X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • Dada Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie tak skrócić czas oczekiwania :))) zazdroszcze.;)

Ja za to noc nie przespana,gardło zawalone i płucze jakimiś roztworami ,zeby sie nie faszerowac ...

A1984 lubi tę wiadomość

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • nadine24 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Próbowałam w myślach gdzieś ten przewijak upchnąć, bo w zasadzie to nie jest drogi wydatek, a jednak go polecacie. Jedynie w tym problem, że tylko i wyłącznie łóżeczko będzie w sypialni, a reszta wszelkich przyborów w pokoju malucha. Komodę mam wyższą niż do pasa, więc nawet nie bardzo taki przewijak mam gdzie umieścić.
    Rozważam jeszcze opcję łóżeczka w pokoju dziecięcym i wtedy to miałoby sens :)

A do kąpieli mam od koleżanki https://www.youtube.com/watch?v=5K7U3Nil-k8 :)

f2w39jcgwml8tq5b.png
    relgqps6ysw768sc.png
  • Inesicia Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie tak myślałam, że przy bardzo dużym upale to może wystarczy tylko pieluszka.
    Agata gratuluję.
    nadine u nas przewijak wyląduje na łóżeczku. I tak pewnie na łóżeczku będzie wisiał organizer z kilkoma pieluszkami, chusteczkami żeby mieć je pod ręką do przewijania w nocy.

"Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz. Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż."
    Janusz Korczak

km5svcqgn978gm4o.png
    Córcia, Córeczka;*
  • A1984 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak poza tym jak nam gin pokazał w 3d buźkę małego i kazał zgadywać co to to myśleliśmy że to jelita :D

Alorrene13 lubi tę wiadomość

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • nadine24 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inesicia wrote:
    Właśnie tak myślałam, że przy bardzo dużym upale to może wystarczy tylko pieluszka.
    Agata gratuluję.
    nadine u nas przewijak wyląduje na łóżeczku. I tak pewnie na łóżeczku będzie wisiał organizer z kilkoma pieluszkami, chusteczkami żeby mieć je pod ręką do przewijania w nocy.

też właśnie teraz tak kombinuję, a widziałam ostatnio gdzieś taki fajny organizer, nie z płaskimi kieszonkami tylko taki bardziej "praktyczny" się wydawał, jak odnajdę to wrzucę

o, mam!
    http://allegro.pl/munchkin-organizer-na-lozeczko-pieluchy-kosmetyki-i5024240566.html
    albo jest jeszcze taka opcja
    http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30199283/

przekonałyście mnie do tego przewijaka :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2015, 10:35

Joasia:) lubi tę wiadomość

f2w39jcgwml8tq5b.png
    relgqps6ysw768sc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2015, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam :)Zyrcia prosze wpisz mi córeczke na liste niestety imienia jeszcze nie znam ;) a i date porodu na 2.06. A tak swoją drogą to te bóle już mi tak nie dokuczają tylko na wieczór w nocy mnie bolał w rózne strony w koncu wziełam nospe.Życzę dziś wszystkim brzuchatkom udanych wizyt <3 .

zyrcia, Scintilla, nenette lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2015, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieś Belly pokazało i 6-ty miesiąc:) Odebrałam dziś opis USG od gina z NFZ.
    BPD 49mm, HC 174 mm, AC 149 mm, FL 33mm, W dniu badania czyli 22.01. wychodziło, że jesteśmy na przełomie 20/21 tydzień. Waga 344g.
    Lekarz dziś zobaczył wyniki i powiedział, że wszystko jest OK :)
    Powiedziałam mu również o pobolewaniach brzucha i kłuciu w pochwie. Na Brzuch nospa 3x1, a na kłucia globulki Pimafucin, nie bardzo rozumiem jego decyzji! Te globulki dostałam kiedyś jak miałam stan zapalny, ale na kłucia :/
    Jeżeli chodzi o przewijak to dostałam od brata! Moja koleżanka ma dwójkę dzieci i korzystała z przewijaka.

Scintilla lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2015, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam jeszcze pytanie czy któraś z was wie jak się oblicza krzywą cukrzycową???

• A1984 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1704 wrote:
    Dzieś Belly pokazało i 6-ty miesiąc:) Odebrałam dziś opis USG od gina z NFZ.
    BPD 49mm, HC 174 mm, AC 149 mm, FL 33mm, W dniu badania czyli 22.01. wychodziło, że jesteśmy na przełomie 20/21 tydzień. Waga 344g.
    Lekarz dziś zobaczył wyniki i powiedział, że wszystko jest OK :)
    Powiedziałam mu również o pobolewaniach brzucha i kłuciu w pochwie. Na Brzuch nospa 3x1, a na kłucia globulki Pimafucin, nie bardzo rozumiem jego decyzji! Te globulki dostałam kiedyś jak miałam stan zapalny, ale na kłucia :/
    Jeżeli chodzi o przewijak to dostałam od brata! Moja koleżanka ma dwójkę dzieci i korzystała z przewijaka.

Ania mam praktycznie identyczne wyniki :)

Ania1704 lubi tę wiadomość

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • zapah_ciszy Ekspertka

Wysłany: 29 stycznia 2015, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, gratuluje udanych wizyt!

I tak jeszcze co do zmian terminu porodu.
    A1984 nie zmienia się terminu porodu przy każdym USG. Każde dzieciątko rośnie w swoim tempie, niektóre rodzą się mniejsze, niektóre większe.. Jeśli byśmy tak zmieniały na podstawie USG to wszystkie byśmy rodziły dzieci tej samej wielkości dzieci tylko w różnym czasie.

Termin USG wyznacza się z OM lub z terminu owulacji jeśli się zna (np. miesiączki były długie) lub i to chyba jest najdokładniejsze z USG, ale wykonanego do 12 tygodnia ciąży, bo wtedy wszystkie dzieci rosną w jednakowym tempie w brzuszku.

Zresztą na pewno macie wypisany na karcie ciąży termin porodu.. i lekarz Wam przecież tego nie zmienia.

A1984 wrote:
    Cześć Dziewczyny! My już po USG, Borys jest chyba sporawy bo wychodzą mu wymiary tak na 20+4 (a ja jestem 19+1? bo już nie wiem jak to się liczy...), waży 335 g. Wszystko ma w normie i prawidłowo, niedomykalność zastawki niestety nadal ale ani się tego nie leczy ani na nic nie wpływa więc taka jego uroda. Czeka nas jeszcze echo serca i tyle :-)

Tak mnie tylko zastanawia - czemu jak on taki duży i niby już 21 tyg a ja nadal ruchów nie czuje? Gin mi powiedział że lada dzień, no mam nadzieję :)

Zyrcia zmień proszę Borysowi datę porodu na 15 czerwca (a startowaliśmy z 25 czerwca, jejku).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2015, 11:08

relgh371nuuw2sg6.png
  • agawera Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadine24 wrote:
    też właśnie teraz tak kombinuję, a widziałam ostatnio gdzieś taki fajny organizer, nie z płaskimi kieszonkami tylko taki bardziej "praktyczny" się wydawał, jak odnajdę to wrzucę

o, mam!
    http://allegro.pl/munchkin-organizer-na-lozeczko-pieluchy-kosmetyki-i5024240566.html
    albo jest jeszcze taka opcja
    http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30199283/

przekonałyście mnie do tego przewijaka :D

myślałam nad tymi pojemnikami z ikei ale ten organizator z allegro mi się podoba tylko nie wiem gdzie bo bym wrzuciła bo trochę mało miejsca w pokoju będzie gdyż łóżeczko z jednej strony będzie stało koło komody a z drugiej gdzie krótki bok nasze łóżko będzie stało

Aka81 nie widzę twoich zdjęć :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2015, 11:17

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • A1984 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zapah_ciszy wrote:
    Cześć Dziewczyny, gratuluje udanych wizyt!

I tak jeszcze co do zmian terminu porodu.
    A1984 nie zmienia się terminu porodu przy każdym USG. Każde dzieciątko rośnie w swoim tempie, niektóre rodzą się mniejsze, niektóre większe.. Jeśli byśmy tak zmieniały na podstawie USG to wszystkie byśmy rodziły dzieci tej samej wielkości dzieci tylko w różnym czasie.

Termin USG wyznacza się z OM lub z terminu owulacji jeśli się zna (np. miesiączki były długie) lub i to chyba jest najdokładniejsze z USG, ale wykonanego do 12 tygodnia ciąży, bo wtedy wszystkie dzieci rosną w jednakowym tempie w brzuszku.

Zresztą na pewno macie wypisany na karcie ciąży termin porodu.. i lekarz Wam przecież tego nie zmienia.

No bardzo słuszna uwaga! dzięki :))

zapah_ciszy lubi tę wiadomość

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • Alorrene13 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka !
    Agata gratuluję. Dokładnie mi ginka też mówiła, że nie zmieniamy terminu porodu, mimo że lekarz na USG 11-14 tyg powiedział że dla niego też jest o tydzień starszy maluch i większy niż na ten czas itp.
    Myślę że jak ja dziś pójde na USG 20 tyg + 5 dni to tez mi powie że dla niego on jest większy na 21+5 i będzie ważył z 400 gram to co najmniej - tak obstawiam hehe a jak będzie, zobaczymy wieczorem. Co do przewijaka to chcę na pewno, po waszych historiach, albo na komodę albo na łóżeczko (ale na razie nic nie mam z tych "mebli" hehe) miłego dnia i kciukać o 19 !!!

Scintilla, zapah_ciszy, A1984, Truskaweczka250, Joasia:), nenette, Viola, Rozalia lubią tę wiadomość

syy26iyeeuly3wjb.png
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, że same dobre wieści - gratuluje wszystkim ostatnio wizytującym!

Z tego co porównuje to nasza gwiazda jest kruszyną.
    Bo u nas w 21+1 dniu wymiary :

BPD - 50mm
    FOD - 67mm
    HC - 184mm
    AC - 150mm
    FL 35,5 mm
    Waga - 372g

Wygląda na to, że mam w sobie następczynie Anji Rubik - długie nogi i wąska talia ( dziwne bo ja i M raczej niscy i okrąglejsi ) staram się tłumaczyć tym, że każde dziecko rośnie inaczej :)

Chociaż jestem zaskoczona tym, że wymiar stopy jest taki sam jak wymiar kości udowej .... WOW

Dla dowodu :
    http://wrzucaj.net/images/2015/01/29/DSC0299.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2015, 12:27

Joasia:), Nieukowa, Alorrene13, Ania1704, zapah_ciszy, Truskaweczka250, nenette, A1984, Rozalia lubią tę wiadomość

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
  • A1984 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi gin bardzo mądrze powiedział "dajcie kobiety trochę spokoju tym dzieciaczkom" - po tym jak przy każdym wymiarze pytałam czy jest ok :) Przecież mały człowieczek w brzuchu może mieć podobnie jak każde dziecko czy dorosły różną budowę, jedne są drobne inne mają długie nogi, jeszcze inne długą głowę ;-) O ile gin nie mówi że coś ewidentnie nie gra - dać spokój i cieszyć się ciążą. No ale ja sama wiem... łatwo się mówi ;-)

Scintilla, Alorrene13, zapah_ciszy, nenette, Nieukowa, Joasia:), Rozalia lubią tę wiadomość

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka, dawno nie wchodziłam, sporo nadrabiania miałam :)

krzywej cukrowej się nie "oblicza", są wartości graniczne dla cukru na czczo, po godzinie i po 2. Generalnie po godzinie powinien być najwyższy, a potem lekko spaść po 2h.

Tu jest artykuł o rekomendacjach dot. glikemii w ciąży:
    http://www.forumginekologiczne.pl/artykul/standardy-polskiego-towarzystwa-ginekologicznego-postepowania-u-kobiet-z-cukrzyca/4120/5.html
    Generalnie glukoza po 2h powinna być niższa niż 140.

Co do przewijaka: ja specjalnie mam szeroki blat w łazience, więc tam postawię taki nablatowy. Jak dla mnie zakup konieczny, bo materiał z którego jest zrobiony się nie brudzi, można zetrzeć i zdezynfekować. Przewijanie na łóżku albo na kanapie jak dla mnie grozi zasikaniem (w najlepszym przypadku) tapicerki...

Gratuluję waszych wizyt, usg, połówkowych i innych. Trzymam kciuki za "krótkoszyje" - oby stopniowo sytuacja sie u was poprawiła, mam nadzieję że szczęśliwie dotrwamy wszystkie do odpowiedniego terminu :)

Ja dziś na 16:30 mam połówkowe, mam nadzieję że będzie niewielki, ale w normie chłopak. Taki z 320g-350. Po tacie i mamie :P Potem za radą Zyrci idę na zakupy ciążowe- ja już chodzę w "ciążówkach", bo dostałam za darmo mega pakę ciuchów od znajomej. Tylko brakuje mi legginsów, a chce koniecznie ciepłe gacie na narty :P
    o ile wszystko u mnie dziś na wizycie będzie ok, to jutro wyjeżdżam, zrobię wam parę fotek z tyrolu jak wygląda ciężarówa na deskach :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2015, 12:13

Joasia:), Scintilla, Ania1704, Alorrene13, A1984, nenette, zyrcia, Rozalia lubią tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2015, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka :)

Kochane waga maluszka w brzuszku jest jak to piszą " przypuszczalna masa płodu ". Oczywiście ważne zeby sie zwiększała, bo to świadczy o tym ze maluszek sie rozwija. Tak bedzie aż do porodu, bo tylko po porodzie poznamy prawdziwą wagę. Najważniejsze ze nasze skarby czyją sie w naszych brzuszkach dobrze a my szczęśliwe że tam są :)

Po wczorajszej wizycie obiecałam sobie zero zmartwień na zapas! Mam dzisiaj mnóstwo energii i zamierzam jej użyć :) prasowanie czeka, obiadek juz gotowy, a popołudniu z chłopakami pieczemy mufinki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2015, 12:16

Scintilla, Alorrene13, A1984, nenette, Nieukowa, Rozalia lubią tę wiadomość

• Scintilla Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie krzywej i cukrzycy to tylko przypomnę bo pisałam o tym dawno, że "teoretycznie" obecnie obowiązują nowe normy :

Wystąpowanie ,, cukrzycy ciążowej ”, jeżeli jeden z wyników jest nieprawidłowy:

- glikemia na czczo (92–125 mg/dl)

- po 1 godz. OGTT 75 g ≥ (180 mg/dl)

- po 2 godz.OGTT 75 g ≥ (153 mg/dl) do 199 mg/dl

Ale w praktyce większość ginekologów pracuje na starych normach i jeśli po 2 godz wynik przekracza 140mg/dl to kierują do diabetologa i zalecają dietę.

Ania1704, Nieukowa lubią tę wiadomość

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
  • EP!C Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do przewijaków, moje kuzynki używały przewijaka z wanienką kin2ognom9h2_t.jpg i bardzo sobie chwaliły. Postanowiły mi go sprezentować i mam właśnie taki o to przewijak CAM NUVOLA . tutaj link jak się prezentuje : https://www.youtube.com/watch?v=yI6MVzSSg3Q

Truskaweczka250, Joasia:) lubią tę wiadomość

16udskjo085vr1ot.png 82dogu1rybsnof6k.png
    20150530650113.png
  • aghata Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w poprzedniej ciazy mialkam wg OM termin porodu na 19 stycznia a za kazdym razem usg pokazywalo inaczej a Zuza i tak wyszla kiedy chciala 12 stycznia a zadne usg takiej daty nie pokazalo. Z tego co wiem to tylko 10% ciaz (nie jestem pewna) konczy sid w terminie.

A1984, Joasia:), nenette lubią tę wiadomość

preg.png[/url]
‹‹ 491 492 493 494 495 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ