X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • firanki na duszę Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emisia, czy lekarz w związku z tym widzi jakieś zagrożenie przedwczesnym porodem czy skracająca się szyjką?? Ja czasem zaciskam nogi bo mam wrażenie że Mała zaraz wypadnie :D ehh, ta moja psycho-ciąża...

uwo93e3kxvexoenv.png
  • anieszka Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2018, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda33 dziękuję! Wasze porady są bezcenne, chłonę je przy każdej okazji. Uważam, że bardzo dobrze zrobiłaś na poczekalni. Moja mama będąca pielęgniarką czasami kieruje ruchem w przychodni i jeśli widzi ciężarne bez dyskusji ustawia je pierwsze w kolejce. Pozostali pacjenci mają pstro do gadania i ciężarnych nie stawia to w niekomfortowej sytuacji. Smutne, że taka reakcja wśród facetów o_O
    Pięcioraczki? Zdecydowanie :D Ostatnio nawet mi się śniło, że urodziłam Franka a po nim wyszła jeszcze dwójka. Te dzieci były praktyczne bo były czyściutkie i ubrane już w śpioszki :D

Magda33, Andziula_1988 lubią tę wiadomość

oar8yx8dab4u94zl.png
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emisia35 wrote:
    Hehe...
    Ja się śmieję,że swojego synusia czuję w...pipie :D
    Na ostatnim usg lekarz mi pokazał,jak mały jest nisko,z główką wciśniętą w moją macicę ;)
    Z tego też tytułu,niestety fotek nie mam.
    Nie dość,że głowa w macicy,to jeszcze rączką zasłaniał połowę buźki :(

Emisia, no to nasze bobasy podobnie położone. Półtora tygodnia temu na wizycie leżał normalnie a na połówkowych we wtorek główka w kierunku szyjki tak, że twarzy nie dało się zobaczyć.. a jak lekarz chociaż chciał profil uchwycić to od razu rączką zasłaniał :)
    Co ciekawe, już drugi raz na wizytę u tego lekarza taką dziwną pozycję przybrał.

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anieszka wrote:
    Wczoraj mieliśmy dzień pełen wrażeń. Byliśmy na walentynkowym USG. Chłopczyk waży ok. 800 g, jest duży, serduszko pięknie bije i pięknie reaguje na dotyk. Niesamowite uczucie czuć podczas usg ruch i ten sam ruch widzieć na ekranie <3 Mam grupę krwi 0Rh-, podczas ostatniego badania nie stwierdzono przeciwciał ale w 28 tygodniu mam mieć podaną surowicę. Kiedyś immunoglobulinę podawało się tylko po porodzie albo zabiegach teraz dodatkowo w czasie ciąży. Ryzyko konfliktu serologicznego u nas jest niskie bo mąż ma taką samą grupę ale z medycznego punktu widzenia grupę krwi ojca traktujemy drugorzędnie albo w ogóle nie jest brana pod uwagę. O surowicę i jej podanie musi zadbać przychodnia.
    Z tego całego szczęścia pojechaliśmy do carrefoura i faktycznie było mnóstwo akcesoriów dla maluszków. Ale nam pojawiły się co chwilę jakieś wątpliwości. Czy smoczka podaje się niemowlaczkowi? W jakim proszku najlepiej uprać ciuszki? Czy kupić już szczoteczki do dziąseł / ząbków? Czy jeden biustonosz do karmienia mi wystarczy? Jaki będę miała rozmiar biustu? Czy będę miała pokarm?
    Z pewnością dla większości z Was moje pytania są głupie ale ja nie mam bladego pojęcia co będzie lepsze a to tylko czubek góry lodowej.

Z okazji walentynek chciałabym Wam życzyć to co wczoraj mi się przewinęło:
    "Życzę Ci byśmy byli mamą i tatą, i nie zapomnieli być żoną i mężem" <3

Ja smoczek podałam wcześnie, nie żałuje. Zależy bo są różne podejścia :-)
    Proszek, a raczej płyn do prania- polecam bobini (jest wszędzie rossmann itp). Co do proszków/ płynów dla dzieci polecam bloga srokao - świetna analiza składów :-). Bobini jest na 2 miejscu zaraz po płatkach mydlanych :-)
    Jeden biustonosz to stanowczo za mało. Syna rodziłam w okresie jesiennym i 3 biustonosze byly tak na styk. Teraz rodzimy w lecie wiec myśle ze początkowo ciagle je trzeba będzie prac bo z jednej piersi karmisz z drugiej leci co ciurkiem mleko :-) wiadomo można podkładać pieluchę tetrowa ale różnie to bywa + upał :-)
    Na początek fajne sa biustonosze bez fiszbin- miękkie. Tam zawsze upchasz kwadratowe piersi jakie sa przy nawale :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 12:30

anieszka, Magda33 lubią tę wiadomość

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda33 wrote:
    Anieszka byłam pytać o staniki do karmienia jakąś godzinę temu. I Pani w sklepie powiedziała, że taki stanik kupuje się w późniejszej ciąży ze względu na rozmiar, nie wiadomo jaki będzie potrzebny. Ja planuje kupić dwa na pewno.
    Smoczek będzie też trzeba kupić, ale najmniejszy rozmiar, specjalnie dla noworodka.
    A proszek do prania ja kupię Lovela, taki mi polecają, tylko że tu nie wiadomo czy nie pojawi się uczulenie, bo każde dzieciątko jest inne.
    Mój młody ma wysypkę po prawie każdym proszku (w tym Lovela). Bobini spisał się idealnie :-) ale wiadomo nie każde dziecko tak reaguje na różne proszki.

Magda33 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lutego 2018, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    summer86 wrote:
    Emisia, no to nasze bobasy podobnie położone. Półtora tygodnia temu na wizycie leżał normalnie a na połówkowych we wtorek główka w kierunku szyjki tak, że twarzy nie dało się zobaczyć.. a jak lekarz chociaż chciał profil uchwycić to od razu rączką zasłaniał :)
    Co ciekawe, już drugi raz na wizytę u tego lekarza taką dziwną pozycję przybrał.
    No popatrz,jaki tajemniczy...;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lutego 2018, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    firanki na duszę wrote:
    Emisia, czy lekarz w związku z tym widzi jakieś zagrożenie przedwczesnym porodem czy skracająca się szyjką?? Ja czasem zaciskam nogi bo mam wrażenie że Mała zaraz wypadnie :D ehh, ta moja psycho-ciąża...
    Wiesz co...nic nie mówił.
    Ale ja tak mocno w dole go czuję,że czasem mam wrażenie,że chodząc jeszcze go tam wbijam i zaatanawiam się nad tym.
    Na pewno dopytam na następnej wizycie.

firanki na duszę lubi tę wiadomość

• Magda33 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka201 wrote:
    Ja smoczek podałam wcześnie, nie żałuje. Zależy bo są różne podejścia :-)
    Proszek, a raczej płyn do prania- polecam bobini (jest wszędzie rossmann itp). Co do proszków/ płynów dla dzieci polecam bloga srokao - świetna analiza składów :-). Bobini jest na 2 miejscu zaraz po płatkach mydlanych :-)
    Jeden biustonosz to stanowczo za mało. Syna rodziłam w okresie jesiennym i 3 biustonosze byly tak na styk. Teraz rodzimy w lecie wiec myśle ze początkowo ciagle je trzeba będzie prac bo z jednej piersi karmisz z drugiej leci co ciurkiem mleko :-) wiadomo można podkładać pieluchę tetrowa ale różnie to bywa + upał :-)
    Na początek fajne sa biustonosze bez fiszbin- miękkie. Tam zawsze upchasz kwadratowe piersi jakie sa przy nawale :-)
    Własnie i tu koleżanka mówiła, żeby koniecznie zaopatrzyć sie we wkładki laktacyjne do stanika np z Bella, najlepiej jednorazowe. W lecie jak mleko będzie ciekło z sutków to będzie taki niezbędnik, jak będziemy w krótkim rękawie. Zresztą teraz zimą zwróciłam na nie uwagę w sklepie (zwykłym spożywczym 50szt chyba 10zł.), że tam znikają w zawrotnym tempie.

A1298C hetero / C677T hetero /
    Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
    IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓
    7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
    9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • witaminkab Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do biustonoszy do karmienia to ja w poprzedniej ciąży kupiłam 1 przed porodem i następne dopiero po porodzie, bo biust jednak się zmienia. Przed kupiłam jakaś tanioche, potem zainwestowalam w porzadne. Wkładki na początek koniecznie, bez tego ani rusz.

anieszka lubi tę wiadomość

mhsv3e5eug8d3245.png
    wnidvcqg5wbp23cu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mówicie, że biustonosz do karmienia się przyda? I warto już teraz kupować? Koleżanka mi odradziła teraz tego zakupu. Bo powiedziała, że i tak piersi jeszcze o parę rozmiarów podrosną.

• summer86 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marya, ja mam zamiar kupić 1 tańszy żeby mieć na sam początek, a dopiero po porodzie zainwestować w jakiś porządny. Czyli tak jak poradziła witaminkab :)

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • welonka Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja córkę czuje caly czas nisko ruchy sa tylko na lini spojenia łonowego i niżej na podbrzuszu sa delikatne , a wszystko przez to ze jest ułożona miednicowo na przedniej ścianie łożysko i jeszcze mniej miejsca na ruchy

age.png
  • anna23 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marya wrote:
    Mówicie, że biustonosz do karmienia się przyda? I warto już teraz kupować? Koleżanka mi odradziła teraz tego zakupu. Bo powiedziała, że i tak piersi jeszcze o parę rozmiarów podrosną.
    Marya ja kupiłam takie w h&m za 80 zł dwie sztuki wzięłam największe czyli L i chodzę w nich teraz bo są dla mnie wygodniejsze od zwykłych biustonoszy jak narazie :)

qb3c3e5e1lyfyhp2.png
    m3sx3e5ese0n0fi2.png
  • Tròjka Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do biustonoszy to ja kupowalam jeden czy dwa takie szmaciaki przed samym porodem i też z 2 rozmiary większe niż wtedy miałam piersi. Później jak laktacja się stabilizuje i mija nawał można zainwestować w coś porządnego. Ostatnio kupowałam firmy alles. W nich piersi wyglądały jak piersi a nie jak....jakieś nie wiem co :P

Smoczka nie poleca się na początku żeby nie zaburzać laktacji i nie wprowadzac złego schematu ssania u dziecka. Wiem wiem dziecko placze, ciągle chce ssać. Ale w tych pierwszych dobach jest to normalne. Zaleca się wstrzymać że smoczkiem ok 2-3 tygodni.

A na wspomnienie wkładek laktacyjnych chce mi się śmiać bo były wszędzie. Dosłownie. Na zdjęciach nawet jak teraz oglądamy to walały się po chacie :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 14:19

Anitka201 lubi tę wiadomość

f2w3rjjgku0ijq5v.png
  • M.W Koleżanka

Wysłany: 15 lutego 2018, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny znacie firmy z biustonoszami do karmienia dla większego biustu ?

Na święta będę w Polsce i w tym czasie muszę już zaopatrzyć się w staniki do karmienia bo w Niemczech są tylko staniki do miseczki D, czasami E. Planuję wziąć rozmiar więcej niż będę potrzebować, mam nadzieję, że taki zapas wystarczy.

• _nina_ Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anieszka a jak z kosztami tej immunoglobuliny? Mi lekarz też mówił o możliwości podania w ciąży, ale powiedział, że trzeba sobie za to zapłacić.

• KlaudiaS Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2018, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny jestem po kontroli szyjki. Ma 3,2 cm nie skrociła się więc dostałam pozwolenie żeby czasem gdzieś wyjść ale mam się bardzo oszczędzać i uważać na skurcze i stawianie brzucha. No i mała bardzo napiera głową na szyjke i mówił że to nie za dobrze. Ale ogólnie wieści pozytywne więc trochę jestem spokojniejsza

summer86, Magda33, Tròjka, Andziula_1988, Anitka201, Wonderland, witaminkab, Alphelia, Kropka89, A_n_k_a_80, Ruth, Marya lubią tę wiadomość

02.07.2017 Aniołek 8tc [*]
    5a1a819071e77.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KlaudiaS wrote:
    Hej dziewczyny jestem po kontroli szyjki. Ma 3,2 cm nie skrociła się więc dostałam pozwolenie żeby czasem gdzieś wyjść ale mam się bardzo oszczędzać i uważać na skurcze i stawianie brzucha. No i mała bardzo napiera głową na szyjke i mówił że to nie za dobrze. Ale ogólnie wieści pozytywne więc trochę jestem spokojniejsza

To dobre wieści :)
    Oby do tego, chociaż, 32 tygodnia dotrwać - to już niedaleko :)

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • anieszka Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2018, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tròjka wrote:
    Co do biustonoszy to ja kupowalam jeden czy dwa takie szmaciaki przed samym porodem i też z 2 rozmiary większe niż wtedy miałam piersi. Później jak laktacja się stabilizuje i mija nawał można zainwestować w coś porządnego. Ostatnio kupowałam firmy alles. W nich piersi wyglądały jak piersi a nie jak....jakieś nie wiem co :P

Smoczka nie poleca się na początku żeby nie zaburzać laktacji i nie wprowadzac złego schematu ssania u dziecka. Wiem wiem dziecko placze, ciągle chce ssać. Ale w tych pierwszych dobach jest to normalne. Zaleca się wstrzymać że smoczkiem ok 2-3 tygodni.

Podobną już czytałam opinię :) Macie jakieś ulubione i sprawdzone smoki? Rozumiem, żeby zwracać uwagę by nadawało się od 0 miesiąca.
    Tròjka wrote:
    A na wspomnienie wkładek laktacyjnych chce mi się śmiać bo były wszędzie. Dosłownie. Na zdjęciach nawet jak teraz oglądamy to walały się po chacie :P
    O rany! a ja sobie wyobrażałam że włożę sobie do stanika i wymienię 2-3 razy dziennie :D Na jaką ilość trzeba się przygotować? Mam świadomość, że to jest wielka niewiadoma bo każda z nas jest inna... ale powiedzmy paczka 84 sztuk na ile może wystarczyć?

Zastanawiam się, jak nasze mamy i babcie sobie radziły bez tych niań, szumisiów, podgrzewaczy, termometrów, jednorazowych pampersów :D Jestem pełna podziwu. Mamo dziękuję, zaczynam rozumieć !:D

oar8yx8dab4u94zl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lutego 2018, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anieszka wrote:
    O rany! a ja sobie wyobrażałam że włożę sobie do stanika i wymienię 2-3 razy dziennie :D Na jaką ilość trzeba się przygotować? Mam świadomość, że to jest wielka niewiadoma bo każda z nas jest inna... ale powiedzmy paczka 84 sztuk na ile może wystarczyć?

Zastanawiam się, jak nasze mamy i babcie sobie radziły bez tych niań, szumisiów, podgrzewaczy, termometrów, jednorazowych pampersów :D Jestem pełna podziwu. Mamo dziękuję, zaczynam rozumieć !:D
    Co do smoczków...
    Ja uwielbiam markę AVENT.
    Miałach ich butelki,smoczki i sterylizator.
    Byłam bardzo zadowolona.
    Tym razem też je kupię.

‹‹ 623 624 625 626 627 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ