CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja kupiłam tą lano-maść z Ziaji, jej skład to wysoko oczyszczona lanolina, więc jak najbardziej dobry i nie trzeba jej zmywać przed karmieniem. I też używam już jej od paru tygodni, mam nadzieję, że to coś pomoże później
11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
01.06.2019 [*] Aniołek 7tc. -
Alphelia wrote:Ja kupiłam tą lano-maść z Ziaji, jej skład to wysoko oczyszczona lanolina, więc jak najbardziej dobry i nie trzeba jej zmywać przed karmieniem. I też używam już jej od paru tygodni, mam nadzieję, że to coś pomoże później
-
Ja smaruję się rano i wieczorem
Jestem już po wizycie. Mała rośnie waży już 2,5 kg, afi 14 więc w normie, łożysko II stopnia szyjka długa bo 3 cm tyle tylko że jest już zewnętrznie rozwarta- cokolwiek to znaczy. Ale wewnętrznie trzyma więc jest ok.welonka, witaminkab, kokkosanka, lotka1990, Alphelia, Magda33, Andziula_1988 lubią tę wiadomość
-
Tini to już kawał kobitki
W takim razie wyciągam maść z torby i smarujęja to kiedyś sama siebie doprosadze do zawału robiłam sobie wcześniej pranie ręczne i musiałam umoczyc sobie skarpetke nawet nie czułam a później siadlam sobie z noga poduklona pod tylkiem jak poczułam ze mi mokro i mam mokre spodnie to w sekundzie wyladowlam w łazience myśląc sobie najgorsze scenariusze.
cichyszept lubi tę wiadomość
-
Witajcie dziewczyny
Postanowiłam jednak dołączyć do czerwcówek, choć jest duże prawdopodobieństwo, że rozpakujemy się szybciej i narazie muszę leżeć. 32tc.
Co do żelaza polecam bardzo algi - spirulinę lub chlorellę, bez porównania lepiej się wchłania niż z syntetyków. Ale to też taki kompleks różnych witamin, więc najlepiej dopytać się swojego lekarza/położnej o Wasz przypadek.
Do smarowania bardzo dobra jest maść Lansinoh - 100% czystej lanolinybezpieczna i naturalna, bez żadnych chemikaliów (ale też cena wyższa), ale przyznam szczerze, że zaskoczyłyście mnie z tym smarowaniem już teraz
słyszałam tylko o hartowaniu brodawek przed porodem, a smarowaniu dopiero w potrzebie
-
Tini wrote:Ja smaruję się rano i wieczorem
Jestem już po wizycie. Mała rośnie waży już 2,5 kg, afi 14 więc w normie, łożysko II stopnia szyjka długa bo 3 cm tyle tylko że jest już zewnętrznie rozwarta- cokolwiek to znaczy. Ale wewnętrznie trzyma więc jest ok.
Super wagaMoja Łucja 3 tygodnie temu miała 1750, wiec teraz maksymalnie liczę, ze ma z 2300. W czwartek mam wizytę więc zobaczymy
A jutro przyjeżdża położna zrobić mi ktg.
Kochane trzymajcie kciuki za moją siostrę. Właśnie walczy ma porodówce. Dzisiaj mój dziadek skonczyłby 81 lat wiec cudowna datę sobie wybrał jej synek ❤ Moja mama nie mogła sobie wspanialszego prezentu wymarzyć.cichyszept, lotka1990, Magda33, Kropka89, Andziula_1988 lubią tę wiadomość
-
Tini, duża już Twoja córcia
Ja właśnie czekam na wizytę.. myślałam, że z czasem będę sie nimi mniej stresowac a tu zawsze serce wali jak młotem. -
nick nieaktualnyMoże zmienili skład ziaji, a może coś innego czytałam? Wszystko jest teraz u mnie możliwe
W każdym razie macie racje, to tez 100% lanoliny.
Ale jak tak patrzę na opakowania, to ziaja ma tylko 15g, a te inne po 30 i 40 wiec cenowo wypadają podobnie. Dużo tego kladziecie na piersi? Balsamem i kremem na rozstępy się wręcz oblewam.
Jak tak Was czytam, to mój Franek chyba maleńki będzie... 30+0 wazyl 1400 gramów. Zmartwiło mnie, bo 2,5 tygodnia wcześniej, u innej lekarki na badaniu przepływów wyszło 1318! Doktor powiedział, ze to są pomiary z dwóch różnych sprzętów, ale na który w końcu mam patrzeć? W czwartek idę na usg III trymestru, jeszcze do innej lekarki i zastanawiam się ile tym razem będzie wazyl.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2018, 13:01
-
Dziewczyny, pewnie, że można smarować brodawki już teraz. Po porodzie jednak na początku kp miałam poranione brodawki...I oczywiście smarowałam lanoliną i innymi, wcale nie pomagało, samo przeszło. Czasami pomagało...własne mleko, poważnie. To chyba najbardziej ulgę przynosiło. Podchodziłam do tego pomysłu sceptycznie, bo to była rada położnej, ale skorzystałam akurat z tej wskazówki.
Kurcze, a ja dalej zmartwiona tą nieobecnością mojego lekarza....Twierdził, ze mogę rodzić naturalnie, nawet jak dziecko się nie obróci, a jego lekarz-zastępca to rzeźnik, lubi kroić - takie ma opinię. Coś czuję, że Mała zrobi mi suprise, ale pod sam koniec i się zrobi ten obrót.
Super wieści po wizycie.
Tini, ale spora córeczka.
I te skurcze to widocznie taka Twoja uroda.
U mnie jest podobnie, dziś tez miałam rano, mimo to poszłam na spacer i nie oszczędzałam się. Ze starszą córeczką miałam podobnie, już się przestałam przejmować.
Klaudia, jak się czujesz? Jak maluszek?
Klaudia, domyślam się jaka jesteś szczęśliwa jak patrzysz na swojego synusia.
Nie mogę się doczekać swojej córeczki
Klarunia, fajnie, że mąż w domu jest na cały dzień. Dzisiaj zjeżdża i mój, zostanie też jutro
Ha, powodzenia dla siostry, na pewno dobrze pójdzie. To jej pierwsze dzieciątko? Ale fajnie - dzieciaczki będą z tego same rocznika, mało tego niewielka różnica w miesiącach.
klarunia1978 lubi tę wiadomość
-
Annaya wrote:Do smarowania bardzo dobra jest maść Lansinoh - 100% czystej lanoliny
bezpieczna i naturalna, bez żadnych chemikaliów (ale też cena wyższa), ale przyznam szczerze, że zaskoczyłyście mnie z tym smarowaniem już teraz
słyszałam tylko o hartowaniu brodawek przed porodem, a smarowaniu dopiero w potrzebie
Lansinoh moim zdaniem bez sensu kupować, bo owszem 100% czystej lanoliny ale cena zabójcza:
10ml - 22,88zł
40ml - 41,78zł
gdzie 15g ziaji Lano-maść 100% Lanoliny - 11,18zł
(cenny z Gemini)
Ogólnie mi położna mówiła, że z tą niezmywalnością lanoliny jest tak, że niby nie trzeba, co jest super przy poranionych krwawiących brodawkach, ale nie jest to tez produkt spożywczy dla dzieci, więc jak można to żeby brodawkę delikatnie przemyć przed karmieniem. Nakładanie warstwy na warstwę też powoduje, że nie działa jak powinna.Alphelia lubi tę wiadomość
-
Ja mam maść A-Pectus 100 % lanolina. Nie miałam pojęcia nawet, że to już trzeba zacząć smarować.
Ha kciuki za siostre
Jako, że znowu zaczęłyśmy się dogadywać z pralką mogę pokazać wam jak wyglądają moje pieluchy po wypraniu i wyprasowaniu.
Od lewej pielucha akurat nie kupiona w Polsce, ale jestem mega zadowolona z jej jakości i chciałam wam pokazać jak wygląda przy innych. Druga z rossmana, trzecia z apteki gemini. Przyznam szczerze, że jeśli chodzi o te z gemini to nie zwróciłam uwagi, że są różne gramatury czy wielkości, więc nawet nie wiem jakie brałam.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/412e0afb15df.jpg
Pierwsza:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/139371d835af.jpg
Druga:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/934f6e107238.jpg
Trzecia:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ab36bfb68663.jpg
Czekam jeszcze na paczke z Polski i tam mam pieluchy zamawiane na allegro od świat_bobasa. Zamawiałam jakieś premium, za kilka dni zobaczę jak z ich jakością.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2018, 15:04
-
Melduję się po wizycie - tak jak pisałam, mieliśmy USG III trymestru, wszystko wygląda póki co ok., mała waży ok. 1870 gramów, przepływy w porządku.
Wymęczyłam również lekarza o sprawdzenie szyjki i wygląda na to, że póki co się nie skraca.
Miałam nadzieję na większą dawkę heparyny na ostatnie 2 miesiące, ale zostajemy przy 0,4
EDIT:
Mała dziś na USG głowką w dół, musiała się wczoraj przekręcić, bo rano czułam jak mi boki rozpiera na obie strony, a od wieczora juz dużo słabiej czułam jakiekolwiek ruchy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2018, 15:37
Kropka89, lotka1990, welonka, Magda33, witaminkab, Wonderland, Alphelia lubią tę wiadomość
-
Agnella, bądź spokojna, Twoja dziewczynka ma jeszcze spoooro czasu na obrót.
Chyba faktycznie zacznę wcześniej z tym smarowaniem, może nie już ale zawsze to będą lepiej przygotowane(EDIT: o nie, jednak nie zacznę! Właśnie sobie przypomniałam, że masowanie sutków to jeden ze sposobów na przyspieszenie porodu... A w moim przypadku kiedy liczymy każdy dzień to chyba nienajlepszy pomysł. Także poczekam grzecznie do ciąży "donoszonej"
)
Axana, ta różnica cenowa wiąże się ze stopniem jej oczyszczeniaprzykładowo tu można poczytać o różnicach i w komentarzach dziewczyn, które stosowały obie: http://www.srokao.pl/2017/04/hpa-lanolina-lanolina-inna-niz-inne.html?m=0
Jak komuś ta zwykła bez problemu pomaga, nie jest wrażliwa ona ani dzieciątko (coś tam zawsze zostanie nawet po zmyciu) to taka Ziajka pewnie spokojnie wystarczy:)
Zielonooka7, kurczę narobiłaś mi chęci żeby skompletować pieluszkiDo jakiego kraju Cię wywiało?
Summer86, super wieści, nic tylko relaks i cieszenie się z kolejnych tygodni
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2018, 16:24
summer86 lubi tę wiadomość