WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilirose wrote:
    Monia, trzymam mocno :) ja mam we wtorek.

Dziewczyny, przezierność badają dopochwowo czy przez brzuch?

U mnie badanie było i tak i tak ponieważ fasola nie chciała się odpowiednio pokazać - uwarunkowane było to pewnie też tym, że mam też troszkę tłuszczyku na brzuchu - większość parametrów została oceniona po badaniu przez powłokę brzuszną, sama przyzierność po badaniu dopochwowym.

W efekcie spędziliśmy w gabinecie 1,5 godziny a ja wyszłam wysmarowana od kolan do pasa żelem od USG :)

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CaneCorso wrote:
    Scintilla myśle, że to cos dla mnie, gdyż odkąd jestem w ciąży nie smakuje mi kawa. Tylko gdzie kupi mama coffee?

Pierwsze kilka sztuk mama coffee dostałam w prezencie ... ale podobno w mniej obleganych Rossmann_ach można je dostać - nie mam pewności ale wydaje mi się też , że w lepiej wyposażonych aptekach mają takie suplementy diety dla kobiet :)

mhsvi09kzjtuku9r.png
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oj to ja też mam trochę tłuszczyku to pewnie też i dowcipnie będzie :/

chyba fotel sobie daruje cooo ? skoro mam swojego gina a ten jutro ma zrobić mi tylko prenatalne ?

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilirose wrote:
    Mówisz o prenatalnych?

Mój też tego nie robi, idę do innego gabinetu, do specjalisty, który przyjmuje obok mojego gina.

Nie stresuj się, faceci są delikatniejsi od kobiet :) obyś trafiła ba fajnego. Ja w sumie nie wiem do kogo idę, czy facet czy babka. Ważne żeby był fachowcem.

To jak, przezierność tylko przez brzuch? Jak było u Was?
    tak prenatalne.
    EEEEE jakoś mi wstyd przed obcym facetem... moja ginka też jest delikatna zawsze więc nie narzekam ;)

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Marcia86 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [QUOTE=

Dziewczyny, przezierność badają dopochwowo czy przez brzuch?[/QUOTE]

Ja juz miałam przez brzuch i było bardzo ładnie widać. Podobno to zależy od sylwetki kobiety (budowy). Ja jestem szczupła i lekarka powiedziała ze pięknie widac.

A tak w ogóle to witam po tygodniowej przerwie. Wczoraj wrocilismy z narciarskiego wyjazdu, jednak nie odwazylam się jeździć na nartach, ale miałam koleżankę również w podobnym okresie ciąży wiec nie czulam się osamotniona :)
    Co do badania prenatalnego to miałam w zeszły piatek . wszystko ok, nosek ładny, przezorność 1,2, tylko nie do końca podobał się p. Doktor przepływ krwi z pępowiny do obwodu. Dlatego we wtorek mamy darmowa kontrole. Mam nadzieje ze będzie juz wtedy wszystko ok, szczególnie po tygodniowym odpoczynku w górach :)
    A teraz byle do swiąt.

Viola lubi tę wiadomość

Maja 5.06.2015
    Aniela 27.08.2021
    lprkmg7yq9lzv97b.png
  • Truskaweczka250 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey ja dzisiaj dobrze się czuje po wczorajszym dniu jestem zmęczona ale już czysto, dzisiaj jedziemy do moich rodziców wizytę mam w środę i w czwartek usg ciekawe ile maleństwo już ma jeszcze ruchów nie czuje a bardzo bym chciała:) miłego dnia wszystkim

25.png
    https://www.maluchy.pl/li-73052.png
    Mili <3
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i teraz mam pytanie ale nie śmiejcie się ... bo u mojej to zawsze w łazience w gabinecie od pasa w dól wszystko zdejmuje bo wiadomo do tej pory było usg dopochwowe i fotel to wiadomo wszystko zdjęłam ...

ale co jutro ???? jak sie cała rozbiorę to będzie głupio bo czytałam, że prenatalne robi się przez brzuch a nie chce wyjść na idiotke :P co mam wyjść w majtkach ?
    fotel też będzie ?
    kurde sorry dziewczyny ale to mój pierwszy raz :P a chce wiedzieć co mnie czeka :P

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    XxMoniaXx wrote:
    oj to ja też mam trochę tłuszczyku to pewnie też i dowcipnie będzie :/

chyba fotel sobie daruje cooo ? skoro mam swojego gina a ten jutro ma zrobić mi tylko prenatalne ?

Ja też byłam u innego lekarza na wizycie "jednorazowej" - w ogóle nie przeprowadza typowego badania ginekologicznego - robi mały wywiad - sprawdza kartę ciążową a później zaprasza na leżankę. Jest to mniej komfortowe gdy lekarz podejmuje decyzje o badaniu dopochwowym bo trzeba mieć nogi rozłożone - najlepiej trzymając zaciśnięte pięści pod pupą ( później dostałam jakąś poduszkę ) - i u mnie było tak przez około 40 minut - wyszłam z gabinetu w pozycji kowboja :) ale widok dziecka rekompensuje niedogodności :)

mhsvi09kzjtuku9r.png
  • sss Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zawsze chodzilam do kobiety ale po ostatnich przejsciach chodze do faceta i nawet u nas w szpitalu jest wiecej panow a oni sa konkretni , a kobiety czasami maja zle dni i nestety czasem sie im udziela na pacjentach...

Marcel 16.06.2015 cc. 3200g 55 cm
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    XxMoniaXx wrote:
    i teraz mam pytanie ale nie śmiejcie się ... bo u mojej to zawsze w łazience w gabinecie od pasa w dól wszystko zdejmuje bo wiadomo do tej pory było usg dopochwowe i fotel to wiadomo wszystko zdjęłam ...

ale co jutro ???? jak sie cała rozbiorę to będzie głupio bo czytałam, że prenatalne robi się przez brzuch a nie chce wyjść na idiotke :P co mam wyjść w majtkach ?
    fotel też będzie ?
    kurde sorry dziewczyny ale to mój pierwszy raz :P a chce wiedzieć co mnie czeka :P

Na pewno lekarz spróbuje zbadać Cię w 1wszej kolejności przez brzuch - wtedy jesteś ubrana - opuszczasz jedynie troszeczkę spodnie i bieliznę - jeśli będzie potrzebne dopochwowe - wówczas poprosi Cie o rozebranie - mnie b. kulturalnie nakrył jakimś ręcznikiem żebym nie leżała całą godzinę z gołą psiochą :)

mhsvi09kzjtuku9r.png
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scintilla wrote:
    Ja też byłam u innego lekarza na wizycie "jednorazowej" - w ogóle nie przeprowadza typowego badania ginekologicznego - robi mały wywiad - sprawdza kartę ciążową a później zaprasza na leżankę. Jest to mniej komfortowe gdy lekarz podejmuje decyzje o badaniu dopochwowym bo trzeba mieć nogi rozłożone - najlepiej trzymając zaciśnięte pięści pod pupą ( później dostałam jakąś poduszkę ) - i u mnie było tak przez około 40 minut - wyszłam z gabinetu w pozycji kowboja :) ale widok dziecka rekompensuje niedogodności :)
    dzięki :)
    ale to sie rozebrałaś na tej leżance jak powiedział o dopochwowym ?
    jakie pytania zadaje na wywiadzie ?

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scintilla wrote:
    Na pewno lekarz spróbuje zbadać Cię w 1wszej kolejności przez brzuch - wtedy jesteś ubrana - opuszczasz jedynie troszeczkę spodnie i bieliznę - jeśli będzie potrzebne dopochwowe - wówczas poprosi Cie o rozebranie - mnie b. kulturalnie nakrył jakimś ręcznikiem żebym nie leżała całą godzinę z gołą psiochą :)
    dzięki za rozjaśnienie sytuacji :*

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia wystarczy że się zapytasz lekarza czy masz się rozebrać czy nie. Mi lekarka zawsze mowi :-) no i nie wstydź się faceta,nie ciebie pierwszą i nie ostatnią ogląda. On nic sobie z tego nie robi,tylko ty nie potrzebnie się denerwujesz.

Jeśli chodzi o badanie prenatalne to ja też miałam usg obie opcje :-) bo przez brzuch tak średnio było widać.

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no chyba się zapytam bezpośrednio :)
    ojjjjj chciałabym być już po ... dobrze, że mam na 14.40 a nie później :)

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    XxMoniaXx wrote:
    dzięki :)
    ale to sie rozebrałaś na tej leżance jak powiedział o dopochwowym ?
    jakie pytania zadaje na wywiadzie ?

Pytania dosyć standardowe - liczba ciąż, poronień - wiek, waga.
    Czy chorujesz na coś - typu cukrzyca, nadciśnienie, Czy palisz, Jaka była metoda zapłodnienia.

Po badaniu usiedliśmy - lekarz powypełniał uwidocznione parametry i na ich podstawie i na podstawie wieku wylicza ryzyko wystąpienia abberracji chromosomowej. Wówczas pyta czy decydujesz się na test PAPP-A - my nie chcieliśmy.

Otrzymaliśmy zapis całego badania na płycie - opis również w wydruku.

mhsvi09kzjtuku9r.png

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak byłam to pytałam czy przez brzuch dzisiaj będzie? to powiedział że tak a jeśli by nie było widać to wtedy jak wcześniej ale wszystko było widać i lepiej nie musiałam się rozbierać: )

25.png
    Mili <3
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciekawe czy i ja płytkę dostanę :)

to wszystko jak mały się rusza tak na niej jest ? superrrrrrr :D

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ile płaciłyście ? ja 240 zł .

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciekawe ile w miesiąc urosło maleństwo bo od miesiąca go nie widziałam :/

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie dostałam bo zwykle usg robiłam za to dużo fotek miałam:)

25.png
    Mili <3
‹‹ 300 301 302 303 304 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ