X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • Wiola259 Przyjaciółka

Wysłany: 22 stycznia 2018, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Starałam się narazie nie myśleć o porodzie, ale widzę ze muszę się dowiedzieć wieeelu rzeczy.

• A_n_k_a_80 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teqz wrote:
    Czy da się przegapić, ze poród się już zaczął?
    Nie da sie przegapic moim zdaniem.

oar8xzkrz2cmciig.png

klz9df9hkt3kb3im.png

bfarxzdvckdf86xs.png
  • klauuudia Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teqz moim zdaniem nie ma opcji :)
    Ja miałam też wywoływany poród w 39 tyg
    Bo mały przestał rosnąć w 35 .
    Bóle zaczęły się o 20 o 24 myslalam skurcze ż brzucha i krzyzowe co minutę rozwarcia brak o 2 w nocy skurcze mega bolesne dalej rozwarcia brak o 2:30 decyzja o cesarce...

Ja osobiście teraz chce tylko cc bo mój poród być może przez to że wywoływany bardzo źle wygladal... wstałam do małego już o 9 rano czyli po 6h od cc . Nie powiem że nie bolało ale chciałam wstać i tyle :) także nawet cesarki nie ma co się bać;)

zrz69vvj3yqbx4nk.png
    zrz6jw4zaldusvqc.png
  • Tròjka Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teqz wrote:
    Zazwyczaj nie ;) chociaż są kobiety, które przyjeżdżają na ostatnią chwilę bo "w sumie to mnie mocno nie boli" albo są to wieloródki.
    Jednym najpierw odejdą wody, inne będą mieć od paru dni mniej lub bardziej męczące spinania/skurcze macicy jeszcze inne rozkręcają się bardzo szybko, a inne czekają na wywołanie bo ani widu ani slychu ;)

f2w3rjjgku0ijq5v.png
  • KlaudiaS Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2018, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja ma różne dni raz cały dzień dokazuje a czasem dopiero pod wieczór ale też wolałabym żeby dawała znać częściej że wszystko u niej w porządku:)

02.07.2017 Aniołek 8tc [*]
    5a1a819071e77.png
  • ptaszek Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teqz :-) Chciałabyś, ale nie ma szans. Jak łapie skurcz to te ileś sekund trudno się nawet ruszyć, a potem chwila przerwy :-)

Mój skarb 20-10-2015
    Mój drugi skarb- Nina 29-05-2018
  • teqz Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ptaszek wrote:
    Teqz :-) Chciałabyś, ale nie ma szans. Jak łapie skurcz to te ileś sekund trudno się nawet ruszyć, a potem chwila przerwy :-)
    Z całego serca mam nadzieje, ze nie przegapie :D mam ponad 80km do szpitala, a w moim nie chce rodzic wiec to dla mnie bardzo ważne żeby zdążyć :D

• Wonderland Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    ja sie bardzo boje naturalnego porodu. Wydaje mi sie to tak bardzo tudne, tak bardzo niemożliwe (a jedna możliwe skoro rodzą od milina lat ) . U mnie możliwe, ze bedzie cesarka bo duze dziecko bedzie i troszkę czuję ulgę chociaż wiem, że podobno po naturalnym szybcej się dochodzi do formy. Moja koleżanka była po naturalnym i mówi , ę wcale edna nie jest tak klorowo po. wszystko boli a o siadaniu już nie wspomni.

Swój poród wspominam bardzo dobrze. Jestem bardzo drobna (150 cm, 42 kg), cały poród trwał 6h. Nie chciałam nacięcia, położne oczywiście stwierdziły, że się nie uda -
    jednak się udało. Przed porodem czytałam książkę "Poród aktywny", więc wiedziałam jak cały poród przebiega i że chcę jak najmniej zbędnej medykalizacji porodu. Na szczęście nkt nie proponował mi oxy, a położna mnie na siłę na łóżku porodowym nie położyła (niestety słyszałm takie historie) i mogłam urodzić kucając. Skurcze były bolesne, ale do wytrzymania. Po dwóch godzinach na obserwacji na porodówce, przewieźli mnie na oddział i poszłam pod prysznic. Nic mnie nie bolało, a jak wstałam po tych dwóch godzinach, to czułam się całkowicie normalnie (jakbym nie rodziła) i zebrał mi się ochrzan od położnej, bo mam się oszczędzać i że zbyt długo brałam prysznic.
    Nie ukrywam, że marzę o drugim takim porodzie. I Wam z całego serca życzę podobnych <3

klauuudia, klarunia1978 lubią tę wiadomość

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • lilek Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2018, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teqz wrote:

Wątpię. U mnie np. Bardzo szybko postępowało rozwarcie, w ciągu godziny zaczęło boleć tak, że poruszałam się po domu na czworaka :D 2h wcześniej wypadł czop, a dzień wcześniej miałam dość regularne przepowiadacze.

Znajoma z kolei nie miała żadnych skurczy, ale wody jej odeszły.

Do tych tematów jeszcze nie raz do czerwca wrócimy ;)

Pozytywne nastawienie jest ważne. Ja jak już między skurczami odpływałam pomyślałam, że muszę się wziäć do roboty, bo nikt za mnie tego nie zrobi, po dwóch partych było po krzyku ;)

Bardzo pomogła mi obecność mojego męża i mam nadzieję, że uda nam się znaleźć na czas opiekę dla starszaka i znów rodzić razem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2018, 14:16

klauuudia lubi tę wiadomość

• _nina_ Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klauuudia wrote:
    Teqz moim zdaniem nie ma opcji :)
    Ja miałam też wywoływany poród w 39 tyg
    Bo mały przestał rosnąć w 35 .
    Bóle zaczęły się o 20 o 24 myslalam skurcze ż brzucha i krzyzowe co minutę rozwarcia brak o 2 w nocy skurcze mega bolesne dalej rozwarcia brak o 2:30 decyzja o cesarce...
    Mi za pierwszym razem bóle zwalające z nóg zaczęły się ok 1 w nocy, rozwarcie 1,5palca (przy drugim porodzie przy takich bólach miałam już 8cm), córka urodziła się o 9:40, przy czym 10min wcześniej nadal miałam tylko 1,5palca rozwarcia.

klauuudia lubi tę wiadomość

• Arga Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze mi się zaczęły skurcze i rozwarcie na 1 cm ale akurat miałam mieć cc więc nie wiem co to odejście wód ani straszne bóle porodowe. Teraz się strasznie zastanawiam czy nie zasięgnąć lepszej opini neurochirurga czy mogę jednak rodzić naturalnie przy mikrogruczolaku.
    A z dobrych wieści to już czuję młodego jak się rusza :-) nie kopie mnie jeszcze mocno, raczej się przekręca ale już jestem pewna, że to on.
    Młoda za to dzisiaj ma jakąś handre, mi brzuch twardnieje ale nie boli.
    Co polecacie na delikatny ból pęcherza? Piję żurawine i vit c. Zastanawiam się czy mogę furagine bo mam jakieś opakowanie?

age.png
  • eunice. Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2018, 19:06

bl9c6iye5ipn0gv6.png
    w5wqjw4zjdm5vewv.png
    iv09df9h9ufd8f4g.png
    [*] grudzień 2015. Puste jajo płodowe.
  • eunice. Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2018, 19:06

bl9c6iye5ipn0gv6.png
    w5wqjw4zjdm5vewv.png
    iv09df9h9ufd8f4g.png
    [*] grudzień 2015. Puste jajo płodowe.
  • Komcia Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eunice. co to znaczy, że inaczej jest w trakcie a inaczej przed? Ja dostałam przed i wszystko powoli się rozkręcało, nie zwaliło mnie nagle z nóg. Pytam bo zastanawiam się czy jestem aż takim wyjątkiem, czy jednak to nie jest zasadą. Póki co jestem zdania, ze każda jest inna i każdy poród jest inny. Nacięcie nie jest złe i nie każda jest w stanie rodzić tak pięknie i książkowo bez wsparcia.

gyxwroeqzjnzrj19.png
    piu3dqk3ljlr8vpa.png
  • _nina_ Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takie pytanie do tych, które miały już połówkowe, według którego tp sprawdzali wam czy dziecko mieści się w normach? OM czy tego wyznaczonego na pierwszych prenatalnych?

• Wonderland Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _nina_ wrote:
    Takie pytanie do tych, które miały już połówkowe, według którego tp sprawdzali wam czy dziecko mieści się w normach? OM czy tego wyznaczonego na pierwszych prenatalnych?

Waśnie zdziwiłam się na połówkowych, bo mnie sprawdzali wg wyznaczonego na pierwszych prenatalnych (w ciąży z synkiem, w tym samym miejscu, sprawdzali wg OM). U mnie to tylko 3 dni, więc nie było dużych rozbieżności, a dodatkowo mały wstrzelił się znowu idealnie w termin z pierwszych prenatalnych.

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • _nina_ Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie nic nie mówili o "nowym" tp, ale też właśnie sprawdzali według tego z pierwszych badań. U mnie to 6 dni różnicy i się mieści w normach na ten czas... ale u mojego lekarza dwa ostatnie usg pokazywały 9dni różnicy. Oczywiście wszystkie różnice do przodu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2018, 16:16

• klauuudia Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _nina_ wrote:
    Mi za pierwszym razem bóle zwalające z nóg zaczęły się ok 1 w nocy, rozwarcie 1,5palca (przy drugim porodzie przy takich bólach miałam już 8cm), córka urodziła się o 9:40, przy czym 10min wcześniej nadal miałam tylko 1,5palca rozwarcia.

Każdy poród inny ...
    Mi w trakcie skurczy lapalo mój puls a nie Nikolasa i bali się że może mały traci oddech dlatego zdecydowali o cesarce. Jak się później okazało mały był super dotleniony także to tylko blad aparatury ale moze i dobrze bo ja juz czulam ze chce przec a tu nic...
    Najgorsze było w tym wszystkim to że kazali mi leżeć ... gdybym mogła się normalnie poruszać mogłoby się skończyć sn a tak to wyszło jak wyszło i po tych doświadczeniach teraz po prostu boję się sn co tu dużo mówić...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2018, 16:33

zrz69vvj3yqbx4nk.png
    zrz6jw4zaldusvqc.png
  • _nina_ Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klauuudia, ale widzisz podjęli decyzję o cc, u mnie nie było pomyłki w wyłapywaniu pulsu, z dzieckiem było źle, a cc nie zrobili.
    Rozumiem, ja też się bałam powtórki, ale jak po dwóch godzinach na porodówce położna powiedziała, że jest już 4cm rozwarcia, to się uspokoiłam, bo wiedziałam, że tym razem organizm zaskoczył ;) Cały poród trwał niecałe 4,5h.

• teqz Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja to bym chciała zasnąć i obudzić się w czerwcu :D tak bardzo już chce maluszka na tym świecie! Chociaż będę tęsknić za byciem w ciąży, kocham kopniaki i wyczekiwanie na nie :) oby moja druga ciaza tez była taka przyjemna jak ta.

zielonooka7 lubi tę wiadomość

‹‹ 544 545 546 547 548 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ