X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego lepiej nie podawać tych granulowanych herbat,tylko ekspresowe,gorzkie. Lepiej dziecko tak nauczyć niż od razu ładować w niego cukier.

Z., agawera, dorcia8919 lubią tę wiadomość

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • agawera Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scintilla wrote:
    W szpitalu będziesz musiała podać przychodnię do której chcesz aby dziecko należało - oni tam wysyłają kartę szczepień. Jak będziesz wychodzić zadzwoń do wybranej przychodni i poinformuj, że urodziłaś - położna powinna przyjść chyba w terminie do 48h

to w takim razie ja nie wiem co zrobić położna w sr a przychodnia jest poza moim rejonem ale z tej przychodni nie chce położnej

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • Inesicia Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia chyba jak zgłosisz Maluszka do przychodni to stamtąd też powinna przyjść do was położna. Przynajmniej tak mi się wydaje.
    agawera widzę, że przygotowania pełną parą. Mamy takie samo łóżeczko ;) Najpóźniej jutro będzie poskładane, ale póki co bez materacyka bo jeszcze nie kupiony. I pościel też założę później żeby się nie kurzyła.
    Magda_lena najważniejsze, że Dominiś rośnie i przybiera na wadze. Wierzę, że chcielibyście go już mieć w domu, ale zobaczysz ten czas w szpitalu minie raz dwa i później będziecie się mogli nim już cieszyć 24h na dobę ;)
    Co do dosładzania czegokolwiek takim Maluszkom to chyba nie jest najlepszy pomysł. Ale to tylko moje zdanie, a ja prawie cukru nie używam ;P
    Nasza Malutka dziś wyjątkowo ruchliwa. Wczoraj pierwszy raz dostałam kopniaka pod żebra, a dziś wierci się i kręci, ale zdecydowanie wolę to niż jak jest taka spokojna jak bywała w ostatnich dniach.

Scintilla lubi tę wiadomość

"Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz. Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż."
    Janusz Korczak

km5svcqgn978gm4o.png
    Córcia, Córeczka;*
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc,
    Do Sisty: w naszym szpitalu wojewodzkim daja zzo do sn. Niestety anestezjo jest tylko do 15.00, jak dla mnie bez sensu, bo zalapanie sie na znieczulenie to loteria. Ja juz jestem po zwiedzaniu porodowki. Na sale cc Cie nie wpuszcza, reszta to pokoj do kangurowania przez tate, dalej trzy kubiki do produ (to mi sie nie podoba- brak intymnosci) i kolekne to dwa pokoje do porodow rodzinnych- calkiem fajne. Polozne bardzo sympatyczne i empatyczne nastawione na pelna naturalnosc porodu, nawet ostatniej fazy wyjscia dziecka. Lekarz calkowicie zbedny, epizjotomia w ostatecznosci. Do dyspozycji wszystko co chcesz wraz z prysznicem. Ja, tak jak Nieukowa, jestem bardzo wyczulona na zbyt duzo interwencji i nie znosze jak ktos mi dyktuje co mam robic w danej chwili jesli mi to zupelnie nie odpowiada. Tutaj chyba szanuja twoja wole i akceptuja plany porodu. Oksytocyna jest czasami w uzyciu ale nie presji ze masz urodzic w ciagu 12 h. Mozesz se rodzic nawet 20:)))). Po porodzie obydwoje rodzicow kanguruje malenstwo przez 2 godziny- pelnia szczescia i nuzania sie w bakteriach:))) Potem ty idziesz pod prysznic, a tato dalej asystuje maluszkowi przy za zabiegach mierzenia i warzenia i konsultacji nonatologicznej. Jak dla mnie- mega wybredniary- naprawde okey. Gdyby nie ta loteria z zzo to rodzilabym u nas w Tychach.
    Pozdrawiam wszystkie dziewczyny (Zyrci opowiesci ze stumilowego lasu bawia mnie zawsze setnie) i mocno trzymam kciuki za nasze szczesliw czerwcowe rozwiazania ( zwlaszcza Lilianki)

Alorrene13 lubi tę wiadomość

• Scintilla Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agawera wrote:
    to w takim razie ja nie wiem co zrobić położna w sr a przychodnia jest poza moim rejonem ale z tej przychodni nie chce położnej

Zadzwoń do przychodni i dopytaj czy możesz mieć położną z innego źródła - bo domyślam się, że pediatrę będziesz mieć z przychodni ?

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzwoniłam do mojego ośrodka i musze podejśc wypisac deklaracje na położną bo nie mam .
    i dostanę numer do położnej i potem jak urodzę powiadomić moją położną i ośrodek .

Scintilla lubi tę wiadomość

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasika8303 wrote:
    Hejka dziewczyny. Trochę się nie odzywałam, bo mam jakiś ciężki czas teraz. Brzuch mi opada coraz niżej i proszę Amelkę aby 3 tyg dała radę. Zaczęłam ogólnie panikować , poród i ogólnie jak to wszystko wyjdzie.

Rosną dzieciaczki :-) ja jutro podglądam małą :-)

Noc też miałam do du........ wiecie co, chyba ta pogoda tak działa, że jaja są z tym spaniem.

Karolinka bóle brzucha już nam się mogą trafiać, także spokojnie.

Karolaja ja byłam na wizycie u stomatologa na początku ciąży, teraz pójdę jak mała odchowam 1 miesiąc na spokojnie. Też mam słabe zęby więc i tak mi po ciąży polecą.

Lilianko małowodziem się nie przejmuj. Ja mam wielowodzie tzn mam i nie mam. Ze sprawdzaniem wód to jest jakaś masakra, wystarczy że Laurka wypiła danego dnia sporo wód i już masz w okolicach 5 afi. U mnie w 2 stronę, mała zrobi siku i ma dzień lenia i nie pije dużo i już mam 24. Co wizyta jest inaczej, raz 24 a następnego dnia 15!!!!! Żeby sprawdzić wody musiałabyś mieć usg z 10 razy dziennie robione i obserwowanie malutkiej jak pije i ile ubywa. Ja mam niby te wielowodzie od 20 tc i nic się nie dzieje. Gin mój mówi że nie da się dokładnie zbadać wód i tym tematem sie nie przejmujemy. Także spokojnie. Widzisz raz było 5 a na 2 dzień 9, zrobiła akurat siku i już wody rosną.
    Najważniejsze kochana że mała pięknie przybrała. A co do ruchów, dziecko rusza się jak chce i kiedy chce. Moja ostatnio co usg to śpi. Dzieciaki mają mało miejsca więc już tak nie fikają.

Właśnie w naszym przypadku to jest niebezpieczne,bo jeśli jest mało wód to może świadczyć,że mała mało sika i ma problem z pęcherzem..a tak przy rozczepie często się zdarza..dwa to może powodować deformację stopy (końsko-szpotawe)..przy rozczepie też występują..zniekształcenia kończyn,podwichnięcia bioder..to wszystko też ma związek z rozczepem..a ponadto przy małowodziu często występują IUGR czyli hipotrofia..i u mnie też było takie podejrzenie...zresztą w wypisie mam napisane,że stopy wydają się być nieprawidłowo ułożone i już sama nie wiem czy tak je ułożyła czy po prostu są końsko-szpotawe..a przy tym jak urosła dużo to może teraz zauważyli dopiero..bo zawsze były ok..więc w naszym przypadku jest to niestety powód do zmartwień...więc pije hektolitry wody i ledwo się po niej ruszam..żeby tylko maleńkiej nie zrobić krzywdy..bardzo bym nie chciała tych powykrzywianych stópek,bo to dodatkowy problem.

• agawera Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    własnie nie wiedziałam czy powlec odrazu posciel na poczetek chce aby Zosia była w spiworku lub pod kocykiem musze pomyslec albo okaże sie to po urodzeniu bo jestem ciekawa czy bedzie ulewała wole zeby wtedy była na poduszce

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agawera, mi się wydaje, że położna nie musi być z przychodni. Jak masz fajną z SR to umawiaj się z nią. Wiem, że moja koleżanka umawiała się z położną z SR właśnie.. chyba, że się mylę to niech ktoś mnie poprawi :)

Lilianko dzięki za info!

Madzia trzymamy za Was kciuki non stop :)

• aghata Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nic nie dosladzac, mam kolezanke ktora nawet wode dziecku slodzi a starsze to ma juz takie dziury w zebach przez to slodzenie. Noworodek nie wie co to slodkie bedzie pil bez cukru i nie kupujcie tych herbatek hipp bo tam sam cukier. Przy karmieniu piersia nie trzeba dopajac.
    U nas polozna przychodzi z przychodni gdzie zglasza sie dziecko do pediatry...o tym juz pisalysmy ;)
    A ja mam dzisiaj skurcze jak na okres

preg.png[/url]
  • agawera Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scintilla wrote:
    Zadzwoń do przychodni i dopytaj czy możesz mieć położną z innego źródła - bo domyślam się, że pediatrę będziesz mieć z przychodni ?

lekarza-pediatrę z przychodni do której chodze z Weroniką a położna która robi patronaż ze sr tak bym przynajmiej chciała

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • nadine24 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agawera wrote:

W moim szpitalu jest tak że, podaję osobno dane do przychodni i dane położnej, którą wybrałam. I do wybranej przychodni wysyłają dokumenty dziecka, a z położną się kontaktują po wypisie moim.
    Z położną musisz podpisać stosowną deklarację, że ją wybierasz i ona ją poźniej wysyła do NFZu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2015, 12:41

f2w39jcgwml8tq5b.png
    relgqps6ysw768sc.png
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aghata Ty jeszcze tydzień i możesz rodzić :)

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agawera wrote:
    15q25i1.jpg

Łóżeczko czeka na właścicielkę :)

Prześlicznie..zazdroszcze Ci,że już może tak stać przygotowane..u mnie niestety jest wyładowane po brzegi i będę dopiero je ubierać jak wrócę z mała do domu czyli po jakiś długim czasie,więc nie chcę żeby mi się kurzyło....jeszcze ochraniacz i prześcieradło muszę kupić,ale to na sam koniec..zdążę..jeszcze długi czas przed nami zanim będziemy w domu...

Także Magdalena doskonale Cię rozumiem....będę miała tak sama...dalej trzymam kciuki za szybki powrót do domku..:))

• aghata Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia jeszcze dwa tyg...chociaz juz mam serdecznie dosc i chetnie bym i dzisiaj urodzila

preg.png[/url]
  • agawera Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nenette wrote:
    Agawera, mi się wydaje, że położna nie musi być z przychodni. Jak masz fajną z SR to umawiaj się z nią. Wiem, że moja koleżanka umawiała się z położną z SR właśnie.. chyba, że się mylę to niech ktoś mnie poprawi :)

Lilianko dzięki za info!

Madzia trzymamy za Was kciuki non stop :)

no własnie tak bym chciała

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas mogę sobie sama wybrać położną, która mi przyjdzie później do domu. U nas nawet z porodówki można wybrać położną, ale ja zdecyduję się na kogoś innego. poza tym ta z wyboru umawia się na konkretną wizytę, a te z ośrodka przychodzą kiedy chcą, nawet nie informując.
    agawera popytaj może czy w waszej okolicy nie ma jakieś położnej. Dziwne, że masz możliwość tylko z ośrodka. A nie chodząc na SR też możesz mieć położną. Ja chodzę do jednej SR, a z innej wybieram sobie położną i nie ma w tym problemu.

• EP!C Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny, nie udzielam sie ale ciagle Was czytam. Jestem po dzisiejszej wizycie, mala ma 2069 g i jest ulozona glowkowo. Ogolnie to wszystko z mala w porzadku tylko mnie sie skrocila szyjka przez miesiac o 1cm i ma teraz 2,4cm.. Do tego ostatnio miewalam bole brzucha i jego stawianie sie. Ginka kazala zglosic sie do szpitala jesli bol i twardnienie sie powtorza...grozi mi porod przedwczesny.. Jak sie dowiedzialam to sie zmartwilam. Wizja przedwczesnego porodu jest straszna. Chyba zaczne pakowac torbe do szpitala i rozloze lozeczko.. Ciuszki poprane, jeszcze tylko wyprasowac i ok. Zeby tylko mala nienapierala glowka na szyjke ...

Pozdrawiam i trzymam kciuki za wizyty! :)

dorcia8919, Scintilla, nenette, Rozalia, Z., Alorrene13, Joasia:), maglic, BrumBrumek, sss lubią tę wiadomość

16udskjo085vr1ot.png 82dogu1rybsnof6k.png
    20150530650113.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a w ogóle to dostałam łóżeczko i przewijak..ale w ogóle nie wiem czy będę używała przewijaka..bo łóżeczko jest szersze i przewijak w nie wpada..nie wiem jak oni to kupili...normalnie bez pomyślunku,dlatego wcale nie używali..na komodzie nie mam miejsca...więc zapewne ten przewijak i tak będę kładła na kanapę..ale nie wybrzydzam..no w końcu dostałam za darmo..

• XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam nadzieje, że moja niż przyjdzie mnie poinformuje bo wiadomo nie codziennie ma się mieszkanie na błysk zwłaszcza zaraz po wyjściu ze szpitala .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2015, 12:45

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
‹‹ 1002 1003 1004 1005 1006 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ