CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Leira wrote:Tak sobie teraz myślę, że taka studniówka to dobry czas na Baby Shower, czy tam Bociankowe, bo tak to w Polsce nazywają xD
w Polsce i tak się raczej mówi Baby Shower :p wśród moich znajomych raczej robi się trochę później, tak 7/8 miesiąc. Kiedyś nie lubiłam takiej imprezki ale po tym jak w ciągu ostatnich 2 lat współorganizowałam kilka takich imprez-niespodzianek to po cichu liczę, że i moje koleżanki coś wymyślą :pklauuudia lubi tę wiadomość
-
Welonka daj znać jak u ciebie.
Dzisiaj byłam u lekarza i z mojego rozkojarzenia zapomniałam karty ciąży na wizytę. Mała leży w poprzek, ale tak też myślałammiałam też sprawdzaną hemoglobinę i mam 12,3. Pamiętam, że 7 tc miałam 13,2. Lekarz mówi, że to dobrze.
klauuudia, Magda33, Alphelia lubią tę wiadomość
-
Zielonooka, cieszę się, że wszystko ok. A ile już maluch waży?
My też dziś po wizycie.
Szyjka 3,4 cm więc się trzyma i mam się tymi twardnieniami nie przejmować póki nie są bolesne i regularne. Magnez, nospa i leżenie gdy pojawia się twardnienie.
Mała waży 840 g i wymiarami jest mniej więcej zgodna z terminem z OM (z USG 1 dzień do przodu). Przepływy też ok.Zastanawiam się jednak czy nie za mało przybrała, bo w 2,5 tyg. tylko 200 gramów. Z drugiej strony USG było na dwóch różnych sprzętach, więc może nie jest to aż tak porównywalne.
Plamka na serduszko jest dalej, więc dostaliśmy skierowanie na echo serca. Udało mi się umówić już na przyszły tydzień.Magda33 lubi tę wiadomość
-
klauuudia, summer86 jak duża tego niestety nie wiem, zdjęcia też nie posiadam. Lekarz tylko na chwilę włączył USG, żeby sprawdzić bicie serca. Ja i tak w szoku byłam, bo moje kontrole ograniczają się do sprawdzania wagi, ciśnienia, mierzenia brzucha centymetrem i sprawdzanie tętna detektorem ,co też nie zawsze jest
-
Zielonooka ja bym miała tak samo, ale poszukałam polskiej położną która ma lepsze usg niż w Holandii w szpitalach
Robi mi je na każdej wizycie, a tak bym miała może 3 na całą ciążę. I jeszcze przez tą moją cukrzycę ciążową mam ekstra 2 usg w szpitalu, bo boją się czy dziecko nie za szybko rośnie, więc mam tak jak w Polsce. Tyle dobrego.
A wczoraj miałam ciężki dzień, bo i mnie głowa bolała i paracetamol w ruch, i lewa część brzucha, chyba z nerwów i przez to że noszę czasami swoją bo zapominam, że w ciąży jestem. Mój ostatnio do mnie, to już 3 trymest, pamiętaj i nie szalejMój skarb 20-10-2015
Mój drugi skarb- Nina 29-05-2018 -
Dziewczyny jestem już od 3h po wizycie i nadal jestem w szoku... jaką drobinkę mam w brzuchu
Mała ułożona w końcu główką w dół. Kość udowa tydzień do tyłu, reszta 2-3 tygodnie do przodu, data porodu wyszła mi na 20.05... dobrze, że już się na to nie patrzyNajbardziej zdumiewa mnie waga - 1545g, bo mała jest o 2-3 mm mniejsza na każdym pomiarze od poprzednich dzieci, a im waga wychodziła od 2-2,3kg... co prawda sprzęt był starszy, więc ciężko o dokładność
Lekarz stwierdził, że mam szansę w końcu urodzić "normalne" dziecko
Kolejna rzecz która mnie miło zaskoczyła, to waga - na wizycie pokazała +11, czyli wyszłoby, że w ciągu 7tyg przytyłam tylko 1kg... za to domowa mnie znielubiła i rano pokazała +12kg.Leira, klauuudia, anieszka, lotka1990, Dika, Anitka201, Magda33, Andziula_1988 lubią tę wiadomość
-
No i zapomniałam dopisać - lekarz wspomniał o immunoglobulinie, powiedziałam, że już mi o tym mówił... jakbym się zdecydowała to mam dzwonić, to przygotuje receptę, a jakby mi bardzo zależało na bezpłatnej, to jest to możliwe tylko wtedy jak położy mnie na kilka dni do szpitala... Już wcześniej zdecydowałam, że nie będę jej brać, a z tym szpitalem... hmm już wolałabym zapłacić niż tam trafić
-
Ja jestem po USG III trymestru, Czarek wazy 1200g, ognisko echogeniczne zanikło, łożysko się podniosło wiec wszystko jest idealnie
nadrobił wszystkimi parametrami i wszystko jest lekko ponad normę 28+2 wiec jestem przeszczęśliwa
Leira, summer86, klauuudia, witaminkab, Fufka30, tomania2806, lotka1990, Czara, Kropka89, Dika, Anitka201, kokkosanka, Ruth, Magda33, Pysiaczek89, Kiki1916, Andziula_1988 lubią tę wiadomość
-
_nina_ wrote:No i zapomniałam dopisać - lekarz wspomniał o immunoglobulinie, powiedziałam, że już mi o tym mówił... jakbym się zdecydowała to mam dzwonić, to przygotuje receptę, a jakby mi bardzo zależało na bezpłatnej, to jest to możliwe tylko wtedy jak położy mnie na kilka dni do szpitala... Już wcześniej zdecydowałam, że nie będę jej brać, a z tym szpitalem... hmm już wolałabym zapłacić niż tam trafić
-
Hej dziiewczyny w koncu nie bylam u lekarza zwiekszylam dawke magnezu i od wczoraj brzuch sie nie napina tak w ciagu dnia 2-3razy dziennie bez bolesnie , bardzo mozliwe ze ten skurcz nasilony byl przez jelita bo po espumisanie poczulam nieznaczna ulge. Mala bardzo wyraznie czuje w okolicach pepka bardzo wypina sie jakby glowka od nowa byla do gory .
A mam takie pytanie mozliwe zeby juz obnizyl sie delikatnie brzuch ? -
firanki na duszę wrote:A propos wagi - u mnie +9. W środę miałam wizytę i mój gin ( pisałam już o nim wcześniej w kwestii wagi) tylko pokręcił głową i powiedział z mam samo sama policzyć ile będę ważyć przy porodzie jak będę tyła w takim tempie
Mała waży 1.5 kgostatnio walnął tekstem ze w sumie to jakoś szczególnie nie widać po mnie tych kg
ale powinnam przytyć mniej
bez jaj ale jak tak dalej pójdzie to do porodu dojdę z waga 10 kg na plusie. Jeśli waga poleci mi tak jak z synem to po porodzie spadnie mi 20 kg..
-
Kurczę, ciekawe skąd wynika tak różne podejście lekarzy do wagi.
U mnie dziś na wizycie 7,5 kg do przodu od początku, lekarz wpisał bez komentarza do karty, więc zapytałam czy taki przyrost jest ok i czy to nie za dużo. Powiedział, że przyrost jest jak najbardziej w normie dla mojego wzrostu i on nie widzi powodów do czepiania się. -
Mój już słynie z tego ze czepia się o wagę. Jak do niego przyszłam po połogu stwierdził ze w ogóle po mnie nie widać ze rodziłam i w sumie bardzo mało przytyłam w ciazy (cała ciąże słyszałam zeby uważać na wagę
)
Z drugiej strony to świetny specjalista i ma do niego zaufanie. Ta docinka o wadze mnie motywuje do zdrowszego odżywiania
Ja jestem wysoka (178) wiec mimo ze zaraz wejdę w 30 tc niektórzy myślą ze trochę przytyłam na brzuchu bo tak się rozkładają te kg.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2018, 21:26
-
Mi przyjaciółka powiedziała, że w końcu wyglądam normalnie
a zaczęło się od tego, że opowiedziałam jej jak kobieta, która widzi mnie od początku ciąży co tydzień, dopiero kilka dni temu się zorientowała, że jestem w ciąży i była bardzo zdziwiona, że to już 7 miesiąc, według niej mam szczęście, że tak dobrze wyglądam i tak mało tyję... Nie skomentowałam tego "mało"