X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • malinka201666 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te dziadki to...
    Pamiętam,że jak jechałam na ktg w pierwszej ciąży parę dni po terminie to stał dziadek obok mnie a jakaś babka do mnie dlaczego mu nie ustąpię miejsca a co ona nie mogła? Powiedziałam że za mną są wolne siedzenia i babka się zamknęła :p

tomania2806 lubi tę wiadomość

23.10.2009 Alan
    29.05.2018 Karolek
    26.04.2021 Misiu
    preg.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś bym tylko słodkie jadła eh. Nic innego mi nie wchodzi. Czekam na dostawę pączków ;-)

welonka, Magda33 lubią tę wiadomość

age.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mów mi o pączkach! Zjadłabym takie dobre pączki z Polski... *.*

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
  • anieszka Ekspertka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Im więcej czytam i się dowiaduję tym mniej wiem. Niesamowite ile ciąża może przysporzyć wątpliwości. Tak wiele mam pytań a nie wiem czy otrzymane odpowiedzi są dla mnie wystarczające?
    Maleństwo ułożone jest pośladkowo. Codziennie robi backflipy :D i mam nadzieję, że pomału będzie się układał buźką do świata. Jeszcze ma sporo czasu.
    Co myślicie o szkole rodzenia? Dotychczas miałam przed oczami szkoły jak w amerykańskich filmach - choćby w krzywym zwierciadle. Ale w Zabrzu na porodówce takie zajęcia kosztują 150 zł, jest to 7 spotkań (1 raz w tygodniu) po 1,5h. Moim zdaniem cena nie jest wygórowana.
    Czy macie na oku szpital, w którym będziecie rodzić? Czym się sugerujecie przy wyborze (miejsce, gdzie pracuje lekarz prowadzący; dobry standard/personel?)
    Nadal nie wiem co to jest stawianie się brzucha. Teorię poznałam ale chyba tego nie doświadczyłam - lub doświadczyłam a nie odróżniam?
    Nawiązując do tego co pisałyście o ustąpywaniu miejsc. Głupio zabrzmi ale jeżdżąc autobusami niejednokrotnie miałam wątpliwość, czy kobieta jest w ciąży czy może po prostu tak wygląda. Sugerując wolne miejsce nie chciałam żeby źle to odebrała. Więc może nie powinnyście się tym zamartwiać, najwyraźniej bardzo dobrze wyglądacie. A jeśli nie czujecie się na siłach dajcie komuś wyraźnie do zrozumienia żeby ustąpił.
    Póki co dotychczas nie miałam konieczności wykorzystywania brzucha.Wczorajsza waga wskazywała 55 a piłka wyraźnie rośnie. Mam siedzący tryb pracy więc stanie/chodzenie też jest wskazane ale jakbym źle się czuła to nie omieszkałabym powiedzieć żeby ustąpił mi miejsca - nikt nie odmówi.

oar8yx8dab4u94zl.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na początku powiedziałam ze będę rodzic w szpitalu ktory mam pod nosem bo blisko po miesięcznym pobycie w tym szpitalu na ginekologii stwierdziłam ze juz wole pojechać dalej do szpitala w ktorym pracuje moj lekarz opinie szpital ma różne ,zbyt dużego wyboru nie mam.

age.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak często sobie pozwalacie na maka. ? Czy tylko ja się rozpuszczam;)

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anieszka wrote:
    Cześć dziewczyny. Im więcej czytam i się dowiaduję tym mniej wiem. Niesamowite ile ciąża może przysporzyć wątpliwości. Tak wiele mam pytań a nie wiem czy otrzymane odpowiedzi są dla mnie wystarczające?
    Maleństwo ułożone jest pośladkowo. Codziennie robi backflipy :D i mam nadzieję, że pomału będzie się układał buźką do świata. Jeszcze ma sporo czasu.
    Co myślicie o szkole rodzenia? Dotychczas miałam przed oczami szkoły jak w amerykańskich filmach - choćby w krzywym zwierciadle. Ale w Zabrzu na porodówce takie zajęcia kosztują 150 zł, jest to 7 spotkań (1 raz w tygodniu) po 1,5h. Moim zdaniem cena nie jest wygórowana.
    Czy macie na oku szpital, w którym będziecie rodzić? Czym się sugerujecie przy wyborze (miejsce, gdzie pracuje lekarz prowadzący; dobry standard/personel?)
    Nadal nie wiem co to jest stawianie się brzucha. Teorię poznałam ale chyba tego nie doświadczyłam - lub doświadczyłam a nie odróżniam?
    Nawiązując do tego co pisałyście o ustąpywaniu miejsc. Głupio zabrzmi ale jeżdżąc autobusami niejednokrotnie miałam wątpliwość, czy kobieta jest w ciąży czy może po prostu tak wygląda. Sugerując wolne miejsce nie chciałam żeby źle to odebrała. Więc może nie powinnyście się tym zamartwiać, najwyraźniej bardzo dobrze wyglądacie. A jeśli nie czujecie się na siłach dajcie komuś wyraźnie do zrozumienia żeby ustąpił.
    Póki co dotychczas nie miałam konieczności wykorzystywania brzucha.Wczorajsza waga wskazywała 55 a piłka wyraźnie rośnie. Mam siedzący tryb pracy więc stanie/chodzenie też jest wskazane ale jakbym źle się czuła to nie omieszkałabym powiedzieć żeby ustąpił mi miejsca - nikt nie odmówi.
    Podobno fajna jest szkoła rodzenia w Chorzowie. Jedna z dziewczyn z forum polecala. Jest na NFZ. Co do szpitala ja kieruje się opinią i lekarzem. Wybrałam Bytom blok 5a .Zabrze też jest dobrym szpitalem bardzo.

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    Dziewczyny jak często sobie pozwalacie na maka. ? Czy tylko ja się rozpuszczam;)

Ja na razie w ogóle :P Chociaż jak czytam, że któraś z Was je z maca, to sama mam ochotę :D

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
  • teqz Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anieszka wg mnie szkoła rodzenia jest ok, ja mam za darmo wiec na pewno skorzystam. Zawsze nauczysz się czegoś nowego, moja koleżanka w pierwszej ciąży nie chodziła, w drugiej poszła i mówiła, ze bardzo żałowała, ze w pierwszej ciąży się tam nie udała.
    Stawianie brzucha - Twój brzuch zamienia się w nieziemsko twarda kulkę i macica jest widoczna wręcz gołym okiem z zewnątrz (u mnie jak leze)
    Szpital - ja od zawsze wiedziałam, ze jak będę w ciąży to chce iść prywatnie rodzic bo jestem dość dziwna, tzn nie lubię przebywać w tak intymnej sytuacji z obcymi ludźmi (tj po porodzie), chce dobra opiekę, chce szpital, który nie będzie mi się kojarzył z umieralnia, gdzie mogę mieć swój pokój i rodzic w jakiej chce pozycji, wole zapłacić sporo kasy, ale mieć dobre wspomnienia z porodu. Płacisz - wymagasz, wiec nie ma opcji, ze Cię ktoś tam zle potraktuje. Mam może spory kawałek bo to ponad 80km, ale nie chciałabym rodzic w państwówce :) (wybrana Profamilia z Łodzi)

• malinka201666 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chciałam rodzić na kamienskiego ale lekarze się zwalniają i nie wiadomo co dalej to myślę o klinikach lub borowskiej,oczywiście chodzi o Wrocław :)
    Do szkoły rodzenia chodziłam i rzeczywiście trochę się tam nauczyłam :)

23.10.2009 Alan
    29.05.2018 Karolek
    26.04.2021 Misiu
    preg.png
  • eunice. Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2018, 18:59

Alphelia lubi tę wiadomość

bl9c6iye5ipn0gv6.png
    w5wqjw4zjdm5vewv.png
    iv09df9h9ufd8f4g.png
    [*] grudzień 2015. Puste jajo płodowe.
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    Podobno fajna jest szkoła rodzenia w Chorzowie. Jedna z dziewczyn z forum polecala. Jest na NFZ. Co do szpitala ja kieruje się opinią i lekarzem. Wybrałam Bytom blok 5a .Zabrze też jest dobrym szpitalem bardzo.
    W bytomiu przy szpitalu nr 2 jest szkoła bezpłatna. Cykl 10 zajęć zaczyna się 22.01 o 17:00. Tematyka bardzo szczegółowa. Następny kurs zaczyna się za 6 tyg. Chyba zacznę już w pon. Grupa teoretyczna 20 os a praktyczna 10 os.

Tel: (32) 786-15-99 ; 506-488-387 ; 783 948 881

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 17:07

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • eunice. Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2018, 18:59

bl9c6iye5ipn0gv6.png
    w5wqjw4zjdm5vewv.png
    iv09df9h9ufd8f4g.png
    [*] grudzień 2015. Puste jajo płodowe.
  • pilik Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarra dopytaj z tą szkołą bo ja dostałam informacje że owszem jest darmowa na NFZ ale dla kobiet po 21tc, czyli dla Ciebie w tym drugim terminie bu dopiero było (przynajmniej u nas). Ja się zapisałam internetowo i mam czekać na kontakt, jak się do końca miesiąca nie odezwą to będę dzwonić.
    Też chce iść bardziej żeby do ludzi wyjsć bo mnie meczy samotne siedzenie w domu ciągle, a za bardzo nikogo nie znam z okolicy...
    A i chce żeby mąż się czegoś dowiedział :p to tez dla mnie ważne ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 18:15

ds022el.png

u4uGp2.png
  • anna23 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na szkołę rodzenia też idę na nfz, zapisałam się w internecie i czekam aż zadzwonią, że to już dla mnie czas :) Jest to moje pierwsze dziecko więc stwierdziłam, że pochodzę ;) koleżanka była tymi lekcjami zachwycona.

Na maca sobie pozwalam jak mam ochotę ;) ale bardziej mnie tam teraz ciągnie na lody. Mogłabym jeść codziennie.

Dziś przyszła dla Adasia koszula, żeby w wakacje mógł razem z dziadkiem wczasować się na ogrodzie : https://naforum.zapodaj.net/thumbs/85e66afa5d51.jpg

teqz, lilek, Magda33, Agnella, pilik, Alphelia lubią tę wiadomość

qb3c3e5e1lyfyhp2.png
    m3sx3e5ese0n0fi2.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anna23, koszulka jest boska :-D

Dopegyt (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    ————-

2018👦
    2019👦
    2023 7tc 💔
    2025 ❤️ czekamy na Ciebie!

preg.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chodzicie na zajęcia same czy z partnerami ? Ja bym poszla ale samej mi tak głupio a wiem ze moj nie brdzie mogl chodzić bo praca.

Miewacie wieczorne bole pleców przypominające miesiączkowe?

age.png
  • anna23 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonka na tą co ja będę chodzić mówią, które zajęcia są w pojedynkę, a które z partnerem (np. kiedy jechać do porodu, ubieranie i pielęgnacja maluszka - na takich zajęciach się jest razem).

Koszula kosztowała aż 12 zł na stronie next :P

qb3c3e5e1lyfyhp2.png
    m3sx3e5ese0n0fi2.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy szkola rodzenia mi sie przyda, to Moj M. nalega, zeby tam isc. U nas zajecia SA bezplatne dla ludzi zameldowanych w moim miescie, tyle, ze mozna je zaczac w 6 miesiacu ciazy, u nas to bedzie marzec :)

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pilik wrote:
    Sarra dopytaj z tą szkołą bo ja dostałam informacje że owszem jest darmowa na NFZ ale dla kobiet po 21tc, czyli dla Ciebie w tym drugim terminie bu dopiero było (przynajmniej u nas). Ja się zapisałam internetowo i mam czekać na kontakt, jak się do końca miesiąca nie odezwą to będę dzwonić.
    Też chce iść bardziej żeby do ludzi wyjsć bo mnie meczy samotne siedzenie w domu ciągle, a za bardzo nikogo nie znam z okolicy...
    A i chce żeby mąż się czegoś dowiedział :p to tez dla mnie ważne ;)
    Piki jutro jeszcze raz tam zadzwonię. Ale nie martw się za 6 tyg też będzie tworzona grupa i na tą można przyjść. Będziemy już w 21 tyg. Nic mi takiego babka nie mówiła że płatne do 21 tyg. Zadzwonię jutro i dam znać. Ja myślę że za 6 tyg też nie będzie za późno a podobno jest tam fajnie o j m9zna by było się poznać:p

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
‹‹ 521 522 523 524 525 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ