometru ewidetnie dotykajac mojego palca paskiem, dodam ze wczesniej segregowala probki krwi pacjetow... czy mozna sie przez takie dotkniecie czyms zarazic, hcv, hbs,hiv? niby nie bylo na tym pasku widac krwi, ale sam fakt ze te pojemniki ktore pani segregowala mogly byc ubrudzone krwia...czy powinnam powtorzyc jakies badania? Kurde robilam juz hiv hbs i hcv i na hcv mam przeciwciala, ten hiv mnie tez nie wystraszyl, najbardziej obawiam sie tego hbs tzn wzw typ B. Pomozecie mi rozwiklac problem, czy moglam sie zarazic?

Niby ta pani ktora mi krew pobierala powinna umyc rece lub zdezynfekowac zeby nie narazac siebie i nas, ale moze ona juz weszla w rutyne nie koniecznie dobra dla nas pacjetow.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2018, 16:06

oar8xzkrz2cmciig.png

klz9df9hkt3kb3im.png

bfarxzdvckdf86xs.png
‹‹ 511 512 513 514 515 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ