X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysiaczku, trzymam mocno kciuki za Ciebie <3 Daj znac po zabiegu.

Welonka, ja miewam takie bóle. Lekarz nie wie z czego wynikaja na USG ani w wynikach nie znajduje przyczyny. Sprawdzal też nerki. Zalecil magnez i nospe jesli bol będzie uciążliwy. Ze wzgledu na te bóle nie odstawił mi jeszcze luteiny.

Ktoś pytal o wizytę w piątek - ja wizytuję, umowiłam sie do drugiego lekarza na konsultacje, bo mój jest na urlopie. Chce sprawdzić czy infekcja ustąpila i czy z wielkością malucha na pewno wszystko ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 21:27

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka201 wrote:
    Sarra ja mam (w 21 tc) jakieś 1,5-2 kg na plusie. Tzn na początku schudłam 3 kg i liczę już od tej niższej wagi. Ja planuje dobić do 10-12 kg czyli tyle ile trzeba. Mam nadzieje ze tym razem nie zatrzyma mi się tyle wody w organizmie :-/
    To ja zd3cydowanie za szybko tyje. Muszę coś z tym zrobić.

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • cichyszept Koleżanka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    A propo jedzenia przed ciaza schudłam 3 kg do 56 kg. Miałam dietę że nie m8ge słodyczy itd gin mi kazał. W tyłku piękne 91 cm. Wchodzę na wagę a tam po 4 miesiącach ciazy już plus 5 kg . Szooook. A w dupie 95.5 cm . Powiedziałam sobie ze m9ge przytyć maks 11.5 kg ale boję się że nie wyjdzie bo jeszcze 5 pełnych miechów zostało:/

Ja wazylam przed ciąża 53kg z drobnymi. teraz na liczniku mam już 62kg, a to jeszcze nawet nie połowa. Przy moim wzroście to pewnie będę się pod koniec wlokła z balkonikiem pod brzuchem :P

7u22vfxm0wxufvzx.png
  • cichyszept Koleżanka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam takie pytanko. Od dłuższego czasu, gdy leżę i próbuje wstać, strasznie ciągnie mnie w prawej nodze od posladka po sama lydke. Czasami wręcz muszę prosić kogoś o pomoc przy wstawaniu, bo czuje, jakby ta noga mi się "blokowala". Od czego to może być?

30 stycznia druga tura po prenatalnych, 1 lutego wizyta kontrolna a 8 lutego połówkowe. Prawie półtora tygodnia ujezdzania po okolicy mnie czekają.

Co myślicie o malowaniu paznokci w ciąży?

7u22vfxm0wxufvzx.png
  • _nina_ Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra ja tyję więcej, ale już się przyzwyczaiłam, że mój organizm w ciąży szaleje, jakby musiał coś nadganiać. Ledwo minęłam połowę a mam już +8,4kg. Według mojego BMI sprzed ciąży mogę przytyć od 12,5-18kg... i zazwyczaj kończy się w okolicach 16kg. Tyle dobrze, że potem wracam do dawnej wagi, bo bym się załamała.

• summer86 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cichyszept, ja maluje jedynie bezbarwną odzywka raz w tygodniu. Przed ciążą używałam kolorowych lakierów ale wtedy malowanie było częściej.
    Większośc jest zdana, że malowanie jak i hybrydy nie szkodzą, ale ja jakos postanowiłam ograniczyć.

Za to z makijażu nie rezygnuję, a wiem że częśc kobiet ogranicza stosowanie kosmetyków w ciąży.

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • teqz Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    Pamiętaj, ze każda inaczej będzie tyć, także na spokojnie. Jakie miałaś bmi przy ciąży? Bo jeśli poniżej 20stu to normalne ze będziesz więcej przybierać na wadze niż osoba z np bmi 27. Ja przytyłam +4kg póki co, ale na początku przytyłam szybko i potem nagle spadłam o 2kg mimo tego, ze nie miałam w ogóle mdłości itp. Nie przejmuj sie waga :)

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    Niekoniecznie, w 1 ciazy na tym etapie miałam na plusie jakieś 5 kg i nagle waga stanęła i praktycznie do rozwiązania dobiłam do 9 kg. Kolka dni przed porodem zarrzymalo mi się kilka kg wody. Wydaje mi się ze organizm sam to reguluje. Kontroluj przyrost ale nie możesz się głodzić :-)

• teqz Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cichyszept wrote:
    Mam takie pytanko. Od dłuższego czasu, gdy leżę i próbuje wstać, strasznie ciągnie mnie w prawej nodze od posladka po sama lydke. Czasami wręcz muszę prosić kogoś o pomoc przy wstawaniu, bo czuje, jakby ta noga mi się "blokowala". Od czego to może być?

30 stycznia druga tura po prenatalnych, 1 lutego wizyta kontrolna a 8 lutego połówkowe. Prawie półtora tygodnia ujezdzania po okolicy mnie czekają.

Można malować i można robić hybrydy na spokojnie. Ja przez pierwsze kilka miesięcy robiłam hybrydy, ale teraz mam swoje naturalnie tak mocne, ze od miesiąca jadę na normalnych lakierach :)

• Wonderland Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam ok 3 kg na plusie. Jak na razie porównywalnie do ciąży z synkiem, także nie jest źle, bo wtedy miałam na koniec 8 kg na plusie (pewnie w dużej mierze przez to, że nie zatrzymywała mi się woda). 10-12 jest dla mnie ok.
    Sarrrra, nie patrz na wymiary, bo przecież w ciąży działają hormony rozluźniające połączenia kostne. Jakoś to dziecko musi się przecisnąć ;) Relaksyna powoduje też np. powiększenie stopy w czasie ciąży - po ciąży stopa czasem wraca do swoich rozmiarów, a czasem nie.
    Po ciąży z synkiem przez jakieś pół roku nie mogłam wcisnąć się w spodnie sprzed ciąży, mimo że brzuch szybko mi spadł, a dodatkowo ważyłam mniej niż przed ciążą. Dopiero jak mi się wszystko "poschodziło" z powrotem, to okazało się, że spodnie sprzed ciąży są nawet trochę za luźne.

Anitka201 lubi tę wiadomość

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • pilik Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrra nie nie, ja pod Bielskiem mieszkam i tu się zapisałam ;).
    Co do niezdrowego jedzenia dzisiaj musiałam cos zjeść w markecie i wzięłam w końcu sałatkę w kfc... ale kiepska była ;) trzeba było kanapkę i fryty :p
    Ja wagowo stoję w miejscu... już się troszkę martwię. Brzuch i piersi rosną, a na wadze nic... jestem -1kg od wagi wyjściowej (przy mdlosciach schudłam dwa kg na początku i póki co jeden wrócił), ale czuje że jak zacznę rosnąć to kg polecą że aż strach ;)

Ból od uda przez całą nogę to może być rwą kulszowa spowodowana uciskiem na nerwy, ja się z tym męczę, nie raz ze łzami piec minut się zbieram żeby wstać i pójść do łazienki...

ds022el.png

u4uGp2.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Summer ja właśnie od ponad tygodnia nie przyjmuje duphastonu czasem mam wrażenie ze ten bol jest od kręgosłupa tez mam brac nospe i sama sobie dodałam magnez.

Co do smaków to mnie prawie w ogóle nie ciągnie do słodkiego ale od czasu do czasu mam dzień ze musze zjeść coś słodkiego ,bardziej podchodzą mi ostre rzeczy ,lody mile widziane ale tylko śmietankowe :-)

Ja mam nadzieje ze moja waga nie przekroczy 65 kg :)

age.png
  • anna23 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pilik wrote:
    Sarrra nie nie, ja pod Bielskiem mieszkam i tu się zapisałam ;).
    Co do niezdrowego jedzenia dzisiaj musiałam cos zjeść w markecie i wzięłam w końcu sałatkę w kfc... ale kiepska była ;) trzeba było kanapkę i fryty :p
    Ja wagowo stoję w miejscu... już się troszkę martwię. Brzuch i piersi rosną, a na wadze nic... jestem -1kg od wagi wyjściowej (przy mdlosciach schudłam dwa kg na początku i póki co jeden wrócił), ale czuje że jak zacznę rosnąć to kg polecą że aż strach ;)

Ból od uda przez całą nogę to może być rwą kulszowa spowodowana uciskiem na nerwy, ja się z tym męczę, nie raz ze łzami piec minut się zbieram żeby wstać i pójść do łazienki...
    Gdzie pod Bielskiem???

qb3c3e5e1lyfyhp2.png
    m3sx3e5ese0n0fi2.png
  • kokkosanka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    Byłam dziś na polowkowych:) gin obejrzał wszystkie narządy maluszka i nie miał żadnych zastrzeżeń. Szyjka ok a wagę wyliczył na 313g. W końcu udało się podejrzeć płeć i ponoć ma być chłopak. Mąż zadowolony, a ja tyle czekałam na to info, ze jestem zdezorientowana;) ale najważniejsze aby był zdrowy i prawidłowo się rozwijał!
    U mnie na wadze prawie 3 kg do przodu. Do świąt cały czas było 1kg, a teraz powoli idzie w górę. Ponoć najwięcej przybiera się w 2 trymestrze, a jego połowa już za mną, więc liczę że nie będzie tragedii;) nadal chodzę w swoich zwykłych jeansach, ale muszę kupić w końcu jakieś ciążowe, bo zaczynają cisnąć i muszę odpinac guzik;) mam takie cieńsze wiosenne z poprzedniej ciąży, ale teraz na nie za zimno..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2018, 00:16

Alphelia, Anitka201, Arga, Magda33, lilek, Kropka89, pilik, Wonderland, Marya lubią tę wiadomość

dqprj48abcqcj6gc.png
    km5sdf9h2wz9wpdb.png
  • kokkosanka Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 00:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do szkoły rodzenia to chodziłam i sobie chwalę. Wiadomo że to tylko teoria i wszystko i tak wyjdzie w praniu.. No ale zawsze można podpytać, popatrzeć itd. Dla mnie były ważne kwestie opieki nad dzieckiem, pielęgnacji i ogólnie postępowania z takim maluchem, bo nie miałam wcześniej styczności z noworodkiem. Inne dziewczyny interesowały bardziej tematy związane z porodem, pozycje, techniki relaksacyjne, oddech itp.
    Zwiedzaliśmy porodówke w naszym szpitalu, mieliśmy spotkanie z pediatra, ratownikiem medycznym, fizjoterapeuta, logopeda..
    Warto rozszerzyć swoją wiedzę, posłuchać rad, anegdotek. To wszystko później zaowocuje większą pewnością siebie przy malutkim bobasku. Przynajmniej ja miałam taką nadzieję;) a poza tym nowe znajomości i odskocznia od domowego życia na L4:P oczywiście wtedy tak myślałam, bo teraz się nie nudze;)

Anitka201 lubi tę wiadomość

dqprj48abcqcj6gc.png
    km5sdf9h2wz9wpdb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 stycznia 2018, 06:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kokkosanka wrote:
    Cześć dziewczyny!
    Byłam dziś na polowkowych:) gin obejrzał wszystkie narządy maluszka i nie miał żadnych zastrzeżeń. Szyjka ok a wagę wyliczył na 313g. W końcu udało się podejrzeć płeć i ponoć ma być chłopak. Mąż zadowolony, a ja tyle czekałam na to info, ze jestem zdezorientowana;) ale najważniejsze aby był zdrowy i prawidłowo się rozwijał!
    U mnie na wadze prawie 3 kg do przodu. Do świąt cały czas było 1kg, a teraz powoli idzie w górę. Ponoć najwięcej przybiera się w 2 trymestrze, a jego połowa już za mną, więc liczę że nie będzie tragedii;) nadal chodzę w swoich zwykłych jeansach, ale muszę kupić w końcu jakieś ciążowe, bo zaczynają cisnąć i muszę odpinac guzik;) mam takie cieńsze wiosenne z poprzedniej ciąży, ale teraz na nie za zimno..
    Zazdraszczam... :(
    Ja płeć może poznam 1 lutego...
    Jeszcze tyyyyle czasu...ehh...:(

• Tròjka Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cichyszept wrote:

A w jaki sposób wstajesz? W ciąży pogłębia się lordoza lędźwiowa ci sprzyja takim dolegliwościom. Profilaktyka powinna już trochę pomóc plus wzmocnienie mięśni grzbietu.

f2w3rjjgku0ijq5v.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś wizytuję, nie mogę się doczekać z wreszcie zobaczę co słychać u naszej dzidzi :)

Nie mam dziś nawet jak zrobić obiadu, bo jestem poza domem, więc liczę na to, że uda się wyciągnąć męża do maca na moją pierwszą wizytę w ciąży haha xD ale chyba się nie uda przekonać :( a już przed spaniem marzyłam co sobie zamówię xD

welonka, anna23 lubią tę wiadomość

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wonderland wrote:
    Ja mam ok 3 kg na plusie. Jak na razie porównywalnie do ciąży z synkiem, także nie jest źle, bo wtedy miałam na koniec 8 kg na plusie (pewnie w dużej mierze przez to, że nie zatrzymywała mi się woda). 10-12 jest dla mnie ok.
    Sarrrra, nie patrz na wymiary, bo przecież w ciąży działają hormony rozluźniające połączenia kostne. Jakoś to dziecko musi się przecisnąć ;) Relaksyna powoduje też np. powiększenie stopy w czasie ciąży - po ciąży stopa czasem wraca do swoich rozmiarów, a czasem nie.
    Po ciąży z synkiem przez jakieś pół roku nie mogłam wcisnąć się w spodnie sprzed ciąży, mimo że brzuch szybko mi spadł, a dodatkowo ważyłam mniej niż przed ciążą. Dopiero jak mi się wszystko "poschodziło" z powrotem, to okazało się, że spodnie sprzed ciąży są nawet trochę za luźne.
    Jak zwykle szczegółowo to opisałaś :-)
    Mimo ze zatrzymało mi się sporo wody to tydzień po porodzie miała 20 kg na minusie, brzuch wklęsły i wszystkie spodnie na mnie wisiały. Szybko musiałam wymienić garderobę na mniejsza. Mam nadzieje ze po tej ciazy będzie podobnie :-)

Wonderland lubi tę wiadomość

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kokkosanka wrote:
    Co do szkoły rodzenia to chodziłam i sobie chwalę. Wiadomo że to tylko teoria i wszystko i tak wyjdzie w praniu.. No ale zawsze można podpytać, popatrzeć itd. Dla mnie były ważne kwestie opieki nad dzieckiem, pielęgnacji i ogólnie postępowania z takim maluchem, bo nie miałam wcześniej styczności z noworodkiem. Inne dziewczyny interesowały bardziej tematy związane z porodem, pozycje, techniki relaksacyjne, oddech itp.
    Zwiedzaliśmy porodówke w naszym szpitalu, mieliśmy spotkanie z pediatra, ratownikiem medycznym, fizjoterapeuta, logopeda..
    Warto rozszerzyć swoją wiedzę, posłuchać rad, anegdotek. To wszystko później zaowocuje większą pewnością siebie przy malutkim bobasku. Przynajmniej ja miałam taką nadzieję;) a poza tym nowe znajomości i odskocznia od domowego życia na L4:P oczywiście wtedy tak myślałam, bo teraz się nie nudze;)
    Dokładnie dlatego ja uważam ze warto pójść na szkole rodzenia i gadanie ze to się nikomu nie przyda mnie nie przekonuje, a wręcz denerwuje.
    Mnie dożo dały spotkania z położna laktacyjna, fizjoterapeuta i pediatra. Najwiecej pomogła laktacyjna, później miałam pewność ze chce karmić piersią i mniej więcej wiedziałam jak przystawić zeby się nie poranić.
    Jeśli chodzi o kwestie porodu to najwiecej zapamiętał mój mąż i w czasie porodu zdałam się na niego i na położna, która poród przeprowadzała. Wiec każdy wyniósł coś dla siebie :-)

Wonderland lubi tę wiadomość

‹‹ 523 524 525 526 527 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ