CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Agnieszka my przy obu używaliśmy smoczków lovi. Ale prawda taka, że to i tak zależy od dziecka bo jedne zaciągnie a innych może nie polubić
A z tymi wkładkami to już nie pamiętam ale na początku co chwila zmiana bo przy nawale dużo nie trzeba żeby pocieklo mlekoi jeszcze przy tym jak z jednej piersi się karmi to zazwyczaj leci też z drugiej hehe no także tego
i tak jak już ktoś wspomniał upał też robi swoje. To mleko co tam wsiąka po prostu brzydko pachnie a przy wysokich temperaturach to już w ogóle
-
_nina_ wrote:Anieszka a jak z kosztami tej immunoglobuliny? Mi lekarz też mówił o możliwości podania w ciąży, ale powiedział, że trzeba sobie za to zapłacić.
Ja chodzę do lekarza z NFZ i immunoglobina jest refundowana.
https://www.bankier.pl/forum/temat_immunoglobulina-od-2018-dla-kobiet-w-ciazy-refundowana-przez-nfz,27098821.html
Co więcej taka "nowość" jest od tego roku. Surowica musi podana w odpowiednich warunkach, musi być wykonana przez odpowiedni personel w odpowiednich warunkach (z zestawem przeciwwstrząsowym), w 28-30 tygodniu (chodź Pani ginekolog wspominała, że najlepszy jest 28 tydzień). Myślę, że ostatnie historie dot. transportu / składowania szczepionek wymusiły też konieczność dbania o to co dzieje się z produktami z ludzkiej krwi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 16:34
-
Magda33 wrote:Własnie i tu koleżanka mówiła, żeby koniecznie zaopatrzyć sie we wkładki laktacyjne do stanika np z Bella, najlepiej jednorazowe. W lecie jak mleko będzie ciekło z sutków to będzie taki niezbędnik, jak będziemy w krótkim rękawie. Zresztą teraz zimą zwróciłam na nie uwagę w sklepie (zwykłym spożywczym 50szt chyba 10zł.), że tam znikają w zawrotnym tempie.
nawet ostatnio przeglądając kartony po młodym znalazłam 3 opakowania wkładek
Magda33 lubi tę wiadomość
-
Marya wrote:Mówicie, że biustonosz do karmienia się przyda? I warto już teraz kupować? Koleżanka mi odradziła teraz tego zakupu. Bo powiedziała, że i tak piersi jeszcze o parę rozmiarów podrosną.
Świetne są z firmy alles. -
Trójka
przeczytałam Twoje posty i miałam to samo napisać
My tez lubimy lovi (smoczki)
Co do butelek to np medela calma i dr Brown.
Laktator tylko i wyłącznie medela (np mini electric) ta firma się specjalizuje w laktatorach. To ich laktatory są w szpitalach.
Tròjka lubi tę wiadomość
-
Nina to prawda immunoglobina jest refundowana jak masz grupę rh- , ja jak byłam w szpitalu każda ciężarna która miała plamienia/krwawienia i miała grupę rh- dostawała w zastrzyku immunoglobinę . Nie wiem czy to jest prawda ale obiło mi się gdzieś o uszy że za immunoglobinę musi ktoś z bliskich oddać krew .
a co do wkładek pamiętam jak u mojej siostry szły na okrągło jeszcze po pół roku musiała wrócić do pracy to wkładała pieluchę bo był taki moment ze wkładki musiała wymieniać co chwile.
Moim zdaniem nie ma co od razu kupować nie wiadomo ile opakowań bo nie wiemy jak będzie z naszą laktacją -
Tròjka wrote:A macie jakieś sprawdzone strony z poduszkami do karmienia? Chodzi mi o takie żeby nie szelescilo i też nie były takie że dziecko się w nie zatapia. Niestety moja się rozpruła i całe wnętrzności rozsypały się
wiele koleżanek ja chwali.
-
welonka wrote:Nina to prawda immunoglobina jest refundowana jak masz grupę rh- , ja jak byłam w szpitalu każda ciężarna która miała plamienia/krwawienia i miała grupę rh- dostawała w zastrzyku immunoglobinę . Nie wiem czy to jest prawda ale obiło mi się gdzieś o uszy że za immunoglobinę musi ktoś z bliskich oddać krew .
Nie, nie prawdaAle nasza krew jest bardzo cenna i uważam, że to dobra praktyka. Sama oddawałam krew i miło teraz myśleć, że ktoś kiedyś prawdopodobnie korzystał z mojej krwi a teraz sama skorzystam z czyjejś dobroci
-
Ja przed porodem kupiłam trzy szmaciane biustonosze - przydały mi się już w szpitalu. Jak laktacja się ustabilizowała, kupiłam sobie kilka firmy Alles - były bardzo wygodne, na pewno teraz też będę z nich korzystać, ale na początek i tak muszę kupić jakieś szmaciane (fajne były "sportowe" z Pepco, miałam jeden i na początek był w porządku, tym bardziej, że kosztował jakieś grosze; nie wiem, czy dalej można je dostać).
Co do wkładek - zużyłam łącznie przez cały czas kp ze 2-3 opakowania. Sporadycznie na początku mi się zdarzało, że przy karmieniu ciekło z drugiej piersi. Ze dwa razy obudziłam się z mokrą koszulą, tak to wszystko wyssał mały ssakTeraz kupiłam jedno opakowanie, jeśli będę potrzebowała więcej, kupię na bieżąco.
Smoczka nie używałam, młody nie bardzo chciał, ja też niekoniecznie chciałam mu dawać. -
Dziewczyny, ale piszecie, nie wchodziłam tylko 2 dni....A jak ciężko nadrobić
Z karmieniem to miałam tak,że w ciąży miałam większy niż jak się laktacja unormowała.
Po 3 dniach był nawał, także piersi jak od chirurga - ogromne, twarde i bolące. A potem stopniowo wracają do normalnych rozmiarów. Na pewno są większe od ten rozmiar niż sprzed ciąży, ale już nie takie arbuzy.
Ja też miałam na początku te szmaciane staniki, musiałam mieć duże rozmiary. Potem kupiłam lepsze, własnie też polecam formę AllesAle i również Esotig. Bardzo ładny wybór wzorów i kolorów, bardzo wygodne.
Wczoraj byłam w Rossmanie i zaczęłam powoli kupować rzeczy do torby...Tzn. mini żel pod prysznic, również malutki płyn i chusteczki do higieny intymnej, chusteczki intymnej, 2 małe buteleczki na szampon i balsam.
Sporo rzeczy mam, bo i porządny szlafrok (chociaż i tak sie pewnie nie przyda jak po po porodzie z córcią), jedną niezniszczoną koszulke do karmienia, w której 3 razy tylko używałam.
Polecam sporo majtek jednorazowych albo wielorazowego użycia, mnie się bardzo przydały w początkach połogu. I oczywiście wkłady na majtki.
Super, że po wizytach ok. Sporo już ważą na tym etapie maluszki. Aż się wierzyć nie chce,kiedy ten czas zleciał.
Klaudia, super, że z szyjką dobrze.
Ja jutro muszę z rana do labu skoczyć, tradycyjnie morfo i mocz.
A w pn wizyta połówkowaNie mogę się doczekać.
Moja Mała leży miednicowo, ale coraz częściej czuję kopniaczki na górze, więc jest szansa, że się ładnie obróci. Liczę, że poród będzie sn
Miałam sen, że urodziłam dziewczynkę 3550, zobaczymy, ile będzie miała naprawdę
A żeby było weselej, poród odbył się w domu, odbierali moi rodziceAle ogólnie pozytywny sen
Nie mogę się doczekać czerwca
Wczoraj się obkupiłam - 2 pary spodni ciążowych, jedne z H&M, drugie z sklepiku Linette.pl, granatową kurtka na brzuszek, uwaga, również z H&M...za 100zł, było 260zł. Teraz są obniżki, warto zobaczyć, jak któraś potrzebuje jakiegoś ciuszka na brzuszek, bo ceny dobre.
No i jutro fryzjer, jak niewiele trzeba kobiecie do szczęścia
Czy któraś jutro wizytuje?
-
welonka wrote:Nina to prawda immunoglobina jest refundowana jak masz grupę rh- , ja jak byłam w szpitalu każda ciężarna która miała plamienia/krwawienia i miała grupę rh- dostawała w zastrzyku immunoglobinę .
Zastanawiałam się nad tym, ale poczekam do porodu. Córka miała Rh-, więc nie potrzebowałam zastrzyku, synek Rh+ i dostałam zastrzyk, teraz znów ma być córka, więc jest szansa, że znów będzie Rh-
-
M.W wrote:Dziewczyny znacie firmy z biustonoszami do karmienia dla większego biustu ?
Na święta będę w Polsce i w tym czasie muszę już zaopatrzyć się w staniki do karmienia bo w Niemczech są tylko staniki do miseczki D, czasami E. Planuję wziąć rozmiar więcej niż będę potrzebować, mam nadzieję, że taki zapas wystarczy.
07.2019 drugi naturalsik
10.2017 naturalsik
Mam 4❄️
4 IUI, 2IVF, 2 transfery, 3 poronienia
AMH 1,3, nasienie zmienne, fragmentacja 38% -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Estiq ma małą rozmiarówkę i niestety się nie łapię
A z firmy Alles nigdy nie miałam biustonosza, jedynie mierzyłam 2 sztuki w sklepie ale też wypadały bardzo luźno i małomiskowo.
Kupując staniki będę zaczynać 8 miesiąc, myślicie, że aż 2 rozmiary więcej trzeba brać ?
Na necie znalazłam też fajne z firmy lupo, znacie ?