X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dongina wrote:
    Ha ha, komu jak komu ale zeby Zyrci dopisywac wymyslone badania i czerpac z tego zyski to juz gorzej trafic nie mogli;)))) Zyrcia - the master of suing ( "zaraz ich pozwę", "ja bym ich pozwała", "siadam do napisania skargi":))))) zaraz dobierze sie im do tyłkòw. A te przekrętasy pewnie myslały ze trafili na laskę ktora kompa nie potrafi obsluzyc, a tu proszę jaka NIESPODZIEWANKA;)) Zyrcia niech cie lepiej dobrze obsłuża w szpitalu jesli lekarski polświatek chce jeszcze "pożyć":)
    TO racja :D teraz nie mam do tego głowy, ale w tej mojej sprawie operacyjnej też się okazało, że szpital wziął kasę za coś czego nie robili to już adwokatowi doniosłam i skargę na to puścił :D więc pewnie jak odsapnę to się z tym też pobawię :D
    Moi wszyscy znajomi się cieszą, bo ja zawsze wszystkich chcę pozywać :d a jeszcze za czasów imprez czy coś, jak sobie popiłam (u mnie ekonomicznie- 2 piwa i stan żulowy) to gdzie nie poszłam, albo ktoś mi coś opowiadał to tylko stały teskt: Pozwać ich !! :D za wszystko i wszystkich najlepiej :D

I Radek już zapowiedział, że jak będę rodzić to uprzedzi lekarzy, że ja w stresie grożę pozwami żeby się nie stresowali :D

Nieukowa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli chodzio o L4, to dużo zależy od lekarza prowadzącego. Ja 2.06. mam wizytę i będę miała wystawione zwolnienie do 27.06. a termin porodu mam na 17.06.

• agawera Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam chem teraz być do rozwiązani. W szpitalu przynajmniej na dzień dzisiejszy nie musze si. Martwić czy przyjmą mnie do szpitala

Sista lubi tę wiadomość

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Finezja wrote:
    Czyli mam rozumieć, że zwolnienie wystawione przez rodzinnego i tak nic nie da bo ZUS uzna ten okres już jako macierzyński, tak? Ale tak z drugiej strony to skąd ZUS zna termin porodu, żeby wiedzieć, ze od tego czasu już nie naliczać zwolnienia? Tylko dlatego, że rodzinna zwolnienie wystawiła?

Po urodzeniu dziecka składasz wszelkie dokumenty do pracodawcy, a wtedy on musi je przekazać do ZUSu i stąd też wiadomo kiedy urodziło się dziecko. Chodzi tu o to, że muszą przeliczyć wypłatę prawidłowo. Czyli L4 płatne 100%, a macierzyński jeśli rok 80%.

• dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1704 wrote:
    Jeżeli chodzio o L4, to dużo zależy od lekarza prowadzącego. Ja 2.06. mam wizytę i będę miała wystawione zwolnienie do 27.06. a termin porodu mam na 17.06.

To prawda, ale i tak nie będziesz miała naliczonego L4 do 27.06 jeśli urodzisz w terminie. Tylko będziesz miała przeliczone już od dnia porodu macierzyński.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2015, 16:08

• agawera Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje l4 jest do 18 czerwca zobaczymy czy będę musiała przedłużać

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • Finezja Ekspertka

Wysłany: 27 maja 2015, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorcia8919 wrote:
    Po urodzeniu dziecka składasz wszelkie dokumenty do pracodawcy, a wtedy on musi je przekazać do ZUSu i stąd też wiadomo kiedy urodziło się dziecko. Chodzi tu o to, że muszą przeliczyć wypłatę prawidłowo. Czyli L4 płatne 100%, a macierzyński jeśli rok 80%.

Ok:) rozumiem co miałaś na myśli, dla mnie to oczywiste, że np. mam zwolnienie do 18.06 a urodzę 10 to od 10 czy 11 mam 80 % macierzyńskiego. Tylko chodzi o to co dzieje się w momencie jak przenosimy po terminie? Czy jak dostane l4 to czy ZUS to zaakceptuje, ale myślę że tak jak u mojej koleżanki i tutaj dziewczyny piszą kwestia dobrej woli lekarza i nie będzie z tym problemu. :)

qdkk8u69wcmbbuud.png]
  • gosi_a Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ufff... doczytałam wszystko :) Ale wybaczcie, nie jestem w stanie zapamiętać która co pisała, za dużo informacji na raz :)

Alamakota- boski synek. Zawsze myślałam, że dzieci po porodzie są brzydkie, ale wszystkie maluchy czerwcówek są po prostu przepiękne.

Gratuluję udanych wizyt, zazdroszczę Dziewczynom, które znają datę porodu, my zdajemy się na zaskoczenie. Zresztą teoretycznie ja mam termin za miesiąc :)

Jak czytam o Waszych przygodach z ZUSem czy NFZem to jestem w szoku. Nabijanie kasy tylko i nic więcej.

Ja dzisiaj byłam w pracy żeby się dowiedzieć co mam załatwić po urodzeniu, później na obiadku w knajpie, gdzie chcemy robić chrzciny. Jutro mam pierwsze KTG (mega ekscytacja), a w piątek odbieram foty z sesji :) I już się gęba cieszy :)

Sista, maglic, sss, Finezja, Alamakota, Aneta87 lubią tę wiadomość

wnidt5odau6o2x80.png
  • dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Finezja wrote:
    Ok:) rozumiem co miałaś na myśli, dla mnie to oczywiste, że np. mam zwolnienie do 18.06 a urodzę 10 to od 10 czy 11 mam 80 % macierzyńskiego. Tylko chodzi o to co dzieje się w momencie jak przenosimy po terminie? Czy jak dostane l4 to czy ZUS to zaakceptuje, ale myślę że tak jak u mojej koleżanki i tutaj dziewczyny piszą kwestia dobrej woli lekarza i nie będzie z tym problemu. :)

aaaa... Powiem tak... Nie ma żadnego przepisu, który zakazywałby ginekologom wypisywania zwolnień lekarskich kobietom w ciązy po przewidywanym terminie porodu, bo przecież logiczne jest, że nikt inny nie wie lepiej niż lekarz prowadzący ciążę jak czuje sie jego pacjentka - szczególnie na koniec ciąży. Poza tym nie rozumiem dlaczego ginekolog nie może wypisać L4 a inny lekarz już tak, skoro on nie zna naszej historii choroby itp. No jasne, że wychodzi na to, ze tylko dobra wola lekarza, ale trzeba walczyć o swoje :) w końcu kobieta w ciąży może być na zwolnieniu 270 dni :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2015, 16:30

Z., Finezja lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w szpitalu jest wszystko. Trzeba mieć tylko ciuszki na wyjście i kosmetyki dla siebie. Fakt że niektóre ciuszki bardzo zniszczone. Można różnie trafić. Jak się ma swoje to jest ryzyko że nie wrócą zwłaszcza jak jest duży ooddział. Maluszki ubieraja: body z długim rękawem + pajac albo body z długim rękawem +śpioszki +kaftanik. Obowiązkowa czapeczka. Potem pielucha flanelowa, cienki rożek a na koniec pluszowy kocyk. Byłam w szoku. Do karmienia zrzuca się kocyk i czapeczka bo dziecko intensywnie wtedy pracuje
    Sista wrote:
    Witajcie Dziewczynki,
    Ja zmieniłam łóżko i spałam z moim M. i od razu pełna odmiana, spałam jak dziecko, do 9.00 :) Dzisiaj kolejne pranie, bo mam kilka nowych ciuszków, pieluszki z warsztatów i uszyłam poszewki na podusie. Jeszcze pol godziny temu świeciło śliczne słoneczko, a teraz widze nadchodzą szare chmury. Wyskoczę do sklepu, ale raczej samochodem. Wczoraj zapytałam koleżanki co dobrze jest miec w szpitalu i ja chyba bede musiała wziąć zestaw walizek. Komplet ubranek dla Olgi, bo w szpitalu owszem ubierają, ale czasami w kaftaniku jest jeden guziczek, a sześć wyrwanych, wiec dziecko gole prawie. Kubek i komplet sztućców, bo lepiej miec swoje. Jakas mała lampkę, bo jak chcemy cos zrobić przy dziecko w nocy, to lepiej miec małe światełko, bo to ogólne to oczywiście mocne jarzeniowe. No i dowiedziałam sie, ze statystycznie, zadko kiedy wychodzi sie w przepisowym czasie, bo albo żółtaczka, albo USG bioderek, nerek, wiec mam sie nastawić na dni 7 ;)

Wczoraj tez pytałam mojego gina o ranę po CC. I dopóki jest opatrunek, to dobrze jak sa majtki siateczkowe, takie wyższe. A w trzeciej dobie zdejmuje sie opatrunek i najlepsze takie niskie flizelinowe (to sa chyba te jednorazowe), ale ja chyba wezme takie niskie bawełniane. No i szwy moze mi zdjąć w piątej dobie, jeszcze w szpitalu, jak wszystko bedzie ok. No i powiedział, ze teraz to sa nawet takie zalecenia, ze po CC to nawet po drugiej, trzecie dobie wypuszczają - ale tego to ja sobie nie wyobrażam. No i zażartował, choc on pamięta jak było kiedyś, ze jak dojdzie PiS do władzy znowu to nie bedzie juz tak łatwo o wskazania do CC. Trzeba bedzie sie pilnować, bo sie zaczną kontrole zasadności operacji i lekarze bedą sie bać, ze stracą posady. Dobrze, ze my rodzimy lada moment :-)

Miłego dnia Dziewczynki, ja zabieram sie do śniadania :)

Sista, Finezja lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Światło w pokoju musi być włączone w nocy non stop. Nie bardzo widzę potrzebę własnej lampki. Siateczkowe majty są nie do zastąpienia. Najlepsze fioletowe. W bawełnianych sobie nie wyobrażam egzystować. Te dziewczyny które nie miały wysyłaly mężów do apteki.

Sista, CaneCorso lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Im szybciej dziewczyny po cc wstają tym szybciej dochodzą do siebie.

Sista, Katha81 lubią tę wiadomość

• Rozalia Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja póki co mam L4 do 9 czerwca, potem gin od cięcia mi wystawi do dnia cc czyli tylko na 3 dni, ale z tego co mi mówił mój gin to gdybym rodziła sn to wystawiłby do dnia terminu porodu, a potem w razie czego przedłużył gdybym nie urodziła.

f2wljw4z4o3fmwct.png
  • dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozalia wrote:
    Ja póki co mam L4 do 9 czerwca, potem gin od cięcia mi wystawi do dnia cc czyli tylko na 3 dni, ale z tego co mi mówił mój gin to gdybym rodziła sn to wystawiłby do dnia terminu porodu, a potem w razie czego przedłużył gdybym nie urodziła.

I prawidłowa postawa lekarza. W końcu jakie miałby uzasadnienie, że nie wystawi zwolnienia dłużej. Przecież tylko mały procent kobiet rodzi faktycznie w terminie. Dlatego warto, w momencie odmowy wystawienia l4 po terminie, zapytać jaki jest powód, że nie chce tego zrobić.

Ale dziewczyny my będziemy rodzić jak należy :P

Rozalia, Finezja lubią tę wiadomość

• MIKOLAY Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam się i ja :)
    Nie odzywam się regularnie, bo w ramach umilania sobie życia narobiliśmy sobie z mężem problemów i teraz staramy się w racjonalny sposób wybrnąć z opresji ;)

Ach.. człowiek nie miał problemów to se kupił działkę, a z braku wiedzy nie dopatrzył się małych miuansów i tera się człowieku martw ;) A, że człowiek za uczciwy to se ma ;*

W zasadzie troszkę się cieszę, że mogę zaprzątać sobie myśli innymi sprawami niż ciąża i czy mała rusza się tyle ile powinna i czy wszystko oki.

agawera - strasznie się zdołowałam jak pisałaś, że w tym głupim szpitalu nic nie robili przez tyle czasu, bo wiem z własnego doświadczenie że najgorsza prawda jest lepsza niż niepewność. Paskudni ludzie pracują w szpitalach, a nas traktują jak krowy !!!

Alamakota - cudo nie dziecko. mogę schrupać ??
    nenette i gucio - kochane Meg gratki :) Ja tyż chcę już dziś :) dziękuję za dokładne opisy :)

Alamakota lubi tę wiadomość

b4ipuen.png
  • MIKOLAY Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam jeszcze prośbę, możecie mi wysłać wzór urlopu rocznego macierzyńskiego ??

ostatnio musialam intensywnie wymeczyc moja mozgownice nad glupim pisemkiem i mezowi sie dostalo, ze o wszstkim musze mzslec i zalatwiac !!!

dlatego chce wczesniej napisac, a pozniej tylko daty wklepac

moj meil [email protected]

b4ipuen.png
  • lilly78 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2016, 07:09

• dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MIKOLAY wrote:
    Mam jeszcze prośbę, możecie mi wysłać wzór urlopu rocznego macierzyńskiego ??

ostatnio musialam intensywnie wymeczyc moja mozgownice nad glupim pisemkiem i mezowi sie dostalo, ze o wszstkim musze mzslec i zalatwiac !!!

dlatego chce wczesniej napisac, a pozniej tylko daty wklepac

moj meil [email protected]

http://przeklej.org/file/2pDQq/wniosek.o.macierzynski.pelny.do.wyslania.docx

Ja mam taki już rozbudowany na cały rok. Nauczyłam się w kadrach, że lepiej napisać więcej niż ma zabraknąć jednego słowa. Możesz sobie oczywiście przerobić po swojemu :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2015, 17:10

MIKOLAY, Alorrene13 lubią tę wiadomość

• agawera Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikołaja dopiero dziś dowiedziałam się czegoś konkretnego w miarę a od piątku jestem pacjentka szpitala

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • MIKOLAY Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorcia8919 wrote:
    http://przeklej.org/file/2pDQq/wniosek.o.macierzynski.pelny.do.wyslania.docx

Ja mam taki już rozbudowany na cały rok. Nauczyłam się w kadrach, że lepiej napisać więcej niż ma zabraknąć jednego słowa. Możesz sobie oczywiście przerobić po swojemu :)

NIE MOGĘ WEJŚĆ :( NA STRONIE SĄ JAKIEŚ NIEBEZPIECZNE OPROGRAMOWANIE ;(

b4ipuen.png
‹‹ 1248 1249 1250 1251 1252 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ