X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • Dada Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie tak skrócić czas oczekiwania :))) zazdroszcze.;)

Ja za to noc nie przespana,gardło zawalone i płucze jakimiś roztworami ,zeby sie nie faszerowac ...

A1984 lubi tę wiadomość

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • nadine24 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Próbowałam w myślach gdzieś ten przewijak upchnąć, bo w zasadzie to nie jest drogi wydatek, a jednak go polecacie. Jedynie w tym problem, że tylko i wyłącznie łóżeczko będzie w sypialni, a reszta wszelkich przyborów w pokoju malucha. Komodę mam wyższą niż do pasa, więc nawet nie bardzo taki przewijak mam gdzie umieścić.
    Rozważam jeszcze opcję łóżeczka w pokoju dziecięcym i wtedy to miałoby sens :)

A do kąpieli mam od koleżanki https://www.youtube.com/watch?v=5K7U3Nil-k8 :)

f2w39jcgwml8tq5b.png
    relgqps6ysw768sc.png
  • Inesicia Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie tak myślałam, że przy bardzo dużym upale to może wystarczy tylko pieluszka.
    Agata gratuluję.
    nadine u nas przewijak wyląduje na łóżeczku. I tak pewnie na łóżeczku będzie wisiał organizer z kilkoma pieluszkami, chusteczkami żeby mieć je pod ręką do przewijania w nocy.

"Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz. Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż."
    Janusz Korczak

km5svcqgn978gm4o.png
    Córcia, Córeczka;*
  • A1984 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak poza tym jak nam gin pokazał w 3d buźkę małego i kazał zgadywać co to to myśleliśmy że to jelita :D

Alorrene13 lubi tę wiadomość

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • nadine24 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inesicia wrote:
    Właśnie tak myślałam, że przy bardzo dużym upale to może wystarczy tylko pieluszka.
    Agata gratuluję.
    nadine u nas przewijak wyląduje na łóżeczku. I tak pewnie na łóżeczku będzie wisiał organizer z kilkoma pieluszkami, chusteczkami żeby mieć je pod ręką do przewijania w nocy.

też właśnie teraz tak kombinuję, a widziałam ostatnio gdzieś taki fajny organizer, nie z płaskimi kieszonkami tylko taki bardziej "praktyczny" się wydawał, jak odnajdę to wrzucę

o, mam!
    http://allegro.pl/munchkin-organizer-na-lozeczko-pieluchy-kosmetyki-i5024240566.html
    albo jest jeszcze taka opcja
    http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30199283/

przekonałyście mnie do tego przewijaka :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2015, 10:35

Joasia:) lubi tę wiadomość

f2w39jcgwml8tq5b.png
    relgqps6ysw768sc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2015, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam :)Zyrcia prosze wpisz mi córeczke na liste niestety imienia jeszcze nie znam ;) a i date porodu na 2.06. A tak swoją drogą to te bóle już mi tak nie dokuczają tylko na wieczór w nocy mnie bolał w rózne strony w koncu wziełam nospe.Życzę dziś wszystkim brzuchatkom udanych wizyt <3 .

zyrcia, Scintilla, nenette lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2015, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieś Belly pokazało i 6-ty miesiąc:) Odebrałam dziś opis USG od gina z NFZ.
    BPD 49mm, HC 174 mm, AC 149 mm, FL 33mm, W dniu badania czyli 22.01. wychodziło, że jesteśmy na przełomie 20/21 tydzień. Waga 344g.
    Lekarz dziś zobaczył wyniki i powiedział, że wszystko jest OK :)
    Powiedziałam mu również o pobolewaniach brzucha i kłuciu w pochwie. Na Brzuch nospa 3x1, a na kłucia globulki Pimafucin, nie bardzo rozumiem jego decyzji! Te globulki dostałam kiedyś jak miałam stan zapalny, ale na kłucia :/
    Jeżeli chodzi o przewijak to dostałam od brata! Moja koleżanka ma dwójkę dzieci i korzystała z przewijaka.

Scintilla lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2015, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam jeszcze pytanie czy któraś z was wie jak się oblicza krzywą cukrzycową???

• A1984 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1704 wrote:
    Dzieś Belly pokazało i 6-ty miesiąc:) Odebrałam dziś opis USG od gina z NFZ.
    BPD 49mm, HC 174 mm, AC 149 mm, FL 33mm, W dniu badania czyli 22.01. wychodziło, że jesteśmy na przełomie 20/21 tydzień. Waga 344g.
    Lekarz dziś zobaczył wyniki i powiedział, że wszystko jest OK :)
    Powiedziałam mu również o pobolewaniach brzucha i kłuciu w pochwie. Na Brzuch nospa 3x1, a na kłucia globulki Pimafucin, nie bardzo rozumiem jego decyzji! Te globulki dostałam kiedyś jak miałam stan zapalny, ale na kłucia :/
    Jeżeli chodzi o przewijak to dostałam od brata! Moja koleżanka ma dwójkę dzieci i korzystała z przewijaka.

Ania mam praktycznie identyczne wyniki :)

Ania1704 lubi tę wiadomość

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • zapah_ciszy Ekspertka

Wysłany: 29 stycznia 2015, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, gratuluje udanych wizyt!

I tak jeszcze co do zmian terminu porodu.
    A1984 nie zmienia się terminu porodu przy każdym USG. Każde dzieciątko rośnie w swoim tempie, niektóre rodzą się mniejsze, niektóre większe.. Jeśli byśmy tak zmieniały na podstawie USG to wszystkie byśmy rodziły dzieci tej samej wielkości dzieci tylko w różnym czasie.

Termin USG wyznacza się z OM lub z terminu owulacji jeśli się zna (np. miesiączki były długie) lub i to chyba jest najdokładniejsze z USG, ale wykonanego do 12 tygodnia ciąży, bo wtedy wszystkie dzieci rosną w jednakowym tempie w brzuszku.

Zresztą na pewno macie wypisany na karcie ciąży termin porodu.. i lekarz Wam przecież tego nie zmienia.

A1984 wrote:
    Cześć Dziewczyny! My już po USG, Borys jest chyba sporawy bo wychodzą mu wymiary tak na 20+4 (a ja jestem 19+1? bo już nie wiem jak to się liczy...), waży 335 g. Wszystko ma w normie i prawidłowo, niedomykalność zastawki niestety nadal ale ani się tego nie leczy ani na nic nie wpływa więc taka jego uroda. Czeka nas jeszcze echo serca i tyle :-)

Tak mnie tylko zastanawia - czemu jak on taki duży i niby już 21 tyg a ja nadal ruchów nie czuje? Gin mi powiedział że lada dzień, no mam nadzieję :)

Zyrcia zmień proszę Borysowi datę porodu na 15 czerwca (a startowaliśmy z 25 czerwca, jejku).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2015, 11:08

relgh371nuuw2sg6.png
  • agawera Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadine24 wrote:
    też właśnie teraz tak kombinuję, a widziałam ostatnio gdzieś taki fajny organizer, nie z płaskimi kieszonkami tylko taki bardziej "praktyczny" się wydawał, jak odnajdę to wrzucę

o, mam!
    http://allegro.pl/munchkin-organizer-na-lozeczko-pieluchy-kosmetyki-i5024240566.html
    albo jest jeszcze taka opcja
    http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30199283/

przekonałyście mnie do tego przewijaka :D

myślałam nad tymi pojemnikami z ikei ale ten organizator z allegro mi się podoba tylko nie wiem gdzie bo bym wrzuciła bo trochę mało miejsca w pokoju będzie gdyż łóżeczko z jednej strony będzie stało koło komody a z drugiej gdzie krótki bok nasze łóżko będzie stało

Aka81 nie widzę twoich zdjęć :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2015, 11:17

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • A1984 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zapah_ciszy wrote:
    Cześć Dziewczyny, gratuluje udanych wizyt!

I tak jeszcze co do zmian terminu porodu.
    A1984 nie zmienia się terminu porodu przy każdym USG. Każde dzieciątko rośnie w swoim tempie, niektóre rodzą się mniejsze, niektóre większe.. Jeśli byśmy tak zmieniały na podstawie USG to wszystkie byśmy rodziły dzieci tej samej wielkości dzieci tylko w różnym czasie.

Termin USG wyznacza się z OM lub z terminu owulacji jeśli się zna (np. miesiączki były długie) lub i to chyba jest najdokładniejsze z USG, ale wykonanego do 12 tygodnia ciąży, bo wtedy wszystkie dzieci rosną w jednakowym tempie w brzuszku.

Zresztą na pewno macie wypisany na karcie ciąży termin porodu.. i lekarz Wam przecież tego nie zmienia.

No bardzo słuszna uwaga! dzięki :))

zapah_ciszy lubi tę wiadomość

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • Alorrene13 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka !
    Agata gratuluję. Dokładnie mi ginka też mówiła, że nie zmieniamy terminu porodu, mimo że lekarz na USG 11-14 tyg powiedział że dla niego też jest o tydzień starszy maluch i większy niż na ten czas itp.
    Myślę że jak ja dziś pójde na USG 20 tyg + 5 dni to tez mi powie że dla niego on jest większy na 21+5 i będzie ważył z 400 gram to co najmniej - tak obstawiam hehe a jak będzie, zobaczymy wieczorem. Co do przewijaka to chcę na pewno, po waszych historiach, albo na komodę albo na łóżeczko (ale na razie nic nie mam z tych "mebli" hehe) miłego dnia i kciukać o 19 !!!

Scintilla, zapah_ciszy, A1984, Truskaweczka250, Joasia:), nenette, Viola, Rozalia lubią tę wiadomość

syy26iyeeuly3wjb.png
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, że same dobre wieści - gratuluje wszystkim ostatnio wizytującym!

Z tego co porównuje to nasza gwiazda jest kruszyną.
    Bo u nas w 21+1 dniu wymiary :

BPD - 50mm
    FOD - 67mm
    HC - 184mm
    AC - 150mm
    FL 35,5 mm
    Waga - 372g

Wygląda na to, że mam w sobie następczynie Anji Rubik - długie nogi i wąska talia ( dziwne bo ja i M raczej niscy i okrąglejsi ) staram się tłumaczyć tym, że każde dziecko rośnie inaczej :)

Chociaż jestem zaskoczona tym, że wymiar stopy jest taki sam jak wymiar kości udowej .... WOW

Dla dowodu :
    http://wrzucaj.net/images/2015/01/29/DSC0299.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2015, 12:27

Joasia:), Nieukowa, Alorrene13, Ania1704, zapah_ciszy, Truskaweczka250, nenette, A1984, Rozalia lubią tę wiadomość

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
  • A1984 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi gin bardzo mądrze powiedział "dajcie kobiety trochę spokoju tym dzieciaczkom" - po tym jak przy każdym wymiarze pytałam czy jest ok :) Przecież mały człowieczek w brzuchu może mieć podobnie jak każde dziecko czy dorosły różną budowę, jedne są drobne inne mają długie nogi, jeszcze inne długą głowę ;-) O ile gin nie mówi że coś ewidentnie nie gra - dać spokój i cieszyć się ciążą. No ale ja sama wiem... łatwo się mówi ;-)

Scintilla, Alorrene13, zapah_ciszy, nenette, Nieukowa, Joasia:), Rozalia lubią tę wiadomość

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka, dawno nie wchodziłam, sporo nadrabiania miałam :)

krzywej cukrowej się nie "oblicza", są wartości graniczne dla cukru na czczo, po godzinie i po 2. Generalnie po godzinie powinien być najwyższy, a potem lekko spaść po 2h.

Tu jest artykuł o rekomendacjach dot. glikemii w ciąży:
    http://www.forumginekologiczne.pl/artykul/standardy-polskiego-towarzystwa-ginekologicznego-postepowania-u-kobiet-z-cukrzyca/4120/5.html
    Generalnie glukoza po 2h powinna być niższa niż 140.

Co do przewijaka: ja specjalnie mam szeroki blat w łazience, więc tam postawię taki nablatowy. Jak dla mnie zakup konieczny, bo materiał z którego jest zrobiony się nie brudzi, można zetrzeć i zdezynfekować. Przewijanie na łóżku albo na kanapie jak dla mnie grozi zasikaniem (w najlepszym przypadku) tapicerki...

Gratuluję waszych wizyt, usg, połówkowych i innych. Trzymam kciuki za "krótkoszyje" - oby stopniowo sytuacja sie u was poprawiła, mam nadzieję że szczęśliwie dotrwamy wszystkie do odpowiedniego terminu :)

Ja dziś na 16:30 mam połówkowe, mam nadzieję że będzie niewielki, ale w normie chłopak. Taki z 320g-350. Po tacie i mamie :P Potem za radą Zyrci idę na zakupy ciążowe- ja już chodzę w "ciążówkach", bo dostałam za darmo mega pakę ciuchów od znajomej. Tylko brakuje mi legginsów, a chce koniecznie ciepłe gacie na narty :P
    o ile wszystko u mnie dziś na wizycie będzie ok, to jutro wyjeżdżam, zrobię wam parę fotek z tyrolu jak wygląda ciężarówa na deskach :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2015, 12:13

Joasia:), Scintilla, Ania1704, Alorrene13, A1984, nenette, zyrcia, Rozalia lubią tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2015, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka :)

Kochane waga maluszka w brzuszku jest jak to piszą " przypuszczalna masa płodu ". Oczywiście ważne zeby sie zwiększała, bo to świadczy o tym ze maluszek sie rozwija. Tak bedzie aż do porodu, bo tylko po porodzie poznamy prawdziwą wagę. Najważniejsze ze nasze skarby czyją sie w naszych brzuszkach dobrze a my szczęśliwe że tam są :)

Po wczorajszej wizycie obiecałam sobie zero zmartwień na zapas! Mam dzisiaj mnóstwo energii i zamierzam jej użyć :) prasowanie czeka, obiadek juz gotowy, a popołudniu z chłopakami pieczemy mufinki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2015, 12:16

Scintilla, Alorrene13, A1984, nenette, Nieukowa, Rozalia lubią tę wiadomość

• Scintilla Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie krzywej i cukrzycy to tylko przypomnę bo pisałam o tym dawno, że "teoretycznie" obecnie obowiązują nowe normy :

Wystąpowanie ,, cukrzycy ciążowej ”, jeżeli jeden z wyników jest nieprawidłowy:

- glikemia na czczo (92–125 mg/dl)

- po 1 godz. OGTT 75 g ≥ (180 mg/dl)

- po 2 godz.OGTT 75 g ≥ (153 mg/dl) do 199 mg/dl

Ale w praktyce większość ginekologów pracuje na starych normach i jeśli po 2 godz wynik przekracza 140mg/dl to kierują do diabetologa i zalecają dietę.

Ania1704, Nieukowa lubią tę wiadomość

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
  • EP!C Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do przewijaków, moje kuzynki używały przewijaka z wanienką kin2ognom9h2_t.jpg i bardzo sobie chwaliły. Postanowiły mi go sprezentować i mam właśnie taki o to przewijak CAM NUVOLA . tutaj link jak się prezentuje : https://www.youtube.com/watch?v=yI6MVzSSg3Q

Truskaweczka250, Joasia:) lubią tę wiadomość

16udskjo085vr1ot.png 82dogu1rybsnof6k.png
    20150530650113.png
  • aghata Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w poprzedniej ciazy mialkam wg OM termin porodu na 19 stycznia a za kazdym razem usg pokazywalo inaczej a Zuza i tak wyszla kiedy chciala 12 stycznia a zadne usg takiej daty nie pokazalo. Z tego co wiem to tylko 10% ciaz (nie jestem pewna) konczy sid w terminie.

A1984, Joasia:), nenette lubią tę wiadomość

preg.png[/url]
‹‹ 491 492 493 494 495 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ