Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • Leira Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tini wrote:
    Szczerze mówiąc to nie miałam pojęcia że tak można- myślałam że musi to być napisane np na drzwiach kto może wejść bez kolejki

Od 1 stycznia 2017 r. wszystkie kobiety w ciąży są uprawnione do korzystania poza kolejnością:

ze świadczeń opieki zdrowotnej,
    usług farmaceutycznych udzielanych w aptekach.

Uprawnienia te wprowadziła ustawa z dnia 4 listopada 2016 r. o wsparciu kobiet w ciąży i rodzin „Za życiem”.

Źródło [i więcej informacji]: http://www.mz.gov.pl/aktualnosci/szczegolne-uprawnienia-kobiet-w-ciazy-do-korzystania-poza-kolejnoscia-ze-swiadczen-opieki-zdrowotnej-oraz-uslug-farmaceutycznych-w-aptekach/

klauuudia lubi tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę, że Tini nie tyle zależy na przepsuzczeniu w kolejce, co bardziej zwraca uwagę na brak kultury i znieczulicę. Skoro ksiądz uważa, że powinno się kobietę ciężarną przepuścić to sam powinien świecić przykładem i to zrobić. A nie poucza innych. Ale widocznie uwaza, że jemu jako księdzu tez się pierwszeństwo należy, nawet bardziej niż ciężarnej. Przecież jest wyżej w hierachii...
    Dostałbym wściekli i zapytał czemu ksiądz w takim razie mnie jie przepuścił

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 10:25

klauuudia, Leira lubią tę wiadomość

dqpri09kh0x52aib.png

Wysłany: 14 marca 2018, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja korzystam z tego prawa i prawie zawsze widzę błyskawice w oczach. Ale nic na to nie poradzę. Nie będę siedziec w zarazkach to jedno, drugie, że często w poczekalni są miejsca bez oparcia a mi niestety w tej pozycji niewygodnie.

Jak ostatnio szlam na zmianę tapów pani z kulą mi chciała ustąpić miejsca. Ale dobrze się czułam i nie potrzebowałam. Poza tym ona sama widać nie czuła się najlepiej.

Leira lubi tę wiadomość

dqpri09kh0x52aib.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziula_1988 wrote:
    Myślę, że Tini nie tyle zależy na przepsuzczeniu w kolejce, co bardziej zwraca uwagę na brak kultury i znieczulicę. Skoro ksiądz uważa, że powinno się kobietę ciężarną przepuścić to sam powinien świecić przykładem i to zrobić. A nie poucza innych. Ale widocznie uwaza, że jemu jako księdzu tez się pierwszeństwo należy, nawet bardziej niż ciężarnej. Przecież jest wyżej w hierachii...

A to już swoją drogą, ale znowu.. nikt na głos nic nie powie bo każdemu głupio, albo każdy się wstydzi i tak ten świat działa. Nie trzeba przecież być wulgarnym czy opryskliwym tylko kulturalnie, nawet z uśmiechem, zwrócić człowiekowi uwagę :)

Andziula_1988 lubi tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • anieszka Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2018, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziula_1988 wrote:

Moim zdaniem trzeba jasno poprosić o pierwszeństwo, daję gwarancję, że nikt wtedy nie odmówi. Ja byłam ostatnio świadkiem dosyć zabawnej sytuacji w przychodni, gdzie była strasznie długa kolejka a tylko kilka krzesełek. Kobieta już miała siadać na schodach, gdy nagle jedna starsza pani na całą przychodnię: "niech pani usiądzie na krześle! nie może pani w ciąży siedzieć na schodach". Kobieta, która miała usiąść na schodach taka zdezorientowana ale ze śmiechem powiedziała "ale ja nie jestem w ciąży" :D
    Zmierzam do tego, że niektórzy może nie chcą nas źle ocenić przez pryzmat wyglądu, mimo szczerych chęci. Dlatego warto poprosić o pierwszeństwo jeśli taką potrzebę czujemy.

Leira, Andziula_1988 lubią tę wiadomość

oar8yx8dab4u94zl.png
  • teqz Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda33 wrote:
    Miłego dnia wszystkim :)
    Teqz dawno się nie odzywałaś, jak Czarek? Byłaś u lekarza sprawdzić czy podrósł?
    Dzięki, ze pytasz :) nie, nie byłam. W piątek idę na usg III trymestru, wiec zobaczymy jaką wagę mi powiedzą. Stresuje się, nie tylko waga, ale także tym ogniskiem hiperechogenicznym w serduszku, mam nadzieje, ze zanikło. Jak pomyśle o piątku to mnie brzuch ze stresu boli :/

• lotka1990 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to co piszę anieszka to też prawda, mam koleżankę która pracuje w sklepie odzieżowym (sieciówce) no i oczywiście mają przykaz żeby prosić ciężarne bez kolejki. I mówi, że to bardzo ciężkie bo wiele razy się zdarzyło że była pewna że to ciężarna a tu niespodzianka i głupia sytuacja. Swoją drogą też kiedyś zostałam "posądzona" o bycie w ciąży, klient mi pogratulował i wyszła głupia sytuacja bo ja po prostu miałam swoją fałdkę i akurat jakieś naprawdę mega wzdęcie :p
    ja też mam na razie takie a nie inne podejście (że mogę poczekać) bo po pierwsze czuje się dobrze a po drugie nigdy nie miałam takiego problemu w laboratorium, mam pod domem takie gdzie jest po prostu zawsze cudownie pusto :)

3i49jw4zy14xtog4.png
    ex2bjw4zxo12w0aa.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    od 3 dni mój mały jest bardzo sopkojny. Czuje go bardzo rzadko. Serduszko pika. Czy w tym tyg zawsze miałyście mocne kopanie? w weekend np bardzo go czułam a teraz znowu już nie :( jak dobrze , że w czw wizyta

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Tròjka Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dopóki mam na czym siedzieć to czekam :P po prostu dobrze się czuje i wiem, że każdy chce jak najszybciej załatwić sprawę. Ale jeżeli muszę to korzystam z pierwszeństwa, szczególnie jeżeli jest mega długa kolejka a mi się robi słabo.

lotka1990, Dika lubią tę wiadomość

f2w3rjjgku0ijq5v.png

Wysłany: 14 marca 2018, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasne, też staram się załatwiać sprawy polubownie. Szczególnie w ciąży, bo ja ogólnie nerwus jestem i szybko się nakręcam. A poźniej cały dzień ze mnie schodzi ciśnienie. Wiec w ciąży unikam takich spięć. Ale taka gadka księdza by mnie zirytowała. Skoro sam nie przepuścił to już lepiej niech nie poucza innych. Bo sam wychodzi przy tym bez twarzy.

A z tym wyłapywaniem w ciąży to pewnie i nie jest to łatwe. U mnie akurat nie ma problemu. Bo szczuplutka jestem i tylko piłeczka z przodu. Nie da się pomylić z niczym innym ;) ale też jestem zdania, że warto się upomnieć ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 11:04

lotka1990 lubi tę wiadomość

dqpri09kh0x52aib.png

Wysłany: 14 marca 2018, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara u mnie bywa tak, że Malutki jest czasem bardziej czasem mnie ruchliwy. Ale też czuję czasem, że się rusza, ale nie aż tak mocno. Mam wrażenie, że czasem jest obrócony pupką w stronę brzucha a nóżkami i rączkami w stronę moich narządów wew inka wrażenie takich stłumionych ruchów i kopniaków. Ale nie wiem nawet czy to możliwe, żeby dziecko taką pozycję przybierało ;p

dqpri09kh0x52aib.png
  • Magda33 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teqz wrote:
    Dzięki, ze pytasz :) nie, nie byłam. W piątek idę na usg III trymestru, wiec zobaczymy jaką wagę mi powiedzą. Stresuje się, nie tylko waga, ale także tym ogniskiem hiperechogenicznym w serduszku, mam nadzieje, ze zanikło. Jak pomyśle o piątku to mnie brzuch ze stresu boli :/
    To bądź dobrej myśli. Na tym etapie wszystko jest możliwe. Zleci do piątku!

A1298C hetero / C677T hetero /
    Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
    IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓
    7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
    9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • witaminkab Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrra ja tak mialam raz, ze prze 2 albo 3 dni rzadko czułam malucha i tak jakby słabiej. Potem wszystko wróciło do normy. Nie zapisalam dokladniw kiedy, ale ze 3 tygodnie temu. Przy czym ja mam sporą warstwę tluszczyku, który dodatkowo "wycisza" ruchy.

mhsv3e5eug8d3245.png
    wnidvcqg5wbp23cu.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    od 3 dni mój mały jest bardzo sopkojny. Czuje go bardzo rzadko. Serduszko pika. Czy w tym tyg zawsze miałyście mocne kopanie? w weekend np bardzo go czułam a teraz znowu już nie :( jak dobrze , że w czw wizyta

Mogę Ci powiedzieć, że miałam podobnie i też nieco wzbudziło to mój niepokój bo do pewnego czasu czułam silne kopnięcia pod żebrami, a nagle nic - zero, tylko od czasu do czasu w dole brzucha, na wysokości wzgórka łonowego i trochę nad nim. I co..? na USG okazało się, że mały łobuz się przekręcił (był głową w dół i nogami kopał pod żebra), a teraz znowu jest nogami do dołu i odczuwam go nisko i słabo (kop w żebra naprawdę da się odczuć, a w podbrzusze to takie.. "meh") :P

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Ha Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny w 5 10 15 mają super promocje. Udało mi się upolować trochę ciuszków dla Łucji. Wczoraj zamawiałam, a dzisiaj już paczka jest u mnie :) Warto zajrzeć na ich stronę.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4c4525ee79b4.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ea8bcbcd1bc1.jpg

Tini, klauuudia, Alphelia, Agnella lubią tę wiadomość

19.01.2007 córka
    09.06.2014 córka
    ex2bkrhm336va282.png
  • Ha Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:

Miałam dokładnie tak samo. Są dni, że mała jest bardzo spokojna, a są takie, że kopie bardzo często. Chociaż zauważam, że odkąd obróciła się głową w dół to ruchy wyczuwam znacznie intensywniej.

19.01.2007 córka
    09.06.2014 córka
    ex2bkrhm336va282.png
  • Tini Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrra mnie jak mała mniej kopie albo przez dłuższy czas nie kopie wcale - bo i tak się zdarzyło to jem coś słodkiego i się kładę :-) wtedy zawsze wraca do normy :-)

klauuudia lubi tę wiadomość

ug37gu1r4avkpjo0.png
  • lotka1990 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ha wrote:
    Dziewczyny w 5 10 15 mają super promocje. Udało mi się upolować trochę ciuszków dla Łucji. Wczoraj zamawiałam, a dzisiaj już paczka jest u mnie :) Warto zajrzeć na ich stronę.

też właśnie czekam na paczkę <3
    a to body z napisem pretty lady miałam już w koszyku a jak parę godzin później realizowałam zamówienie to już nie było, chyba mnie uprzedziłaś! :p

a co do kopniaczków to też jest czasem tak, że Laura mało kopie a czasem jak się rozkręci to prawie bez przerwy cały dzień :p i raz czuje np nad pępkiem a za 5 minut ledwo nad wzgórkiem łonowym :p nie wiem jak ona to robi :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 11:54

3i49jw4zy14xtog4.png
    ex2bjw4zxo12w0aa.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dziś studniówka :D jutro mam krzywą oraz wizytę USG u gin po ponad miesiącu, więc już nie mogę się doczekać :) Tym bardziej, że Lilka ostatnio miała wiele spokojnych dni i trochę się martwiłam.

Po wizycie planuję zakupy :D kilka mniejszych rzeczy dla dziecka typu kocyk, mata ochronna na materac oraz wizytę w Ikei i może kupimy mój wymarzony fotel do karmienia <3

welonka, Dika, Magda33, witaminkab, Pysiaczek89, Andziula_1988 lubią tę wiadomość

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
  • welonka Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ustapienia miejsca dzisiaj wracalam mikrobusem do domu bus caly pelny I wsiadla pani ze spiacym na rekach dzieckiem na oko to takie 5-6 miesiecy I wiecie ze nikt jej nie ustapil miejsca bylam w szoku I ja jej ustapilam jak zobaczyla ze jestem w ciazy nie chciala usiasc ale powiedzialam ze ja moge przetrzymac sie rurek a ona z dzieckiem na rekach nie bardzo , oczywiscie kazdy sie gapil ale nikt nie ustapil . Wiedz Co tu sie spodziewac ze ktos ustapi kobiecie w ciazy(ktos moze pomyslec ze jest grubsza ) jak nie ma kto ustapic kobiecie z malym dzieckiem.

Co do ruchow u nas jest roznie jednego dnia jest aktywna a drugiego spokojniejsza wtedy czuje wlasnie takie stlumione kopniaczki.

age.png
‹‹ 707 708 709 710 711 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen w ciąży i po porodzie – jak regulowane podparcie ciała wpływa na kręgosłup i miednicę?

Oczekiwanie na przyjście na świat nowego członka rodziny to moment pełen emocji, który wiąże się z ogromnymi zmianami zachodzącymi w anatomii przyszłej mamy. Rosnący brzuszek stopniowo przesuwa środek ciężkości ciała, co bardzo często skutkuje uciążliwym dyskomfortem towarzyszącym kobiecie nawet podczas nocnego odpoczynku. Znalezienie wygodnej pozycji staje się prawdziwym wyzwaniem, zwłaszcza kiedy tradycyjne poduszki i akcesoria przestają przynosić upragnioną ulgę zmęczonym plecom. Prawidłowa regeneracja jest warunkiem zachowania sił witalnych, dlatego warto zrozumieć, jak powierzchnia, na której śpisz, realnie oddziałuje na twoje zmieniające się ciało.

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ