X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • Sista Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dongina wrote:
    Czesc,
    Do Sisty: w naszym szpitalu wojewodzkim daja zzo do sn. Niestety anestezjo jest tylko do 15.00, jak dla mnie bez sensu, bo zalapanie sie na znieczulenie to loteria. Ja juz jestem po zwiedzaniu porodowki. Na sale cc Cie nie wpuszcza, reszta to pokoj do kangurowania przez tate, dalej trzy kubiki do produ (to mi sie nie podoba- brak intymnosci) i kolekne to dwa pokoje do porodow rodzinnych- calkiem fajne. Polozne bardzo sympatyczne i empatyczne nastawione na pelna naturalnosc porodu, nawet ostatniej fazy wyjscia dziecka. Lekarz calkowicie zbedny, epizjotomia w ostatecznosci. Do dyspozycji wszystko co chcesz wraz z prysznicem. Ja, tak jak Nieukowa, jestem bardzo wyczulona na zbyt duzo interwencji i nie znosze jak ktos mi dyktuje co mam robic w danej chwili jesli mi to zupelnie nie odpowiada. Tutaj chyba szanuja twoja wole i akceptuja plany porodu. Oksytocyna jest czasami w uzyciu ale nie presji ze masz urodzic w ciagu 12 h. Mozesz se rodzic nawet 20:)))). Po porodzie obydwoje rodzicow kanguruje malenstwo przez 2 godziny- pelnia szczescia i nuzania sie w bakteriach:))) Potem ty idziesz pod prysznic, a tato dalej asystuje maluszkowi przy za zabiegach mierzenia i warzenia i konsultacji nonatologicznej. Jak dla mnie- mega wybredniary- naprawde okey. Gdyby nie ta loteria z zzo to rodzilabym u nas w Tychach.
    Pozdrawiam wszystkie dziewczyny (Zyrci opowiesci ze stumilowego lasu bawia mnie zawsze setnie) i mocno trzymam kciuki za nasze szczesliw czerwcowe rozwiazania ( zwlaszcza Lilianki)

Wiem, ze anestezjolog jest tylko do 15.00 i to wyłącznie w dni robocze, dlatego ZZO przy SR właściwie sie nie zdarza, bo w tym czasie sa planowane CC, wiec nie ma wolnego anestezjologa :)
    Ja mam planowa CC, wiec samej sali widzieć nie muszę, ale ciekawa jestem jak wyglada porodówka, bo nigdy nie byłam. No i zabieram M. aby sobie zobaczył wszystko co, gdzie i jak :)

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • agawera Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilianka27 wrote:
    Prześlicznie..zazdroszcze Ci,że już może tak stać przygotowane..u mnie niestety jest wyładowane po brzegi i będę dopiero je ubierać jak wrócę z mała do domu czyli po jakiś długim czasie,więc nie chcę żeby mi się kurzyło....jeszcze ochraniacz i prześcieradło muszę kupić,ale to na sam koniec..zdążę..jeszcze długi czas przed nami zanim będziemy w domu...

Także Magdalena doskonale Cię rozumiem....będę miała tak sama...dalej trzymam kciuki za szybki powrót do domku..:))

wanienka została wrzucona pod łóżko a tam pościel i zabawki dla niemowląt po Weronice tylko musze je wyprać a tak to ubranka mam w komodzie Zosia dostała 1 szuflade a reszte poupychane w szafie. od poczatku maja w biedronce mają być pudełka wiec mierze wysokość nogi i kupię jak coś bedzie fajnego

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • aghata Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa to dzisiaj zaczynam 9 miesiac...myslalam ze za tydzien. Czuje sie juz jak kaleka chodze jak kaczka boli mnie pipa i wszystko pod brzuchem..przepraszam ze tak marudze ale jak marudze M to robi dziwne miny

Sista, nenette, Rozalia, Z., Alorrene13, Joasia:), dorcia8919, maglic, zapah_ciszy, Viola, BrumBrumek lubią tę wiadomość

preg.png[/url]
  • agawera Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorcia8919 wrote:
    U nas mogę sobie sama wybrać położną, która mi przyjdzie później do domu. U nas nawet z porodówki można wybrać położną, ale ja zdecyduję się na kogoś innego. poza tym ta z wyboru umawia się na konkretną wizytę, a te z ośrodka przychodzą kiedy chcą, nawet nie informując.
    agawera popytaj może czy w waszej okolicy nie ma jakieś położnej. Dziwne, że masz możliwość tylko z ośrodka. A nie chodząc na SR też możesz mieć położną. Ja chodzę do jednej SR, a z innej wybieram sobie położną i nie ma w tym problemu.

no nic musze zadzwonić i tyle może w Gdyni jest inaczej

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo facet nas nigdy nie zrozumie, zwłaszcza w ciąży a oni by mieli chodzić jeden dzień w ciąży i by byli ciężko chorzy a my jeszcze mamy obowiązki ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2015, 12:52

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak czytam o tych różnicach między klinikami ... to się zastanawiam dlaczego jeszcze nikt nie nakręcił programu " Szpitalne Rewolucje " ;) ... Jechała by taka ciężarna z ekipą TV i pokazywała realia polskich placówek medycznych - szczególnie porodówek ;)
    Oglądalność - MUROWANA :D!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2015, 12:53

Sista, XxMoniaXx, agawera, nenette, Katha81, Muniek, Inesicia, Rozalia, Z., Marcia86, Alorrene13, lilly78, Joasia:), maglic, Viola, BrumBrumek, CaneCorso lubią tę wiadomość

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scintilla wrote:
    Tak jak czytam o tych różnicach między klinikami ... to się zastanawiam dlaczego jeszcze nikt nie nakręcił programu " Szpitalne Rewolucje " ;) ... Jechała by taka ciężarna z ekipą TV i pokazywała realia polskich placówek medycznych - szczególnie porodówek ;)
    dobreeee !!! hehehe :D

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • agawera Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilianka27 wrote:
    a w ogóle to dostałam łóżeczko i przewijak..ale w ogóle nie wiem czy będę używała przewijaka..bo łóżeczko jest szersze i przewijak w nie wpada..nie wiem jak oni to kupili...normalnie bez pomyślunku,dlatego wcale nie używali..na komodzie nie mam miejsca...więc zapewne ten przewijak i tak będę kładła na kanapę..ale nie wybrzydzam..no w końcu dostałam za darmo..

łóżeczko kupiłam od dziewczyny z forum trójmiejskiego za 100 z materacem tylko pokrowiec trzeba było wyprać :) przwijak dostałam od sasiadki razem z ubrankami wiec nie dość ze ubranek do 68 mam ful to jeszcze w gratisie przewijak :D

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EP!C wrote:
    Czesc dziewczyny, nie udzielam sie ale ciagle Was czytam. Jestem po dzisiejszej wizycie, mala ma 2069 g i jest ulozona glowkowo. Ogolnie to wszystko z mala w porzadku tylko mnie sie skrocila szyjka przez miesiac o 1cm i ma teraz 2,4cm.. Do tego ostatnio miewalam bole brzucha i jego stawianie sie. Ginka kazala zglosic sie do szpitala jesli bol i twardnienie sie powtorza...grozi mi porod przedwczesny.. Jak sie dowiedzialam to sie zmartwilam. Wizja przedwczesnego porodu jest straszna. Chyba zaczne pakowac torbe do szpitala i rozloze lozeczko.. Ciuszki poprane, jeszcze tylko wyprasowac i ok. Zeby tylko mala nienapierala glowka na szyjke ...

Pozdrawiam i trzymam kciuki za wizyty! :)

Nie martw się, jest nas tu kilka z krótkimi szyjkami, po ok 1,5cm i trzymamy się dzielnie. Tylko oszczędzaj się, nie dźwigaj, nie biegaj i będzie dobrze! Ja taką szyjkę jak Ty miałam już w 18tc i nadal w dwupaku :) Wytrzymasz więc i Ty! Mi gin mówił też, że na tym etapie ciąży ok 30tc szyjka może się już trochę skracać. Ja nawet ciuszków nie mam popranych, dziś dopiero odcinam metki i robię segregację kolorów ;)

• agawera Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scintilla wrote:

a zwłaszcza odsyłanie bo na patologi/porodówce nie ma miejsc

Scintilla lubi tę wiadomość

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedyś widziałam aukcje na allegro na której ktoś sprzedawał kurtkę TVN z logo programu UWAGA ... - to jest dopiero przepustka do udanego porodu ;) ... ale z drugiej strony nasz towarzysz ubrany w taką kurtkę ... w ciepły, czerwcowy dzień może wzbudzać podejrzenia :D

Sista, nenette, Inesicia, Z., gosi_a, Alorrene13, Alorrene13, Joasia:), maglic, zapah_ciszy, Nieukowa, Viola lubią tę wiadomość

mhsvi09kzjtuku9r.png
  • Sista Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scintilla - prawie sie posikałam jak przeczytałam Twójego posta :):):) Ja sobie potrafię wyobrazic moja mamę w takiej kurtce jak robi na porodówce dym :):):)

Scintilla, Alorrene13, maglic lubią tę wiadomość

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sista wrote:
    Scintilla - prawie sie posikałam jak przeczytałam Twójego posta :):):) Ja sobie potrafię wyobrazic moja mamę w takiej kurtce jak robi na porodówce dym :):):)

Ja też od razu widzę, jak M. siedzi na taborcie w takiej czarnej ortalionowej kurtce - poci się biedak 12 godzinę i udaje przy położnych, że wydzwania do reżysera programu krzycząc cały czas "To jest jakiś skandal!" ;)

Alorrene13, Joasia:), maglic, Viola lubią tę wiadomość

mhsvi09kzjtuku9r.png
  • gosi_a Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku Dziewczyny, na nasze forum to trzeba już wchodzić zdecydowanie co dwie godziny, bo później nadrabianie wszystkich stron to na dobre pół godziny :)

Madziu, super, że Dominik ma się coraz lepiej i na pewno niedługo będziecie w trójkę w domu. Wszystko będzie dobrze :)

Ja żadnych herbatek pić nie zamierzam, bo nie mają wpływu na laktację, tylko dostawianie dziecka, a małej nie zamierzam dopajać, bo będzie miała pokarm z piersi.
    I faktycznie zwracajcie uwagę na składy produktów, bo pełno w nich cukru, a potem dzieci to małe ludziki michelin.

U mnie dzisiaj wietrznie i pochmurno, ale dla mnie lepiej, bo jak jest gorąco to jest dość ciężko. Mi dokucza ból stóp i puchnięcie. Od wczoraj nie noszę obrączki i chyba już jej nie założę do porodu, bo palce serdelki.

Dzisiaj o 20.10 mamy wizytę więc podejrzymy co tam u naszej Zuzki :)

Miłego dnia Dziewczynki :)

Scintilla, Sista, Rozalia, Alorrene13, nenette, Joasia:), karolinka85, dorcia8919, Z., maglic, Viola, Inesicia, sss, Magda_lena88 lubią tę wiadomość

wnidt5odau6o2x80.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aghata wrote:
    Aaa to dzisiaj zaczynam 9 miesiac...myslalam ze za tydzien. Czuje sie juz jak kaleka chodze jak kaczka boli mnie pipa i wszystko pod brzuchem..przepraszam ze tak marudze ale jak marudze M to robi dziwne miny

Wiesz co czuję się tak samo w 8mies.ciąży..sapie jak krowa,śpię już po osobną kołdrą,bo stwierdzam,że jestem za wielka i ciągle jestem odkryta..poza tym nic nie mam siły robić..brzuch mam stale pełny od wody i nawet nachylić się nie mogę...taka jestem teraz leniwa,że szok...nogi ledwo ciągnę..dobrze,że ciuszki po prane, po prasowane,bo ja bym teraz rady w życiu nie dała!

• Rozalia Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to spacerek zaliczony, kiełbatrony w lodówce czekają na sobotę a ja się rozwaliłam na kanapie po pysznym obiadku :) Oczywiście jak chciałam sobie dłużej pospacerować to młody tak się wypinał że aż bolało i trzeba było się uwijać.
    Mój mąż jest mocno antysłodyczowy i już zapowiedział babciom że młody żadnych łakoci ma nie dostawać. Ja też jestem za tym aby mu nie dawać slodyczy bo wiem po sobie jak uzależniają, także zdecydowanie mówię nie dosładzanym herbatom ;)
    Odnośnie planów porodów itp to mnie moja położna mówiła, że mogłabym to nawet wyryć sobie na czole a i tak będzie inaczej niż to sobie zaplanuje :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2015, 13:37

Scintilla, dorcia8919, maglic lubią tę wiadomość

f2wljw4z4o3fmwct.png
  • lilly78 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2016, 21:29

Scintilla, dorcia8919, maglic lubią tę wiadomość

• Alorrene13 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piszecie jak szalone ;) i weź spamiętaj co komu chciałaś napisać :)

Magdalena dziękujemy za waidomości o Dominiku, cieszymy się że je, rośnie i ma się coraz lepiej, oby tak dalej, kciuki nieustające !

Kobitki które oglądały porody na ipli, powiedzcie jak szukałyście tych wszystkich odcinków. Bo ja robię tak: szukaj, tam wpisuje tytuł Porody na takiej klawiaturce pilotem, i pojawia mi się że odnalazł 8 odcinków Porodów :( To trochę mało, może źle szukam ?

Scintilla pojechałaś z tą UWAGĄ ! Nie ... bardziej ze Szpitalnymi Rewolucjami, trzeba to sprzedać TVN ;)

Widzę, że wszystkie palce od obrączek spuchły prawie w tym samym momencie, no no, to się zgrałyśmy ;)

Sista a ten tort to Twój zaległy urodzinowy z koleżankami tak? Bo uro to miałaś już dawno na początku kwietnia, zgadza się ?

Mój Niunio właśnie leniwy ostatnio, wieczorami więcej się pokręci a tak to spokój. Powiem Wam, że nastawiłam się na SN, ale wczoraj dowiedziałam się, że jak szacowana waga będzie przekraczać 4kg to mogą nawet sami zaproponować mi cesarkę i powiem szczerze, nie wiem jaką decyzję bym podjęła !??!? Generalnie przestałam wczoraj brać witaminy bo jednak to podobno ma wpływ na wzrost i już pod koniec ciąży nie muszę Dzidziusia dokarmiać, już sama nie wiem, głupieje z przypływu różnych informacji ...

Nie ogarmian też tematu: przychodzi dla dziecka, położnej środowiskowej, szczepień :) Muszę dowiedzieć się jak to jest z pakietem Medicover dla dziecka, czy tam są w pakiecie wszystkie obowiązkowe szczepienia czy mam chodzić na NFZ - Jestem Zagubiona ;) Help, kto ma pakiet medyczny i wie? :)

Zapisałam się na ostatnie USG z Medicover 25 maja do Pietrasika, ale chyba spróbuję jeszcze przełożyć na 29 maja u Sołowieja (nie było dziś jeszcze grafiku na ostatni tydzień maja). Poza tym jestem umówiona na pierwsze KTG też pod koniec maja w szpitalu.

Dziś sprzątam moje szuflady z tzw. Papierowych Śmieci bosszzz ile tego jest, ale mus to mus, zwłaszcza że muszę badania upożądkować do porodu no i chyba powklejam zdjęcia z USG do pierwszego albumu synka ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2015, 13:55

Scintilla, maglic lubią tę wiadomość

syy26iyeeuly3wjb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale się rozpisałyście.
    Jaj jestem właśnie po usg. Niby wszystko ok. Mała waży ok 2500kg i jest jak zwykle tydzień większa. Pomiary, wody i przepływy ok. Jedyne co mnie zmartwiło to stopień dojrzałości łożyska: III, ale dr nic nie powiedziała na to tylko że wszystko ok.
    Wyniki morfologii znowu do dupy i mam się zgłosić z nimi do hematologa. Mam nadzieję, że to nic takiego i małej nie zagraża.

Jeśli chodzi o położną to wczoraj byłam na spotkaniu właśnie z położną w swojej przychodni. Na ostatniej wizycie z dzieckiem, babki z rejestracji dały mi do niej numer telefonu i kazały się umówić.
    Tak więc byłam wczoraj i będę się z nią umawiać co tydzień. Wczoraj to takie ogóle spotkanie, wywiadowcze że tak nazwę.
    Na następnych planujemy poród, szykujemy wyprawkę, zajmujemy się pielęgnacją, uczymy oddychać i na koniec spotkanie z mężem mające na celu wytłumaczenie mu jego roli ;)
    Kiedyś tak nie było więc nie wiem czy to tylko u mnie czy musicie dowiedzieć się jak jest u Was.

karolinka85, Scintilla, dorcia8919, Ania1704, maglic, Alorrene13, Rozalia, Z., Inesicia, Joasia:), Sista, sss lubią tę wiadomość

• nadine24 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly78 wrote:
    Nadine, jaką nianię kupiłaś? my mamy angelcare, ale jeszcze nie ogarnęłam jej obsługi :)

mam Angelcare AC401 :) jej obsługa jest narazie dla mnie czarną magią, ale siądę do instrukcji i podziałam :) jak wczoraj sprawdzałam czy działa to przyciskałam wszystko jak leci żeby wyłączyć tę syrenę :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2015, 14:00

lilly78 lubi tę wiadomość

f2w39jcgwml8tq5b.png
    relgqps6ysw768sc.png
‹‹ 1003 1004 1005 1006 1007 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ