X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • Leira Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tini wrote:
    Szczerze mówiąc to nie miałam pojęcia że tak można- myślałam że musi to być napisane np na drzwiach kto może wejść bez kolejki

Od 1 stycznia 2017 r. wszystkie kobiety w ciąży są uprawnione do korzystania poza kolejnością:

ze świadczeń opieki zdrowotnej,
    usług farmaceutycznych udzielanych w aptekach.

Uprawnienia te wprowadziła ustawa z dnia 4 listopada 2016 r. o wsparciu kobiet w ciąży i rodzin „Za życiem”.

Źródło [i więcej informacji]: http://www.mz.gov.pl/aktualnosci/szczegolne-uprawnienia-kobiet-w-ciazy-do-korzystania-poza-kolejnoscia-ze-swiadczen-opieki-zdrowotnej-oraz-uslug-farmaceutycznych-w-aptekach/

klauuudia lubi tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę, że Tini nie tyle zależy na przepsuzczeniu w kolejce, co bardziej zwraca uwagę na brak kultury i znieczulicę. Skoro ksiądz uważa, że powinno się kobietę ciężarną przepuścić to sam powinien świecić przykładem i to zrobić. A nie poucza innych. Ale widocznie uwaza, że jemu jako księdzu tez się pierwszeństwo należy, nawet bardziej niż ciężarnej. Przecież jest wyżej w hierachii...
    Dostałbym wściekli i zapytał czemu ksiądz w takim razie mnie jie przepuścił

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 10:25

klauuudia, Leira lubią tę wiadomość

dqpri09kh0x52aib.png

Wysłany: 14 marca 2018, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja korzystam z tego prawa i prawie zawsze widzę błyskawice w oczach. Ale nic na to nie poradzę. Nie będę siedziec w zarazkach to jedno, drugie, że często w poczekalni są miejsca bez oparcia a mi niestety w tej pozycji niewygodnie.

Jak ostatnio szlam na zmianę tapów pani z kulą mi chciała ustąpić miejsca. Ale dobrze się czułam i nie potrzebowałam. Poza tym ona sama widać nie czuła się najlepiej.

Leira lubi tę wiadomość

dqpri09kh0x52aib.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziula_1988 wrote:
    Myślę, że Tini nie tyle zależy na przepsuzczeniu w kolejce, co bardziej zwraca uwagę na brak kultury i znieczulicę. Skoro ksiądz uważa, że powinno się kobietę ciężarną przepuścić to sam powinien świecić przykładem i to zrobić. A nie poucza innych. Ale widocznie uwaza, że jemu jako księdzu tez się pierwszeństwo należy, nawet bardziej niż ciężarnej. Przecież jest wyżej w hierachii...

A to już swoją drogą, ale znowu.. nikt na głos nic nie powie bo każdemu głupio, albo każdy się wstydzi i tak ten świat działa. Nie trzeba przecież być wulgarnym czy opryskliwym tylko kulturalnie, nawet z uśmiechem, zwrócić człowiekowi uwagę :)

Andziula_1988 lubi tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • anieszka Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2018, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziula_1988 wrote:

Moim zdaniem trzeba jasno poprosić o pierwszeństwo, daję gwarancję, że nikt wtedy nie odmówi. Ja byłam ostatnio świadkiem dosyć zabawnej sytuacji w przychodni, gdzie była strasznie długa kolejka a tylko kilka krzesełek. Kobieta już miała siadać na schodach, gdy nagle jedna starsza pani na całą przychodnię: "niech pani usiądzie na krześle! nie może pani w ciąży siedzieć na schodach". Kobieta, która miała usiąść na schodach taka zdezorientowana ale ze śmiechem powiedziała "ale ja nie jestem w ciąży" :D
    Zmierzam do tego, że niektórzy może nie chcą nas źle ocenić przez pryzmat wyglądu, mimo szczerych chęci. Dlatego warto poprosić o pierwszeństwo jeśli taką potrzebę czujemy.

Leira, Andziula_1988 lubią tę wiadomość

oar8yx8dab4u94zl.png
  • teqz Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda33 wrote:
    Miłego dnia wszystkim :)
    Teqz dawno się nie odzywałaś, jak Czarek? Byłaś u lekarza sprawdzić czy podrósł?
    Dzięki, ze pytasz :) nie, nie byłam. W piątek idę na usg III trymestru, wiec zobaczymy jaką wagę mi powiedzą. Stresuje się, nie tylko waga, ale także tym ogniskiem hiperechogenicznym w serduszku, mam nadzieje, ze zanikło. Jak pomyśle o piątku to mnie brzuch ze stresu boli :/

• lotka1990 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to co piszę anieszka to też prawda, mam koleżankę która pracuje w sklepie odzieżowym (sieciówce) no i oczywiście mają przykaz żeby prosić ciężarne bez kolejki. I mówi, że to bardzo ciężkie bo wiele razy się zdarzyło że była pewna że to ciężarna a tu niespodzianka i głupia sytuacja. Swoją drogą też kiedyś zostałam "posądzona" o bycie w ciąży, klient mi pogratulował i wyszła głupia sytuacja bo ja po prostu miałam swoją fałdkę i akurat jakieś naprawdę mega wzdęcie :p
    ja też mam na razie takie a nie inne podejście (że mogę poczekać) bo po pierwsze czuje się dobrze a po drugie nigdy nie miałam takiego problemu w laboratorium, mam pod domem takie gdzie jest po prostu zawsze cudownie pusto :)

3i49jw4zy14xtog4.png
    ex2bjw4zxo12w0aa.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    od 3 dni mój mały jest bardzo sopkojny. Czuje go bardzo rzadko. Serduszko pika. Czy w tym tyg zawsze miałyście mocne kopanie? w weekend np bardzo go czułam a teraz znowu już nie :( jak dobrze , że w czw wizyta

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Tròjka Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dopóki mam na czym siedzieć to czekam :P po prostu dobrze się czuje i wiem, że każdy chce jak najszybciej załatwić sprawę. Ale jeżeli muszę to korzystam z pierwszeństwa, szczególnie jeżeli jest mega długa kolejka a mi się robi słabo.

lotka1990, Dika lubią tę wiadomość

f2w3rjjgku0ijq5v.png

Wysłany: 14 marca 2018, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasne, też staram się załatwiać sprawy polubownie. Szczególnie w ciąży, bo ja ogólnie nerwus jestem i szybko się nakręcam. A poźniej cały dzień ze mnie schodzi ciśnienie. Wiec w ciąży unikam takich spięć. Ale taka gadka księdza by mnie zirytowała. Skoro sam nie przepuścił to już lepiej niech nie poucza innych. Bo sam wychodzi przy tym bez twarzy.

A z tym wyłapywaniem w ciąży to pewnie i nie jest to łatwe. U mnie akurat nie ma problemu. Bo szczuplutka jestem i tylko piłeczka z przodu. Nie da się pomylić z niczym innym ;) ale też jestem zdania, że warto się upomnieć ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 11:04

lotka1990 lubi tę wiadomość

dqpri09kh0x52aib.png

Wysłany: 14 marca 2018, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara u mnie bywa tak, że Malutki jest czasem bardziej czasem mnie ruchliwy. Ale też czuję czasem, że się rusza, ale nie aż tak mocno. Mam wrażenie, że czasem jest obrócony pupką w stronę brzucha a nóżkami i rączkami w stronę moich narządów wew inka wrażenie takich stłumionych ruchów i kopniaków. Ale nie wiem nawet czy to możliwe, żeby dziecko taką pozycję przybierało ;p

dqpri09kh0x52aib.png
  • Magda33 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teqz wrote:
    Dzięki, ze pytasz :) nie, nie byłam. W piątek idę na usg III trymestru, wiec zobaczymy jaką wagę mi powiedzą. Stresuje się, nie tylko waga, ale także tym ogniskiem hiperechogenicznym w serduszku, mam nadzieje, ze zanikło. Jak pomyśle o piątku to mnie brzuch ze stresu boli :/
    To bądź dobrej myśli. Na tym etapie wszystko jest możliwe. Zleci do piątku!

A1298C hetero / C677T hetero /
    Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
    IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓
    7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
    9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • witaminkab Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrra ja tak mialam raz, ze prze 2 albo 3 dni rzadko czułam malucha i tak jakby słabiej. Potem wszystko wróciło do normy. Nie zapisalam dokladniw kiedy, ale ze 3 tygodnie temu. Przy czym ja mam sporą warstwę tluszczyku, który dodatkowo "wycisza" ruchy.

mhsv3e5eug8d3245.png
    wnidvcqg5wbp23cu.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    od 3 dni mój mały jest bardzo sopkojny. Czuje go bardzo rzadko. Serduszko pika. Czy w tym tyg zawsze miałyście mocne kopanie? w weekend np bardzo go czułam a teraz znowu już nie :( jak dobrze , że w czw wizyta

Mogę Ci powiedzieć, że miałam podobnie i też nieco wzbudziło to mój niepokój bo do pewnego czasu czułam silne kopnięcia pod żebrami, a nagle nic - zero, tylko od czasu do czasu w dole brzucha, na wysokości wzgórka łonowego i trochę nad nim. I co..? na USG okazało się, że mały łobuz się przekręcił (był głową w dół i nogami kopał pod żebra), a teraz znowu jest nogami do dołu i odczuwam go nisko i słabo (kop w żebra naprawdę da się odczuć, a w podbrzusze to takie.. "meh") :P

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Ha Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny w 5 10 15 mają super promocje. Udało mi się upolować trochę ciuszków dla Łucji. Wczoraj zamawiałam, a dzisiaj już paczka jest u mnie :) Warto zajrzeć na ich stronę.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4c4525ee79b4.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ea8bcbcd1bc1.jpg

Tini, klauuudia, Alphelia, Agnella lubią tę wiadomość

19.01.2007 córka
    09.06.2014 córka
    ex2bkrhm336va282.png
  • Ha Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:

Miałam dokładnie tak samo. Są dni, że mała jest bardzo spokojna, a są takie, że kopie bardzo często. Chociaż zauważam, że odkąd obróciła się głową w dół to ruchy wyczuwam znacznie intensywniej.

19.01.2007 córka
    09.06.2014 córka
    ex2bkrhm336va282.png
  • Tini Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrra mnie jak mała mniej kopie albo przez dłuższy czas nie kopie wcale - bo i tak się zdarzyło to jem coś słodkiego i się kładę :-) wtedy zawsze wraca do normy :-)

klauuudia lubi tę wiadomość

ug37gu1r4avkpjo0.png
  • lotka1990 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ha wrote:
    Dziewczyny w 5 10 15 mają super promocje. Udało mi się upolować trochę ciuszków dla Łucji. Wczoraj zamawiałam, a dzisiaj już paczka jest u mnie :) Warto zajrzeć na ich stronę.

też właśnie czekam na paczkę <3
    a to body z napisem pretty lady miałam już w koszyku a jak parę godzin później realizowałam zamówienie to już nie było, chyba mnie uprzedziłaś! :p

a co do kopniaczków to też jest czasem tak, że Laura mało kopie a czasem jak się rozkręci to prawie bez przerwy cały dzień :p i raz czuje np nad pępkiem a za 5 minut ledwo nad wzgórkiem łonowym :p nie wiem jak ona to robi :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 11:54

3i49jw4zy14xtog4.png
    ex2bjw4zxo12w0aa.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dziś studniówka :D jutro mam krzywą oraz wizytę USG u gin po ponad miesiącu, więc już nie mogę się doczekać :) Tym bardziej, że Lilka ostatnio miała wiele spokojnych dni i trochę się martwiłam.

Po wizycie planuję zakupy :D kilka mniejszych rzeczy dla dziecka typu kocyk, mata ochronna na materac oraz wizytę w Ikei i może kupimy mój wymarzony fotel do karmienia <3

welonka, Dika, Magda33, witaminkab, Pysiaczek89, Andziula_1988 lubią tę wiadomość

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
  • welonka Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ustapienia miejsca dzisiaj wracalam mikrobusem do domu bus caly pelny I wsiadla pani ze spiacym na rekach dzieckiem na oko to takie 5-6 miesiecy I wiecie ze nikt jej nie ustapil miejsca bylam w szoku I ja jej ustapilam jak zobaczyla ze jestem w ciazy nie chciala usiasc ale powiedzialam ze ja moge przetrzymac sie rurek a ona z dzieckiem na rekach nie bardzo , oczywiscie kazdy sie gapil ale nikt nie ustapil . Wiedz Co tu sie spodziewac ze ktos ustapi kobiecie w ciazy(ktos moze pomyslec ze jest grubsza ) jak nie ma kto ustapic kobiecie z malym dzieckiem.

Co do ruchow u nas jest roznie jednego dnia jest aktywna a drugiego spokojniejsza wtedy czuje wlasnie takie stlumione kopniaczki.

age.png
‹‹ 707 708 709 710 711 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ