CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Tròjka wrote:Mysle, że nie jest to nic strasznego ale po co się męczyć. Najcięższy czas dopiero przed nami i problem może się pogłębiać. Warto żebyś zwróciła uwagę na codzienne czynności jak je wykonujesz, czy dzwigasz, czy podnosisz coś na wyprostowanych czy ugiętych kolanach, wstawanie z łóżka przekręcając się na bok a nie tak jakbyś brzuszki robiła. Nawet zakładanie butów albo w klęku na jednych kolanie lub na siedząco. To wszystko ma duży wpływ na nasz układ ruchu i również na takie dolegliwości
oby w aptece coś mieli dobrego, bo straaaassznie nie lubię chodzić do lekarzy
(chyba, ze usg to jestem pierwsza haha)
-
Niestety leżenie tu nie pomaga
też masz ograniczona możliwość ruchu, a to on sprawia że nasze mięśnie stają się dobrze dokrwione i dotlenione. Przebywanie w jednej pozycji przez długi czas może przynieść w skutkach własnie takie dolegliwości. Heheh z tym USG to chyba my wszystkie tak mamy
-
Hej dziewczyny dzieki za wszystkie odpowiedzi, właśnie na ostatniej wizycie go niezapokoilo ze szyjka jak nisko ale powiedział ze czasem tak po prostu jest i powiedział tylko ze jakbym zauważyła plamienia to odrazu sie zgłosić ale nie mam plamienia tylko ten strasznie dziwny do niczego nie podobny ból jakby ciągnęło w dół ;/ na forach wyczytałam ze dziewczyny czuja coś takiego ale w 8 miesiącu zaraz przed porodem a tu sie 5 dopiero zaczął ;/ mam wizytę w cztwarek moze uda mi sie jakoś przetrzymac do tego czasu ale jeszcze raz dzieki za odpowiedz
-
Tròjka wrote:Dokładnie mam to samo...jakbym miała okres i od razu widzę że wargi sromowe większe są po prostu lekko spuchnięte...w poprzedniej ciąży wyszły mi jakoś w 25tc
na szczęście zaraz po porodzie się wchonely, niestety te na lyddze nie całkiem
biorę cyclo 3fort nie kapie się tylko biorę letnie prysznice, noszę pończochy uciskowe i mam nadzieję dotrwać jakoś do porodu
Poprzednio miałam na nodze i tez w miarę się wchłonęły teraz lewa noga jest w opłakanym stanie.. -
teqz wrote:Hej dziewczyny,
Od kilku dni meczy mnie mrowienie po prawej stronie na wysokości kości udowej (pole bólu jest tak mniej więcej wielkości dłoni). Dzieje sie to tylko jak kładę sie spać, w ciągu dnia nic takiego sie nie dzieje. Nie umiem już tego wytrzymać, mrowienie zmienia się w jakby parzenie, nie mogę na żadnym boku wyleżeć i dopiero jak wstanę to przechodzimało o tym jest na necie, podejrzewam, ze jakiś nerw jest uciskany przez ciąże. Miała któraś tak kiedyś? Myślicie, ze to powód to pójścia do internisty?
A śpisz może z poduszka ciążowa (rogal, C itp) bo jeśli nie to te może pomoc. Ja w poprzedniej ciazy się przed nią broniłam by ostatecznie kupić w 8 miesiącu i wtedy nie wyobrażałam sobie spania bez niejteraz tez muszę ja wyciągnąć
I podkładanie poduszek tak naprawdę mało daje, ta ciążowa coś w sobie ma ze fajnie się jest w stanie na niej ułożyćWiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2018, 10:42
-
Witam, kilka dni jakoś nie wchodziłam na forum i nie wiem czy nadgonię
jestem już w 19 tygodniu, ruchów nie czuję, choć ze dwa razy było jakby takie przelewanie i bulgotanie.
Dziś idę do hematologa na konsultacje odnośnie heparyny czy zostać przy 0,4 czy zwiększać do 0,6. Jednak już po jednym zastrzyku dimery z 1670 spadły mi do 487 więc chyba dobrze zareagowałam.
TSH mam najniższe w całym swoim życiu 0,276 niby jeszcze norma w ciąży ale chyba w przyszłym miesiącu pójdę do endokrynologa.
Co do dolegliwości ciążowych to łapią mnie kurcze łydek i zaczynam coraz ciężej oddychać. Dodatkowo łatwo wpadam w stany płaczu potem zaraz mi przechodzi i znowu nachodziJakaś jestem rozchwiana emocjonalnie.
Jeszcze jest zimno na dworze i nie chce mi się iść na spacer z młodą.
Chyba dzis posprzątam dom a jutro jej jakoś wynagrodzę i zabiorę ją do bawialni (oby mi się to udało)
-
Arga tylko na podstawie dimerów zwiększają Ci heparynę czy jeszcze jakieś inne zmienne, waga lub inne badania lekarz brał pod uwagę???
-
Anitka201 wrote:Trójka a ile tabletek cyclo3fort dziennie łykasz? Zastanawiam się czy 2 -3 wystarcza czy zwiększyć dawkę.
-
Anitka201 wrote:Moja bliska koleżanka miała podobnie i do końca ciazy (mniej więcej od 20 tc) korzystała z usług fizjoterapeuty. Mimo ze dziewczyna jest szczupła to siadł jej kręgosłup j miała ucisk w jednej nodze który powodował mrowienie. Bała się zeby to nie przeszło w rwę kulszowa. Wiem ze korzystała również z masażu.
A śpisz może z poduszka ciążowa (rogal, C itp) bo jeśli nie to te może pomoc. Ja w poprzedniej ciazy się przed nią broniłam by ostatecznie kupić w 8 miesiącu i wtedy nie wyobrażałam sobie spania bez niejteraz tez muszę ja wyciągnąć
I podkładanie poduszek tak naprawdę mało daje, ta ciążowa coś w sobie ma ze fajnie się jest w stanie na niej ułożyćtak mam poduszkę ciążowa (C) od 3 miesiąca ciąży już i ja kocham
Anitka201 lubi tę wiadomość
-
welonka wrote:Teqz ja mam taki bol biodra w nocy jak za długo leżę na tym boku .
Ja pierwsze ruchy poczułam 20tc i dalej sa delikatne puknięcia i nie są częste.
Wczoraj zaczęliśmy 21 tcu nas chyba od tego tygodnia zaczynają się wizyty połówkowe
Co do pierwszych ruchów to ja czuje już kilka tygodni (to moja pierwsza ciaza), ale ginekolog powiedziała, ze prawdopodobnie przez to, ze jestem drobna i maluch bardzo duży jest i to dlatego. -
Tròjka wrote:Biorę 2 dziennie, tak lekarz mi zalecił i na ulotce też tak piszą. Te większe dawki to jak np przy hemoroidach przez krótki okres czasu się stosuje. Ale szczerze mam wrażenie, że to wszystko g.... pomaga
-
klarunia1978 wrote:Arga tylko na podstawie dimerów zwiększają Ci heparynę czy jeszcze jakieś inne zmienne, waga lub inne badania lekarz brał pod uwagę???
Zbadałam jeszcze układ krzepnięcia i fibrynogen. Po wizycie napiszę jak było i chyba się zważę na wszelki wypadek -
Blanka, dobrze, że we czw wizyta, przynajmniej sie uspokoisz. Staraj się robić przerwę w siedzeniu, bo długie siedzenie, a wiadomo jak to jest jak się pracuje, nie mysli się o pauzie...Przynajmniej na 15 min odejdź od kompa.
Tegz, u mnie drętwiał pośladek, strasznie się denerwowałam, bo do tego bolał krzyż....Myślałam, że to od ciąży...Pośrednio tak, organizm przeciążony, muszę więcej odpoczywać. Myślę, że u Ciebie od leżenie tak może być, czy polegujesz często tylko na jednym boku???
A ja w nocy miałam 38,5 i kaszlałam jak stary gruźlik, aż brzuch na dole bolał, rano skoczyłam do lekarza...mam szmery w oskrzelach, już zapalenie się zaczyna, dostałam Amoksilav, podobno ten antybiotyk nie przechodzi przez łożysko. Wolałabym domowymi sposobami się wyleczyć. Póki co nie wzięłam leku. Temp. spadła, ale czuję się naprawdę kiepsko. Poczekam do wieczora i jak będzie wtedy zacznę przyjmować
Jak nie urok to sr...ka
Dziewczyny, a jak U was przeziębienia, jak się czujecie?
Sarrra, a gdzie masz łożysko? Przecież nie masz jeszcze 20 tygodnia, wtedy najczęściej pierworódki czują maluszkaJa w ciąży z córcią poczułam pierwsze ruchy, prędzej może lekkie smyrania i taką rybkę. U ciebie pierwsza ciąża, także spokojnie, jeszcze doczekasz ruchów, a potem kopniaków, że będziesz miała dość, bo dziecko pokopię Ci pęcherz
Ja po dwóch ciążach już się nauczyłam, że z tymi ruchami różnie, nie martwiłam się tez jak koleżanka mi mówiła,że już w 16 tc czuję kopniaki, nie porównywałam i nie martwiłam się. Każda ciąża inna.
-
Sarrra ja pierwszą ciążę czułam jakoś wcześniej niż teraz. To było około 17/18 tydzień ciąży. Ale byłam wtedy znacznie szczuplejsza
Teraz coś czuję od około 19 tygodnia raczej i to naprawdę delikatnie. Więc to nie prawda, że drugą czuje się wcześniej
Wydaje mi się , że dziecko cały czas jest plecami do mojego brzucha odwrócone a przytula się do kręgosłupa
Może wieczorem jest inaczej ale ja wtedy usypiam młodą i padam więc nie czuję dziecka ( łóżysko mam z przodu).