X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • Pysiaczek89 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, u mnie czary. Jutro wychodzę ze szpitala bez szwa itp. pierwszego dnia w szpitalu szyjka na badaniu usg miała około 25-26 mm, wczoraj na kolejnym badaniu usg przez jakąś panią doktor od ush 34 mm. Ogolnie, oni mi powiedzieli, że te dwa pierwsze badania musiały być badane tylko jakby zewnętrzna część szyjki, a nie całość. Bo na tym ostatnim badaniu wyszło właśnie, że zewnętrzna część ma 24 mm, natomiast całość te 34 mm. W poniedziałek, mam wizyte u mojej gin i będę z nią rozmawiać, żeby mi założyła pessar, tak dla bezpieczeństwa. Dziękuje Wam za dobre słowa i kciuki :) mają moc :)

teqz, Tròjka, witaminkab, Agnella, ptaszek, Alphelia, Axana, Wonderland, pilik, Anitka201, Kropka89, Andziula_1988, A_n_k_a_80, Wiola259, Arga lubią tę wiadomość

Marcelek ❤️❤️
    mhsvj48aydsq5qzs.png
    Mikuś <3 <3
    961lwn15top0zbzy.png

• Pysiaczek89 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marya
    Poproszę Cię, żebyś mi dopisała na naszej liście z terminami, że będę mieć synulka - Mikołaj :)
    Dziękuje :)

A_n_k_a_80 lubi tę wiadomość

Marcelek ❤️❤️
    mhsvj48aydsq5qzs.png
    Mikuś <3 <3
    961lwn15top0zbzy.png

• Tròjka Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysiaczek89 wrote:
    Dziewczyny, u mnie czary. Jutro wychodzę ze szpitala bez szwa itp. pierwszego dnia w szpitalu szyjka na badaniu usg miała około 25-26 mm, wczoraj na kolejnym badaniu usg przez jakąś panią doktor od ush 34 mm. Ogolnie, oni mi powiedzieli, że te dwa pierwsze badania musiały być badane tylko jakby zewnętrzna część szyjki, a nie całość. Bo na tym ostatnim badaniu wyszło właśnie, że zewnętrzna część ma 24 mm, natomiast całość te 34 mm. W poniedziałek, mam wizyte u mojej gin i będę z nią rozmawiać, żeby mi założyła pessar, tak dla bezpieczeństwa. Dziękuje Wam za dobre słowa i kciuki :) mają moc :)
    Pysiaczek bardzo się cieszę, że wszystko tak się skończyło :) napewno warto przedyskutować ten pessar z gin

Pysiaczek89 lubi tę wiadomość

f2w3rjjgku0ijq5v.png
  • Pysiaczek89 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tròjka wrote:
    Pysiaczek bardzo się cieszę, że wszystko tak się skończyło :) napewno warto przedyskutować ten pessar z gin
    Trojka
    tak, na pewno bede chciała, żeby mi zalożyla, bo ta moja szyjka jest jednak podejrzana, a ja nie mam zamiaru ryzykowac... ;/ wole sie przemeczyc z pessarem

Marcelek ❤️❤️
    mhsvj48aydsq5qzs.png
    Mikuś <3 <3
    961lwn15top0zbzy.png

• Tròjka Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasne, zawsze będziesz spokojniejsza a jednak do czerwca jeszcze dużo czasu i lepiej dmuchać na zimne. Tym bardziej jeżeli miałaś już takie problemy w poprzedniej ciąży.

f2w3rjjgku0ijq5v.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szczęśliwa2017 wrote:
    u mnie to pierwsze dziecko wiec nie mam jeszcze pojecia co kupić itd :) Jedynie to mam już rożek więc myślę ze na pewno się przyda:) czy są tu jakieś mamusie z okolic Gliwic:)?
    Ja jestem z Chorzowa i też jestem że wszystkim zielona.

szczęśliwa2017 lubi tę wiadomość

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • enti Debiutantka

Wysłany: 18 stycznia 2018, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anna23 wrote:
    Po rozmowie z lekarzem, nie robię polowkowych bo robiłabym je w tej samej przychodni/klinice gdzie chodzę. Byłam sprawdzana tym samym sprzętem od przepływów po kość udowa. Sam powiedział, że mi zostawia decyzję czy pójdę czy nie, ale on już sprawdził co i jak. Pierwsze prenatalne robiłam u dr Dawida.
    Rodzić będę w Wojewódzkim, moja mama tam pracuje i tam będę mieć swoją położna i wszystko pod ręką jeśli będę potrzebować.
    Łał, gdyby nie to, że ja planuje rodzić na Wyspiańskiego a nie w Wojewódzkim, to też miałybyśmy się okazję spotkać na porodówce, bo nawet termin mamy ten sam! :D

pilik, anna23 lubią tę wiadomość

wstępny termin porodu: 28 maj
  • Agnella Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysiaczek, to super, ładna szyjka w takim razie :-) Pewnie się uspokoiłaś :-)
    Pessar da Ci ten komfort dodatkowo :-)

Normalnie maluję paznokcie, u stóp mam non stop na czerwono albo lakierem Ingrid albo Inglot, pod to bazę lub odżywkę...u rąk na wyjścia kolorkiem, bo w domu przy małym dziecku, myciu butelek po mm...Długo czerwień się nie utrzyma. Ale mam na paznokciach u dłoni odżywkę lub bezbarwny, nie wyobrażam sobie bez.
    Od II trymestru co miesiąc farbuję włosy na blond.
    Normalnie się maluję, drogeryjnymi kosmetydłami, nawet muszę, by ukryć AZS. Teraz nie wyszłabym tak na ulice i mróz.

U mnie szyjka 53 u prowadzącego, a w szpitalu jak lekarz mierzył 4 mm. Specjalista na konsultacji również zmierzył ponad 5mm.
    Poród, hm, u mnie zawsze z oxy, jednak rozwarcie idzie, ale z tym szybciej. Przy rozwarciu 3 czy 4 brałam zzo, bo już nie wytrzymywałam z bólu ;-) Taki zuch ze mnie :-)
    Jestem wysoka, bo 175cm, nie wiem czy wzrost ma wpływ na szyjkę, ale skoro gin mówi, to pewnie coś w tym jest.
    Jutro mam wizytę u prowadzącego, na 16.00, zobaczymy co powie na temat łożyska. Nie powiem mu nawet, że byłam u innego gina na wizycie, ale przynajmniej znam opinię tamtego.
    Ciekawe czy mój gin od razu zrobi połówkowe. Chyba wolałabym po 20tc, jednak dziecko większe.

Odebrałam wyniki TSH 2. Takiego nie trzeba jeszcze zbijać?
    Glukoza 66, a bałam się, że będzie wysoka, bo kurowąłam się terz słodkościami, miodem ;)
    Za to żelazo poniżej normy 45 (50-165). Bierze któraś z Was żelazo w ciąży? Chyba jeszcze przy takim wyniku jest szansa, aby przez miesiąc podnieść.
    A taki dziwny zbieg okoliczności, spadło tak przy witaminach Elevit, jak brałam Femibon było dobre. Od dziś wróciłam do tych sprawdzonych, teraz mogę brać coś z jodem, mam przyzwolenie od endo.

Super, że na wizytach ok i maluszki zdrowe :-)

Welonka, jaki fajny brzusio. Już nie da się ludziom wbić, że to wzdęcie.

U mnie 18tc, druga ciąża, łożysko na tylnej ścianie, dopiero wczoraj poczułam prawdziwego kopniaczka. Przed były muśnięcia, czasami pływająca delikatnie rybka, ta, która jest pierwszy raz w ciązy może tego jeszcze nie rozpoznać. Do
    piero kopniaczka tak.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2018, 19:12

• klarunia1978 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po USG, dzisiaj sprawdzaliśmy jak to powiedział lekarz dobrostan płodu. No i info pół na pół dobre. Po pierwsze przepływy ok- uff, Mała cały czas 4 dni do tyłu czyli jakieś 12 dni w porównaniu z 12 tygodniem. Liczyłam, że trochę podgoni, no cóż muszę się cieszyć że jest stabilnie. Waży 205 g- kruszynka. Lekarz kazał co 10-14 dni obserwować przyrost małej na USG. Harmonijnie rozwija się bo wszystkie wymiary na ten sam wiek. Wogole lekarz badał mnie że 40 min i tak dokładnie jak będzie wyglądało USG połowkowe, a idę na nie dopiero za 3 tygodnie. Więc mamy sprawdzone nerki, konczyny, żuchwę, serduszko i wiele innych i jest ok. Łożysko z przodującego poszło wyżej- hurra i nie jest przodujące, tak jak któraś z Was dobrze mowiła, że się przemieszcza( dzięki za uspokojenie i racjonalizm). A teraz te złe info, szyjka się dalej skraca, a nie można założyć pessaru, bo mam infekcję grzybiczą, która nie chce się wyleczyć już 3 globulkami:(, włożysku odkryto mięśniaka, w pochwie polip, a na dodatek w główce malutkiej sáą torbielki naczyń, które są do obserwacji.
    No więc jak nie urok, to ....:( Czekamy cierpliwie na następne USG połówkowe, które raczej będzie formalnością, poza informacja czy torbielki się wchłonęły( mam nadzieję, że będzie ok bo zdążyłam naczytać się głupot w necie)
    Summer86, czekam z zaciśniętymi kciukami na info jak Twoja Królewna urosła:).

qq87krhmjgas4avj.png
    Aniołki:2016[*] 2016[*] 2017[*]
    Mama 4 kobietek:)
    Z. Ashermana, Mthfr, AMH 0.2, pai1, cukrzyca

Córeńko kocham Cię nade wszystko.
  • klarunia1978 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysiaczek89 wrote:
    Pysiaczku właśnie myślałam o Tobie, bardzo się cieszę, że wszystko pod kontrolą.

qq87krhmjgas4avj.png

• klarunia1978 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysiaczek89 wrote:
    Pysiaczku właśnie myślałam o Tobie, bardzo się cieszę, że wszystko pod kontrolą.

qq87krhmjgas4avj.png

• teqz Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnella takie TSH jest w porządku, mój endo mówi ze do 2,3-2,5 jest ok :) ja mam około 1, ale jadę na tabletkach, wcześniej miałam prawie 4.

Kalrunia a globulki przepisał Ci gin czy brałaś na własna rękę? Ile ma Twoja szyjka? A malutka może po prostu będzie drobinka albo jeszcze podgoni, ważne, ze jest zdrowa, trzymam kciuki żeby te torbielki się wchłonęły!! I żeby infekcja Ci przeszła :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2018, 19:24

klarunia1978, Agnella lubią tę wiadomość

• pilik Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Enti z Bielska jesteś? Jeszcze kilka stron temu Magda pisała że jest z Bielska. Kilka nas z okolicy :)

Agnella ja biorę żelazo, przez pogarszającą się morfologię i wit b12, żelazo niby mam ładne ale bez ferrytyny to to nic nie mówi ;).
    Co do spadku - może to witaminy a może taki moment ciąży, lepiej brać bo może spadać jeszcze bardziej...
    A glukozę masz bardzo niską jak na czczo w sumie... w takiej sytuacji tez zalecają szybciej krzywą? Czy tylko jak za wysoka?
    Mnie od kilku dni pobolewa/kłuje jakby w okolicach kości łonowych. Takie dziwne denerwujące uczucie.

Magda33 lubi tę wiadomość

ds022el.png

u4uGp2.png
  • klarunia1978 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teqz wrote:
    Agnella takie TSH jest w porządku, mój endo mówi ze do 2,3-2,5 jest ok :) ja mam około 1, ale jadę na tabletkach, wcześniej miałam prawie 4.

Kalrunia a globulki przepisał Ci gin czy brałaś na własna rękę? Ile ma Twoja szyjka? A malutka może po prostu będzie drobinka albo jeszcze podgoni, ważne, ze jest zdrowa, trzymam kciuki żeby te torbielki się wchłonęły!! I żeby infekcja Ci przeszła :)
    Na receptę, z nazw które pamiętam to był pimagucin, a dziś dostałam coś nowego też na receptę i zobaczymy. Dzięki Kochana za kciuki, szyjka 29 mm.

qq87krhmjgas4avj.png

• anna23 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    enti wrote:
    Łał, gdyby nie to, że ja planuje rodzić na Wyspiańskiego a nie w Wojewódzkim, to też miałybyśmy się okazję spotkać na porodówce, bo nawet termin mamy ten sam! :D
    Mnie moja mama rodziła na Wyspiańskiego :) już moja znajoma z Bielska na termin na 1.06. I nasze mamy pracują na jednym oddziale. Śmiały się nawet, że się razem puscilysmy :)

qb3c3e5e1lyfyhp2.png
    m3sx3e5ese0n0fi2.png
  • Wonderland Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klarunia, przed USG połówkowym czytałam u mamyginekolog o najczęstszych nieprawidłowościach - są tam też torbiele splotów naczyniówkowych w mózgu. Mam nadzieję, że Cię to uspokoi, bo okazuje się, że same w sobie to nic groźnego (tym bardziej, że jesteś przed 20 tygodniem): https://mamaginekolog.pl/najczestsze-nieprawidlowosci-usg-polowkowym/

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • Pysiaczek89 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klarunia1978 wrote:
    My po USG, dzisiaj sprawdzaliśmy jak to powiedział lekarz dobrostan płodu. No i info pół na pół dobre. Po pierwsze przepływy ok- uff, Mała cały czas 4 dni do tyłu czyli jakieś 12 dni w porównaniu z 12 tygodniem. Liczyłam, że trochę podgoni, no cóż muszę się cieszyć że jest stabilnie. Waży 205 g- kruszynka. Lekarz kazał co 10-14 dni obserwować przyrost małej na USG. Harmonijnie rozwija się bo wszystkie wymiary na ten sam wiek. Wogole lekarz badał mnie że 40 min i tak dokładnie jak będzie wyglądało USG połowkowe, a idę na nie dopiero za 3 tygodnie. Więc mamy sprawdzone nerki, konczyny, żuchwę, serduszko i wiele innych i jest ok. Łożysko z przodującego poszło wyżej- hurra i nie jest przodujące, tak jak któraś z Was dobrze mowiła, że się przemieszcza( dzięki za uspokojenie i racjonalizm). A teraz te złe info, szyjka się dalej skraca, a nie można założyć pessaru, bo mam infekcję grzybiczą, która nie chce się wyleczyć już 3 globulkami:(, włożysku odkryto mięśniaka, w pochwie polip, a na dodatek w główce malutkiej sáą torbielki naczyń, które są do obserwacji.
    No więc jak nie urok, to ....:( Czekamy cierpliwie na następne USG połówkowe, które raczej będzie formalnością, poza informacja czy torbielki się wchłonęły( mam nadzieję, że będzie ok bo zdążyłam naczytać się głupot w necie)
    Summer86, czekam z zaciśniętymi kciukami na info jak Twoja Królewna urosła:).
    Klarunia
    Torbielki na pewno się wchłonął!!!
    A co do szyjki i infekcji, to ja czekam jeszcze w tym szpitalu na wynik wymazu z szyjki i mam nadzieje, że nic sie nie wyhoduje, ja tez ciągle jestem na różnych globulkach ;/ mam nadzieje, że te globulki, co teraz dostałaś dadzą radę i bedzie można założyć pessar!!

Marcelek ❤️❤️
    mhsvj48aydsq5qzs.png
    Mikuś <3 <3
    961lwn15top0zbzy.png

• teqz Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klarunia1978 wrote:
    Na receptę, z nazw które pamiętam to był pimagucin, a dziś dostałam coś nowego też na receptę i zobaczymy. Dzięki Kochana za kciuki, szyjka 29 mm.
    Jestem pewna, ze pomogą i wszystko będzie ok :) oszczędzaj się kochana!

• Agnella Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klarunia, pocieszę Cię z tym guzkiem splotowym na główce, mojej córci wyszło na połówkowym, gin potem powiedział, że niepotrzebnie mi to mówił, bo pewnie zniknie, a widział, ze już będę myślała o tym. Nawet mężowi o tym nie mówiłam, tak się przejęłam. Przez miesiąc się denerwowałam, naprawdę niepotrzebnie...Na następnej czy kolejnej wizycie już nie było. Tym najmniej sie przejmuj, na pewno się to wchłonie :-)!!! Córcia rozwija się prawidłowo, nic również nie ma to wpływu na potem.
    Najważniejsze, że wymiary dziecka dobre i proporcjonalna córeczka, przepływy też, łożysko się ładnie podniosło. A wielkość, każde dziecko inne. Może akurat niedługo nadgoni Maluszka :-) Moja tez kruszynka.
    Pisałaś, że z szyjką już jakby weteranką jesteś, bo miałaś w tamtych ciążach czy w ostatniej, jesteś pod opieką gina, będą zalecenia i dasz radę, wiesz co robić. Córcie w miarę duże, nie roczniaczki, będzie dobrze :-) A dziewczynyki są empatyczne. Wypoczniesz sobie przynajmniej, by za ponad kolejną połówkę ciąży nie spać i zajmować się córeczką :-)
    Oby tylko tę grzybicę wyleczyć. Na mnie ostatnio Natamycyna nie działa, słabo Pimafucin.
    Moja koleżanka tez miała pessar, szybko skracała się szyjka, wążne, żeby tego po prostu nie zaniedbać i olać, normalnie donosiła :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2018, 20:31

• klarunia1978 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wonderland, wielkie dzięki za ten link, zaraz przeczytam, Twój wpis bardzo mi pomógł:)
    Pysiaczku, dobrze, że sprawdzają u Ciebie czy nie ma infekcji to ważne przed pessarem, a ja muszę być dobrej myśli.
    Jak zwykle Wszystkie cudownie i mądrze potraficie wspierać.

qq87krhmjgas4avj.png

‹‹ 529 530 531 532 533 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ