CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja też po wczorajszej wizycie - Klara ma już całe 860g. Chociaż lekarz dość mocno mnie zeźlił - podobno strasznie szybko tyje. Przytyłam dotychczas 6kg, waga przed ciążą w normie. Ehh... Czy to faktycznie aż tak dramatycznie dużo??
Mam też pytanie dotyczące wizyt lekarskich na NFZ - nigdy w życiu nie byłam u lekarza inaczej niż prywatnie, ale teraz chce iść do okulisty i dermatologa. I teraz pytanie - czy najpierw trzeba iść do ogólnego po skierowanie? Czy w ciąży są jakieś specjalne zasady? ( Że można bez skierowania, termin wizyty musi być wyznaczony w czasie nieprzekraczającym ilustracji dni?)Marya lubi tę wiadomość
-
Trzeba mieć skierowanie od rodzinneo.Ja jak szłam do kardiologa to miałam na skierowaniu ciąża i mnie przyjeli w 3 dni ale chyba mają 7 dni żeby cię przyjąć.Jak ns skier nie będzie info o ciąży to trzeba mieć dowód i kartę ciąży,przynajmniej w mojej przychodni tak jest
-
firanki na duszę wrote:Ja też po wczorajszej wizycie - Klara ma już całe 860g. Chociaż lekarz dość mocno mnie zeźlił - podobno strasznie szybko tyje. Przytyłam dotychczas 6kg, waga przed ciążą w normie. Ehh... Czy to faktycznie aż tak dramatycznie dużo??
Mam też pytanie dotyczące wizyt lekarskich na NFZ - nigdy w życiu nie byłam u lekarza inaczej niż prywatnie, ale teraz chce iść do okulisty i dermatologa. I teraz pytanie - czy najpierw trzeba iść do ogólnego po skierowanie? Czy w ciąży są jakieś specjalne zasady? ( Że można bez skierowania, termin wizyty musi być wyznaczony w czasie nieprzekraczającym ilustracji dni?)
-
firanki na duszę wrote:Malinka, Komcia dziękuję za odpowiedzi.
Mam wrażenie że mój gin chciałby zeby kobiety tyły max 3kg w całej ciąży. Zrobił wielkie oczy, jak mu powiedziałam, że owszem, zdarza mi si zjeść coś słodkiego... Aha , mam limit na 2 owoce/dobę
-
nick nieaktualnyfiranki na duszę wrote:Ja też po wczorajszej wizycie - Klara ma już całe 860g. Chociaż lekarz dość mocno mnie zeźlił - podobno strasznie szybko tyje. Przytyłam dotychczas 6kg, waga przed ciążą w normie. Ehh... Czy to faktycznie aż tak dramatycznie dużo??
Mam też pytanie dotyczące wizyt lekarskich na NFZ - nigdy w życiu nie byłam u lekarza inaczej niż prywatnie, ale teraz chce iść do okulisty i dermatologa. I teraz pytanie - czy najpierw trzeba iść do ogólnego po skierowanie? Czy w ciąży są jakieś specjalne zasady? ( Że można bez skierowania, termin wizyty musi być wyznaczony w czasie nieprzekraczającym ilustracji dni?)
6 kg to dużo?
Mam podobnie i mnie lekarz pochwalił i powiedział,że ok.
Dodam istotną info,że przed ciążą miałam nadwagę i nie powinnam przytyć więcej niż 10kg.
Co do skierowań...
Ja w swojej przychodni nie potrzebuję skierowań do tych specjalistów.
Chyba,że miałoby to przyspieszyć wizytę,to tego noe wiem.
Ale z dośwoadczenia Ci powiem,jeżeli o okulistę chodzi...jeśli nic Ci nie dolega to wstrzymałabym się z wizytą aż urodzisz...
Do tego czasu może Ci się wzrok pogorszyć,a do tego poród...
Pracowałam w branży optycznej 12lat i wszyscy okuliści,których znam mówili mi to samo. -
Emisia, dziękuję za rzeczową odpowiedź!
Do okulisty wybieram się tylko po to, żeby wykluczyć ewentualne wskazania do CC. Mam po prostu wadę wzroku, bez żadnych przygód typu jaskra czy odklejanie siatkówki itp. - przynajmniej nic o tym nie wiem... A okulary nowe i tak będę właśnie po porodzie dopiero sobie sprawiać. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyfiranki na duszę wrote:Emisia, dziękuję za rzeczową odpowiedź!
Do okulisty wybieram się tylko po to, żeby wykluczyć ewentualne wskazania do CC. Mam po prostu wadę wzroku, bez żadnych przygód typu jaskra czy odklejanie siatkówki itp. - przynajmniej nic o tym nie wiem... A okulary nowe i tak będę właśnie po porodzie dopiero sobie sprawiać. -
Ja też, ja też 100-dniówka
Jakieś Piccolo czy coś, trzeba wypić z tej okazji albo chociaż dodatkową szklankę wody
kokkosanka, welonka, Magda33, Emisia35, witaminkab, Andziula_1988 lubią tę wiadomość
Mój skarb 20-10-2015
Mój drugi skarb- Nina 29-05-2018 -
U mnie prawie 6kg do przodu, z czego połowę przybralam w ostatnich 5 tygodniach. W trzecim trymestrze już się tyle nie tyje więc mam nadzieję że waga wkrótce zwolni.
Co do okulisty i dentysty to w mojej karcie ciąży jest miejsce na konsultacje przed porodem. Warto iść
-
nick nieaktualny