Czerwiec 2015 =)
-
WIADOMOŚĆ
-
To jest jedyny okres kiedy rodzina i znajomi mogą powiedzieć Ci wprost, że nie "wyglądasz najlepiej" - wystarczy, że powiedzą jakiś komentarz o dziewczynce i już wiadomo o co chodzi
XxMoniaXx lubi tę wiadomość
-
A to ci teściowa jedna
ja niestety też "pryszczyca",twarz,dekold i plecy
koszmar!! ale gdyby nie one to wydaję mi się że nie wyglądam najgorzej
mi lekarka ostatnio nie chciała powiedzieć jaka płeć,mimo że ona chyba już wiedziała,ale stwierdziła że takie prawo w niemczech że może mnie poinformować dopiero po 14tc,czyli kurde tydzień mi brakło,a teraz do stycznia muszę czekać.
U nas badanie prenatalne też wydaje mi się trochę drogie 100euro.
(*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek -
Ja dostałam skierowanie na prenatalne pomimo iż nie spełniam :
1. Ukończyły 35 lub więcej lat,
2. Urodziły już jedno dziecko z wadą genetyczną lub anatomiczną,
3. Chorują lub chorowały na wady wrodzone,
4. Przyjmują na stałe leki mogące szkodzić dziecku,
5. Pacjentki u których lekarz prowadzący wykrył nieprawidłowości płodu.
Też liczę na dziewczynkę , pryszcze co chwilę się pokazują haha -
Wysłałam M. do Biedronki po Masło ...
A wrócił z .... TYGRYSEM.
I tak to oto została zakupiona po raz pierwszy rzecz dla naszego szkraba ... szkoda jedynie, że mąż mnie ubiegł
http://wrzucaj.net/images/2014/12/14/DSC0270.jpgEvell, Rozalia, Nieukowa, Katha81 lubią tę wiadomość
-
Ja z testem PAPPA płaciłam też 400 zł.
Kikusia no to skierowanie Ci się udałomi gin mówił, że nie piszę się na NFZ.
Prenatalne miałam robione i przez brzuch i dopochwowo. Ale dostałam spódniczkę , taką 1 razową i skarpetkiWięc byłam zasłonięta. Chyba zależy to od położenia dziecka, jak jest robione.
A na bank o położeniu dziecka świadczy przezierność , moja na brzuszku ma 1,8 a na pleckach 1,4. Także dużo zależy od tego jak dziecko leży, tak mówił genetyk.
Tak, prawdą jest że płeć określają po długości jakiejś kości, któraś z dziewczyn wyżej pisała o tym.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2014, 14:55
-
jak myślicie do kiedy można spać na brzuchu ?
-
Cześć Dziewczyny
Fajnie, że zaczął się wątek badań genetycznych, bo się wybieram na takowe w środę. U mnie USG genetyczne z testem podwójnym i płytą kosztuje 350 zł. Też cały czas się zastanawiam, czy poznam płeć, ale jak byłam u swojego gina 2.grudnia to powiedział, że jest szansa, że na prenatalnych już będzie widać. Wiadomo wszystko zależy od ułożenia, ale nastawiam się, że się uda, bo na ostatnim usg moja dzidzia dosłownie szalała
Niestety kilka dni temu wykryli mi cukrzycę ciążową, więc obowiązuje mnie ścisła dieta i trafiam pod opiekę poradni diabetologicznej
Mam nadzieję, że na diecie się skończy, bo cholernie boję się insuliny.
Ja też często widzę Mama Coffee w rossmanie i też widziałam w aptekach chociaż mi tam kawa smakuje dalej -
gosi_a wrote:Cześć Dziewczyny
Fajnie, że zaczął się wątek badań genetycznych, bo się wybieram na takowe w środę. U mnie USG genetyczne z testem podwójnym i płytą kosztuje 350 zł. Też cały czas się zastanawiam, czy poznam płeć, ale jak byłam u swojego gina 2.grudnia to powiedział, że jest szansa, że na prenatalnych już będzie widać. Wiadomo wszystko zależy od ułożenia, ale nastawiam się, że się uda, bo na ostatnim usg moja dzidzia dosłownie szalała
Niestety kilka dni temu wykryli mi cukrzycę ciążową, więc obowiązuje mnie ścisła dieta i trafiam pod opiekę poradni diabetologicznej
Mam nadzieję, że na diecie się skończy, bo cholernie boję się insuliny.
Ja też często widzę Mama Coffee w rossmanie i też widziałam w aptekach chociaż mi tam kawa smakuje dalej
Dieta cukrzycowa nie jest taka zła - trzeba metodą prób i błędów testować co podnosi Ci cukier - sama jestem na niej 3 tyg.
Plus jest taki, że nie przytyjmy za mocnogosi_a lubi tę wiadomość
-
Scintilla wrote:Dieta cukrzycowa nie jest taka zła - trzeba metodą prób i błędów testować co podnosi Ci cukier - sama jestem na niej 3 tyg.
Plus jest taki, że nie przytyjmy za mocno
Tylko tym się pocieszamChociaż czasami mam mega doła, że nie mogę zjeść czegoś pysznego. Ale przecież dla brzdąca wszystko zrobię.
-
Witam w ten deszczowy choć bezproblemowy dzień
My dziś ciąg dalszy załatwiania różnych spraw, kolejna wizyta u znajomych a na koniec w ramach obiadu pyszny burger z kurczakiem i frytkami mniami
Ja za swoje usg genetyczne płaciłam po 200 zł, a że miałam dwa to wyszło mi 400. No ale jak szukałam tego drugiego gina to rzeczywiście były ceny u niektórych kosmiczne, dla mnie to przesada bo większość ma certfikat i jest doświadczona. A już maksymalnym szokiem był dla mnie koszt pappa w jednej z tych placówek - 600 zł. Chyba oszaleli.
Dostałam z badań sporo fotek i dwie płytki z nagraniem usg, widać nawet jak słodko się drapie po nosie
Na brzuchu nie jest wskazane spać kiedy macica już jest spora, więc pewnie u każdej z nas to różnie wypadnie. Ja jeszcze śpię na brzuchu ale robi mi się coraz mniej wygodnie i nie wiem jak to będzie w 3 trymestrze:)
Dziś widzieliśmy się ze znajomym dla którego poród to codzienność i próbował mnie namówić na poród naturalny. No ale jak powiedział że u ponad 90% rozrywa krocze albo je nacinają, to zbladłam i za nic decyzji nie zmienię
gosia mi położna mimo super wyników cukru zalecała dietę cukrzycową, bo podobno na niej maluch dostaje wszystkie niezbędne składniki a my nie obrastamy w tłuszcz
Trzymam mocno kciuki za dobre wyniki w przyszłym tygodniu! -
gosi_a wrote:Tylko tym się pocieszam
Chociaż czasami mam mega doła, że nie mogę zjeść czegoś pysznego. Ale przecież dla brzdąca wszystko zrobię.
Takie są matki- gdyby kazali mi siedzieć w szpagacie całą ciąże też bym się nie wahała
.
Ważne aby pożegnać się z prostymi cukrami - ograniczyć białe pieczywo - jeść regularnie i będzie dobrze.
Wczoraj np zrobiliśmy z M spaghetti - żytnie makarony, mielone z indyka, sos własnej roboty i cukier miałam niższy niż po śniadaniu
Żal tylko tych najsłodszych przysmaków
Dobrze, że wiesz o problemie wcześniej - większe szanse na uniknięcie Insuliny
gosi_a lubi tę wiadomość
-
A1984 wrote:Dziewczyny macie jakiś fajny link do opisu / przepisów diety cukrzycowej dla ciężarnych?
Cukier mam ok, ale podobno bardzo wskazana w ciąży tak czy siak
Mi spodobała się b. ta strona :
http://www.znaczkijakrobaczki.pl/2014/02/dieta-podczas-cukrzycy-ciazowej.html
dużo jest blogów słodkich mam z przepisami.
Fajnie jest też samemu kupić sobie glukometr i badać jak organizm reaguje na niektóre potrawy - sam glukometr można spokojnie dostać do 100zł - gorzej jest z paseczkami - jeśli nie ma recepty to już koszt około 40zł na opakowanie.