X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • Stokrotka2626 Ekspertka

Wysłany: 27 maja 2015, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej mamusie
    wszystkim rozpakowanym mamom przesyłam ogromne gratulacje niech maluszki rosną jak na drożdżach:)

ja miałam pracowity tydzień po miesiącu w szpitalu miałam duże zaległości, ale przez ten tydzień skompletowałam wyprawkę dla niuni, suszy się ostatnie pranie

Wczoraj odebrałam wyniki badań i niestety moje próby wątrobowe znowu wzrosły ALT 235, AST 172 czyli prawie się podwoiły Mam z tą cholestazą :( wrrrr........ Dziś mam wizytę u mojego lekarza i tak czuję że ponownie dostanę skierowanie do szpitala i pewnie do domu wrócę już z moją Izabelką z jednej strony dobrze bo w domu to co chwila się zastanawiam jak się dużej nie rusza czy wszystko w porządku i taka w nerwach trochę jestem. Mojemu mężowi nawet tego nie mówię bo biedaczek strasznie się martwi i przeżywa jak jest w domu to z łóżka mi nie wolno wstać.
    A co do bólu "bożeny" to mnie też przy wstawaniu strasznie pobolewa, ale na tym etapie to chyba normalne

f2w3qqmz6uxsr9l6.png
  • Rozalia Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż ma konto w zusie i nfz. Fajna sprawa, też muszę założyć ale to już po porodzie bo teraz ledwie się toczę...

Zus to w ogóle rządzi się swoimi prawami. Finezja ja bym mocno nie naciskała bo podobno im bardziej się upominasz, tym bardziej zwlekaja i trzymają się swoich kosmicznych terminów. Ja byłam cierpliwa i miła, ale mój szef im ostro pojechał nie raz ;)

Też mam dziś ostrego lenia, na dworze średnio ciepło i wieje. Później wyciągnę męża na spacer. Pomysłu na obiad nadal brak. Spakowałam torbę a raczej przepakowalam, bo okazało się że nie wskazana jest jedna wielka walizk, więc teraz mam dwie miękkie i cudem się zapinają :)

f2wljw4z4o3fmwct.png
  • nadine24 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i mamy 39 tydzień :)

Ja dzisiaj już po spotkaniu z położną, umowa podpisana i już kompletnie nic nie mam do załatwienia. Pobadała mnie i niestety nie przewiduje porodu w tym tygodniu :( Tylko usiąść i płakać :)
    Co do metody 3xS - faktycznie, nie działa ;/ ja oprócz tego dołożyłam jeszcze inne czynności, a tu nic a nic się nie dzieje :D ;/
    Miałam też ostatnio konsultację anestezjologiczną do znieczulenia ZZO i jak lekarka pokazała mi igłę, której do tego zabiegu używają, to ja na pewno nie dam sobie tego wcisnąć w kręgosłup. A lista zagrożeń z tym związanych przeraziła mnie jeszcze bardziej. Wiadomo, rutynowy zabieg i raczej wątpliwe, że obyty anestezjolog nie zrobi tego źle, ale ja już podziękowałam :D

dorcia8919, Rozalia, Scintilla, Z., maglic, Alorrene13, Sista, gosi_a lubią tę wiadomość

f2w39jcgwml8tq5b.png
    relgqps6ysw768sc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Mamuśki :)! Czytam Was regularnie, jak Wasze sytuacje:) mi Tez sie strasznie dłużyło juz płakałam pod koniec ciazy kiedy w końcu bedzie KONIEC:)! Byłam przekonana, ze urodzę w czerwcu a tu bęc nie znasz dnia ni godziny :) niedługo Was zaskoczy z dnia na dzien i maluch bedzie obok! U nas wszystko ok Leonek budzi sie na karmienia, ładnie ssie a u mnie kraina mleka, początek nawału... Uwielbiam jak mnie ssie i tak sapie ❤️ Co do porodu juz zapomniałam, ze bolało, krocze sie goi praktycznie mi nie przeszkadza:) Powiem Wam SN boli ale ból mija jak tylko maluch jest na piersiach i pózniej dosłownie można góry przenosić :) nie bójcie sie !!
    Trzymam za Was kciuki !!!
    2uevphzch25v_t.jpg

nadine24, dorcia8919, Rozalia, Scintilla, zyrcia, CaneCorso, karolina0522, Z., Joasia:), Finezja, lilly78, Aka81, Inesicia, Suzanna22, maglic, zapah_ciszy, Ania1704, angel-84, sss, Alorrene13, niusiaa5, Sista, BrumBrumek, monaaa85, gosi_a, .aś., Gosia82., Katha81 lubią tę wiadomość

• Rozalia Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alamakota ale Leonek jest piękny, jak laleczka wygląda :)

Alamakota lubi tę wiadomość

f2wljw4z4o3fmwct.png
  • nadine24 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alamakota, co za mały przystojniak ! :)

Alamakota lubi tę wiadomość

f2w39jcgwml8tq5b.png
    relgqps6ysw768sc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alorrene13 wrote:
    Kobietki najblizej terminu porodu lub te ktore urodziły: czy odchdził Wam czop, czy tez mialyscie rozowy/szary/ brązowy śluz? Potem cos nastapiło czy nic i nadal cisza? Pytam bo mam cos takiego od wczoraj, ale ilości nie za wielkie na razie. Myslalam ze to po badaniu recznym? Lilly sąsiad nietaktowny to mało powiedziane !!!
    Kasika kciuki zaciśnięte za Was ! :)
    Mi odchodził od 11go maja... przez pare dni. I to różnie było, albo śluz taki ciągnący dość gęsty lekko brązowy lekko różowy, albo takie bardzij galaretowate lekko żółto-brązowo-różowe :D fuuuuj :D i jak widać bez czopa da się żyć :D

Ja co do Zusu się już nawet nie wypowiadam, tak jak mówiłam w tym miesiącu rekordowa pensja- całe 153 zł a następna wypłata dopiero 8.06. Ja nie zakładałam kota przez neta tylko wszystko na miejscu, trwalo to jakieś 8 minut :P
    W NFZ też mam konto i zastanawiam się czy nie podkablować paru lekarzy i przychodni, bo mam wpisane różne dziwne rzeczy które nie miały miejsca, badania i leczenie, których w życiu nikt mi nie zrobił no ale nie mam do tego głowy na razie :P

Alamakota boski Leon <3

Alorrene13 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alorrene13 wrote:
    Kobietki najblizej terminu porodu lub te ktore urodziły: czy odchdził Wam czop, czy tez mialyscie rozowy/szary/ brązowy śluz? Potem cos nastapiło czy nic i nadal cisza? Pytam bo mam cos takiego od wczoraj, ale ilości nie za wielkie na razie. Myslalam ze to po badaniu recznym? Lilly sąsiad nietaktowny to mało powiedziane !!!
    Kasika kciuki zaciśnięte za Was ! :)
    Mi odszedł dzien przed porodem taki przezroczysty ciagnacy sie glut jak z nosa taki smark :) wieczorem poczułam jak mnie tli w krzyżu i ból jak na miesiączkę a o 1 wody odeszły :)

Alorrene13, gosi_a lubią tę wiadomość

• Finezja Ekspertka

Wysłany: 27 maja 2015, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alamakota - synek jest cudny ! Miło się czyta takie wypowiedzi o tym, że wszystko mija i się zapomina jak tylko dziecko się rodzi. Życzę sobie i tym wszystkim, które bedą miały poród SN aby tak fajnie to przebiegło jak u Ciebie :)))

Rozalia wrote:
    Mój mąż ma konto w zusie i nfz. Fajna sprawa, też muszę założyć ale to już po porodzie bo teraz ledwie się toczę...

Zus to w ogóle rządzi się swoimi prawami. Finezja ja bym mocno nie naciskała bo podobno im bardziej się upominasz, tym bardziej zwlekaja i trzymają się swoich kosmicznych terminów. Ja byłam cierpliwa i miła, ale mój szef im ostro pojechał nie raz ;)

Zgadzam się z Tobą Rozalia, że kulturą i prośbą często można więcej zdziałać. Z tym, że w tym przypadku będę tak długo im wysyłać te wiadomości ( jeśli oczywiście będą się ociągać i mi nie poprawią w systemie na 100 %), aż coś zrobią i już się nastawiam nawet że wydłużą na złość maksymalnie jak się da, ale nie odpuszczę, dlatego że gdyby nie PUE i moje zainteresowanie to nawet bym nie wiedziała, że mnie oszukają bo tak się czuję. A jakbym po jakimś czasie się doliczyła to nie wiem ile czasu by trwało wyjaśnianie itp.

Też mam dostęp do NFZ (ZIP) i też to sprawdzam :) Polecam bo lepiej trzymać rękę na pulsie:)

Alamakota, Rozalia lubią tę wiadomość

qdkk8u69wcmbbuud.png]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Finezja ja bym na Twoim miejscu poszła do swojego Zusu i poprosiła o rozmowe z naczelnikiem. Jak mi robili w 9 miesiacu kontrole to bylam i jeszcze mnie przepraszali. Spisal sobie moje dane i wszystko bylo zalatwione.

Ja np mialam leczone jakies 8 zebow na nfz rzekomo w przychodni w ktorej nigdy nie bylam a w rzeczywistosci leczone mialam tylko kiedys 6 i po wyrwaniu osemek leczona jedna 7... do tego w trakcie ciązy miałam niby 5 razy skalling o.O raz w Olsztynie ! tomografie o.O u mnie są na koncie straszne cuda :D

Sista, Finezja, gosi_a, .aś. lubią tę wiadomość

• Sharin Znajoma

Wysłany: 27 maja 2015, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkie przyszłe mamusie oraz witam i GRATULUJĘ wszystkim mamusiom, które już szczęśliwie tulą swoje maluszki! :)
    Często Was podczytuję, więc czas się przywitać :) Termin mam, hmm, w sumie nie jestem pewna, ale jakoś wypada mi, że prawie cały czerwiec muszę być przygotowana. Od początku prowadzący mówił, że ciąża jest młodsza o 2 tygodnie i termin wskazywał na 22 czerwca, natomiast OM na 8 czerwca. Aktualnie USG wskazuje, że poród może być w okolicach 13 czerwca, więc już sama nie wiem ;) Lekarka ze szpitala tłumaczyła mi, że tylko termin z pierwszych USG jest aktualny, natomiast prowadzący i położna mówią, że jednak z OM... Córeczka wyjdzie jak będzie gotowa :D już nie mogę się doczekać, miałam cichą nadzieję, że jeszcze w maju urodzę, ale póki co nic na to nie wskazuje, nawet masaż brodawek i spacery nic u mnie nie ruszają.
    Widzę, że macie poruszony temat ZUSu, to ja może zapytam przy okazji, bo mam umowę o pracę tylko do dnia porodu. Wiecie może czy po porodzie wszystkim zajmuje się pracodawca czy osobiście trzeba się jeszcze wstawić w ZUS jeśli chciałoby się dostać roczny urlop? Z doświadczenia wiem, że oni wykorzystują każdą okazję byle nie wypłacać pieniędzy w terminie, a jakoś do tej pory nie miałam okazji zapoznać się z dokładnymi informacjami jak to u nich funkcjonuje...

Ania1704, Inesicia, sss, Alorrene13, niusiaa5, Scintilla, Joasia:), dorcia8919, Finezja, nenette lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alamakota Leoś cudny :)
    Kasika trzymam kciuki za szybki i lekki poród!
    Bardzo wam współczuje tych kontroli z Zus-u, Zyrcia widzę, że u Ciebie jakieś ciekawe historie, oni sami nie wiedzą jak się mają ;)
    Ja właśnie wróciłam ze spaceru, było nawet przyjemnie choć trochę wieje, na obiad zakupiłam produkty na leczo ale będzie trochę zmodyfikowane bo z dodatkiem cieciorki i szpinaku :)
    Agawera to są tylko moje przypuszczenia, ale co ma być to będzie. Ja mam lekkie skurcze i twardnienia brzucha, oczywiście straszyli, że szyjka nie taka ale same wiecie jak to jest. Poczekamy, zobaczymy, ale ja jeszcze nie jestem gotowa..

• Inesicia Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alamakota synek śliczny. I gratuluję "udanego" porodu. Chciałabym żeby i u mnie tak to wyglądało. Co prawda na razie do swojego porodu mam dość lajtowe podejście i staram się myśleć "nie ja pierwsza i nie ostatnia będę rodzić", ale zawsze jakiś tam malutki strach jest.
    My już po pizzy. Zjadłam 2 kawałki i zaraz chyba pęknę. Muszę przyznać, że była wyjątkowo pyszna.

Alamakota, Scintilla, Finezja, Sista lubią tę wiadomość

"Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz. Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż."
    Janusz Korczak

km5svcqgn978gm4o.png
    Córcia, Córeczka;*
  • Aneta87 Przyjaciółka

Wysłany: 27 maja 2015, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leonek jest przecudowny Sloneczko sliczne
    My uciekamy na dwor z moim synkiem bo cieplutko jest xnw4pc0znf5j74rp.png

• soprecious68 Przyjaciółka

Wysłany: 27 maja 2015, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Was tez dzis wszystko denerwuje,czy tylko ja wpadam w furie....?
    Znowu zosttałam sama ;( to jest juz "lekka" przesada ,zeby chłop miał 4 tydzien z rzedu na 2 zmiane.... zostaje sama od 14 do 2 w nocy.... sie kurde pozniej dziwi ,ze chodze naburmuszona.... bu ;x

Wierze,ze niedlugo będziesz z nami Maleństwo <3
  • sss Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sharin wniosek o urlop,akt urodzenia i tak musisz dostarczyc pracodawcy a on przesyla dokumenty do zus.

Z tymi pracami. Moj m dostal urlop na ten tydzien bo nie ma roboty a tu leje caly czas i w sumie jak bedzie potrzebowal wolne to nie dostanie. I tak w piatek musi isc do pracy bo ktorys chce wolne i tak w kolko.
    Soprecious przynajmniej twoj wie jak pracuje. Moj idzie na 8 godzin w robocie sie okazuje ze jutro na 12 a potem ze jeszcze na nocke . a czy ma wolne soboty to wie dopiero w piatek jak konczy zmiane. I zaplanuj tu cos...

Zyrcia to moze ja tez sie powinnam zalogowac ale nie mam kiedy isc potwierdzic hasel...

zyrcia, Sharin lubią tę wiadomość

Marcel 16.06.2015 cc. 3200g 55 cm
  • soprecious68 Przyjaciółka

Wysłany: 27 maja 2015, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz,gdybym znala tutaj kogos ,kogokolwiek to moze i bym tak nie narzekała ,ale ja tak siedze sama od stycznia tutaj i nie mam do kogo buzi otworzyc... n szczescie licze jeszcze 19 dni i maluch bedzie ze mna. pewnie wtedy nie bedzie czaasu na nude.

Sista lubi tę wiadomość

Wierze,ze niedlugo będziesz z nami Maleństwo <3
  • Rozalia Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zyrcia haha nieźle. Wygląda na to że dentystycznie jesteś mocno do przodu, dobrze że nie masz doliczonych ze dwóch porodów na różnych końcach Polski ;)

Finezja racja nic byś nie wiedziała, bo i skąd... Męcz ich i oby owocnie :)

Ja dziś nerwa nie mam i gdyby nie sapanie po przejściu paru metrów, to jest całkiem ok :)
    Robiłam mężowi naleśniki z twarogiem, zjadłam jednego i teraz drze o cukier ;)

zyrcia, Finezja, Alorrene13 lubią tę wiadomość

f2wljw4z4o3fmwct.png
  • agawera Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania najważniejsze zdrowie Zosi boje się tylko czy poradzi sobie wydolnosciowo

Ania1704 lubi tę wiadomość

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • sss Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po to jest forum zeby pomarudzic wyzalic ,a takze pocieszyc podniesc na duchu itp. Zawsze do uslug.

Aneta87 lubi tę wiadomość

Marcel 16.06.2015 cc. 3200g 55 cm
‹‹ 1246 1247 1248 1249 1250 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ