CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
A_n_k_a_80 wrote:Witam dziewczyny
Kiedys czytalam, ze jest wsrod nas pielegniarka. Mam pytanie.
Dzisiaj bylam na krzywej i pani z diagnostyki najpier ukladala pojemniki prozniowe z krwia pacjetow potem nie myjac rak wyjela pasek z opakowania wsadzila do glukometru...dopiero teraz zalozyla rekawiczki...przebila palec moj palec jednorazowym urzadzeniem do tego celu i pobrala krople krwi na pasek glukometru ewidetnie dotykajac mojego palca paskiem, dodam ze wczesniej segregowala probki krwi pacjetow... czy mozna sie przez takie dotkniecie czyms zarazic, hcv, hbs,hiv? niby nie bylo na tym pasku widac krwi, ale sam fakt ze te pojemniki ktore pani segregowala mogly byc ubrudzone krwia...czy powinnam powtorzyc jakies badania? Kurde robilam juz hiv hbs i hcv i na hcv mam przeciwciala, ten hiv mnie tez nie wystraszyl, najbardziej obawiam sie tego hbs tzn wzw typ B. Pomozecie mi rozwiklac problem, czy moglam sie zarazic?
Niby ta pani ktora mi krew pobierala powinna umyc rece lub zdezynfekowac zeby nie narazac siebie i nas, ale moze ona juz weszla w rutyne nie koniecznie dobra dla nas pacjetow.
W prubówkach próżniowych właśnie chodzi o to aby nie mieć styczności z krwią jest to tak zwany układ zamknięty i raczej małe jest prawdopodobieństwo styczności z krwią chyba, że pani specjalnie dotykałą by gumki wewnątrz korka która miała styczność z krwią ale to bardzo wątpliwe ponieważ gumka i korek jest tak wyprofilowana aby utrudnić tam dostęp. Myślę, że nie ma możliwości aby Cię czymś zaraziła. Na przyszłość zwróć jej uwagę aby zdezynfekowała ręce.
pilik lubi tę wiadomość
-
madziula9022 wrote:W prubówkach próżniowych właśnie chodzi o to aby nie mieć styczności z krwią jest to tak zwany układ zamknięty i raczej małe jest prawdopodobieństwo styczności z krwią chyba, że pani specjalnie dotykałą by gumki wewnątrz korka która miała styczność z krwią ale to bardzo wątpliwe ponieważ gumka i korek jest tak wyprofilowana aby utrudnić tam dostęp. Myślę, że nie ma możliwości aby Cię czymś zaraziła. Na przyszłość zwróć jej uwagę aby zdezynfekowała ręce.
Wiem 50% mojej winy, jedyne co zauwazylam to jak wchodzilam na ostatnie pobranie to jedna probowka ale juz po mojej wizycie, jednak byla brudna z krwi, mi ostatnia probke pobierala strzykawka i przelewala to do probowki, ale glowy nie dam uciac czy prozniowej, zdecydowanie widzialam wtedy ze kapla jej krew na rekawiczke. Z zyly pobierala mi sterylnie krew, tzn odkazala i w rekawiczce, a z palca mi pobrala na ten pasek ktory montowala gola reka po segregowaniu probowek prozniowych, potem szla jeszcze do komputera wiec swiadomie by chyba ,chorob nie roznosila wsrod personelu. Te drasniecie co biora probke z palca jest mikro wiec tez watpie, zeby sie dostalo cos z tego paska przez takie drasniecie, gorzej jakby to byla zyla i uklucie.no coz poczekam i spytam gina czy powtarzac jakies badania i po jakim czasie zeby miec pewnosc
Wiem ze marudze i moglam jej zwrocic uwage, ale same rozumiecie ciaza i w domu dziecko wolalabym byc zdrowa.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2018, 18:12
-
Dziewczyny czy ktoras z was moze stosowala AMOL w ciazy ? Chodzi o smarowanie nie picie. Wiecie czy sa jakies przeciwwskazania ? Przeziebienie mnie rozklada totalnie plus zatoki, dlatego myslalam, zeby chociazby na te zatoki zastosowac, ale nie wiem czy mozna
-
pilik wrote:Anka jak bardzo się stresujesz to zapytaj na najbliższej wizycie lekarza czy i jakie badanie zrobić. Szanse na zarażenie są bardzo niskie więc to raczej kwestia czy będzie Cię to dręczyło czy nie.
Spytam na kolejnej wizycie gina czy to zostawic...
Teraz sprawdzilam na hbs bylam szczepiona i mam 163 przeciwcial, wiec chyba nie ma sie co martwic, bo tym najlatwiej sie zarazic, pomylilam to z hcv ktory i tak mam wynik ok niereaktywny. Czytalam i do zakarzenia hiv i hcv trzeba okolo kropli krwi a tyle to napewno nie widzialam jak juz to skrzepnieta mogla byc na probowce, najwazniejsze ze mam szczepienie na hbs bo tym to o 1000 razy szybciej niz czym innym zakaznym mozna sie zarazic. Hiv szybko ginie w naturalnych warunkach wiec narazie nie sieje afery, wazne ze to nie bylo zwiazane z pobieraniem dozylnym tylko z pobraniem kropli z palca.
-
A_n_k_a_80 wrote:Krzywa cukrowa ma
Na czczo
86,20
Po godzinie
113,30
Po dwoch
93,50
Cukrzycy brak
Anka, a zapytam czemu juz robiłaś krzywa? Miałaś w poprzedniej ciazy? Ja tez juz jestem po jednej krzywej w tej ciazy, na szczescie poki co tez wyszło spokoale powtórka mnie czeka miedzy 26 a 28 tc
a u mnie gin mi zleciła krzywa, bo w ciazy z synkiem, niestety miałam cukrzyce
Marcelek ❤️❤️
Mikuś
-
Pysiaczek89 wrote:Anka, a zapytam czemu juz robiłaś krzywa? Miałaś w poprzedniej ciazy? Ja tez juz jestem po jednej krzywej w tej ciazy, na szczescie poki co tez wyszło spoko
ale powtórka mnie czeka miedzy 26 a 28 tc
a u mnie gin mi zleciła krzywa, bo w ciazy z synkiem, niestety miałam cukrzyce
Nie mialam w pierwszej, szczerze tez sie zastanawialam nawet go pytalam czemu mowi zrob i tyle.Pysiaczek89 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
zielonooka7 wrote:Dziewczyny czy ktoras z was moze stosowala AMOL w ciazy ? Chodzi o smarowanie nie picie. Wiecie czy sa jakies przeciwwskazania ? Przeziebienie mnie rozklada totalnie plus zatoki, dlatego myslalam, zeby chociazby na te zatoki zastosowac, ale nie wiem czy mozna
Ja stosowałam, konsultowałam wcześniej z ginekologiem i smarować można
zielonooka7, pilik lubią tę wiadomość
-
Leira, mój nic takiego nie sugerował. Dał jedynie jakieś broszurki o ciąży, odżywianiu itd. Z tym że mój to facet, więc może nie mieć zielonego pojęcia o takich książkach
-
nick nieaktualnyLeira wrote:Czy Wam też ginekolog sugerował zakup książki ciążowej?
Moja ginka, na ostatniej wizycie powiedziała, żebym kupiła sobie książkę "W oczekiwaniu na dziecko" i przeczytała sobie.
Ciekawe -
A tak odnośnie ostatnich zmian na OF i BBF, czy któraś z Was ma wykupiony dostęp Premium? Zamierzacie go kontynuować po nowych cenach?
Ja wcześniej wykupiłam, z tym że za 3 miesiące płaciło się niewiele więcej niż teraz wynosi opłata miesięczna.
Szkoda, że tak ograniczyli dostęp do funkcjonalności w ramach zwykłego dostępu.