X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilirose wrote:
    Monia, trzymam mocno :) ja mam we wtorek.

Dziewczyny, przezierność badają dopochwowo czy przez brzuch?

U mnie badanie było i tak i tak ponieważ fasola nie chciała się odpowiednio pokazać - uwarunkowane było to pewnie też tym, że mam też troszkę tłuszczyku na brzuchu - większość parametrów została oceniona po badaniu przez powłokę brzuszną, sama przyzierność po badaniu dopochwowym.

W efekcie spędziliśmy w gabinecie 1,5 godziny a ja wyszłam wysmarowana od kolan do pasa żelem od USG :)

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CaneCorso wrote:
    Scintilla myśle, że to cos dla mnie, gdyż odkąd jestem w ciąży nie smakuje mi kawa. Tylko gdzie kupi mama coffee?

Pierwsze kilka sztuk mama coffee dostałam w prezencie ... ale podobno w mniej obleganych Rossmann_ach można je dostać - nie mam pewności ale wydaje mi się też , że w lepiej wyposażonych aptekach mają takie suplementy diety dla kobiet :)

mhsvi09kzjtuku9r.png
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oj to ja też mam trochę tłuszczyku to pewnie też i dowcipnie będzie :/

chyba fotel sobie daruje cooo ? skoro mam swojego gina a ten jutro ma zrobić mi tylko prenatalne ?

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilirose wrote:
    Mówisz o prenatalnych?

Mój też tego nie robi, idę do innego gabinetu, do specjalisty, który przyjmuje obok mojego gina.

Nie stresuj się, faceci są delikatniejsi od kobiet :) obyś trafiła ba fajnego. Ja w sumie nie wiem do kogo idę, czy facet czy babka. Ważne żeby był fachowcem.

To jak, przezierność tylko przez brzuch? Jak było u Was?
    tak prenatalne.
    EEEEE jakoś mi wstyd przed obcym facetem... moja ginka też jest delikatna zawsze więc nie narzekam ;)

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Marcia86 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [QUOTE=

Dziewczyny, przezierność badają dopochwowo czy przez brzuch?[/QUOTE]

Ja juz miałam przez brzuch i było bardzo ładnie widać. Podobno to zależy od sylwetki kobiety (budowy). Ja jestem szczupła i lekarka powiedziała ze pięknie widac.

A tak w ogóle to witam po tygodniowej przerwie. Wczoraj wrocilismy z narciarskiego wyjazdu, jednak nie odwazylam się jeździć na nartach, ale miałam koleżankę również w podobnym okresie ciąży wiec nie czulam się osamotniona :)
    Co do badania prenatalnego to miałam w zeszły piatek . wszystko ok, nosek ładny, przezorność 1,2, tylko nie do końca podobał się p. Doktor przepływ krwi z pępowiny do obwodu. Dlatego we wtorek mamy darmowa kontrole. Mam nadzieje ze będzie juz wtedy wszystko ok, szczególnie po tygodniowym odpoczynku w górach :)
    A teraz byle do swiąt.

Viola lubi tę wiadomość

Maja 5.06.2015
    Aniela 27.08.2021
    lprkmg7yq9lzv97b.png
  • Truskaweczka250 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey ja dzisiaj dobrze się czuje po wczorajszym dniu jestem zmęczona ale już czysto, dzisiaj jedziemy do moich rodziców wizytę mam w środę i w czwartek usg ciekawe ile maleństwo już ma jeszcze ruchów nie czuje a bardzo bym chciała:) miłego dnia wszystkim

25.png
    https://www.maluchy.pl/li-73052.png
    Mili <3
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i teraz mam pytanie ale nie śmiejcie się ... bo u mojej to zawsze w łazience w gabinecie od pasa w dól wszystko zdejmuje bo wiadomo do tej pory było usg dopochwowe i fotel to wiadomo wszystko zdjęłam ...

ale co jutro ???? jak sie cała rozbiorę to będzie głupio bo czytałam, że prenatalne robi się przez brzuch a nie chce wyjść na idiotke :P co mam wyjść w majtkach ?
    fotel też będzie ?
    kurde sorry dziewczyny ale to mój pierwszy raz :P a chce wiedzieć co mnie czeka :P

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    XxMoniaXx wrote:
    oj to ja też mam trochę tłuszczyku to pewnie też i dowcipnie będzie :/

chyba fotel sobie daruje cooo ? skoro mam swojego gina a ten jutro ma zrobić mi tylko prenatalne ?

Ja też byłam u innego lekarza na wizycie "jednorazowej" - w ogóle nie przeprowadza typowego badania ginekologicznego - robi mały wywiad - sprawdza kartę ciążową a później zaprasza na leżankę. Jest to mniej komfortowe gdy lekarz podejmuje decyzje o badaniu dopochwowym bo trzeba mieć nogi rozłożone - najlepiej trzymając zaciśnięte pięści pod pupą ( później dostałam jakąś poduszkę ) - i u mnie było tak przez około 40 minut - wyszłam z gabinetu w pozycji kowboja :) ale widok dziecka rekompensuje niedogodności :)

mhsvi09kzjtuku9r.png
  • sss Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zawsze chodzilam do kobiety ale po ostatnich przejsciach chodze do faceta i nawet u nas w szpitalu jest wiecej panow a oni sa konkretni , a kobiety czasami maja zle dni i nestety czasem sie im udziela na pacjentach...

Marcel 16.06.2015 cc. 3200g 55 cm
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    XxMoniaXx wrote:
    i teraz mam pytanie ale nie śmiejcie się ... bo u mojej to zawsze w łazience w gabinecie od pasa w dól wszystko zdejmuje bo wiadomo do tej pory było usg dopochwowe i fotel to wiadomo wszystko zdjęłam ...

ale co jutro ???? jak sie cała rozbiorę to będzie głupio bo czytałam, że prenatalne robi się przez brzuch a nie chce wyjść na idiotke :P co mam wyjść w majtkach ?
    fotel też będzie ?
    kurde sorry dziewczyny ale to mój pierwszy raz :P a chce wiedzieć co mnie czeka :P

Na pewno lekarz spróbuje zbadać Cię w 1wszej kolejności przez brzuch - wtedy jesteś ubrana - opuszczasz jedynie troszeczkę spodnie i bieliznę - jeśli będzie potrzebne dopochwowe - wówczas poprosi Cie o rozebranie - mnie b. kulturalnie nakrył jakimś ręcznikiem żebym nie leżała całą godzinę z gołą psiochą :)

mhsvi09kzjtuku9r.png
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scintilla wrote:
    Ja też byłam u innego lekarza na wizycie "jednorazowej" - w ogóle nie przeprowadza typowego badania ginekologicznego - robi mały wywiad - sprawdza kartę ciążową a później zaprasza na leżankę. Jest to mniej komfortowe gdy lekarz podejmuje decyzje o badaniu dopochwowym bo trzeba mieć nogi rozłożone - najlepiej trzymając zaciśnięte pięści pod pupą ( później dostałam jakąś poduszkę ) - i u mnie było tak przez około 40 minut - wyszłam z gabinetu w pozycji kowboja :) ale widok dziecka rekompensuje niedogodności :)
    dzięki :)
    ale to sie rozebrałaś na tej leżance jak powiedział o dopochwowym ?
    jakie pytania zadaje na wywiadzie ?

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scintilla wrote:
    Na pewno lekarz spróbuje zbadać Cię w 1wszej kolejności przez brzuch - wtedy jesteś ubrana - opuszczasz jedynie troszeczkę spodnie i bieliznę - jeśli będzie potrzebne dopochwowe - wówczas poprosi Cie o rozebranie - mnie b. kulturalnie nakrył jakimś ręcznikiem żebym nie leżała całą godzinę z gołą psiochą :)
    dzięki za rozjaśnienie sytuacji :*

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia wystarczy że się zapytasz lekarza czy masz się rozebrać czy nie. Mi lekarka zawsze mowi :-) no i nie wstydź się faceta,nie ciebie pierwszą i nie ostatnią ogląda. On nic sobie z tego nie robi,tylko ty nie potrzebnie się denerwujesz.

Jeśli chodzi o badanie prenatalne to ja też miałam usg obie opcje :-) bo przez brzuch tak średnio było widać.

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no chyba się zapytam bezpośrednio :)
    ojjjjj chciałabym być już po ... dobrze, że mam na 14.40 a nie później :)

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    XxMoniaXx wrote:
    dzięki :)
    ale to sie rozebrałaś na tej leżance jak powiedział o dopochwowym ?
    jakie pytania zadaje na wywiadzie ?

Pytania dosyć standardowe - liczba ciąż, poronień - wiek, waga.
    Czy chorujesz na coś - typu cukrzyca, nadciśnienie, Czy palisz, Jaka była metoda zapłodnienia.

Po badaniu usiedliśmy - lekarz powypełniał uwidocznione parametry i na ich podstawie i na podstawie wieku wylicza ryzyko wystąpienia abberracji chromosomowej. Wówczas pyta czy decydujesz się na test PAPP-A - my nie chcieliśmy.

Otrzymaliśmy zapis całego badania na płycie - opis również w wydruku.

mhsvi09kzjtuku9r.png

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak byłam to pytałam czy przez brzuch dzisiaj będzie? to powiedział że tak a jeśli by nie było widać to wtedy jak wcześniej ale wszystko było widać i lepiej nie musiałam się rozbierać: )

25.png
    Mili <3
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciekawe czy i ja płytkę dostanę :)

to wszystko jak mały się rusza tak na niej jest ? superrrrrrr :D

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ile płaciłyście ? ja 240 zł .

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciekawe ile w miesiąc urosło maleństwo bo od miesiąca go nie widziałam :/

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie dostałam bo zwykle usg robiłam za to dużo fotek miałam:)

25.png
    Mili <3
‹‹ 300 301 302 303 304 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ