Czerwiec 2015 =)
-
WIADOMOŚĆ
-
Próbowałam w myślach gdzieś ten przewijak upchnąć, bo w zasadzie to nie jest drogi wydatek, a jednak go polecacie. Jedynie w tym problem, że tylko i wyłącznie łóżeczko będzie w sypialni, a reszta wszelkich przyborów w pokoju malucha. Komodę mam wyższą niż do pasa, więc nawet nie bardzo taki przewijak mam gdzie umieścić.
Rozważam jeszcze opcję łóżeczka w pokoju dziecięcym i wtedy to miałoby sens
A do kąpieli mam od koleżanki https://www.youtube.com/watch?v=5K7U3Nil-k8 -
Właśnie tak myślałam, że przy bardzo dużym upale to może wystarczy tylko pieluszka.
Agata gratuluję.
nadine u nas przewijak wyląduje na łóżeczku. I tak pewnie na łóżeczku będzie wisiał organizer z kilkoma pieluszkami, chusteczkami żeby mieć je pod ręką do przewijania w nocy. -
Inesicia wrote:Właśnie tak myślałam, że przy bardzo dużym upale to może wystarczy tylko pieluszka.
Agata gratuluję.
nadine u nas przewijak wyląduje na łóżeczku. I tak pewnie na łóżeczku będzie wisiał organizer z kilkoma pieluszkami, chusteczkami żeby mieć je pod ręką do przewijania w nocy.
też właśnie teraz tak kombinuję, a widziałam ostatnio gdzieś taki fajny organizer, nie z płaskimi kieszonkami tylko taki bardziej "praktyczny" się wydawał, jak odnajdę to wrzucę
o, mam!
http://allegro.pl/munchkin-organizer-na-lozeczko-pieluchy-kosmetyki-i5024240566.html
albo jest jeszcze taka opcja
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30199283/
przekonałyście mnie do tego przewijaka
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2015, 10:35
Joasia:) lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWitam :)Zyrcia prosze wpisz mi córeczke na liste niestety imienia jeszcze nie znam
a i date porodu na 2.06. A tak swoją drogą to te bóle już mi tak nie dokuczają tylko na wieczór w nocy mnie bolał w rózne strony w koncu wziełam nospe.Życzę dziś wszystkim brzuchatkom udanych wizyt
.
zyrcia, Scintilla, nenette lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDzieś Belly pokazało i 6-ty miesiąc:) Odebrałam dziś opis USG od gina z NFZ.
BPD 49mm, HC 174 mm, AC 149 mm, FL 33mm, W dniu badania czyli 22.01. wychodziło, że jesteśmy na przełomie 20/21 tydzień. Waga 344g.
Lekarz dziś zobaczył wyniki i powiedział, że wszystko jest OK
Powiedziałam mu również o pobolewaniach brzucha i kłuciu w pochwie. Na Brzuch nospa 3x1, a na kłucia globulki Pimafucin, nie bardzo rozumiem jego decyzji! Te globulki dostałam kiedyś jak miałam stan zapalny, ale na kłucia
Jeżeli chodzi o przewijak to dostałam od brata! Moja koleżanka ma dwójkę dzieci i korzystała z przewijaka.Scintilla lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ania1704 wrote:Dzieś Belly pokazało i 6-ty miesiąc:) Odebrałam dziś opis USG od gina z NFZ.
BPD 49mm, HC 174 mm, AC 149 mm, FL 33mm, W dniu badania czyli 22.01. wychodziło, że jesteśmy na przełomie 20/21 tydzień. Waga 344g.
Lekarz dziś zobaczył wyniki i powiedział, że wszystko jest OK
Powiedziałam mu również o pobolewaniach brzucha i kłuciu w pochwie. Na Brzuch nospa 3x1, a na kłucia globulki Pimafucin, nie bardzo rozumiem jego decyzji! Te globulki dostałam kiedyś jak miałam stan zapalny, ale na kłucia
Jeżeli chodzi o przewijak to dostałam od brata! Moja koleżanka ma dwójkę dzieci i korzystała z przewijaka.
Ania mam praktycznie identyczne wynikiAnia1704 lubi tę wiadomość
-
Cześć Dziewczyny, gratuluje udanych wizyt!
I tak jeszcze co do zmian terminu porodu.
A1984 nie zmienia się terminu porodu przy każdym USG. Każde dzieciątko rośnie w swoim tempie, niektóre rodzą się mniejsze, niektóre większe.. Jeśli byśmy tak zmieniały na podstawie USG to wszystkie byśmy rodziły dzieci tej samej wielkości dzieci tylko w różnym czasie.
Termin USG wyznacza się z OM lub z terminu owulacji jeśli się zna (np. miesiączki były długie) lub i to chyba jest najdokładniejsze z USG, ale wykonanego do 12 tygodnia ciąży, bo wtedy wszystkie dzieci rosną w jednakowym tempie w brzuszku.
Zresztą na pewno macie wypisany na karcie ciąży termin porodu.. i lekarz Wam przecież tego nie zmienia.
A1984 wrote:Cześć Dziewczyny! My już po USG, Borys jest chyba sporawy bo wychodzą mu wymiary tak na 20+4 (a ja jestem 19+1? bo już nie wiem jak to się liczy...), waży 335 g. Wszystko ma w normie i prawidłowo, niedomykalność zastawki niestety nadal ale ani się tego nie leczy ani na nic nie wpływa więc taka jego uroda. Czeka nas jeszcze echo serca i tyle
Tak mnie tylko zastanawia - czemu jak on taki duży i niby już 21 tyg a ja nadal ruchów nie czuje? Gin mi powiedział że lada dzień, no mam nadzieję
Zyrcia zmień proszę Borysowi datę porodu na 15 czerwca (a startowaliśmy z 25 czerwca, jejku).Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2015, 11:08
-
nadine24 wrote:też właśnie teraz tak kombinuję, a widziałam ostatnio gdzieś taki fajny organizer, nie z płaskimi kieszonkami tylko taki bardziej "praktyczny" się wydawał, jak odnajdę to wrzucę
o, mam!
http://allegro.pl/munchkin-organizer-na-lozeczko-pieluchy-kosmetyki-i5024240566.html
albo jest jeszcze taka opcja
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30199283/
przekonałyście mnie do tego przewijaka
myślałam nad tymi pojemnikami z ikei ale ten organizator z allegro mi się podoba tylko nie wiem gdzie bo bym wrzuciła bo trochę mało miejsca w pokoju będzie gdyż łóżeczko z jednej strony będzie stało koło komody a z drugiej gdzie krótki bok nasze łóżko będzie stało
Aka81 nie widzę twoich zdjęć
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2015, 11:17
-
zapah_ciszy wrote:Cześć Dziewczyny, gratuluje udanych wizyt!
I tak jeszcze co do zmian terminu porodu.
A1984 nie zmienia się terminu porodu przy każdym USG. Każde dzieciątko rośnie w swoim tempie, niektóre rodzą się mniejsze, niektóre większe.. Jeśli byśmy tak zmieniały na podstawie USG to wszystkie byśmy rodziły dzieci tej samej wielkości dzieci tylko w różnym czasie.
Termin USG wyznacza się z OM lub z terminu owulacji jeśli się zna (np. miesiączki były długie) lub i to chyba jest najdokładniejsze z USG, ale wykonanego do 12 tygodnia ciąży, bo wtedy wszystkie dzieci rosną w jednakowym tempie w brzuszku.
Zresztą na pewno macie wypisany na karcie ciąży termin porodu.. i lekarz Wam przecież tego nie zmienia.
No bardzo słuszna uwaga! dzięki)
zapah_ciszy lubi tę wiadomość
-
Hejka !
Agata gratuluję. Dokładnie mi ginka też mówiła, że nie zmieniamy terminu porodu, mimo że lekarz na USG 11-14 tyg powiedział że dla niego też jest o tydzień starszy maluch i większy niż na ten czas itp.
Myślę że jak ja dziś pójde na USG 20 tyg + 5 dni to tez mi powie że dla niego on jest większy na 21+5 i będzie ważył z 400 gram to co najmniej - tak obstawiam hehe a jak będzie, zobaczymy wieczorem. Co do przewijaka to chcę na pewno, po waszych historiach, albo na komodę albo na łóżeczko (ale na razie nic nie mam z tych "mebli" hehe) miłego dnia i kciukać o 19 !!!Scintilla, zapah_ciszy, A1984, Truskaweczka250, Joasia:), nenette, Viola, Rozalia lubią tę wiadomość
-
Widzę, że same dobre wieści - gratuluje wszystkim ostatnio wizytującym!
Z tego co porównuje to nasza gwiazda jest kruszyną.
Bo u nas w 21+1 dniu wymiary :
BPD - 50mm
FOD - 67mm
HC - 184mm
AC - 150mm
FL 35,5 mm
Waga - 372g
Wygląda na to, że mam w sobie następczynie Anji Rubik - długie nogi i wąska talia ( dziwne bo ja i M raczej niscy i okrąglejsi ) staram się tłumaczyć tym, że każde dziecko rośnie inaczej
Chociaż jestem zaskoczona tym, że wymiar stopy jest taki sam jak wymiar kości udowej .... WOW
Dla dowodu :
http://wrzucaj.net/images/2015/01/29/DSC0299.jpgWiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2015, 12:27
Joasia:), Nieukowa, Alorrene13, Ania1704, zapah_ciszy, Truskaweczka250, nenette, A1984, Rozalia lubią tę wiadomość
-
Mi gin bardzo mądrze powiedział "dajcie kobiety trochę spokoju tym dzieciaczkom" - po tym jak przy każdym wymiarze pytałam czy jest ok
Przecież mały człowieczek w brzuchu może mieć podobnie jak każde dziecko czy dorosły różną budowę, jedne są drobne inne mają długie nogi, jeszcze inne długą głowę
O ile gin nie mówi że coś ewidentnie nie gra - dać spokój i cieszyć się ciążą. No ale ja sama wiem... łatwo się mówi
Scintilla, Alorrene13, zapah_ciszy, nenette, Nieukowa, Joasia:), Rozalia lubią tę wiadomość
-
Hejka, dawno nie wchodziłam, sporo nadrabiania miałam
krzywej cukrowej się nie "oblicza", są wartości graniczne dla cukru na czczo, po godzinie i po 2. Generalnie po godzinie powinien być najwyższy, a potem lekko spaść po 2h.
Tu jest artykuł o rekomendacjach dot. glikemii w ciąży:
http://www.forumginekologiczne.pl/artykul/standardy-polskiego-towarzystwa-ginekologicznego-postepowania-u-kobiet-z-cukrzyca/4120/5.html
Generalnie glukoza po 2h powinna być niższa niż 140.
Co do przewijaka: ja specjalnie mam szeroki blat w łazience, więc tam postawię taki nablatowy. Jak dla mnie zakup konieczny, bo materiał z którego jest zrobiony się nie brudzi, można zetrzeć i zdezynfekować. Przewijanie na łóżku albo na kanapie jak dla mnie grozi zasikaniem (w najlepszym przypadku) tapicerki...
Gratuluję waszych wizyt, usg, połówkowych i innych. Trzymam kciuki za "krótkoszyje" - oby stopniowo sytuacja sie u was poprawiła, mam nadzieję że szczęśliwie dotrwamy wszystkie do odpowiedniego terminu
Ja dziś na 16:30 mam połówkowe, mam nadzieję że będzie niewielki, ale w normie chłopak. Taki z 320g-350. Po tacie i mamiePotem za radą Zyrci idę na zakupy ciążowe- ja już chodzę w "ciążówkach", bo dostałam za darmo mega pakę ciuchów od znajomej. Tylko brakuje mi legginsów, a chce koniecznie ciepłe gacie na narty
o ile wszystko u mnie dziś na wizycie będzie ok, to jutro wyjeżdżam, zrobię wam parę fotek z tyrolu jak wygląda ciężarówa na deskachWiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2015, 12:13
Joasia:), Scintilla, Ania1704, Alorrene13, A1984, nenette, zyrcia, Rozalia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyHejka
Kochane waga maluszka w brzuszku jest jak to piszą " przypuszczalna masa płodu ". Oczywiście ważne zeby sie zwiększała, bo to świadczy o tym ze maluszek sie rozwija. Tak bedzie aż do porodu, bo tylko po porodzie poznamy prawdziwą wagę. Najważniejsze ze nasze skarby czyją sie w naszych brzuszkach dobrze a my szczęśliwe że tam są
Po wczorajszej wizycie obiecałam sobie zero zmartwień na zapas! Mam dzisiaj mnóstwo energii i zamierzam jej użyćprasowanie czeka, obiadek juz gotowy, a popołudniu z chłopakami pieczemy mufinki
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2015, 12:16
Scintilla, Alorrene13, A1984, nenette, Nieukowa, Rozalia lubią tę wiadomość
-
Odnośnie krzywej i cukrzycy to tylko przypomnę bo pisałam o tym dawno, że "teoretycznie" obecnie obowiązują nowe normy :
Wystąpowanie ,, cukrzycy ciążowej ”, jeżeli jeden z wyników jest nieprawidłowy:
- glikemia na czczo (92–125 mg/dl)
- po 1 godz. OGTT 75 g ≥ (180 mg/dl)
- po 2 godz.OGTT 75 g ≥ (153 mg/dl) do 199 mg/dl
Ale w praktyce większość ginekologów pracuje na starych normach i jeśli po 2 godz wynik przekracza 140mg/dl to kierują do diabetologa i zalecają dietę.Ania1704, Nieukowa lubią tę wiadomość
-
Ja w poprzedniej ciazy mialkam wg OM termin porodu na 19 stycznia a za kazdym razem usg pokazywalo inaczej a Zuza i tak wyszla kiedy chciala 12 stycznia a zadne usg takiej daty nie pokazalo. Z tego co wiem to tylko 10% ciaz (nie jestem pewna) konczy sid w terminie.
A1984, Joasia:), nenette lubią tę wiadomość
[/url]