X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2015, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie wieczorową porą :)
    Gusio- Gustaw cudowny, Agawera trzymam za was kciuki, Nenette życzę wam szybkiego powrotu do domu, Alorene wychodzi na to, że Twój plan co do terminu podanego po suwaczkiem spełni się- Trzymam kciuki :)
    Za dziewczyny w szpitalach trzymam kciuki!
    Ja byłam dziś u stomatologa i wszystko wskzauje na to, że ząb nie nadaje się do leczenia kanałowego lecz do usunięcia ale decyzja zapadnie po zrobieniu pantonogramu czyli po porodzie :/
    Przez nie przespaną noc, cały dzień chodziłam struta :( Na dworze zrobiło się, szaro, buro, ponuro i deszczowo dlatego wskoczyłam pod prysznic a teraz leżę po kocykiem i liczę, że dzisiejsza noc będzie lepsza.
    Wczoraj poinformowałam M. Że za tydzień rozpoczynamy wypędzanie naszej córy na świat, byłam bardzo zdziwiona kiedy nie był zadowolony z metody jaką mu zaproponowałam czyli seksu ;)

gosi_a, Scintilla lubią tę wiadomość

• Marcia86 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, Dada, Gosia, ja mogę o 13.00. W Galerii??
    Czy jedziemy na kliniczną do Agawery ? ;)

Maja 5.06.2015
    Aniela 27.08.2021
    lprkmg7yq9lzv97b.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gucio super się czytało twoją relację!

To ja wtrącę swoje 3 grosze jako ekspertka od parcia która nigdy nie rodziła :)
    To czego się nauczyłam po seansach z balonikiem (można powiedzieć że do tej pory ze 20x już wypierałam coraz to większe dziecko :P). Myślę że nie zawadzi opisać, a może okaże się że którejś z was pomoże.

UWAGA, OPIS DOŚĆ TECHNICZNY - JAK KTÓRA SIĘ BOI WRAŻEŃ Z PARCIA TO MOŻE NIE CZYTAĆ :)

1. Lewatywa- jeżeli was nie przeczyściło przed porodem a wiecie, że dużo jadłyście- BIERZCIE. Raz mi się zdarzyło dzień po solidnym posiłku ćwiczyć z aniballem i było koszmarnie. Nie- nic nadprogramowego z siebie nie wyparłam, ale pełne jelito potęguje potrzebę parcia. Uczucie jest wręcz nie do powstrzymania w porównaniu ze "zwykłą" potrzebą parcia, więc będziecie parły za szybko, albo za wcześnie a to jest niebezpieczne i może spowodować większe rany na nierozciągniętym kroczu.

2. Jak zmniejszyć dyskomfort przesuwania dziecka przez kanał rodny- idealnie by było, żeby was za szybko nie uziemili na łóżku przy pełnym rozwarciu. Wtedy w dowolnej pozycji wertykalnej RUSZACIE RYTMICZNIE BIODRAMI NA BOKI. Może być na piłce, może być na stojąco w skłonie albo w przysiadzie - to pomaga rozciągnąć ścianki pochwy i bezboleśnie zejść dziecku w dół i wstawić się odpowiednio nad bożeną. Jeśli was posadzą/położą to też możecie kręcić pupą i to też pomaga. Serio. I ten pomysł zaczerpnęłam od położnych na szkole rodzenia, przetestowałam z balonem i działa. Przestajecie czuć dyskomfort :)

3. Jak położne dadzą wam znać że widać głowkę, albo same się zorientujecie, to wtedy trzeba popracować. Na skurczu przecie ile fabryka dała, ale oddychając, a nie zatrzymując wdech. Przyginanie głowy do ciała rodzącej i nakaz parcia na pełnym wdechu są DURNE I NIE POMAGAJĄ. Wy się odtleniacie, a przez to szybciej męczycie. I jeszcze wam naczynka pękają w oczach i policzkach.
    Owszem, bierzecie duży wdech, ale przecie na dłuuugim powolnym wydechu. Jak wam się skończy powietrze to idealnie by było, żebyście trzymały mięśnie Kegla zaciśnięte, żeby główka dziecka wam nie wjeżdzała z powrotem do pochwy, bo cały wysiłek na marne. Jak wam się uda utrzymać głowkę w miejscu to kilka partych i jest po sprawie!
    Co pomaga przepchnąć główkę odrobinę dalej: delikatne uniesienie na chwile bioder, lekkie zmniejszenie rozkroku i najważniejsze i szczególnie pomocne: lekkie zgięcie się do siadu.

4. Przecie TYLKO do momentu, aż największy obwód główki znajdzie się na zewnątrz. Poznacie ten moment bo wtedy zacznie was CHOLERNIE szczypać (jeżeli nie macie obiekcji to zaraz przed tym momentem was natną). Szczypie bez względu na to czy jesteście nacięte/pęknięte czy też bez uszczerbku (o ile się nie rozciągałyście, hehe, bo mnie już nie szczypie). Możecie poprosić położną, żeby wam powiedziała kiedy ten moment nastąpi, zwykle one wtedy same mówią. Wtedy zaczynacie bardzo szybko oddychać, na SR mówią na to "dmuchanie świeczki". Nie przecie, tylko oddychacie tak szybko i płytko jak wam się uda - wtedy nie czuć szczypania a główka sama się wysuwa.

To chyba tyle moich przemyśleń :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2015, 21:23

A1984, zapah_ciszy, Sista, nenette, Scintilla lubią tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • .aś. Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2016, 18:14

Maj - lipiec: szykowanie 🤰dla maluszka

1) schudnąć 10kg:
    94🎉 (3.05)
    93🎉(29.05)
    92? 91? 90? 89? 88? 87? 86? 85?
    2) przyjmować suple
    3) otrzymać 3x zielone światło na zajście w ciążę
    1 wizyta: 5.05 ✅ blizna ciągła - 5 mm 🎉
    2 wizyta: ?
    3 wizyta: ?

---
    Późne owulacje
    Karmienie piersią
    PCOS
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz, nawet jak to efekt psychologiczny to dla mnie pozytywny.
    Ale nie może to być tylko efekt psychologiczny, jeżeli byłam mega "ciasna" a teraz jest inaczej... Krocze faktycznie jest rozciągnięte i ciekawostka... mężowi się podoba bardziej podczas seksu, a dla mnie w tym względzie bez róznicy :D Więc straszenie jakimś wydumanym spadkiem satysfakcji to mit. Już niedługo się przekonam na własnej skórze czy przy porodzie coś to da.

Ale jest nadzieja- podobno mój wybrany szpital łaskawie umożliwia sprzeciw wobec nacięcia, jeżeli umie się postawić na swoim...

Sista lubi tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa dziękujemy za cenne rady :)
    ja oczywiście podczas porodu i tak o tym zapomne no ale :P
    i życzę oby Twoje oczekiwania na temat porodu się spełniły :)

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • .aś. Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2016, 18:14

Maj - lipiec: szykowanie 🤰dla maluszka

1) schudnąć 10kg:
    94🎉 (3.05)
    93🎉(29.05)
    92? 91? 90? 89? 88? 87? 86? 85?
    2) przyjmować suple
    3) otrzymać 3x zielone światło na zajście w ciążę
    1 wizyta: 5.05 ✅ blizna ciągła - 5 mm 🎉
    2 wizyta: ?
    3 wizyta: ?

---
    Późne owulacje
    Karmienie piersią
    PCOS
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    od wczoraj pobolewa mnie głowa , tak troche jakby chciałą boleć ale jej sie do końca nie chciało :(
    a mnie osobiście głowa boli mega rzadko ..

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Inesicia Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa dzięki za rady. Postaram się jak najwięcej zapamiętać.
    Agawera powodzenia. Mam nadzieję, że jutro będziesz wiedzieć już więcej i będzie w porządku.

"Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz. Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż."
    Janusz Korczak

km5svcqgn978gm4o.png
    Córcia, Córeczka;*
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .aś. wrote:
    Nieukowa, jestem pewna, że Ty to już umiesz postawić na swoim :) Na pewno dasz radę. :D

Ja jestem teraz ciaśniejsza, ale myślę, że to może wynikać np z opuchnięcia. Mąż się nie wypowiada na ten temat, ale dla mnie to jest mega dziwne, że np jak wkładam palec to czuję twardą główkę. (przepraszam, jeśli kogoś zniesmaczyłam ale się zastanawiam czy Wy też tak macie).
    ja tam nic nie wiem bo nie dość , że nie mam potrzeby tego robić (nie musze brać żadnych globulek ani nic w tym stylu) to jeszcze jestem mega opuchnięta i ciasna tam, że już przed samym badaniem u gin to przeżywam , że zaś mnie będzie macać a mnie wsio tam boli :p :P :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2015, 21:57

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Gosia82. Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Możemy i do szpitala, dajcie znać. Agawera a nie możesz jutro zadzwonić do Matkowskiego aby Cię przeniósł na Zaspe i tam zdecydował bo ta kliniczna to jakieś jaja sobie robi no tyle dni bez decyzji

• agawera Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na zaspie przepełnione teraz dziewczynę przyjęli a z zaspy odeslali

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • Marcia86 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja dziś byłam na zaspie zapytać co o jak ze zdjęciem szwu i położne mówiły ze full na patologii i ginekologii a na porodowce jeszcze cos się znajdzie...

Maja 5.06.2015
    Aniela 27.08.2021
    lprkmg7yq9lzv97b.png
  • agawera Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli rodzic można ale nic więcej

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • Marcia86 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Póki co tak... W poniedziałek mam zamiar się tam zgłosić, ciekawe czy będą miejsca..

Maja 5.06.2015
    Aniela 27.08.2021
    lprkmg7yq9lzv97b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2015, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane co do wagi dziecka - na każdym usg wychodziło, że Pola jest w 45centylu, obstawiałam że w terminie będzie miała ok. 2800g, tyle co ja jak się urodziłam. Nawet mega dokładny gin z Karowej ze szpitala obstawiał, że urodzi się teraz z wagą ok 2400g (u innych dziewczyn jego wyliczenia sprawdzały się +\- 50 do 100g). A tu proszę niespodzianka 2850g. Tak się ułożyła w brzuchu, że ciężko było ją "zważyć" :)

Ania1704, Z., Scintilla, Rozalia, Inesicia, dorcia8919, maglic lubią tę wiadomość

• agawera Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tego nikt nie wie, na klinicznej rano wypisali chyba 5 ciezarnych a na ich miejsce są juz nowe

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • Sista Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Dziewczynki,
    My juz po wizycie, przedostatniej jednak. Olga wazy juz 2965g i lekarz zmienił przewidywana wage urodzeniowa na 3500g :-) Wszystkie parametry w normie, wskazują na jakies dwa tygodnie do przodu, czyli wyjdzie przed terminem w pełni rozwinięta :) Łożysko tydzien temu było 1/2 teraz 2, ale zostały nam dwa tygodnie, wiec spoko. No i mamy juz skierowanie na CC, 9-tego idziemy do szpitala, a ciecie następnego dnia. Pobrał GBS, właściwie dla świetego spokoju, bo przy CC nie ma zagrożenia dla Olgi. A i najważniejsze, muszę sie pochwalić moimi wynikami, bo wiem, ze to za sprawa waszych kciuków :):):) Alat 48 (norma 0-33), Aspat 66 (0-32), Fosfotaza 132 (norma 35-104), No i cytomegalia przechorowana dawno temu, w ciazy nie wróciła :) Bardzo bardzo bardzo dziękuje za Wasze kciuki !!! :):):)

Truskawka co u Ciebie? Daj znać, bo sie zaczynam martwić.

Za wszystkie szpitalne Mamuśki, kciuki zaciśnięte !!! :):):)

Joasia:), nenette, gosi_a, Nieukowa, Marcia86, Katha81, Z., Ania1704, Scintilla, Aka81, Rozalia, Inesicia, sss, dorcia8919, maglic lubią tę wiadomość

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2015, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaaa Gucio gratulacje ogromne!!! :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2015, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agawera trzymam mocno kciuki. Kochana trzymaj sie, jesteśmy z Tobą.

Sista super że Olga ma sie dobrze :) rośnie córusia :)
    A i dobrze że wyniki dużo lepsze i oby tak dalej :)

No u nas od 22 intensywny trening judo Julki. No wyjdzie przez brzuch zaraz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2015, 23:01

Sista lubi tę wiadomość

‹‹ 1241 1242 1243 1244 1245 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ