CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Jejku tak do sarry, przepraszam. Zacytowałam a i tak źle napisałam.A1298C hetero / C677T hetero /
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓
7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓
2.2024
2FET 4.2.2 ❄️
6dpt beta 0,00😓😓
10dpt beta 0,00😓😓
7.2024
IVF 😓
9.2024
IVF ❄️ -
Dzisiaj jestem nieprzytomna, ciężka noc za mną. Mały nie dawał mi spać, tak się wiercił w brzuchu. Wstawałam chyba z 15 razy.A1298C hetero / C677T hetero /
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓
2.2024
2FET 4.2.2 ❄️
6dpt beta 0,00😓😓
10dpt beta 0,00😓😓
7.2024
IVF 😓
9.2024
IVF ❄️ -
anieszka wrote:Cześć dziewczyny
ja również mam cichą nadzieję, że urodzę przed terminem. Najlepiej jakby to był 22 maja bo w tym dniu urodziny obchodzi mój tata i mąż. To będzie też czas, gdy moi rodzice będą w Sanatorium więc uniknęłabym zbędnej paniki ale z drugiej strony na barki nam spada opiekowanie się kwiatami w ogrodzie, psami, wujkiem i ogarnięcie naszego mieszkania.
W mieszkaniu najgorsze roboty mamy za sobą, teraz trzeba ten pozbyć się tego kurzu i brudu. Dzisiaj będziemy montować meble w kuchni, na szczęście mogę liczyć na pomoc najbliższych
Mam do Was pytanie, bo mówi się o goleniu krocza przed porodem. Ale nigdzie nie jest wprost napisane czy na zero czy wystarczy na "1". Dla mnie to spora różnica bo jeśli na zero to u mnie zwykle wygląda to jak armagedon, wychodzą krostki no i boli. Z drugiej strony wolałabym przygotować się na to w domu niż w szpitalu na sucho. Jak przygotowujecie swoje miejsca intymne? Pianka, maszynka, krem do depilacji?
U mnie na stronie szpitala jest informacja żeby nie golić, bo może wdać się infekcja w razie jak byśmy zrobiły jakaś rankę. Mozna za to przyciać nożyczkami -
Kropka89 wrote:Malinka, wszystkiego najlepszego!
Annaya, witamy
A ja dziś będąc w Castoramie kupiłam najdziwniejsza rzecz do szpitala, która nam polecali na szkole rodzenia tj. malutki zraszaczpodobno super sprawa do regeneracji/odświeżenia wiadomych miejsc po porodzie SN
a wcześniej przy porodzie do psikania twarzy
Mój mąż polewał bardzo mocno ale nie protestował w ogóle
Także już wymylam, wyplukalam i położyłam na walizce
Ostatnio jak opowiadałam o Tobie Klaudia, to usłyszałam tak parę godzin później "wiesz co kochanie, chciałbym Cię o coś poprosić, chciałbym żebyś do maja była już całą spakowana, Ty i maluszek" Brzmiało to tak poważnie że już jesteśmy spakowani, no jeszcze dziś ten zraszacz
Dobrej nocki dziewczęta, my dziś wymęczeni okrutnie, kładliśmy trawnik na tarasie plus zakupy do tego i roboty co nie miara wiec lecę spac, dobrze że maluszek wyrozumiały cierpliwie i grzecznie się zachowywał -
Magda33 wrote:Chciałam zapytać jak to jest z ta opieką dla faceta po porodzie, przez te dwa tygodnie?
Jak ona przysługuje, boję się że nam przepadnie bo nie jesteśmy małżeństwem...
Magda nie ma różnicy, czy jesteście małżeństwem, czy nieU nas taka sama sytuacja. Ojcu dziecka przysługuje po porodzie 2 tygodnie opieki nad "żoną" (matką dziecka). Jest to takie zwolnienie lekarskie więc płatne 80 %. Jeśli chodzi o tacierzyński to ma czas 24 miesiecy żeby go wykorzystać, u nas np. Mój nie dostanie go pewnie od razu, bo sezon, więc wykorzysta w innym terminie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2018, 10:46
Magda33 lubi tę wiadomość
-
Annaya fajnie, że masz kogoś kto ci powie jak wygląda taki plan porodu a i sam poród tutaj. Ja nie mam za bardzo koleżanek, które rodziły tutaj. Wiem tyle co przeczytam, albo co obejrze fødeavdelingen :p dlatego liczę, że coś się dowiem na kursie a najbardziej interesuje mnie zwiedzanie szpitala co by wiedzieć jak to wygląda na żywo a nie w tv :p
Ja tam mogę być majówką, ale taką późną
W nocy znowu się trochę wystraszyłam. Znów obudził mnie mocny ból miesiączkowy. Dobrze, że po jakimś czasie przechodzi, ale dlaczego to aż tak bolesne musi być.
-
Co do bólu różnego pochodzenia i lokalizacji
ja od niedzieli miałam kłucie w szyjce + skurcze + ból w okolicy krzyżowej ( nie ciągle, takie pulsujący, jakby skurcz, mocny do tego stopnia, że budził w nocy). Wczoraj już napisałam do gina czy to aby na pewno normalne, kazał jechać do szpitala i okazało się że szyjka skróciła się w ciągu 2 tygodni z 3.8 do 2 cm. Jak usłyszał co robię w ciągu dnia to dostał zawału i kazał leżeć, co jest oczywiście niewykonalne.
Ale i tak czuję, że Młoda tylko się droczy i posiedzi jeszcze trochę -
Lucy010 to kamień z serca. Dziękuję.A1298C hetero / C677T hetero /
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓
2.2024
2FET 4.2.2 ❄️
6dpt beta 0,00😓😓
10dpt beta 0,00😓😓
7.2024
IVF 😓
9.2024
IVF ❄️ -
szczęśliwa2017 wrote:dziewczyny czy któraś z Was miała opryszczke wargowa w ciazy ? mi właśnie wychodzi... a słyszałam ze w ciazy to niebezpieczne...
smaruj to maścią na opryszczke i będzie dobrze
mi pomaga Hascovir
-
Enekzkrainykredek wrote:MALINKA a mogłabyś wrzucić zdjęcie tego zraszacza? To jest coś takiego jak do pryskania kwiatów?
Cos takiego dokładnie:
https://www.castorama.pl/gazetka-i-katalogi/2018-katalog-ogrod/urzadzanie-ogrodu/opryskiwacze
ten najmniejszy kupiłam -
Co do wolnego dla tatusiów, to podam Wam to, co mówiła prawniczka na szkole rodzenia. Moim zdaniem to kompletne informacje, co i jak się tym naszym mężczyznom należy!
1. Urlop ojcowski - 2 tygodnie - wniosek należy złożyć do pracodawcy 7 dni przed planowaną datą jego wykorzystania; można wykorzystać w ciągu pierwszych 2 lat i można go podzielić po tygodniu na różne okresy.
2. Opieka nad kobietą po porodzie - forma L4 płatna 80% - można ją dostać od ginekologa w szpitalu, a gdyby nie chcieli dać to wystarczy udać się do internisty/lekarza rodzinnego (najlepiej z aktem urodzenia dziecka) i poprosić o takie zwolnienie - no i taka opieka powinna rozpocząć się najwcześniej w dniu wypisu ze szpitala, bo wcześniej kobieta opiekę ma, wiec raczej żaden lekarz nie wypisze na czas pobytu kobiety w szpitalu
3. 2 dni urlopu okolicznościowego związanego z urodzeniem dziecka - dla każdego przyszłego taty (kobiecie nie przysługują te 2 dodatkowe dni bo ma macierzyński) w okolicy dnia urodzenia dziecka 2 dniu urlopu okolicznościowego - najczęściej wykorzystują go panowie zaraz po narodzinach jak jeszcze kobieta jest w szpitalu, bo to taki jakby na żądanie więc pracodawca nie powinien robić problemów niezapowiedzianą z góry nieobecnością.
4. 2 dni rocznie opieki nad zdrowym dzieckiem - 2 dni niezależnie od ilości dzieci zawsze 2 dni, w tym roku my kobiety z tego nie skorzystamy bo macierzyński (normalnie może te dwa dni wybrać mama lub tata, nie każdy z nas ma 2 tylko 2 do podziału pomiędzy rodziców) więc powiedzcie swoim Panom, żeby o tym pamiętali, bo niewykorzystane dni przepadają! - działa jak urlop na żądanie, zgłasza się rano przed podjęciem pracy, że chce się wykorzystać dzień na opiekę nad zdrowym dzieckiem
Mam nadzieję, że skorzystacieWiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2018, 11:37
Magda33, Tini lubią tę wiadomość
-
Od ostatniej wizyty ograniczylam spacery tak jak kazał gin więcej odpoczywalam czyli prze równy tydzień dzisiaj stwierdziłam że już muszę iść na krótki spacer i co do domu wracałam jak na szczudalach zaraz zaczęło mnie ciągnąć w pachwinach w podbrzuszu i uczucie napierania na krocze coś okropnego , może to normalne w ciąży ale jak ostatnie tygodnie takie są to nie wiem chyba będę turlac się :d
-
Z goleniem jest tak, że jeśli pojawiają się zmiany świadczące o zapaleniu mieszków włosowych po goleniu (czyli takie krosty, czasem ropiejące, gdzie rosną włoski) to lepiej ich nie golić tylko przyciąć najkrócej jak się da bez naruszania skóry. Jeśli będzie konieczność cesarki lub nacięcia, to wygolą przed sam obszar gdzie będzie to konieczne.
Niestety te krostki powstałe wyniku naruszenia skóry mogą powodować późniejsze zakażenia, gorsze gojenie i ogólnie więcej bólu (kto tak ma to wie jak bolą jak się zrobią).
-
Hej Dziewczyny. Pisałam już o tym wcześniej ale może Wam umknęło. A moze jeszcze któraś mamusia nie ma jeszcze kompletnej wyprawki
Mam do sprzedania bardzo fajny wozek dla blizniakow lub rok po roku tutaj szczegóły: OLX - wózek bliźniaczy lub rok po rokuWiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2018, 11:49
-
Kropka89 wrote:Cos takiego dokładnie:
https://www.castorama.pl/gazetka-i-katalogi/2018-katalog-ogrod/urzadzanie-ogrodu/opryskiwacze
ten najmniejszy kupiłam
A nie lepiej poprostu psikać octaniseptem? Nam położna tylko to kazała zabrać do gojenia się krocza? -
Enekzkrainykredek wrote:A nie lepiej poprostu psikać octaniseptem? Nam położna tylko to kazała zabrać do gojenia się krocza?
Pewnie też możnaJa jak pisałam jeszcze wykorzystam do spryskiwania sobie twarzy woda bo pewnie będzie mi max ciepło jak juz teraz umieram z goraca w niektóre dni jak dziś na przykład
-
Enekzkrainykredek wrote:A nie lepiej poprostu psikać octaniseptem? Nam położna tylko to kazała zabrać do gojenia się krocza?
Niby położne polecają ten octenisept do odkażania i do pępka, ale też wiele z nich już go nie poleca, bo najlepszą metodą jest oczyszczanie, osuszanie i wietrzenie krocza a do pępka też po prostu higiena wodą.
Tantum Rosa też jest bardzo polecany i myślę że lepszy niż octenisept. -
Heloł, jeny zbieram się żeby coś napisać ale nie mam weny na nic mądrego
dusi mnie dziś tak, że nie wiem jak stać/siedzieć/leżeć
Takie bóle pachwin/krocza jakby szyjki przy dłuższym chodzeniu mam zawsze i nic z tym nie robię, moja szyjka jest jakaś kosmiczna i nic ja nie ruszaale nie wiem jak u reszty.
Gratuluję wczorajszych wizyt. Fajnie, że maluchy już tak piękne rosną
Ja normalnie gołe się na zero ale ostatnio tylko przycinam trymerem bo do szału mnie doprowadzają odrastające włosy i to swędzenie przy tym. Już nie dosc, że każde gacie mnie gniotą i uwierają to jak jeszcze to swędzenie dochodzi to apogeum. Ostatnio trafiłam na fajne majty w Pepco, w końcu mogę normalnie chodzić bez ciągnęło drapania miejsc szwów
I z tego co wiem nie trzeba się golić do porodu ale można. W razie nagłej CC sami gołą. Ogólnie ważne żeby nie było właśnie takich krost jak dziewczyny piszą.
Axana lub ktokolwiek czy wiecie jak się ma urlop ojcowski przy własnej działalności? Czy to przysługuje tylko pracownikom zatrudnionym na umowę o pracę?