X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • malinka201666 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te dziadki to...
    Pamiętam,że jak jechałam na ktg w pierwszej ciąży parę dni po terminie to stał dziadek obok mnie a jakaś babka do mnie dlaczego mu nie ustąpię miejsca a co ona nie mogła? Powiedziałam że za mną są wolne siedzenia i babka się zamknęła :p

tomania2806 lubi tę wiadomość

26.05.2025 Dwa ❤️❤️
    05.06.2025 USG I trym.-wszystko ok 😁
    17.06.2025-Panorama,zdrowe 🩷🩷
    11.07.2025- 11,1 cm i 11,61 cm dzidziusiów 🩷
    5.08.2025 -połówkowe
    13.08.2025-gin
    26.08.2025-poradnia w szpitalu
    29.08.2025-Echo serduszek
    preg.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś bym tylko słodkie jadła eh. Nic innego mi nie wchodzi. Czekam na dostawę pączków ;-)

welonka, Magda33 lubią tę wiadomość

age.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mów mi o pączkach! Zjadłabym takie dobre pączki z Polski... *.*

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
  • anieszka Ekspertka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Im więcej czytam i się dowiaduję tym mniej wiem. Niesamowite ile ciąża może przysporzyć wątpliwości. Tak wiele mam pytań a nie wiem czy otrzymane odpowiedzi są dla mnie wystarczające?
    Maleństwo ułożone jest pośladkowo. Codziennie robi backflipy :D i mam nadzieję, że pomału będzie się układał buźką do świata. Jeszcze ma sporo czasu.
    Co myślicie o szkole rodzenia? Dotychczas miałam przed oczami szkoły jak w amerykańskich filmach - choćby w krzywym zwierciadle. Ale w Zabrzu na porodówce takie zajęcia kosztują 150 zł, jest to 7 spotkań (1 raz w tygodniu) po 1,5h. Moim zdaniem cena nie jest wygórowana.
    Czy macie na oku szpital, w którym będziecie rodzić? Czym się sugerujecie przy wyborze (miejsce, gdzie pracuje lekarz prowadzący; dobry standard/personel?)
    Nadal nie wiem co to jest stawianie się brzucha. Teorię poznałam ale chyba tego nie doświadczyłam - lub doświadczyłam a nie odróżniam?
    Nawiązując do tego co pisałyście o ustąpywaniu miejsc. Głupio zabrzmi ale jeżdżąc autobusami niejednokrotnie miałam wątpliwość, czy kobieta jest w ciąży czy może po prostu tak wygląda. Sugerując wolne miejsce nie chciałam żeby źle to odebrała. Więc może nie powinnyście się tym zamartwiać, najwyraźniej bardzo dobrze wyglądacie. A jeśli nie czujecie się na siłach dajcie komuś wyraźnie do zrozumienia żeby ustąpił.
    Póki co dotychczas nie miałam konieczności wykorzystywania brzucha.Wczorajsza waga wskazywała 55 a piłka wyraźnie rośnie. Mam siedzący tryb pracy więc stanie/chodzenie też jest wskazane ale jakbym źle się czuła to nie omieszkałabym powiedzieć żeby ustąpił mi miejsca - nikt nie odmówi.

oar8yx8dab4u94zl.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na początku powiedziałam ze będę rodzic w szpitalu ktory mam pod nosem bo blisko po miesięcznym pobycie w tym szpitalu na ginekologii stwierdziłam ze juz wole pojechać dalej do szpitala w ktorym pracuje moj lekarz opinie szpital ma różne ,zbyt dużego wyboru nie mam.

age.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak często sobie pozwalacie na maka. ? Czy tylko ja się rozpuszczam;)

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anieszka wrote:
    Cześć dziewczyny. Im więcej czytam i się dowiaduję tym mniej wiem. Niesamowite ile ciąża może przysporzyć wątpliwości. Tak wiele mam pytań a nie wiem czy otrzymane odpowiedzi są dla mnie wystarczające?
    Maleństwo ułożone jest pośladkowo. Codziennie robi backflipy :D i mam nadzieję, że pomału będzie się układał buźką do świata. Jeszcze ma sporo czasu.
    Co myślicie o szkole rodzenia? Dotychczas miałam przed oczami szkoły jak w amerykańskich filmach - choćby w krzywym zwierciadle. Ale w Zabrzu na porodówce takie zajęcia kosztują 150 zł, jest to 7 spotkań (1 raz w tygodniu) po 1,5h. Moim zdaniem cena nie jest wygórowana.
    Czy macie na oku szpital, w którym będziecie rodzić? Czym się sugerujecie przy wyborze (miejsce, gdzie pracuje lekarz prowadzący; dobry standard/personel?)
    Nadal nie wiem co to jest stawianie się brzucha. Teorię poznałam ale chyba tego nie doświadczyłam - lub doświadczyłam a nie odróżniam?
    Nawiązując do tego co pisałyście o ustąpywaniu miejsc. Głupio zabrzmi ale jeżdżąc autobusami niejednokrotnie miałam wątpliwość, czy kobieta jest w ciąży czy może po prostu tak wygląda. Sugerując wolne miejsce nie chciałam żeby źle to odebrała. Więc może nie powinnyście się tym zamartwiać, najwyraźniej bardzo dobrze wyglądacie. A jeśli nie czujecie się na siłach dajcie komuś wyraźnie do zrozumienia żeby ustąpił.
    Póki co dotychczas nie miałam konieczności wykorzystywania brzucha.Wczorajsza waga wskazywała 55 a piłka wyraźnie rośnie. Mam siedzący tryb pracy więc stanie/chodzenie też jest wskazane ale jakbym źle się czuła to nie omieszkałabym powiedzieć żeby ustąpił mi miejsca - nikt nie odmówi.
    Podobno fajna jest szkoła rodzenia w Chorzowie. Jedna z dziewczyn z forum polecala. Jest na NFZ. Co do szpitala ja kieruje się opinią i lekarzem. Wybrałam Bytom blok 5a .Zabrze też jest dobrym szpitalem bardzo.

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    Dziewczyny jak często sobie pozwalacie na maka. ? Czy tylko ja się rozpuszczam;)

Ja na razie w ogóle :P Chociaż jak czytam, że któraś z Was je z maca, to sama mam ochotę :D

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
  • teqz Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anieszka wg mnie szkoła rodzenia jest ok, ja mam za darmo wiec na pewno skorzystam. Zawsze nauczysz się czegoś nowego, moja koleżanka w pierwszej ciąży nie chodziła, w drugiej poszła i mówiła, ze bardzo żałowała, ze w pierwszej ciąży się tam nie udała.
    Stawianie brzucha - Twój brzuch zamienia się w nieziemsko twarda kulkę i macica jest widoczna wręcz gołym okiem z zewnątrz (u mnie jak leze)
    Szpital - ja od zawsze wiedziałam, ze jak będę w ciąży to chce iść prywatnie rodzic bo jestem dość dziwna, tzn nie lubię przebywać w tak intymnej sytuacji z obcymi ludźmi (tj po porodzie), chce dobra opiekę, chce szpital, który nie będzie mi się kojarzył z umieralnia, gdzie mogę mieć swój pokój i rodzic w jakiej chce pozycji, wole zapłacić sporo kasy, ale mieć dobre wspomnienia z porodu. Płacisz - wymagasz, wiec nie ma opcji, ze Cię ktoś tam zle potraktuje. Mam może spory kawałek bo to ponad 80km, ale nie chciałabym rodzic w państwówce :) (wybrana Profamilia z Łodzi)

• malinka201666 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chciałam rodzić na kamienskiego ale lekarze się zwalniają i nie wiadomo co dalej to myślę o klinikach lub borowskiej,oczywiście chodzi o Wrocław :)
    Do szkoły rodzenia chodziłam i rzeczywiście trochę się tam nauczyłam :)

26.05.2025 Dwa ❤️❤️
    05.06.2025 USG I trym.-wszystko ok 😁
    17.06.2025-Panorama,zdrowe 🩷🩷
    11.07.2025- 11,1 cm i 11,61 cm dzidziusiów 🩷
    5.08.2025 -połówkowe
    13.08.2025-gin
    26.08.2025-poradnia w szpitalu
    29.08.2025-Echo serduszek
    preg.png
  • eunice. Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2018, 18:59

Alphelia lubi tę wiadomość

bl9c6iye5ipn0gv6.png
    w5wqjw4zjdm5vewv.png
    iv09df9h9ufd8f4g.png
    [*] grudzień 2015. Puste jajo płodowe.
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    Podobno fajna jest szkoła rodzenia w Chorzowie. Jedna z dziewczyn z forum polecala. Jest na NFZ. Co do szpitala ja kieruje się opinią i lekarzem. Wybrałam Bytom blok 5a .Zabrze też jest dobrym szpitalem bardzo.
    W bytomiu przy szpitalu nr 2 jest szkoła bezpłatna. Cykl 10 zajęć zaczyna się 22.01 o 17:00. Tematyka bardzo szczegółowa. Następny kurs zaczyna się za 6 tyg. Chyba zacznę już w pon. Grupa teoretyczna 20 os a praktyczna 10 os.

Tel: (32) 786-15-99 ; 506-488-387 ; 783 948 881

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 17:07

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • eunice. Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2018, 18:59

bl9c6iye5ipn0gv6.png
    w5wqjw4zjdm5vewv.png
    iv09df9h9ufd8f4g.png
    [*] grudzień 2015. Puste jajo płodowe.
  • pilik Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarra dopytaj z tą szkołą bo ja dostałam informacje że owszem jest darmowa na NFZ ale dla kobiet po 21tc, czyli dla Ciebie w tym drugim terminie bu dopiero było (przynajmniej u nas). Ja się zapisałam internetowo i mam czekać na kontakt, jak się do końca miesiąca nie odezwą to będę dzwonić.
    Też chce iść bardziej żeby do ludzi wyjsć bo mnie meczy samotne siedzenie w domu ciągle, a za bardzo nikogo nie znam z okolicy...
    A i chce żeby mąż się czegoś dowiedział :p to tez dla mnie ważne ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 18:15

ds022el.png

u4uGp2.png
  • anna23 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na szkołę rodzenia też idę na nfz, zapisałam się w internecie i czekam aż zadzwonią, że to już dla mnie czas :) Jest to moje pierwsze dziecko więc stwierdziłam, że pochodzę ;) koleżanka była tymi lekcjami zachwycona.

Na maca sobie pozwalam jak mam ochotę ;) ale bardziej mnie tam teraz ciągnie na lody. Mogłabym jeść codziennie.

Dziś przyszła dla Adasia koszula, żeby w wakacje mógł razem z dziadkiem wczasować się na ogrodzie : https://naforum.zapodaj.net/thumbs/85e66afa5d51.jpg

teqz, lilek, Magda33, Agnella, pilik, Alphelia lubią tę wiadomość

qb3c3e5e1lyfyhp2.png
    m3sx3e5ese0n0fi2.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anna23, koszulka jest boska :-D

Dopegyt (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    Acard 150
    ————-

2018👦 Ignacy
    2019👦 Jan
    2023 7tc 💔
    26.11. 2025 ❤️ czekamy na Stasia

preg.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chodzicie na zajęcia same czy z partnerami ? Ja bym poszla ale samej mi tak głupio a wiem ze moj nie brdzie mogl chodzić bo praca.

Miewacie wieczorne bole pleców przypominające miesiączkowe?

age.png
  • anna23 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonka na tą co ja będę chodzić mówią, które zajęcia są w pojedynkę, a które z partnerem (np. kiedy jechać do porodu, ubieranie i pielęgnacja maluszka - na takich zajęciach się jest razem).

Koszula kosztowała aż 12 zł na stronie next :P

qb3c3e5e1lyfyhp2.png
    m3sx3e5ese0n0fi2.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy szkola rodzenia mi sie przyda, to Moj M. nalega, zeby tam isc. U nas zajecia SA bezplatne dla ludzi zameldowanych w moim miescie, tyle, ze mozna je zaczac w 6 miesiacu ciazy, u nas to bedzie marzec :)

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pilik wrote:
    Sarra dopytaj z tą szkołą bo ja dostałam informacje że owszem jest darmowa na NFZ ale dla kobiet po 21tc, czyli dla Ciebie w tym drugim terminie bu dopiero było (przynajmniej u nas). Ja się zapisałam internetowo i mam czekać na kontakt, jak się do końca miesiąca nie odezwą to będę dzwonić.
    Też chce iść bardziej żeby do ludzi wyjsć bo mnie meczy samotne siedzenie w domu ciągle, a za bardzo nikogo nie znam z okolicy...
    A i chce żeby mąż się czegoś dowiedział :p to tez dla mnie ważne ;)
    Piki jutro jeszcze raz tam zadzwonię. Ale nie martw się za 6 tyg też będzie tworzona grupa i na tą można przyjść. Będziemy już w 21 tyg. Nic mi takiego babka nie mówiła że płatne do 21 tyg. Zadzwonię jutro i dam znać. Ja myślę że za 6 tyg też nie będzie za późno a podobno jest tam fajnie o j m9zna by było się poznać:p

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
‹‹ 521 522 523 524 525 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ