Czerwiec 2015 =)
-
WIADOMOŚĆ
-
lilirose wrote:Monia, trzymam mocno
ja mam we wtorek.
Dziewczyny, przezierność badają dopochwowo czy przez brzuch?
U mnie badanie było i tak i tak ponieważ fasola nie chciała się odpowiednio pokazać - uwarunkowane było to pewnie też tym, że mam też troszkę tłuszczyku na brzuchu - większość parametrów została oceniona po badaniu przez powłokę brzuszną, sama przyzierność po badaniu dopochwowym.
W efekcie spędziliśmy w gabinecie 1,5 godziny a ja wyszłam wysmarowana od kolan do pasa żelem od USG -
CaneCorso wrote:Scintilla myśle, że to cos dla mnie, gdyż odkąd jestem w ciąży nie smakuje mi kawa. Tylko gdzie kupi mama coffee?
Pierwsze kilka sztuk mama coffee dostałam w prezencie ... ale podobno w mniej obleganych Rossmann_ach można je dostać - nie mam pewności ale wydaje mi się też , że w lepiej wyposażonych aptekach mają takie suplementy diety dla kobiet -
lilirose wrote:Mówisz o prenatalnych?
Mój też tego nie robi, idę do innego gabinetu, do specjalisty, który przyjmuje obok mojego gina.
Nie stresuj się, faceci są delikatniejsi od kobietobyś trafiła ba fajnego. Ja w sumie nie wiem do kogo idę, czy facet czy babka. Ważne żeby był fachowcem.
To jak, przezierność tylko przez brzuch? Jak było u Was?
EEEEE jakoś mi wstyd przed obcym facetem... moja ginka też jest delikatna zawsze więc nie narzekam -
[QUOTE=
Dziewczyny, przezierność badają dopochwowo czy przez brzuch?[/QUOTE]
Ja juz miałam przez brzuch i było bardzo ładnie widać. Podobno to zależy od sylwetki kobiety (budowy). Ja jestem szczupła i lekarka powiedziała ze pięknie widac.
A tak w ogóle to witam po tygodniowej przerwie. Wczoraj wrocilismy z narciarskiego wyjazdu, jednak nie odwazylam się jeździć na nartach, ale miałam koleżankę również w podobnym okresie ciąży wiec nie czulam się osamotniona
Co do badania prenatalnego to miałam w zeszły piatek . wszystko ok, nosek ładny, przezorność 1,2, tylko nie do końca podobał się p. Doktor przepływ krwi z pępowiny do obwodu. Dlatego we wtorek mamy darmowa kontrole. Mam nadzieje ze będzie juz wtedy wszystko ok, szczególnie po tygodniowym odpoczynku w górach
A teraz byle do swiąt.
Viola lubi tę wiadomość
Maja 5.06.2015
Aniela 27.08.2021
-
Hey ja dzisiaj dobrze się czuje po wczorajszym dniu jestem zmęczona ale już czysto, dzisiaj jedziemy do moich rodziców wizytę mam w środę i w czwartek usg ciekawe ile maleństwo już ma jeszcze ruchów nie czuje a bardzo bym chciała:) miłego dnia wszystkim
-
i teraz mam pytanie ale nie śmiejcie się ... bo u mojej to zawsze w łazience w gabinecie od pasa w dól wszystko zdejmuje bo wiadomo do tej pory było usg dopochwowe i fotel to wiadomo wszystko zdjęłam ...
ale co jutro ???? jak sie cała rozbiorę to będzie głupio bo czytałam, że prenatalne robi się przez brzuch a nie chce wyjść na idiotkeco mam wyjść w majtkach ?
fotel też będzie ?
kurde sorry dziewczyny ale to mój pierwszy raza chce wiedzieć co mnie czeka
-
XxMoniaXx wrote:oj to ja też mam trochę tłuszczyku to pewnie też i dowcipnie będzie
chyba fotel sobie daruje cooo ? skoro mam swojego gina a ten jutro ma zrobić mi tylko prenatalne ?
Ja też byłam u innego lekarza na wizycie "jednorazowej" - w ogóle nie przeprowadza typowego badania ginekologicznego - robi mały wywiad - sprawdza kartę ciążową a później zaprasza na leżankę. Jest to mniej komfortowe gdy lekarz podejmuje decyzje o badaniu dopochwowym bo trzeba mieć nogi rozłożone - najlepiej trzymając zaciśnięte pięści pod pupą ( później dostałam jakąś poduszkę ) - i u mnie było tak przez około 40 minut - wyszłam z gabinetu w pozycji kowbojaale widok dziecka rekompensuje niedogodności
-
Ja zawsze chodzilam do kobiety ale po ostatnich przejsciach chodze do faceta i nawet u nas w szpitalu jest wiecej panow a oni sa konkretni , a kobiety czasami maja zle dni i nestety czasem sie im udziela na pacjentach...Marcel 16.06.2015 cc. 3200g 55 cm
-
XxMoniaXx wrote:i teraz mam pytanie ale nie śmiejcie się ... bo u mojej to zawsze w łazience w gabinecie od pasa w dól wszystko zdejmuje bo wiadomo do tej pory było usg dopochwowe i fotel to wiadomo wszystko zdjęłam ...
ale co jutro ???? jak sie cała rozbiorę to będzie głupio bo czytałam, że prenatalne robi się przez brzuch a nie chce wyjść na idiotkeco mam wyjść w majtkach ?
fotel też będzie ?
kurde sorry dziewczyny ale to mój pierwszy raza chce wiedzieć co mnie czeka
Na pewno lekarz spróbuje zbadać Cię w 1wszej kolejności przez brzuch - wtedy jesteś ubrana - opuszczasz jedynie troszeczkę spodnie i bieliznę - jeśli będzie potrzebne dopochwowe - wówczas poprosi Cie o rozebranie - mnie b. kulturalnie nakrył jakimś ręcznikiem żebym nie leżała całą godzinę z gołą psiochą -
Scintilla wrote:Ja też byłam u innego lekarza na wizycie "jednorazowej" - w ogóle nie przeprowadza typowego badania ginekologicznego - robi mały wywiad - sprawdza kartę ciążową a później zaprasza na leżankę. Jest to mniej komfortowe gdy lekarz podejmuje decyzje o badaniu dopochwowym bo trzeba mieć nogi rozłożone - najlepiej trzymając zaciśnięte pięści pod pupą ( później dostałam jakąś poduszkę ) - i u mnie było tak przez około 40 minut - wyszłam z gabinetu w pozycji kowboja
ale widok dziecka rekompensuje niedogodności
ale to sie rozebrałaś na tej leżance jak powiedział o dopochwowym ?
jakie pytania zadaje na wywiadzie ? -
Scintilla wrote:Na pewno lekarz spróbuje zbadać Cię w 1wszej kolejności przez brzuch - wtedy jesteś ubrana - opuszczasz jedynie troszeczkę spodnie i bieliznę - jeśli będzie potrzebne dopochwowe - wówczas poprosi Cie o rozebranie - mnie b. kulturalnie nakrył jakimś ręcznikiem żebym nie leżała całą godzinę z gołą psiochą
-
Monia wystarczy że się zapytasz lekarza czy masz się rozebrać czy nie. Mi lekarka zawsze mowi
no i nie wstydź się faceta,nie ciebie pierwszą i nie ostatnią ogląda. On nic sobie z tego nie robi,tylko ty nie potrzebnie się denerwujesz.
Jeśli chodzi o badanie prenatalne to ja też miałam usg obie opcjebo przez brzuch tak średnio było widać.
(*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek -
XxMoniaXx wrote:dzięki
ale to sie rozebrałaś na tej leżance jak powiedział o dopochwowym ?
jakie pytania zadaje na wywiadzie ?
Pytania dosyć standardowe - liczba ciąż, poronień - wiek, waga.
Czy chorujesz na coś - typu cukrzyca, nadciśnienie, Czy palisz, Jaka była metoda zapłodnienia.
Po badaniu usiedliśmy - lekarz powypełniał uwidocznione parametry i na ich podstawie i na podstawie wieku wylicza ryzyko wystąpienia abberracji chromosomowej. Wówczas pyta czy decydujesz się na test PAPP-A - my nie chcieliśmy.
Otrzymaliśmy zapis całego badania na płycie - opis również w wydruku.