X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam tą lano-maść z Ziaji, jej skład to wysoko oczyszczona lanolina, więc jak najbardziej dobry i nie trzeba jej zmywać przed karmieniem. I też używam już jej od paru tygodni, mam nadzieję, że to coś pomoże później :)

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
  • Fasola1234 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To zaczynam od dziś smarować:) wystarczy raz dziennie?

klz9rjjgay1rk8f4.png

Fasola1234
  • Ha Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alphelia wrote:
    Ja kupiłam tą lano-maść z Ziaji, jej skład to wysoko oczyszczona lanolina, więc jak najbardziej dobry i nie trzeba jej zmywać przed karmieniem. I też używam już jej od paru tygodni, mam nadzieję, że to coś pomoże później :)
    Ja też ja mam i w takim razie zaczynam smarowanie od dzisiaj. W ogóle uwielbiam kosmetyki tej firmy ❤

19.01.2007 córka
    09.06.2014 córka
    ex2bkrhm336va282.png
  • Tini Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja smaruję się rano i wieczorem :-)

Jestem już po wizycie. Mała rośnie waży już 2,5 kg, afi 14 więc w normie, łożysko II stopnia szyjka długa bo 3 cm tyle tylko że jest już zewnętrznie rozwarta- cokolwiek to znaczy. Ale wewnętrznie trzyma więc jest ok.

welonka, witaminkab, kokkosanka, lotka1990, Alphelia, Magda33, Andziula_1988 lubią tę wiadomość

ug37gu1r4avkpjo0.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tini to już kawał kobitki :)

W takim razie wyciągam maść z torby i smaruję :) ja to kiedyś sama siebie doprosadze do zawału robiłam sobie wcześniej pranie ręczne i musiałam umoczyc sobie skarpetke nawet nie czułam a później siadlam sobie z noga poduklona pod tylkiem jak poczułam ze mi mokro i mam mokre spodnie to w sekundzie wyladowlam w łazience myśląc sobie najgorsze scenariusze.

cichyszept lubi tę wiadomość

age.png
  • Annaya Ekspertka

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny :)
    Postanowiłam jednak dołączyć do czerwcówek, choć jest duże prawdopodobieństwo, że rozpakujemy się szybciej i narazie muszę leżeć. 32tc.

Co do żelaza polecam bardzo algi - spirulinę lub chlorellę, bez porównania lepiej się wchłania niż z syntetyków. Ale to też taki kompleks różnych witamin, więc najlepiej dopytać się swojego lekarza/położnej o Wasz przypadek.

Do smarowania bardzo dobra jest maść Lansinoh - 100% czystej lanoliny :) bezpieczna i naturalna, bez żadnych chemikaliów (ale też cena wyższa), ale przyznam szczerze, że zaskoczyłyście mnie z tym smarowaniem już teraz :) słyszałam tylko o hartowaniu brodawek przed porodem, a smarowaniu dopiero w potrzebie :D

2r8rk6nl0p40hkvi.png
    7u229jcgg4p5jd4c.png
  • Ha Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tini wrote:
    Ja smaruję się rano i wieczorem :-)

Jestem już po wizycie. Mała rośnie waży już 2,5 kg, afi 14 więc w normie, łożysko II stopnia szyjka długa bo 3 cm tyle tylko że jest już zewnętrznie rozwarta- cokolwiek to znaczy. Ale wewnętrznie trzyma więc jest ok.

Super waga :) Moja Łucja 3 tygodnie temu miała 1750, wiec teraz maksymalnie liczę, ze ma z 2300. W czwartek mam wizytę więc zobaczymy :) A jutro przyjeżdża położna zrobić mi ktg.

Kochane trzymajcie kciuki za moją siostrę. Właśnie walczy ma porodówce. Dzisiaj mój dziadek skonczyłby 81 lat wiec cudowna datę sobie wybrał jej synek ❤ Moja mama nie mogła sobie wspanialszego prezentu wymarzyć.

cichyszept, lotka1990, Magda33, Kropka89, Andziula_1988 lubią tę wiadomość

19.01.2007 córka
    09.06.2014 córka
    ex2bkrhm336va282.png
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tini, duża już Twoja córcia :)

Ja właśnie czekam na wizytę.. myślałam, że z czasem będę sie nimi mniej stresowac a tu zawsze serce wali jak młotem.

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • Tini Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duża? Ja myślałam że malutka. Biorac pod uwagę że Olivierek Klaudii tydzień młodszy urodził się 2690 to myślałam że tak ok 2750 będzie. Ale w sumie cieszę się że tylko 2500 to może nie będzie dużo ponad 3 przy porodzie ;-)

ug37gu1r4avkpjo0.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tini moja w 33+3 dni wazyla 2174 a Twoja tydzień później i już ponad 300g więcej . Moja ostatanio w ciągu 3 tygodni przybrała ponad 500g

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może zmienili skład ziaji, a może coś innego czytałam? Wszystko jest teraz u mnie możliwe ;) W każdym razie macie racje, to tez 100% lanoliny.
    Ale jak tak patrzę na opakowania, to ziaja ma tylko 15g, a te inne po 30 i 40 wiec cenowo wypadają podobnie. Dużo tego kladziecie na piersi? Balsamem i kremem na rozstępy się wręcz oblewam.

Jak tak Was czytam, to mój Franek chyba maleńki będzie... 30+0 wazyl 1400 gramów. Zmartwiło mnie, bo 2,5 tygodnia wcześniej, u innej lekarki na badaniu przepływów wyszło 1318! Doktor powiedział, ze to są pomiary z dwóch różnych sprzętów, ale na który w końcu mam patrzeć? W czwartek idę na usg III trymestru, jeszcze do innej lekarki i zastanawiam się ile tym razem będzie wazyl.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2018, 13:01

• lotka1990 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja kupiłam maltan bo kilka dziewczyn tu polecało, ale patrzę, że maltan ma długi skład i w sumie nie wiem czy dobry i czy jednak nie kupić właśnie tej maści z ziaji albo lanolish... :(

3i49jw4zy14xtog4.png
    ex2bjw4zxo12w0aa.png
  • Agnella Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, pewnie, że można smarować brodawki już teraz. Po porodzie jednak na początku kp miałam poranione brodawki...I oczywiście smarowałam lanoliną i innymi, wcale nie pomagało, samo przeszło. Czasami pomagało...własne mleko, poważnie. To chyba najbardziej ulgę przynosiło. Podchodziłam do tego pomysłu sceptycznie, bo to była rada położnej, ale skorzystałam akurat z tej wskazówki.

Kurcze, a ja dalej zmartwiona tą nieobecnością mojego lekarza....Twierdził, ze mogę rodzić naturalnie, nawet jak dziecko się nie obróci, a jego lekarz-zastępca to rzeźnik, lubi kroić - takie ma opinię. Coś czuję, że Mała zrobi mi suprise, ale pod sam koniec i się zrobi ten obrót.

Super wieści po wizycie.
    Tini, ale spora córeczka.
    I te skurcze to widocznie taka Twoja uroda.
    U mnie jest podobnie, dziś tez miałam rano, mimo to poszłam na spacer i nie oszczędzałam się. Ze starszą córeczką miałam podobnie, już się przestałam przejmować.

Klaudia, jak się czujesz? Jak maluszek?
    Klaudia, domyślam się jaka jesteś szczęśliwa jak patrzysz na swojego synusia.
    Nie mogę się doczekać swojej córeczki :-)

Klarunia, fajnie, że mąż w domu jest na cały dzień. Dzisiaj zjeżdża i mój, zostanie też jutro :-)

Ha, powodzenia dla siostry, na pewno dobrze pójdzie. To jej pierwsze dzieciątko? Ale fajnie - dzieciaczki będą z tego same rocznika, mało tego niewielka różnica w miesiącach.

klarunia1978 lubi tę wiadomość

• Axana Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaya wrote:
    Do smarowania bardzo dobra jest maść Lansinoh - 100% czystej lanoliny :) bezpieczna i naturalna, bez żadnych chemikaliów (ale też cena wyższa), ale przyznam szczerze, że zaskoczyłyście mnie z tym smarowaniem już teraz :) słyszałam tylko o hartowaniu brodawek przed porodem, a smarowaniu dopiero w potrzebie :D

Lansinoh moim zdaniem bez sensu kupować, bo owszem 100% czystej lanoliny ale cena zabójcza:
    10ml - 22,88zł
    40ml - 41,78zł
    gdzie 15g ziaji Lano-maść 100% Lanoliny - 11,18zł
    (cenny z Gemini)

Ogólnie mi położna mówiła, że z tą niezmywalnością lanoliny jest tak, że niby nie trzeba, co jest super przy poranionych krwawiących brodawkach, ale nie jest to tez produkt spożywczy dla dzieci, więc jak można to żeby brodawkę delikatnie przemyć przed karmieniem. Nakładanie warstwy na warstwę też powoduje, że nie działa jak powinna.

Alphelia lubi tę wiadomość

atdcpiqv8drqss4a.png
  • Tini Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnella też myślę że te skurcze to taka moja uroda więc nie przejmuje się nimi za bardzo. Oby tylko do tego 10 maja wytrzymać wtedy zacznę 38 tydzień. No ale zobaczymy co los przyniesie

ug37gu1r4avkpjo0.png
  • zielonooka7 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam maść A-Pectus 100 % lanolina. Nie miałam pojęcia nawet, że to już trzeba zacząć smarować.

Ha kciuki za siostre :)

Jako, że znowu zaczęłyśmy się dogadywać z pralką mogę pokazać wam jak wyglądają moje pieluchy po wypraniu i wyprasowaniu.

Od lewej pielucha akurat nie kupiona w Polsce, ale jestem mega zadowolona z jej jakości i chciałam wam pokazać jak wygląda przy innych. Druga z rossmana, trzecia z apteki gemini. Przyznam szczerze, że jeśli chodzi o te z gemini to nie zwróciłam uwagi, że są różne gramatury czy wielkości, więc nawet nie wiem jakie brałam.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/412e0afb15df.jpg

Pierwsza:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/139371d835af.jpg

Druga:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/934f6e107238.jpg

Trzecia:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ab36bfb68663.jpg

Czekam jeszcze na paczke z Polski i tam mam pieluchy zamawiane na allegro od świat_bobasa. Zamawiałam jakieś premium, za kilka dni zobaczę jak z ich jakością.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2018, 15:04

2nn3csqv5aa4ewil.png
    w5wqio4pmt9rfpnw.png

• summer86 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się po wizycie - tak jak pisałam, mieliśmy USG III trymestru, wszystko wygląda póki co ok., mała waży ok. 1870 gramów, przepływy w porządku.
    Wymęczyłam również lekarza o sprawdzenie szyjki i wygląda na to, że póki co się nie skraca.

Miałam nadzieję na większą dawkę heparyny na ostatnie 2 miesiące, ale zostajemy przy 0,4 :(

EDIT:
    Mała dziś na USG głowką w dół, musiała się wczoraj przekręcić, bo rano czułam jak mi boki rozpiera na obie strony, a od wieczora juz dużo słabiej czułam jakiekolwiek ruchy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2018, 15:37

Kropka89, lotka1990, welonka, Magda33, witaminkab, Wonderland, Alphelia lubią tę wiadomość

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • Annaya Ekspertka

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnella, bądź spokojna, Twoja dziewczynka ma jeszcze spoooro czasu na obrót.
    Chyba faktycznie zacznę wcześniej z tym smarowaniem, może nie już ale zawsze to będą lepiej przygotowane :) (EDIT: o nie, jednak nie zacznę! Właśnie sobie przypomniałam, że masowanie sutków to jeden ze sposobów na przyspieszenie porodu... A w moim przypadku kiedy liczymy każdy dzień to chyba nienajlepszy pomysł. Także poczekam grzecznie do ciąży "donoszonej";) )

Axana, ta różnica cenowa wiąże się ze stopniem jej oczyszczenia :) przykładowo tu można poczytać o różnicach i w komentarzach dziewczyn, które stosowały obie: http://www.srokao.pl/2017/04/hpa-lanolina-lanolina-inna-niz-inne.html?m=0

Jak komuś ta zwykła bez problemu pomaga, nie jest wrażliwa ona ani dzieciątko (coś tam zawsze zostanie nawet po zmyciu) to taka Ziajka pewnie spokojnie wystarczy:)

Zielonooka7, kurczę narobiłaś mi chęci żeby skompletować pieluszki :D Do jakiego kraju Cię wywiało?

Summer86, super wieści, nic tylko relaks i cieszenie się z kolejnych tygodni ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2018, 16:24

summer86 lubi tę wiadomość

2r8rk6nl0p40hkvi.png
    7u229jcgg4p5jd4c.png
  • Blanka991 Przyjaciółka

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny mam ptanie z innej beczki bo nie pamietam czy ten temat był juz poruszany, gdzie kupujecie cala wyprawke ? chodzi mi o rzeczy do szpitala typu piżamy kremy itd ? ;)

qdkk4z17oh9nq7g7.png

oar89jcgln4uu5ll.png

• Sarrrra Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W internecie . Wciąż zbieram linki do stron www a jutro kupuje :)

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
‹‹ 808 809 810 811 812 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ